Dobrý den,
mám jeden dotaz. Už je to 8 dní co se naší králičici narodily mláďata (4). Od začátku se o ně bez problémů starala, kojila a všechno. Teď si ale nejsem úplně jistá, že mají péči jakou by měli mít. Nevím jestli je kojí, protože už párkrát nějaké vylezlo z hnízda ji hledat, ale ona od nich utekla na druhý konec klece. Do hnízda jsme rukou nezasahovaly, tak neví proč se to děje. Je prvorodička. Pokud máte někdo nějaké rady jak poznat že jsou nakrmená tak mi prosím dejte vědět! Zkoušela jsem je krmit i kravským lékem naředěným 1:1 s vodou, ale nechtějí. Pokud víte co s nimi dejte vědět.
Jak poznat, že jsou nakrmená? Jednoduše, mají plné bříško. Mládě je "kulaté", napité. Není hubené a "scvrklé". Spí spokojeně v hnízdě, nikam neleze, při sáhnutí do hnízda nezačne pištět a vyskakovat.
Že od nich samice uteče je normální, krmí 1-2x denně když ona uzná, že je čas, ne když chtějí mláďata. Nerušte ji, správně ji krmte, aby měla dostatek mléka a bude to v pohodě. Nedělejte žádné pokusy s krmením ředěným mlíkem, nebo naděláte víc škody než užitku.
xchipsy
napsal(a):
Jak poznat, že jsou nakrmená? Jednoduše, mají plné bříško. Mládě je "kulaté", napité. Není hubené a "scvrklé". Spí spokojeně v hnízdě, nikam neleze, při sáhnutí do hnízda nezačne pištět a vyskakovat.
Že od nich samice uteče je normální, krmí 1-2x denně když ona uzná, že je čas, ne když chtějí mláďata. Nerušte ji, správně ji krmte, aby měla dostatek mléka a bude to v pohodě. Nedělejte žádné pokusy s krmením ředěným mlíkem, nebo naděláte víc škody než užitku.
Naprosto s Vámi souhlasím, já bych ještě zkontroloval hnízdo, jestli tam není náhodou mrtvé mládě.
Posílám fotku napapaného několikadenního králíčete. (Není úplně ostrá, ale bříško je vidět dobře) Samice jich měla 5 a starala se dobře. Z hnízda se jim nechtělo ani po 14 dnech když už koukali.
Uživatel s deaktivovaným účtem
Teri22
napsal(a):
Děkuji za reakce. Teď celkem všechny mladé rostou tak jak by měli akorát jeden je dost malý a zesláblý. Včera jsme mu dali kravské mléko naředěna 1:1 s vodou. Nejsem si ale jistá jestli je to dobré, aby si nezvykl na kravské a od matky nechtěl. Co myslíte?
Kravské a ještě ředěné je tak řídké, že pokud nebude pít od matky, tak to stejně nerozchodí.
Teri22
napsal(a):
Děkuji za reakce. Teď celkem všechny mladé rostou tak jak by měli akorát jeden je dost malý a zesláblý. Včera jsme mu dali kravské mléko naředěna 1:1 s vodou. Nejsem si ale jistá jestli je to dobré, aby si nezvykl na kravské a od matky nechtěl. Co myslíte?
Vám je těžké něco radit, protože si stejně děláte co chcete Že je mládě malé ještě neznamená, že je nutné do něj cpát nějaké - a ještě nevhodné! - náhražky. Měla jsem ve vrhu králíče, které bylo o dvě třetiny! menší než ostatní. Dnes ji má soused jako chovnou 5tikilovou samici...
Nechte samici v klidu a pořád jí do hnízda nelezte, nebo se vám na ta mláďata vykašle!
Kaválek
XXX.XXX.145.224
Xchipsy
Zbytečně se rozčilujete. Asi je to mladá holka a má svoji hlavu. Bohužel si hrajeme na bohy a snažíme se nahradit matku přírodu. (taky jsem to dělal). Časem pochopí, že samice po par nezvladnutych vrzich patří na pekáč, nebo jako mazel, stejně jako ta co jich má málo nebo malé a špatně rostoucí. Pokud ji vytvořila podmínky, tak je prostě správná matka odchova a ona ji má hlavně dobře krmit.
Teri22
napsal(a):
Děkuju. Mám jen strach je to můj první králík a hned mladé. Prostě jsem měla jen starosti, ale teď už se ten hubeňour spravil i bez dokrmování. Je mi 15 tak se nedivte.
Chápu, že jste měla starosti, ale ve čtvrtek vám napíšu "Nedělejte žádné pokusy s krmením ředěným mlíkem" a vy v sobotu "Včera jsme mu dali kravské mléko naředěna 1:1 s vodou"... Takže na jednu stranu chcete poradit a na druhou si to pak stejně uděláte po svém...
Chleba králík k ničemu nepotřebuje. Řekla bych že každý den je až nevhodný. Co ze složení chleba je pro králíka dobré? Zrní nebo vločky? Jaké zrní dáváte a kolik? Já dávám granule někdy míchané až půl na půl s ovsem a do druhé misky ovesné vločky každý den. Přidávám pomalu, postupně až do porodu a po porodu dávám cca.2 - 3x více krmení než během roky kdy mladé nemá.
Teri22
napsal(a):
Dávám jí ovoce, zeleninu, alespoň jednou denně. Večer pak buď ovesné vločky, nebo zrní. Během dne jí taky chleba. Má 24 hod k dispozici seno. Vlastně celkem docela pestrou stravu. A pití má samozdřejmě každý den nové, ale nějak extra nepije.
Nekrmte stylem "buď - nebo". Krmná dávka by - alespoň v období zvýšené zátěže (čímž laktace bezesporu je) měla být vyvážená a stejná. Jaké zrní? Smíchejte to obilí - pokud to není ječmen! - s vločkami a krmte ráno i večer.
Ovoce bych teď vůbec vynechala (jaké to je? Jablka?), ze zeleniny tak maximálně mrkev,2-3x týdně kousek, ne každý den. Je pochopitelné, že králík bude žrát to, co mu nejvíc chutná a pak už nemá "potřebu" žrát to, co je pro něj vhodné. A pokud se nacpe ovocem a zeleninou (a chlebem, který je zcela nevhodný!), už se jí nejspíš nechce do jádra - jenže to potřebuje, kvůli tvorbě mléka.
Dostává granule a obilím smíchané. Jinak moc děkuju. Vůbec jsem nevěděla, že je chléb nevhodný, všude jsem četla spíš, že si s ním i obrušují zoubky( ale na to tam má klacek). A ovoce dotane většinou jablko, ale třeba jenom půlku. Vím že je to ovoce sladké což pro ně prý není dobré. Můžu se zeptat v čem je ten chleba škodlivý? A jak často bych ten usušený chleba jí měla dávat. Ten chleba je domácí. Je většinou se semínky ( mamča peče doma a vždycky dáme něco nasušit).
Teri22
napsal(a):
Dostává granule a obilím smíchané. Jinak moc děkuju. Vůbec jsem nevěděla, že je chléb nevhodný, všude jsem četla spíš, že si s ním i obrušují zoubky( ale na to tam má klacek). A ovoce dotane většinou jablko, ale třeba jenom půlku. Vím že je to ovoce sladké což pro ně prý není dobré. Můžu se zeptat v čem je ten chleba škodlivý? A jak často bych ten usušený chleba jí měla dávat. Ten chleba je domácí. Je většinou se semínky ( mamča peče doma a vždycky dáme něco nasušit).
Chleba je převažně s pšenice a ta ma vysoky obsah škrobu ktery malí kralci nejsou schopni zvladnou, jelikož nemaní plně vyvinutou mikrofloru. Kraličatum jen granule určene pro kojící samice a take oves. Nic víc nedavat. U starších se muže krmit trochu jinak ale zaleží na tom jak jsou staří.
Neregistrovaný uživatel
XXX.XXX.154.210
xchipsy
napsal(a):
Jen doplním k tomu chlebu - nejde jen o pšenici, ale také žito, které je zcela nevhodné (má nízkou výživnou hodnotu, hořkou chuť, nevhodné dietetické vlastnosti a obsahuje antinutriční látky.).
Výborne, len by som dodal, že je tam kopec iného balastu ako kypridlá, emulgátory, zlepšovadlá a iné pre králiky nevhodné látky! Ono už dávno chleba nie je ako býval!
Neregistrovaný uživatel
XXX.XXX.154.210
bery25
napsal(a):
Nevhodne len pre
My sme všežravci a tak to môžeme nariedíť aj mäsom a alkoholom