Jde.
Už se to tu probíralo.
https://www.ifauna.cz/kralici/diskuse/?hledat=granule+s+l%C3%A9%C4%8Divy
Tak, vyplatí... Záleží, co si pod tímto pojmem představujete. Finančně není tak velký rozdíl mezi granulemi "s a bez" no a hlavně takové granule nejsou "samospásné", tj. kokcidiózou můžou onemocnět i králíci krmení granulemi s léčivem, pokud jich bude osm namačkáno v malém kotci na hromadě hnoje s prázdnými jeslemi na seno...
Jasně, ja teď krmím granulemi s antikoxidikem a dost dobře to funguje (samozřejmě s dodržováním základních hygienických pravidel). Ja jsem měl spíše na mysli granule úplně vypustit a antikoxidikum přidávat nějak jinak. ( Zdá se mi totiž, že granule ať s antikoxidikem nebo bez jsou dost drahé).
Ja

XXX.XXX.67.204
Ja by som to nekrmil ani náhodou a miešať z ovsom už vôbec nedoporučujem! Vymeniť alebo darovať, nemeniť krmnú dávku. Stále platí čo je dobré a funguje do toho sa Ne... r !
Uživatel s deaktivovaným účtem

bery25
napsal(a):
Dobry, ja krmim granulami bez ale omylom som kupil vrece s, tak teraz neviem ci ich skrmit, inak krmim granule s ovsom, dakujem.
Granule klidně zkrmte, s ohledem na ochrannou lhůtu.Sama krmím směsí granulí s ovsem, ječmenem, slunečnicí a v zimě i kkukuřicí.Granule mám s Emanoxem, ale když dostaneme jiné granule, třeba na výstavě, klidně je přimíchám a nikdy s tím králíci neměli problém.Někdy se stane, že granule, na které králíci nejsou zvyklí, nechtějí hned žrát a nechají je v misce.Míchat se nemají granule s kokcidiostatiky, jelikož se tím snižuje množství léčiva které králíci přijmou a tím klesá účinnost proti kokcidióze.
Ja

XXX.XXX.233.250
Bery, tak ako píše Awake, aj Jíva, miešať si vlastnú zmes je možné len z obilovín a granulí bez kokcidiostatika.Prípadne s použitím prírodného kokcidiostatika ako je emanox a acidox. No problem, používam osobne s acidoxom.
Ja
napsal(a):
Bery, tak ako píše Awake, aj Jíva, miešať si vlastnú zmes je možné len z obilovín a granulí bez kokcidiostatika.Prípadne s použitím prírodného kokcidiostatika ako je emanox a acidox. No problem, používam osobne s acidoxom.
Takze mozem ich skrmit ciste bez obilovin, ked nie, tak kupim nove granule a budem krmit ako predtym, granule bez plus ovos, dakujem.
Ja

XXX.XXX.233.250
bery25
napsal(a):
Takze mozem ich skrmit ciste bez obilovin, ked nie, tak kupim nove granule a budem krmit ako predtym, granule bez plus ovos, dakujem.
Presne tak, vždy sú minimálne dve možnosti, prikláňam sa k tej druhej

bery25
napsal(a):
Nevím jak velké množství jich máte a jak dlouho vám bude trvat než je zkrmíte.Můžete je zkrmit samotné i ve směsi.Jen ve směsi se sníží účinnost proti kokcidióze.Ale pokud vám zkrmení samotných vyjde na týden, dva, tak je úplně jedno jestli je krmíte samotné či ve směsi.
napsal(a):
Nevím jak velké množství jich máte a jak dlouho vám bude trvat než je zkrmíte.Můžete je zkrmit samotné i ve směsi.Jen ve směsi se sníží účinnost proti kokcidióze.Ale pokud vám zkrmení samotných vyjde na týden, dva, tak je úplně jedno jestli je krmíte samotné či ve směsi.
25kg vrece a 4samice a jeden samec, takze by to bolo na dlhsie, daval som zmes granul a ovsa cca150gr.

bery25
napsal(a):
25kg vrece a 4samice a jeden samec, takze by to bolo na dlhsie, daval som zmes granul a ovsa cca150gr.
Já bych to normálně míchala nebo, pokud mají záruku, nechala pro mladé.
Ja

XXX.XXX.91.67
bery25
napsal(a):
Ježiši u mňa je to dávka na desať dní, tak to u vás bude na 45 dní a tak im to dajte ked už sa to tak podarilo...
Ja

XXX.XXX.91.67
Ja
napsal(a):
Ježiši u mňa je to dávka na desať dní, tak to u vás bude na 45 dní a tak im to dajte ked už sa to tak podarilo...
Len pozor pri zabíjačke ochranná doba je určite nejaká, sú to predsa len Lieky!
bery25
napsal(a):
Těžko vám někdo napíše "zkrmte samotné" nebo "zkrmte s ovsem", když nevíme, CO je to za granule, tudíž jaké kokcidiostatikum je v nich obsaženo
Ja

XXX.XXX.154.42
xchipsy
napsal(a):
Tak pokud je to Energys, tak je zkrmte samotné. DeHeus nepoužívá "přírodní" preparáty, tam je "chemie".
A ked to má chovné kusy, potom ak sa s toho dostane? Zas bude prechádzať na svoju zmes? Píše že krmí aj ovsom, podľa mňa nemá cenu experimentovať. Solidny obchodník mu to vymení bez problémov.
Ja

XXX.XXX.154.42
xchipsy
napsal(a):
No, tak ono granule a oves nebo granule a nic, to zas tak obrovská změna není
V pohode, len stáva sa taká vec, napr. králik začne pšikať, druhému tečú oči, jediné riešenie a už sme pri pointe: čisté granule = čisté mäso, klepnem a môžem konzumovať
xchipsy
napsal(a):
No, tak ono granule a oves nebo granule a nic, to zas tak obrovská změna není
Ano, nedavam uz vobec nic, okrem sena samozrejme, ziadne zelene, chleba, kukurica ani psenica, ale chov zajacov je riadna alchymia, skor by som vyrobil zlato s kamena, ako odchoval poriadnych mladych bez nejakeho uhynu
Bery zkrmte to tak jak jsou králici zvyklí a nehledejte v to žádnou vědu. Ten králik to ani nezaregistruje. Já krmím z kokcidiostatiky a mám bezproblémový chov. Ročně mám kolem 150 králičat. Nepoužívám žádné jiné léčiva ani neočkuju. Protože ve 120 dnech porážím, tak nemá cenu očkovat. Krmení míchám dva díly granulí, jeden díl ječmen, jeden díl oves, jeden díl vojtěškové granule a jak příjdou mrazy tak přidávám jeden díl kukuřice a hrst slunečnice. Přidám ještě jeden díl granulí.
Ja

XXX.XXX.154.42
hokrví
napsal(a):
Chovní králíci jsou na chov a ne na zabití, tak nemusí řešit ochranou lhůtu. To jestli přejde z granulí s léčivem na granule bez léčiv s přidáním ovsa asi taky nebude úplně špatně.
Tak potom sory, ak má chovný kus problém treba ho držať v chove daľej? Zaujímavá teoria, len sa toho držte! Už som pár takých chovov videl .
Ja
napsal(a):
Tak potom sory, ak má chovný kus problém treba ho držať v chove daľej? Zaujímavá teoria, len sa toho držte! Už som pár takých chovov videl .
Máte pravdu, do chovu je třeba vybírat jenom zdravá zvířata.V tomto případě šlo ale o to, že pán koupil omylem granule s léčivem a neví, co s nimi.Osobně bych ten pytel taky zkrmil a víc bych to neřešil.
Ja

XXX.XXX.154.42
burgund6
napsal(a):
Máte pravdu, do chovu je třeba vybírat jenom zdravá zvířata.V tomto případě šlo ale o to, že pán koupil omylem granule s léčivem a neví, co s nimi.Osobně bych ten pytel taky zkrmil a víc bych to neřešil.
Ja som mu len načrtol aj takú možnosť že sa môže stať aj to že počas používania je nutné niečo odporaziť ! Nič viac, je len na ňom ako sa rozhodne. no niektoré názory sú v tejto diskusii tiež veľmi netradičné až priam riskantné ! Napr :, neočkujem odchov lebo to nemá cenu... no toje priam hazard.. Podľa mňa má každý kus nejakú cenu, aj odchov na mäso.
horal
napsal(a):
Bery zkrmte to tak jak jsou králici zvyklí a nehledejte v to žádnou vědu. Ten králik to ani nezaregistruje. Já krmím z kokcidiostatiky a mám bezproblémový chov. Ročně mám kolem 150 králičat. Nepoužívám žádné jiné léčiva ani neočkuju. Protože ve 120 dnech porážím, tak nemá cenu očkovat. Krmení míchám dva díly granulí, jeden díl ječmen, jeden díl oves, jeden díl vojtěškové granule a jak příjdou mrazy tak přidávám jeden díl kukuřice a hrst slunečnice. Přidám ještě jeden díl granulí.
Proč krmíte s léčivy když jich ve finále dostanou jen naprosté minimum? K čemu jim to bude? Dostávají 4 měsíce antibiotika a jsou jim vlastně k ničemu.
Ja

XXX.XXX.91.67
hokrví
napsal(a):
Pokud mám nemocného králíka, já ho tedy nejím.
PANE, niektoré nemoci začínajú nevinne, a niektoré...ale vám je to ťažko vysvetliť, máte svojho boha! No dása aj uvariť pre psa, kočku napr.! No ja tiež nejem králika čo je plný kokcidistatík z granulí a nadopovaného Sulfacoxom, takú sra..č..ku si môžem kúpiť v Lidli napr. Vy si kľudne jedzte čo vám chutí, je mi to JEDNO !
" Ja" v čem shledáváte hazard při nepoužívání očkovacích látek ? Králiky chovám víc než 40 let a to bez jakéhokoliv veterináního zásahu (očkování). Mor králiků se u mne vyskytl pouze jednou a to bylo několik dní po očkování, kdy jsem se nechal ukecat a naočkoval všechny zvířata. Do 10 dnů mi nezbyl ani jeden kus (kolem 100 uhynulo). V čem vlastně spočívá veškerá vakcinace? Zvíře naočkujete virem určité nemoci a jeho tělo si vyrobí protilátky. Za jakou dobu se pak ten vir dostane z těla zvířat? Anebo tam zůstává? Já nikoho nenavádím ať to dělá tak či onak, jenom se zmiňuju jak to dělám já. Je na každém aby si to přebral jak chce. A že používám granule s kokcidiostatiky neni záměr ale nutnost. V bízkém okolí nic jiného neni k dostání a tak nezbývá než je zkrmovat a králikům to nijak neublžuje. Pokud budu nakupovat jinde víjde mne metrák i s dopravou o 300 Kč dráž a tose mi nevyplatí pak ty králiky chovat. Inkubační doba je 5 dní a já ji dodržuji 7 dní před porážkou. Myslíte si že když kupujete granule bez léčiv tak jsou čisté? Víte kolik pesticidů se použije na obilí co je v těch granulích. I mnozí zemědělci užívající eko nebo bio dělají postřiky, takkže i když nebudete zkrmovat granule ale jenom obilí nemusí být čisté. O čem je pak tahle diskuze?.
Ja

XXX.XXX.91.67
horal
napsal(a):
" Ja" v čem shledáváte hazard při nepoužívání očkovacích látek ? Králiky chovám víc než 40 let a to bez jakéhokoliv veterináního zásahu (očkování). Mor králiků se u mne vyskytl pouze jednou a to bylo několik dní po očkování, kdy jsem se nechal ukecat a naočkoval všechny zvířata. Do 10 dnů mi nezbyl ani jeden kus (kolem 100 uhynulo). V čem vlastně spočívá veškerá vakcinace? Zvíře naočkujete virem určité nemoci a jeho tělo si vyrobí protilátky. Za jakou dobu se pak ten vir dostane z těla zvířat? Anebo tam zůstává? Já nikoho nenavádím ať to dělá tak či onak, jenom se zmiňuju jak to dělám já. Je na každém aby si to přebral jak chce. A že používám granule s kokcidiostatiky neni záměr ale nutnost. V bízkém okolí nic jiného neni k dostání a tak nezbývá než je zkrmovat a králikům to nijak neublžuje. Pokud budu nakupovat jinde víjde mne metrák i s dopravou o 300 Kč dráž a tose mi nevyplatí pak ty králiky chovat. Inkubační doba je 5 dní a já ji dodržuji 7 dní před porážkou. Myslíte si že když kupujete granule bez léčiv tak jsou čisté? Víte kolik pesticidů se použije na obilí co je v těch granulích. I mnozí zemědělci užívající eko nebo bio dělají postřiky, takkže i když nebudete zkrmovat granule ale jenom obilí nemusí být čisté. O čem je pak tahle diskuze?.
To že králiky uhynú po vakcinacii je možné, v tom prípade bol chov už v nákaze, pochcípali by aj tak. Hazard je aj to že ten váš chov môže byť ohniskom nákazy a môžete to rozšíriť do okolia! Potom sa to šíri k druhému chovaťeľovi ktorý má napr. smolu v tom že, má nenaočkované mladé, lebo ešťe nemajú vek...Už tomu trochu rozumiete?Ten sused je nevinný, má iný názor ako vy no má smolu? Osobne vozím granule asi 20km a čo každá sranda niečo stojí Na ostatné odborné otázky vám môžu odpovedať výrobcovia vakcín, alebo nejaký vet, ja nato nie som kompetentný , no a čo je čisté to by bolo tiež na dlhé povídaní. Poznal som chlapa čo tvrdil že aj H...O je čisté pokým nespadne na zem! To len tak pre odľahčenie diskusie, neberte to osobne ani ten Bezproblémový chov vám nebaštím,
Prepacte pan JA, fakt tomu nerozumiem, ale ked mam neockovany chov a je zdravy, nic nekape, ani chovne, ani mlade, ako potom mozem byt ohniskom nakazy pre suseda, odkial by sa to vzalo, nekapalo by najprv mne, potom by som povedal, aha zacalo to u mna a ide to dalej ale inak, len sa pitam, s kralikmi som len zacal, dakujem.
Je to váš názor a já vám ho vyvracet nehodlám, máme na to právo každý znás. Je to jako debata věřícího s ateistou. Já prostě ve vakcíny nemám důvěru. Pro mne je lepší udržovat chov v takovém stavu aby nevznikaly nemoci a králici nebyly ve stresu. Kdyby se vyskytl nějaký problém, bez milosti bych vše usmrtil, nacpal do igelitových pytlů a nechal odvézt kafilérkou. Veškeré zařízení bych spálil a postavil jiné, kdybych chtěl pokračovat v chovu. Ostatně dělám to každé tři čtyři roky i bez nákaz, prostě nemám rád stoleté králikárny prosáklé močí. Mám dostatek zákazníků na odběr králičího masa a každému kdo má o to zájem chov ukážu i porážku.
Ja

XXX.XXX.154.42
bery25
napsal(a):
Prepacte pan JA, fakt tomu nerozumiem, ale ked mam neockovany chov a je zdravy, nic nekape, ani chovne, ani mlade, ako potom mozem byt ohniskom nakazy pre suseda, odkial by sa to vzalo, nekapalo by najprv mne, potom by som povedal, aha zacalo to u mna a ide to dalej ale inak, len sa pitam, s kralikmi som len zacal, dakujem.
Tak, presne tak, raz vás navštívi vzduchom napr. a ten váš zdravý neočkvaný to schytá! Už nie je zdravý a stávate sa ohniniskom, zaťiaľ dúfam chápete. Keby ste boli vakcinovaný ani možno nepostrehnete že niečo prebehlo, výnimočne sa stane že niektoré kusy nemajú vytvorenú imunitu! Stray sú pri more aj 100%.Pred dvomi rokmi 200m od môjho chovu vykapalo odborníkovy 60ks. U nňa ani ťuk, sory ani kus! Stačí či mám pokračovať, poznám aj viac príbehov, niektorý majú o do mňa nové chovné zvieratá! Ak dáte do chovu nejaké peniaze a svoj čas a svoju prácu tak to nestojí za pár eu za očkovanie králikov!
Ja

XXX.XXX.154.42
horal
napsal(a):
Je to váš názor a já vám ho vyvracet nehodlám, máme na to právo každý znás. Je to jako debata věřícího s ateistou. Já prostě ve vakcíny nemám důvěru. Pro mne je lepší udržovat chov v takovém stavu aby nevznikaly nemoci a králici nebyly ve stresu. Kdyby se vyskytl nějaký problém, bez milosti bych vše usmrtil, nacpal do igelitových pytlů a nechal odvézt kafilérkou. Veškeré zařízení bych spálil a postavil jiné, kdybych chtěl pokračovat v chovu. Ostatně dělám to každé tři čtyři roky i bez nákaz, prostě nemám rád stoleté králikárny prosáklé močí. Mám dostatek zákazníků na odběr králičího masa a každému kdo má o to zájem chov ukážu i porážku.
Horale, mám názor aj nejaké skúsenosti nie síce až také letité ako vy.No aj tak si myslím, že zbytočne riskujete, nevien aké cenné máte zvieratá ? No verte že niektoré vysokovalitné, výstavné kusy majú cenu viac ak celý váš odchov! Neviem si predstaviť, že by som nezaočkoval kus za ktorý dám napr 60E, to je na vaše kačky asi 1600 ! Tiež má dosť klientov a kľudne by som predal dvojnásobok, no je to hlavne o tom že na prvom mieste je chov a až potom mäso ! Ja si vážim svoju prácu aj iných a tak budem očkovať , chovu zdar.
Ja
napsal(a):
Tak, presne tak, raz vás navštívi vzduchom napr. a ten váš zdravý neočkvaný to schytá! Už nie je zdravý a stávate sa ohniniskom, zaťiaľ dúfam chápete. Keby ste boli vakcinovaný ani možno nepostrehnete že niečo prebehlo, výnimočne sa stane že niektoré kusy nemajú vytvorenú imunitu! Stray sú pri more aj 100%.Pred dvomi rokmi 200m od môjho chovu vykapalo odborníkovy 60ks. U nňa ani ťuk, sory ani kus! Stačí či mám pokračovať, poznám aj viac príbehov, niektorý majú o do mňa nové chovné zvieratá! Ak dáte do chovu nejaké peniaze a svoj čas a svoju prácu tak to nestojí za pár eu za očkovanie králikov!
Samozrejme zmysel to ma, ja mam vsetko zaockovane, dakujem za odpoved.
Ja

XXX.XXX.154.42
bery25
napsal(a):
Samozrejme zmysel to ma, ja mam vsetko zaockovane, dakujem za odpoved.
OK,
Ja

XXX.XXX.154.42
No a čo ten divoký králik, čo sa nedá dobrovoľne očkovať , ten je viac inteligentný? Neverte všetkému čo je na Webe...
horal
napsal(a):
Http://www.slobodavockovani.sk/news/sokujuca-studia-odhaluje-ze-ockovanie-proti-chripke-zabranuje-chripke-len-u-1-5-dospelych-nie-60-ako-sa-oficialne-tvrdi-/#.WfATpiFTQuc.facebook
Stejný dopad to má i u zvířat.
5let se nechávám očkovat proti chřipce a 5let jsem ji neměl.
Zatímco přátelé v mém okolí při vypuknutí epidemie padali jak hrušky.
Samozřejmě na "rýmečku" to nefunguje.To musí vyslechnout a "vykurýrovat" manželka
Ja

XXX.XXX.233.250
borax
napsal(a):
5let se nechávám očkovat proti chřipce a 5let jsem ji neměl.
Zatímco přátelé v mém okolí při vypuknutí epidemie padali jak hrušky.
Samozřejmě na "rýmečku" to nefunguje.To musí vyslechnout a "vykurýrovat" manželka
Veru tak, ja som už mesiac zaočkovaný a moji králici tiež, ešte pichnem po karanténe aj nové chovné a sezona je ukončená Na rýmu som si nechal pár dní starej dovolenky a aj kopu dreva do krbu Manželka sa na mňa V.y.b.o.d.n.e, no zahreje aj Hruškovica