Spartakus
XXX.XXX.54.254
Prosím o radu
Mám dvě mladé samice.Jak dlouho asi bude trvat než se nechají připustit samcem.
Samec je celkem zkušenej skokan ale nějak se mu nedaří
Pořád před ním utíkají
Podotýkám že jsem začatečník a tak asi pro vás zkušené bude moje otázka blbost.
Uživatel s deaktivovaným účtem
Ono to taky teď moc jít nemusí. Krátí se den, králíci línají, zkrátka nejde to tak snadno jako na jaře.
Spartakus
napsal(a):
Prosím o radu
Mám dvě mladé samice.Jak dlouho asi bude trvat než se nechají připustit samcem.
Samec je celkem zkušenej skokan ale nějak se mu nedaří
Pořád před ním utíkají
Podotýkám že jsem začatečník a tak asi pro vás zkušené bude moje otázka blbost.
Jak jsou samice staré, co je to za plemeno, jak a čím krmíte?Mladé samice, přiměřeného stáří a v chovné kondici by se měly nechat připustit bez problémů.
Spartakus
XXX.XXX.54.254
Jsou nar.12.2016.Mám BO.
Krmím granule.Ted i přidávám kukuřici.
Ano jak píše jardagin, jsou ještě mladé.Místo kukuřice bych dávala oves, kolik váží? Mají víc jak 7 kg?
Spartakus
XXX.XXX.54.254
Mají kolem 7-8kg. Jsou fakt pěkný pořádný kusy.
Proč mám vyřadit kukuřici?Nedávám ji v nějakým velkým množství.Granule mám od Sehnoutka a míchám je s ječmenem.
Začal jsem dávat i topinambury a králíci jsou spokojený.
Spíš to vidím že ještě počkám s tím připouštěním.
Ale jinak díky za Vaše názory a rady.
Kukuřice má nízký obsah vlákniny a bílkovin, vyšší obsah tuku a nevyrovnaný poměr minerálů. Je to spíše krmivo vhodné pro výkrm než chovné jedince.
Ječmen je v podstatě také spíše výkrmovou plodinou, sice má kladný vliv na kvalitu mléka laktujících samic, ovšem u těch dosud nepřipuštěných brzdí říji!
Osobně ječmen nekrmím u žádné z kategorií králíků, z obilovin dávám oves (klasický, nahý a vločky) a s připouštěním a zabřezáváním není problém.
Spartakus
napsal(a):
Proč mám vyřadit kukuřici?Nedávám ji v nějakým velkým množství.Granule mám od Sehnoutka a míchám je s ječmenem.
Kukuřice a ječmen jsou hlavně na výkrm.Oves podporuje živost, vitalitu, říji.Váhu mají pěknou, dávala bych jim jen oves, ty topinambury, třeba větvičky, nepotřebují více vykrmovat, spíš držet chovnou kondici.
Ječmen bych tak nezatracoval. Pokud je mi známo obsahuje vitamín E který podporuje říji. U drůbeže způsobuje kvokavost. Když jsem dělal u ovcí také jsme přikrmovali ječmen. Připouštět jsme začínali už v září (inseminací 600 bahnic), to proto že začátkem května se vyvezly jehňata s bahnicemi na oplocené pastviny, tak aby byly dostatečně silné. Já ječmen přidávám do krmení celoročně a zrovna dnes jsem připouštěl něco přes půl roku staré albíky a obě si po menším přemlouvání od samce dali říct. Samozřejmě že ječmenem se nekrmí, ale přikrmuje. Oves je zase vhodný pro samce, podporuje vitalitu a chuť k páření. Jsem ze staré školy a takhle jsme to delali a já to dělám dodnes a jen málokdy mám problém s připouštěním. No a nakonec když tak můžete použít třeba viagru ( to byl vtip).
Spartakus
napsal(a):
BO můžete nechat připouštět od 10-ti měsíců. Váhu mají dobrou a za měsíc
nebo dva to půjde líp.Déle bych nečekal, nebo vám s tím krmením zatloustnou.
Spartakus
XXX.XXX.54.254
Tak já ještě počkám s tím připouštěním.
Asi by to chtělo i novýho samce
Tomu co mám je 3,5 roku.
Kvalitní samce, ale i samice, si nechávám co nejdéle.Nejstaršího samce jsem měla 11 let, běžně 7-8 let.Pro mě, čím déle vydrží jedinec v chovu, je plodný, čiperný, bez nemocí, je cennější.Ukazuje to na odolného jedince s tvrdou kostitucí a je velký předpoklad, že to zdědí i potomstvo.