Dnes se okotila samice, zaslouzila a zkusena matka vzdy se vzorne starala. V kotci je jen jedno mladé položené jen tak v sene nikde žádné hnízdo a porod evidentně nepostupuje. Samice zere a nevypadá jinak nějak divně ale mně to mate. Kotec jsme ji zatemnila a dej se vůle boží ale zajímá mne vás názor. Nemůže mít mladé nejak, zasekle "? Dodávám ze porod probíhá přesně na den a břicho ma evidentně plne mladých. Dekuji za reakce.
Monika xxx
napsal(a):
Dnes se okotila samice, zaslouzila a zkusena matka vzdy se vzorne starala. V kotci je jen jedno mladé položené jen tak v sene nikde žádné hnízdo a porod evidentně nepostupuje. Samice zere a nevypadá jinak nějak divně ale mně to mate. Kotec jsme ji zatemnila a dej se vůle boží ale zajímá mne vás názor. Nemůže mít mladé nejak, zasekle "? Dodávám ze porod probíhá přesně na den a břicho ma evidentně plne mladých. Dekuji za reakce.
Také to tak někdy mívám, jeden den jedno a na druhý den další.
Monika xxx
napsal(a):
Dobrý den, také se mě to stalo, napřed jedno králíče a v noci dalších 8, ale o toho sirotu se nestarala tak pošel, nezasahovala jsem do toho holt příroda, jsem dost velká samaritánka ale tohle bylo jen na samici, at to dopadne jakchce.
Pokud samice žere a "nevypadá jinak divně", tak by mládě být "zaseklé" nemělo. Některé samice rodí na etapy, často se "zbaví" jednoho dvou prvních mláďat a porod dokončí později. Možná, že se ho rozhodla zastavit také proto, že ji rušíte, pozorujete atd. Cítí se ohrožená, tak nepokračuje.
Se zatemněním jste udělala dobře, nechte ji v klidu, uvidíte ráno
Děkuji za reakce bohužel porod trval průběžne cely den všechny mladé měla rozházené různe po kotci většina z nich se nejspíš narodila mrtvá. Přežila 3 z 9. Je pravda ze mali byli opravdu velcí možná jsem ji moc prekrmovala a spíš ji to uškodilo. Hnízdo také nestavila takze ji dam teď alespoň 14 dní pauzu a pak ji znovu pripustim.
Zastavený porod, asi
XXX.XXX.193.78
No mě teď evidentně chtěla jedna samice vrhnout (je pěkně plná a stavěla hnízdo - to dělá tak týden před jako rituál kdy tahá seno a slámu a očkubává zlehka samce a pak den před porodem kdy išklube sebe nebo jinou samici) a jestli nevrhla do nory která jim spadla (a já myslím že ne protže je pořád pěkně zakulacená) tak to kvůli těm horkům nějak zastavila. Třeba se to té vaší nějak nepovedlo (klidně i kvůli pocitu přílišného pozorování) a mláďata to nezvládla.
Tím chci říct, netrapte se tím, udělejte pro ni co můžete a nechte vše na ní, ona je jediný kdo to musí mít pod kontrolou. Když nebude jako samice vhodná, tak znovu zvažte své podmínky a případně změnu samice. Více dělat nejde ani nemá smysl.