Připouštění králíků

Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků

M-M

6.6.2017 11:14
M-M

XXX.XXX.142.107

Zdravím všechny chovatele králíků, chci Vás požádat o radu a zkušenosti...
Z vlastních loňských vrhů jsem si nechal samice ( 9 ) a koupil 2 samce na krytí ( neexistuje příbuznost ) Mám KAL + MM = nyní vše ve stáří cca 12. - 16. měsíců.
Zdravotní stav i kondice je O.K.
Nedaří se mi připouštění a nechápu co je špatně. Napíšu konkrétní případy.

1. Samice má říji ( samice má všechny známky chování a ohledám i pohlavní orgány )
počkám na vrchol říje a dám ji k samcovi do boudky. Ona je připláclá samec skáče a ona mu nepřizvedne běhy ( nepiští, neutíká je klidná ). Dal jsem ji k druhýmu samci - stejný. a za 14 dnů se celá celá událost opakuje znova - mám to u 2 samic - od března jsou lichý !

2. Samice má říji ( samice má všechny známky chování a ohledám i pohlavní orgány )
počkám na vrchol říje a dám ji k samcovi do boudky krytí proběhne, krásně si ju i přidrží u sebe,
nechám 2 skoky. Do 24 hodin dám krýt zase, někdy podrží, někdy piští a už nechce.
Za 12-14 dnů přehrabaná boudka, trhá chlupy, nosí seno atd. atd. Říkám si, falešná březost. Kontrola pohlavních orgánů zduřelý. Dám jí k samcovi. Kouše, skáče, vrčí, piští. Okamžitě ji stahuji od samce do její boudky. Za dalších 14 dnů. kdy se má kotit NIC. Pak zase přijde do říje.

3. Celkově špatně drží a připouštění trvá dýl, než jsem zvyklej.

Blbnou mi takhle 4 samice. U jedné se připouštění nakonec podařilo, ale má 2 králíčky !

Léta zpátky, měl jsem jen 2 samice KAL a 1 samce KAL ( vesnická směska smajlík a s připouštěním nebyly problémy. Klasika... říje = králici do boudky k samcovi a za 1min byly krásný 2 skoky a za měsíc vrhy cca 8 kousků. Letos je to utrpení.

Co vy na to. Díky M.

Uživatel s deaktivovaným účtem

6.6.2017 13:19
Uživatel s deaktivovaným účtem

Dobrý den.
1. Nechce se ji removat.
2. Musíte počkat az samec sám odpadne. ne jenom dva skoky.
Nepripoustim na dvakrat. Pouze jednou. Po 14 dnech prohmatam zda ma kulihrasky uvnitr. Pokud by nemela, tak k samci, ale k jinému.
Za další nemusí se ji samec líbit.
Mam tu kalifornacku a ta je děsne vymejsliva. AZ 4 samec se ji líbil. A bylo z toho krásných 10 miminek.
3. Některa kalifornacka dava min králíčatek.
Jedna mi dava 4 maly, ale to jsou cvalici. Ale poprve jich mela 2. Brala jsem to, že byla prvnicka a na kalifornacku moc velka 8kg.
Druha ta má 5 kg a dava 8 miminek.
No a pak tu mam moji malou vymejslivku a jak ted pekne dela miminka.
Ale stejne nejlépe se mi připouští Český Strakac.

(Pisu z telefonu, tak se omlouvám, že ne všude jsou čárky a háčky).

6.6.2017 14:14
xchipsy

XXX.XXX.142.1

počkám na vrchol říje - tím máte na mysli co? Pokud zjistíte příznaky říje (chování, zevní znaky), na nic nečekejte a dejte ji k samci hned!

Kolik samice váží? Problémy se zabřeznutím po úspěšném páření může zavinit příliš blahobytná kondice a zároveň i příliš "chudá". Čím krmíte?

Samice, která neumí držet, to se u prvniček někdy stává, pokud jsou králíci klidní, zkuste samci pomoct tím, že opatrně vsunete ruku pod zadní část břicha samice a mírně ji nadzvedněte.

Celkově špatně drží a připouštění trvá dýl, než jsem zvyklej - tak s tím se asi budete muset smířit. Je to živé zvíře, ne stroj Kdysi jsem měla samce (xČS), který se s tím nepáral, dvakrát prohnal samici po kotci, pak na ni hupl a bylo. Pak jsem měla druhého, xKal, a to byl romantik. Ten nejdřív samici dlouho očichával, poskakoval kolem ní a trvalo "věčnost" (oproti tomu prvnímu, jinak to zas tak dlouho nebylo než se pustil do akce. Totéž samice. Některá okamžitě ztuhne na místě a čeká, jiná běhá kolečka po kotci, skáče na samce a až pak se nechá skočit.

Dvě králíčata nejsou tragédie, pokud je to prvnička. Taky mám od Čv jen dvě, jistěže z pohledu "masaře" to není nic moc, ale na druhou stranu, samice nebyla napoprvé tolik zatěžována a králíci vážili ve dvou měsících skoro 2,5 kila

macipes - 2. Musíte počkat az samec sám odpadne. ne jenom dva skoky. - co je to za blbost? Jak odpadne? Jako vyčerpáním? Dva skoky jsou až až, i jeden bohatě stačí.

Podmě zbijat chlopci

6.6.2017 14:28
Podmě zbijat chlopci

XXX.XXX.193.32

Tož poďme po tem problému jako chlapy, šak sa vyznáme, ne?!

Muším ti M-M říct, že ani svýho ogara, a že sem se temu parchantovi snažil vyhnůt, bych nechtěl mít z teho so mi zbylo v semeníkách poté co sem dlóho celibatil, a kór milionkrát převařený v tutentých horučavách v mých přehřátých guliskách (a to ten ušák nezajebaná sa peče ještě celé dny v tej dřevenej trůbě).

Nechal si u něj tu samicu aspoň cez noc, to oni přes den ti na to jebání jebů, anebo právě že ne, šak mi rozumíš. když je taký pařák. Dyk ani to pivisko na ochlazení si mu nedál.
Taky uvažuij, i kdyby jináč bylo, když on za střízliva vidí tu rozpalenu a nadrženů maminu (byť rád že neprokůsal díru skrz zeď a nezahnůl) no tak teda ukol splní než se nechat uhryznůt, ale jen tak aby pokoja došel. Ona pak blbka si za tyden piští, že už k takovýmu nepude, přitom všechno chyba jejich človéka.

M-M

6.6.2017 23:45
M-M

XXX.XXX.142.107

Díky všem za odpovědi smajlík

Neregistrovaný uživatel:
- prohmatávat zkouším, ale ještě to nepoznám, no zkušenosti... to přijde časem
jen nechápu proč po 14 dnech ( viz můj bod 2 ) dělá takovej kravál v samcově boudce. Zkoušel jsem samozřejmě oba samce.

xchipsy:
- Snažím se dát samici k samci až má orgány hodně překrvený, né hned na začátku
- Krmím ráno voda +seno+hrnek kukuřice/ječmen v poledne v létě tráva. večer záleží, jak má sežraný..., buď to nic, nebo jím hodím ještě trávu, nebo v zimě kukuřici, ale už jen tak hrstku rukou.
- Váhově jsou samice tak průměr cca 3,5 - 4,5 kg ale při porážce mají sádla víc než bych chtěl smajlík
( jak jsem psal, moji králíci jsou vesnická směska, ale znaky mají nejvíc KAL + MM, ty nové samce, co jsem koupil mám na papírech KAL.
- díky za nápad. zkusím samici pozvednout. Samice při krmení hladím každý den, jsou na mě úplně v pohodě.

- popíšu dnešní zapouštění teď večer.
Dal sem samici k samcovi. Do 10 vteřin byl na ní. Samice klidná, ale leží jak placka, nezvedá běhy. Samec seskočí a ňufe k ní. Samice se zvedla a skáče po samcovi z jedné pak z druhé strany, pak se honí po boudce, chvilku leží a vše se opakuje. Stál jsem u boudky 30 min a samice se nenechala skočit. Předělal jsem samici k druhýmu samci už jen na cca 10 min, jak jste psala je to romantik, ale výsledek stejný s tím, že jí to frkl při skoku na bok do chlupů smajlík

Budu zkoušet dál a když to nepůjde, půjdou ony na plech smajlík M.

7.6.2017 08:41
mirbart

XXX.XXX.45.71

Já si myslím, že je máte překrmené. Dejte jim dietu - 14 dní pouze seno a vodu, potom můžete dávat oves 30 gramů na kg živé váhy. Hlavně né žádné granule, ječmen nebo kukuřici to vše je moc tučné. Je dobré dodat vitamín E ( Petržel, případně Kombisol SE).
Uvidíte, že se to potom povede.
s pozdravem mirbart.

7.6.2017 10:31
xchipsy

XXX.XXX.142.1

Tak určitě bych začala tím krmením. Kukuřice a ječmen - pro chovné králíky zcela zbytečně "předimenzované". Navíc ječmen brzdí říji a pohlavní aktivitu obecně, takže ikdyž píšete, že samice říji mají, očividně nemají až tak zájem. Kukuřice je vhodná na výkrm (a ještě spíš čuníkům, než králíkům I ta "hrstka", jak píšete, je až příliš (zvlášť když už nějakou dostali ráno). Já dávám chovným kusům ráno 1 skleničku (cca 2-3dcl) ovsa, večer už žádné jádro.
Změňte krmení - dávejte pouze ráno samotný oves, seno a vodu pochopitelně neomezeně celý den. Sežeňte si Rabitin, dávkování je 1ml na 1kg živé váhy.
Teď to možná bude s připouštěním stejně obtížné, jsou vedra a to se nikomu nechce nic
Dobrou pomůckou fáze říje je i chování samice - přehrabává kotec, hodné začnou vrčet, divoké jsou klidnější. Většina samic dobře reaguje i na dotek - pokud ji pohladíte a pojedete rukou od hlavy přes hřbet k zádi, v té "správné" době se vám pod tlakem ruky (ano, je třeba trochu zatlačit, na jemné pohlazení to fungovat nebude) přizvedne (nebo alespoň nadzvedne ocásek). Třeba moje Čv ztuhne a jen "postaví" ten ocásek, zato Bu div neleze zadkem po stěně
Po úspěšně dokonaném páření je rovněž důležité samice nepřekrmovat, a to zejména první týden, jelikož tehdy dochází k zahnízdění oplodněných vajíček do děložní sliznice a tyto jsou velmi! citlivé na jakékoli změny v organismu budoucí matky (včetně stresu atd.) Do poloviny březosti neměnit složení krmné dávky ani množství, pak přidat na množství a můžete zařadit trochu ječmene (příp. granule pro březí králice). Ale nepřežírat! Překrmování v době březosti může způsobit jednak těžký porod (příliš velká mláďata) a zejm. pak správné nastartování laktace. Žádné jak se říká u žen - vždyť jí za dva... (a králice tudíž za šest..osm.. Pár dní před očekávaným kocením opět dávku snížit (většina samic 2-3 dny před porodem nežere vůbec, ale není to pravidlo).

Podmě zbijat chlopci

7.6.2017 11:54
Podmě zbijat chlopci

XXX.XXX.170.194

Tož u nás máme jakési inčí problémy. Hen ty nadržené potvory otravujů vše co chvílu klidně postojí. A pořád jim ne a ne kurňa vysvětlit, že takto opačně to fakt nepude.

Ale šak co, ať si to dělá co chce, hlavně že majů cosik ze života a já co do břucha.

Přidejte reakci

Přidat smajlík