Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
22.8.2017 21:53
lordofgame

XXX.XXX.114.137

Dobrý den. Jdu si spíš pro názor, protože na radu už je pozdě. Moje mamka (starší paní v důchodu) méla dva králíčky. Pořídili si je s partnerem jako mazlíčky do bytu protože oba byli důchodci. Jedná se o samce (zakr. saténový beránek) a samici (zakr. rex beránek). Bohužel loni partner maminky zemřel takže zůstala sama a na obou králíčcích dost lpěla, ale k dotazu.
Bohužel na pomoc je pozdě, ale mamka by ráda slyšela názor, co se asi stalo proč nejspíš samička uhynula... Jednalo se o první březost, samička 20 měsíců. Během březosti byla stranou od samce, v klidném prostředí, cca před týdnem si začala stavět v domečku hnízdo ze sena, v pátek si začala intenzivně vytrhávat srst (byla to opravdu hromada chlupů kterou si hnízdo také vystlala. V sobotu udělala poslední úpravy. V neděli ráno ležela samička (vypadala spokojeně) před klecí. Po kleci bylo vidět zbytky krve... (řekla bych poměrně dost... V záchůdku, na dně klece, na střeše domečku, ale vypadalo jako rozšlapaná krev (samička měla zaschlé zbytky i na packách a kolem ocásku) ale vypadala spokojeně, nechala se pohladit (když jí tam maminka dávala vodu a krmení. Nechtěli jsme jí narušovat hnízdo, klec se zdála uklizená, předpokládali jsme tedy, že vše proběhlo v pořádku... Veterinář mamince poradil aby jí nechala 3 dny v naprostém klidu. V pondělí jsme mu volali, že se nám zdá, že samička nežere... Ale jinak se zdá v pořádku... Bohužel dnes ráno ležela samička v kleci mrtvá. Po mladých ani stopa...
Jako by snad ani neporodila a pouze krvácela... Dle veterináře (viděl jí asi týden před porodem) se jednalo o 1 max.2 mláďata... Bohužel se obávám po přečtení mnoha diskuzí a článků zda samička nepřenášela...
Je možné, že mohla přenášet a mláďata nezvládla např. skrz jejich velikost porodit? Bohužel když se maminka ptala ve zverimexu jak dlouho trvá březost bylo jí řečeno cca 7 týdnů. Děkuji všem za názor.

22.8.2017 21:58
lordofgame

XXX.XXX.114.137

Ano vím, že byla chyba, že se mamka řídila radou pracovníků zverimexu a nezeptala se chovatelky od které oba kralíčci pochází. Zapoměla jsem také dopsat, že vet nám po telefonu řekl, že se nám to může zdát, protože žere po porodu méně, nebo žere seno okolo hnízda proto je krmení netknuté...

23.8.2017 04:23
rapotacka11

XXX.XXX.32.232

Věk 20 měs. na první porod ?
POZDĚ !
První porod má proběhnout v 7 - 8 měs.

23.8.2017 04:35
rapotacka11

XXX.XXX.32.232

Http://www.ifauna.cz/kralici/clanky/r/detail/1561/rozmnozovani-kraliku/
Výňatek.
Další důležitou podmínkou je, aby králice byla pohlavně vyspělá a urostlá.
Rozhodující jsou měsíce stáří a váha, např.
u malých a zakrslých plemen
věk 6 měsíců,
u plemen středních a velkých je to 8 měsíců.
Váha minimálně dle stanovené hmotnosti pro posuzování.

Nevím, zda to pochopíte - zda to dobře vysvětlím.
Králici "zvápenatí", ztuhne kostra = pánev, přestane být pružná.
Může rodit několik let, ale ten
PRVNÍ
porod musí proběhnout včas.
Jinak je problém = utýraná, mrtvá samice.
Mladé samozřejmě taky.

Uživatel s deaktivovaným účtem

23.8.2017 07:54

Můj názor je, že jste utýrali samici. Prostě tak. Je to minimálně na facku.

Protože když něco děláte, tak je potřeba zjistit si nějaké informace. Například věk pro první připuštění, délku březosti nebo prostě základ k tomu, abyste poznali problém a byli schopní zajistit zvířeti veterinární péči. Což není veterinář na telefonu, pokud si do broskve nejste schopní ani sáhnout na to zvíře jestli má břicho nebo do hnízda jestli jsou tam mladé.

Hnusáci hnusní. Tohle je stejné týrání jako když někdo nechá pojít zvíře hlady. Že jste nevěděli a bé bé není omluva, právě naopak.

23.8.2017 09:20
horal

XXX.XXX.202.176

Bodlinko, hnusná jste vy ! Děláte že zvířatům rozumíte, ale lidem ani za mák. Nadáváte lidem kteří přišli o milovaného člověka a ještě o zvířátko které si snim spojovali. Přitom udělali vše co bylo potřeba, podle svého vědomí a svědomí. Ono nestačí si to jenom nastudovat skripta, důleřité je ty zvířata mít a pozorovat je, starat se oně.20 měsíců neni až tak závratný věk na první březost. Děje se to že králice po porodu uhyne a příčin může být mnoho a děje se i to že pozře mádě a někdy i celý vrh.

23.8.2017 09:43
lordofgame

XXX.XXX.114.137

Rapotacka11: Mamka mladé nechtěla vůbec... Měli je s partnerem skoro jako vnoučata... Když byla v nemocnici sousedka je chodila krmit a pouštět proběhnout, bohužel je pustila společně.
Děkuji za vysvětlení, ano chápu.

Bodlinka: promiňte, ale mohla by jste se trošku zklidnit... Ano, také jsem rozčílená, ale na veterináře, jehož radami se mamka řídila! Mamka si informace zjišťovala... Je důchodce, který se řídí radami veterináře, nemá internet a mě ani ve snu nenapadlo se po nečem na netu pídit, když dle slov veta bylo vše ok. Pokud jste dobře četla psala jsem, že vet samici viděl týden před porodem, když mamka zjistila po návratu z nemocnice, že je březí, radila se s ním ohledně krmiva a všeho (na veterině byla osobně... Vet věděl podle karty samice věk i to že se jedná o první mladé a na to, že by to byl problém mamku neupozornil. Po telefonu s ním mamka konzultovala pouze to, že po "poporodu" (myslela že proběhl) samice den nežere, zda se s ní má dostavit a bylo jí řečeno, že 1 až 2 dny po porodu je to v pořádku. Také se řídila radou aby do hnízda první 3 dny nesahala, nekoukala, nechala samici naprosto v klidu aby neodmítla mladé. Pokud je tu tedy někdo hnusák a přispěl k utýraní samice je to veterinář!

23.8.2017 09:44
rapotacka11

XXX.XXX.32.232

No, byla překvapivě drsná,
ale kdybyste rodil
a nešlo to,
možná byste tu reakci pochopil...

20 měs je na první porod pozdě !

23.8.2017 09:55
lordofgame

XXX.XXX.114.137

Horal: přesně tak, přišla jsem si hlavně pro názor, co se asi mohlo stát a proč. Protože po této zkušenosti jsem s vetovi vyjádřením nespokojila. Mamka nebyla ani schopná Mišku odklidit jak jí to vzalo, když jí tam našla... Zhroutila se, protože si jí spojovala právě s přítelem. Teď jsem si vzpoměla, že jí vet dokonce říkal, že první mladé musí být do dvou let věku. Jinak to pak může být život ohrožující. Samice byla prosincová, takže jsme si říkali, že je to v pořádku... Jinak bychom určitě hned na začátku požádali o kastraci či se informovali o možnosti ukončení březosti. Stejně tak kdyby mamce netvrdil, že nemá nijak první tři dny po porodu narušovat hnízdo nebo manipulovat se samicí určitě bychom se tam podívali...

23.8.2017 10:12
rapotacka11

XXX.XXX.32.232

Mamka mladé nechtěla vůbec... Měli je s partnerem skoro jako vnoučata... Když byla v nemocnici sousedka je chodila krmit a pouštět proběhnout, bohužel je pustila společně.
""""""""""""""""""""""""""""""""
Ale to jsme nikdo nevěděl.
A kolikrát se tu řeší trápení zvířat jen z lidské tuposti,
týká se to psů, koček, králíků i jiných..
Někdy se člověk neudrží a vyjede.

23.8.2017 10:34
horal

XXX.XXX.202.176

rapotacka11 napsal(a):
No, byla překvapivě drsná,
ale kdybyste rodil
a nešlo to,
možná byste tu reakci pochopil...

20 měs je na první porod pozdě !

Ono se to dalo tak trochu vytušit, že ta březost nebyla úmyslá. Já sice nechovám pet králičky ( i kyž jsem je jeden čas měl), ale u dvoletého králika jsem měl mladé mnohokrát. Nebylo to úmyslně, ale prostě né a né zabřeznout a tak se stávalo že prvničky rodily i po 20 měsících. Já vědom si rizika jsem si je ale ohlídal a vždy to dopadlo dobře. Možná že to bodlince ujelo, ale právě proto by byla na místě nějaká omluva a nedělat že se mne to netýká.

23.8.2017 11:49

horal napsal(a):
Bodlinko, hnusná jste vy ! Děláte že zvířatům rozumíte, ale lidem ani za mák. Nadáváte lidem kteří přišli o milovaného člověka a ještě o zvířátko které si snim spojovali. Přitom udělali vše co bylo potřeba, podle svého vědomí a svědomí. Ono nestačí si to jenom nastudovat skripta, důleřité je ty zvířata mít a pozorovat je, starat se oně.20 měsíců neni až tak závratný věk na první březost. Děje se to že králice po porodu uhyne a příčin může být mnoho a děje se i to že pozře mádě a někdy i celý vrh.

Jo, budu hnusná, protože tohle mě vždycky nasere. A je mi úplně, ale úplně jedno, jestli jste tu samici zabili schválně nebo omylem. Prostě mě to štve.

Protože si představím tu mámu, jak tři dny v bolestech rodí, nejde to, a pak uhyne. Super smrt.

Prostě kurňa tak ta zvířata nechovejte.

23.8.2017 11:51

A kdyby s tímhle někdo přišel z očí do očí, tak jsem taky ostrá. Prostě sakra, tak tam mamka měla děti, ne? Tak ať si pěkně představí, jaké to pro to zvíře muselo být.

A to je pořád. Králík, morčata jsou na tohle oblíbené, nebo naopak předčasně zapuštěné jehnice a kozičky, taky, lidi čumí jak to dva dny tlačí a pak čumí jak péro z gauče, když jim řeknu, že po tak dlouhé době leda nůž... nebo rovnou kafilerie.

23.8.2017 11:53

A právě že nestačí jen pozorovat. Sáhnout si, jestli má samice po porodu nebo je pořád plná, buď to umíte, nebo hold musíte za veterinářem. Zjistit si, jestli je porod králice krvavá záležitost, kde je vod krve celá klec, nebo ne, buď máte zkušenost, nebo si to musíte hold zjistit. Juknout do hnízda fakt není problém. A tak dále, a tak dále. Celý tenhle příběh je výpis všeho, co bylo špatně, a odsralo to to zvíře ošklivým způsobem.

Té samici je úplně k prdu, že se z toho teďka někdo hroutí.

23.8.2017 12:26
lordofgame

XXX.XXX.114.137

Tak jeste jednou. Nebyl by problem sahnout na samici nebo se podivat do hnizda... Na radu veterinare to mamka neudelala... Rikal ji, ze by mohla mlade odmitnout! Volala tam proto, jestli muze dorazit aby se na ni podival protoze nezere, bylo ji receno, ze je to 1-2 dny po porodu normalni. Veterinar byl u mamky doma tyden pred zacatkem porodu, rekl, ze je vse v naprostem poradku, znal vek, vedel, ze je prvorodicka. A ptam se zde proto, abych prave vedela co se stalo spatne (mysleno pokud veterinar neco radami a postojem zanedbal), protoze to nechci nechat byt jen tak! Bohuzel cely zivot chovam psy a o kralicich nemam zadnou znalost, proto jsem se obratila na Vas zde.

23.8.2017 12:34
lordofgame

XXX.XXX.114.137

A ano... Chapu na jednu stranu rozcileni bodlinky, neustale se setkavam na ruznych forech z tuposti lidi (dle meho nazoru spise s lenosti) kdy misto toho aby vyrazili hned na veterinu ptaji se na kazdou hloupost radeji na FB. Prispevky tipu privezl jsem si stene a uz tyden zvraci cervy, ma prujem uz 14 dni a nezere apod. jsou na denim poradku, pani co ma odeme stene mi vola, ze fena je brezi porodila pred 30 hodinami stene (1 stene) a od te doby se nic nedeje (taky se neudrzim a oznacim ji i horsimi tituly, sama jsem schopna nalozit fenu do auta treba ve 3 rano a vyrazit 50km na nejblizsi pohotovost pokud by se mi porod nezdal, stejne tak pokud si myslim, ze porod zkoncil jdu si vse radeji nechat potvrdit ULZ vysetrenim zda z feny odeslo vse), fyzicke prepinani nedozralych stenat kdy to odnesou klouby ci zuby apod... Ale zde se pidim po nazorech prave proto, ze vim, ze mamka udelala co bylo v jejich silach a ve slepe duvere a dbani rad veterinare to dopadlo jak to dopadlo...

23.8.2017 13:38
xchipsy

XXX.XXX.142.1

Tak trochu mám z vašeho předposledního příspěvku pocit, že to chcete hodit na veta... ("co se stalo spatne (mysleno pokud veterinar neco radami a postojem zanedbal), protoze to nechci nechat byt jen tak")
Jenže milá paní, je sice "hezké", že vám po telefonu radil blbě, ale pokud se vám cokoli nezdálo, měla jste králíka naložit do auta a zajet do ordinace. A druhá věc - když jste už věděli, že je samice březí, měli jste si nastudovat, jak probíhá normální porod, co se může a nemůže... V KAŽDÉ knížce o chovu králíků je napsáno, že hnízdo je NUTNÉ zkontrolovat. Chápu, že jste věřili veterináři - komu už jinému - ale na druhou stranu, kdybych měla slepě věřit všemu, co veterinář řekne, tak mi taky třeba vychcípe polovina zvířat. Psala jste, že maminka nemá internet, aby si něco zjistila - a vy ho taky nemáte? Nebo jste se o všem dozvěděla, až když byl králík po smrti?
Btw podívali jste se do té mrtvé samice? Byla v ní mláďata? Nebylo nějaké "šprajclé" v porodních cestách?

23.8.2017 13:46
horal

XXX.XXX.202.176

Místo omluvy výmluva. Nevím jak takový člověk může mít cit ke zvířatům, když ho nemá k lidem.

23.8.2017 15:39
kachna

XXX.XXX.188.76

Rapoťačka, Bodlinka.
Prošla jsem prvních pět odkazů google (mj. králíkář, králíci), vyhledávala jsem "připouštění králíků věk". Jediní králíci.cz uvádějí jako optimální věk 8 měs. až 1 rok, nicméně uvádějí také toto: Po 3,5-4. roce věku už se připouštění moc nedoporučuje, určitě ne první připuštění.. V knížkách si nevzpomínám, že bych takto striktní omezení prvního připuštění četla, o osifikaci spony pánevní jsem samozřejmě četla.
Tím chci říct, že i kdyby vaše informace o maximálním věku pro první připuštění byly stoprocentně správné, není úplně snadné se v tom případě k nim dostat.
Já osobně bych vám byla vděčná za uvedení pár přiměřeně odborných odkazů (dostupné laikovi, klidně tištěný zdroj), kde se lze dočíst o maximálním vhodném věku pro první připuštění.

lordofgame
bohužel porod není úplně bez rizika u žádného zvířete, s věkem se riziko samozřejmě zvyšuje, to samé u zakrslíků je problém s velikostí mláďat prakticky stejný jako u štěňat.
Váš popis porodu a rad veterináře bych možná spíš než veterináři přičetla chybné komunikaci, správná doba pro návštěvu veterináře byla po tom prvním krvácení.
Mamince bych řekla, že se občas při prvním porodu stává, že samička uhyne. Pravda to sice není, ale proč jí trápit?

23.8.2017 16:12
rapotacka11

XXX.XXX.32.178

Stalo se, vrátit to nelze...
Už se na emoce vykašlete.

23.8.2017 17:23
lordofgame

XXX.XXX.114.137

Xchipsy: nechci nic hodit na veta... Snazim se dopatrat, zda byl jeho postup a rady spravny... Jak jsem jiz psala maminka s ni ordinaci chtela navstivit, proto mu take volala, ze samice nezere zda nema prijit (jejimu vetovi se musi volat, protoze bez zavolani vas nemusi prijmout... Muze byt pryc nekde u koni, krav, operuje atd... ), proc se tedy stale dokola ptam zda byl postoj a rady veterinare spravny? Zktarka proto, ze ma mamka jeste druheho kralika a pokud veterinar vi sprominutim prd, rekne si, ze je to jen "blbej" kralik, nebo ze se to ma nechat na prirode... Nepreju si, aby jej mamka uz navstevovala, zajedu si pro kartu kralika ktery mamce zbyl a pokud bude problem rozhodne ji odvezu jinam a najdu jineho veta. Ja samozrejme internet mam... Mamka se radila prevazne s veterinarem a nejake info ji tiskla neter... Jdu zjistit odkud info bylo.

23.8.2017 17:39
lordofgame

XXX.XXX.114.137

Tak kokretne tento clanek http://www.kralici.cz/pages.asp?f=rozmnozovani kde presne jak maminka uvedla je psano ze kontrola hnizda nemusi probehnout hned pokud se zda, ze je vse v poradku... Nevali se nikde rozhazena mladata, hnizdo je zahrnuto chlupy atd... Dalsi uz si bohuzel nevybavuje... Jen ze tam bylo psano, ze po 5 roku zivota uz je na prvni mlade pozde a ze se samici nema zasahovat do hnizda pokud nic nenasvedcuje problemu jako napriklad roztahana mladata po kleci, porod mimo hnizdo a pod.

23.8.2017 17:45

lordofgame napsal(a):
Tak kokretne tento clanek http://www.kralici.cz/pages.asp?f=rozmnozovani kde presne jak maminka uvedla je psano ze kontrola hnizda nemusi probehnout hned pokud se zda, ze je vse v poradku... Nevali se nikde rozhazena mladata, hnizdo je zahrnuto chlupy atd... Dalsi uz si bohuzel nevybavuje... Jen ze tam bylo psano, ze po 5 roku zivota uz je na prvni mlade pozde a ze se samici nema zasahovat do hnizda pokud nic nenasvedcuje problemu jako napriklad roztahana mladata po kleci, porod mimo hnizdo a pod.

Jenže pokud králice krvácí všude po kleci, tak se nezdá, že je vše v pořádku. Navíc plné hnízdo se hýbe, prostě pokud chcete chovat králíky, bezpodmínečně musíte být schopná poznat, jestli jsou v hnízdě mláďata nebo ne. Už prostě proto, že dochází vcelku běžně k úhynům jednotlivých králíčat a pokud necháte mrtvolku hnít v hnízdě, přijdete tak snadno o celý vrh.

23.8.2017 17:53
lordofgame

XXX.XXX.114.137

Bodlinka asi jsem se vyjadrila spatne. Kralice nekrvacela vsude po kleci... Myslela jsem to tak ze po kleci bylo videt znamky krve, proto se predpokladalo, ze porod probehl... Myslela jsem to tak, ze bylo videt stopy krve na packach a jak hopsala po kleci byly videt slapoty jak po kleci tak v domecku a c zachudku byl slabe nacervenali pisek... Z tohoto tuvodu mamka usoudila, ze k porodu doslo... Pokud by krvacela vsude po kleci nebo bylo znatelne ze krvaci jelo by se k vetovi i kdyby nechtel.

23.8.2017 17:56
lordofgame

XXX.XXX.114.137

Dekuji vsem moc za nazory a odpovedi az uz jakkoliv vyhrocene... Mamka urcite v planu nic chovat nema a az dozije i samec urcite si zdneho dalsiho kralicka neporidi, takze at uz udelala chyby nebo ne, nikdo se nemusi obavat, ze se stane neco podobneho. Preji vsem hezky zbytek dne a hlavne zdravi a zadne komplikace u vasich usaku.

Přidejte reakci

Přidat smajlík