Josef51
XXX.XXX.238.3
Dobrý den, dnes mi zcela náhle umřel králíček. Cca 3 měsíce starý jedinec, doposud zcela bez příznaků čehokoliv, ještě ráno jsem si ho choval a po návratu ze zaměstnání jen ležel mrtvý v kleci. Krmil jsem ho salátem, čerstvými pampeliškami a nějakými "granulemi" které jsem koupil v pet centru přímo pro králíky. V kleci jsem také našel na dvou místech mastnou a řídkou, černou stolici, kterou jsem u něj nikdy předtím nevypozoroval. Zároveň od ní měl i zadeček. Předpokládám, že se mohl něčím otrávit, ale netuším čím. Dával jsem mu jen krmení pro králíky, aby nesnědl něco, co nemá. Děkuju všem za rady.
Úžeh
XXX.XXX.193.78
Co horko?
Já dnes myslel, že mi zkolabovali tři dvouměsíční. Leželi na boku a jen dýchali ani neměli snahu uhnout ruce. Všichni jsou nakonec v pořádku.
Co mne ale štve, že mají možnost jít ven a tam se na zemi chladit. A ne oni jsou v patře na fošnách a ještě slámě. Ti co byli venku měli i sílu na občasné pobíhání, zvědaví co nesu dobrého,...
Josef51
XXX.XXX.238.3
Úžeh
napsal(a):
Co horko?
Já dnes myslel, že mi zkolabovali tři dvouměsíční. Leželi na boku a jen dýchali ani neměli snahu uhnout ruce. Všichni jsou nakonec v pořádku.
Co mne ale štve, že mají možnost jít ven a tam se na zemi chladit. A ne oni jsou v patře na fošnách a ještě slámě. Ti co byli venku měli i sílu na občasné pobíhání, zvědaví co nesu dobrého,...
To mě taky napadlo, ale nerozumím tomu, jak by úžeh souvisel s průjmem :( navíc byl v místnosti, kde nebylo takové vedro jako venku a předchozí dny byl úplně v pohodě...
Josef51
napsal(a):
Dobrý den, dnes mi zcela náhle umřel králíček. Cca 3 měsíce starý jedinec, doposud zcela bez příznaků čehokoliv, ještě ráno jsem si ho choval a po návratu ze zaměstnání jen ležel mrtvý v kleci. Krmil jsem ho salátem, čerstvými pampeliškami a nějakými "granulemi" které jsem koupil v pet centru přímo pro králíky. V kleci jsem také našel na dvou místech mastnou a řídkou, černou stolici, kterou jsem u něj nikdy předtím nevypozoroval. Zároveň od ní měl i zadeček. Předpokládám, že se mohl něčím otrávit, ale netuším čím. Dával jsem mu jen krmení pro králíky, aby nesnědl něco, co nemá. Děkuju všem za rady.
..nejsem si jista zda se jednalo o zakrslíka, ale pokud ano, tak salát nedávám nikdy, varovala mně i chovatelka, krmím pouze senem, tvrdým chlebem, speciálními granulemi... pampelišku dávám každý den hrstku a mrkve jen občas malý špalíček, zažívací problémy mně - respektive mé teddy králíčky nikdy nepotkaly...
Josef51
XXX.XXX.238.3
Edánek
napsal(a):
..nejsem si jista zda se jednalo o zakrslíka, ale pokud ano, tak salát nedávám nikdy, varovala mně i chovatelka, krmím pouze senem, tvrdým chlebem, speciálními granulemi... pampelišku dávám každý den hrstku a mrkve jen občas malý špalíček, zažívací problémy mně - respektive mé teddy králíčky nikdy nepotkaly...
Ano, jednalo se o zakrslíka beránka. Ale myslím že ani tím to není, to by se projevilo snaž už dříve, minimálně na stolici. Tohle přišlo prostě běhěm pár hodin a bylo po něm..
Uživatel s deaktivovaným účtem
Josef51
napsal(a):
Ano, jednalo se o zakrslíka beránka. Ale myslím že ani tím to není, to by se projevilo snaž už dříve, minimálně na stolici. Tohle přišlo prostě běhěm pár hodin a bylo po něm..
To je králičí normálka. všechny nemoci u nich probíhají velmi rychle. a průjem opravdu zabije králíka během několika hodin.
Josef51
napsal(a):
Seno, ovesné vločky dostával ?
Josef51
XXX.XXX.238.3
napsal(a):
To je králičí normálka. všechny nemoci u nich probíhají velmi rychle. a průjem opravdu zabije králíka během několika hodin.
Dá se tomu do budoucna nějak předejít?
Josef51
XXX.XXX.238.3
rapotacka11
napsal(a):
Seno, ovesné vločky dostával ?
Seno dostával, pak ještě čerstvou pampelišku z louky.. vločky ne.
"Nějaké granule" - tak je otázkou, co to bylo. Ve zverimexech většinou prodávají půl/kilové pytlíčky, je to hezky barevné, ale je v tom vše možné, včetně barviv, dochucovadel atd atd.
Příště pokud chcete krmit granule, kupte si raději 10tikilový či větší pytel směsi, kterou vyrábí osvědčení výrobci (jsou i typy pro králíky chovné, výstavní...takže nevybírat směs pro výkrm)
Pampelišky z louky - nebyla louka ošetřena nějakým postřikem?
Jinak průjem může být i z úpalu/úžehu!
Josef51
XXX.XXX.238.3
Josef51
napsal(a):
Kromě čerstvého jsem ho krmil tímto:.
..používám Krautenkanin Ovator - doufám že jsem to napsala dobře - stačí zadat Ovator - mají několik druhů, objednávám velký pytel a dělíme se s kamarádkou a vychází s porovnáním s jinými krmivy ze Zverimexů a Pet center na velmi nízkou cenu... krmím jimi mnoho let na doporučení chovatelky a velká spokojenost...
Josef51
XXX.XXX.238.3
Děkuju Vám za cennou radu. Neví však někdo, co by mohlo tedy být příčinou úmrtí? Rád bych se toho do budoucna vyvaroval...
Josef51
napsal(a):
Děkuju Vám za cennou radu. Neví však někdo, co by mohlo tedy být příčinou úmrtí? Rád bych se toho do budoucna vyvaroval...
Bez pitvy jsou to jen spekulace.
goo
XXX.XXX.40.23
Dobrý den,
Po vedrech minulý týden, mi od pondělí, každý den uhyne mladý cca 2,5 měsíce starý králík.
Dostávají jen seno, ječmen a vodu, občas suchý chleba.
Králíček večer krásně žere i pije, nejeví žádné známky, že by mu něco bylo a ráno je mrtvý. Mohl by to být nějaký úžeh? Děkuji.
goo
napsal(a):
Dobrý den,
Po vedrech minulý týden, mi od pondělí, každý den uhyne mladý cca 2,5 měsíce starý králík.
Dostávají jen seno, ječmen a vodu, občas suchý chleba.
Králíček večer krásně žere i pije, nejeví žádné známky, že by mu něco bylo a ráno je mrtvý. Mohl by to být nějaký úžeh? Děkuji.
NE.
Prostě proto, že na přehřátí hyne zvíře během trvání vysokých teplot. Případně uhyne později, ale před smrtí na něm vidíte, že kolabuje. Není to tak, že po horkém dni vám králík normálně žere a pak se v noci, po několika hodinách, když už je chladno, rozhodne, že chcípne vedrem.
Úžeh
XXX.XXX.193.78
Jestli nemohou ven aby se chladili můžete zkusit:
1) Dát jim vodu, nejlépe s emanoxem, do stínu. Myslím, že ráno bude ještě v pořádku (kdyžtak čerstvou), i teplotou, ale může být v zóně kam svítí slunce.
2) Dát jim do králikárny třeba betonové dlaždice, aby si na ně mohli lehnout a lépe se chladit. Opět se tedy nesmí rozpalovat od slunce.
Úžeh
XXX.XXX.76.145
Právě že nemyslím, že Bodlinka má nutně pravdu, proto zmiňuji ten emanox. Myslím, že přehřívání je primární příčinou (však se podívejte jak vypadají během těch nejhorších chvil, leží, pravděpodobně už na boku, apatičtí, a spíše jim jen fungují nozdry,...?).
Nicméně zemřou na nějakou banalitu, patrně nějak rozhozené a narušené zažívání či nervovým vypětím, puknutím srdce,... myslím že klidně každý jinak a u většiny bude mix těchto "banalit".
Pokud to drobné schlazení a udržení zažívání v kondici pomůže, hned uvidíte. mě naštěstí nic nezdechá, ani ti co odmítají chodit ven se chladit, ale krmím na noc hromadami zeleného a i tak te´d pijí poměrně hodně (žádné jak tu někdo říkal, míň než jindy).