Dobrý den, chovatelé!
Z jara příštího roku plánujeme stavbu nové králíkárny. Chováme středně velké králíky pro maso. Z tohoto důvodu jsem vytvořil několik návrhů, jak by taková králíkárna mohla vypadat. Stručně ke konstrukci:
- nosné sloupky ze ztraceného bednění
- dřevěné rošty
- pozinkové trusné vany
- dřevěné obložení
Problém, který řeším, je velikost kotců. Přikládám čtyři fotografie možných řešení včetně popisu a Vás prosím o komentář, kterou z těchto variant a proč byste sami zvolili?
Prosím, nepiště mi, jaké jsou předepsané rozměry kotců pro různé velikosti plemen. Tato čísla znám a pokud se podívám na fotografie či videa chovných zařízení jiných chovatelů (i těch profesionálních), zdá se mi, že realita je většinou někde jinde. Byl bych rád za doporučení vycházející z Vašich vlastních zkušeností.
Za odpovědi moc děkuji.
Lukáš.
Dobrý den.Já mám velikost kotců 100x80 cm.Budu taky pomalu obnovovat králíkárny a udělám kotce 150x80 cm, protože mi to přijde lepší.Navíc na podlahu plánuju plastovou desku, která se dělá v tomto rozměru.Sloupky už používám pouze z plastu, králíci je nežerou a moč jim nevadí.Budu stavět pouze tříkotcové.Ono je potřeba jednou za pár let králíkárnu posunout a s velkým celkem se hnout v podstatě nedá.Určitě bych nenechával pod králíkárnou pouze 10 cm, to je málo.Osobně mi přijde zbytečně složité a nepraktické dělat sloupky z betonových tvárnic, proč jste se tak rozhodl?
burgund6
napsal(a):
Dobrý den.Já mám velikost kotců 100x80 cm.Budu taky pomalu obnovovat králíkárny a udělám kotce 150x80 cm, protože mi to přijde lepší.Navíc na podlahu plánuju plastovou desku, která se dělá v tomto rozměru.Sloupky už používám pouze z plastu, králíci je nežerou a moč jim nevadí.Budu stavět pouze tříkotcové.Ono je potřeba jednou za pár let králíkárnu posunout a s velkým celkem se hnout v podstatě nedá.Určitě bych nenechával pod králíkárnou pouze 10 cm, to je málo.Osobně mi přijde zbytečně složité a nepraktické dělat sloupky z betonových tvárnic, proč jste se tak rozhodl?
Dobrý den, děkuji za reakci.
Deset centimetrů pod králíkárnou tak nějak zbylo. Byl bych rád, kdyby to bylo více, ale pak se horní kotec dostává už dost vysoko a to pro naši rodinu, kde máme kolem 170 cm téměř všichni, znamená problém.
Králíkárna bude zády přímo na zdi k sousedům (z druhé strany je jejich bývalé hospodářství). Nepředpokládá se, že by kdy byla kamkoli přemísťována, protože její plánované místo se jeví jako ideální. Je v závětří od západu chráněné právě zmiňovanou zdí, od jihu je budova garáže se seníkem, od východu a severu je pak volný prostor. Varianta s použitím betonových sloupků se mi jeví jako estetičtější, hygieničtější a zejména trvanlivější.
burgund6
napsal(a):
O, K.když Vám ale pod králíkárnu vběhne králík, tak ho budete hodně složitě dostávat ven.Já bych tam fakt nechal alespoň 20 cm, raději bych snížil o kousek výšku kotců.Ještě bych se rád zeptal, jak budete napojovat podlahy na ty sloupky.díky za info.
Na obrázcích to sice není znázorněno, ale v případě, že bude pod králíkárnou jen malá mezera, bude zadělaná.
Podlahy (rošty) a stejně tak i trusné vany budou na L profilech přikotvených do sloupků. Vše bude možné v případě potřeby vyměnit bez nutnosti zasahování do konstrukce králíkárny. I v tom spatřuji výhodu betonových sloupků.
tisek11

XXX.XXX.224.157
Dobrý večer
volný prostor pod kotci slouží akorát jako dobré bydliště pro hraboše.
tisek11

XXX.XXX.224.157
Kotec rozměru podobného vašemu úmyslu hloubka 80cm šířka 60cm výška 70cm
1 samec kříženec BO nebo 2 zaječí kříženci kotec by mohl být klidně větší Tento prostor
střední plemeno je tak na hraně a pro větší je to malé. Pro Bo chystám novou ubytovnu s představou někde 1,2 x 0,8 x 0,8 m.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.242.18
Já mám kotce 100x100x50 na střední, Bu a Kal a příjde mi, že by klidně snesli kotce i větší...
- ze ztraceného bednění dělal manžel "nožičky" a vypadá a funguje to moc pěkně. Dělal je podélně, ne příčně a řešil tím zároveň útěky králíků. ze stran se tam dostat dá, pouštím tam psa, aby řešil náš myší problém. Je to lepší než ta naše první králíkárna, kam může králík vběhnout a když ho nahání ovce, pes a dítě, je to náročné na nervy.
- dřevěné rošty nepoužívám (líbí se mi víc hluboká podestýlka, ale to je asi spíš věc názoru)
- trusníky nemám, chtěla bych, ale vyšly by nám dost draho, tak jsme je nedávali. při větších kotcích nevím, zda nebudou těžké a náročné na manipulaci.
10 cm dole je fakt blbá díra. Kamarád tam chce dělat pod kotci šuplíky na věci. Mně se to moc neosvědčilo, napadalo mi tam vždy spousta prachu a bordelu, ale možná, když se to nějak vymyslí při stavbě, bude to fungovat, ale asi bych upřednostnila výšku kotců před "šuplíkem" dole.
velikost -
za mě je dobrá šířka 80 a propojovací (tedy aby vzniklo 2x80), takže bych dělala tu z obr.2
100x100 je taky dobré,
ale ta nejvyšší patra se strašně špatně kydají a nevím, zda ve třetím patře by ty rošty vůbec byly použitelné (taky mám 170cm). Mívali jsme dubové rošty a museli jsme to dělat na třetiny, aby s tím vůbec šlo manipulovat kvůli váze.
Pro manipulaci bych za ideální hloubku považovala 65 cm, pro králíka spíš těch 80.
Č.1 a 3 je spíš pro chovné králíky, pro výkrm tak max 2 kusy do kotce, pro samici s mladými nedostačující.
č.2 a 4 se mi zdá být mnohem "výhodnější" - chovným necháte menší kotec, samici s mladými vyndáte tu přepážku, výkrm opět "dvojkotec", pokud budete rozdělovat podle pohlaví a budete mít z jednoho vrhu třeba jen dva samce a šest samic, můžete samce dát do menšího a samice nechat ve dvojkotci atd...
Výška 50 a 60 není až tak zásadní rozdíl, ale pokud máte v plánu používat niplové napaječky - jednotlivé nádoby (a ne centrální rozvod), pak určitě raději vyšší, aby po zavěšení nebyl nipl kousek nad podlahou
Osobně mám kotce 75x80 pro chovné a 100x80 pro odchov. Tři patra. Až budu stavět druhou králíkárnu, nebudu už dělat kotce tak hluboké (80), protože ikdyž nejsem mrňous, je problém dosáhnout v horním patře na králíka, pokud si odskočí k zadní stěně...
Ja

XXX.XXX.233.250
Osobne už nikdy nepostavím trojpatrovú králikareň, absolutne nevhodné ! Aj ked jednu mám nikdy v nej králik nebol a ani nebude , používam na odkladanie krmiva. Postupne som sa dopracoval k rozmerom 75x75 šírka aj hlbka na výšku je ideál aspoň 60 a viac. Na manipuláciu pri pripúšťaní a čistení je to pohodlné. Pre samicu a odchov mám kotce riešené ako dva a jednou prepážkou sa dá zväčšiť na 75x150. Preto doporučujem č4.
kachna
napsal(a):
- ze ztraceného bednění dělal manžel "nožičky" a vypadá a funguje to moc pěkně. Dělal je podélně, ne příčně a řešil tím zároveň útěky králíků. ze stran se tam dostat dá, pouštím tam psa, aby řešil náš myší problém. Je to lepší než ta naše první králíkárna, kam může králík vběhnout a když ho nahání ovce, pes a dítě, je to náročné na nervy.
- dřevěné rošty nepoužívám (líbí se mi víc hluboká podestýlka, ale to je asi spíš věc názoru)
- trusníky nemám, chtěla bych, ale vyšly by nám dost draho, tak jsme je nedávali. při větších kotcích nevím, zda nebudou těžké a náročné na manipulaci.
10 cm dole je fakt blbá díra. Kamarád tam chce dělat pod kotci šuplíky na věci. Mně se to moc neosvědčilo, napadalo mi tam vždy spousta prachu a bordelu, ale možná, když se to nějak vymyslí při stavbě, bude to fungovat, ale asi bych upřednostnila výšku kotců před "šuplíkem" dole.
velikost -
za mě je dobrá šířka 80 a propojovací (tedy aby vzniklo 2x80), takže bych dělala tu z obr.2
100x100 je taky dobré,
ale ta nejvyšší patra se strašně špatně kydají a nevím, zda ve třetím patře by ty rošty vůbec byly použitelné (taky mám 170cm). Mívali jsme dubové rošty a museli jsme to dělat na třetiny, aby s tím vůbec šlo manipulovat kvůli váze.
Pro manipulaci bych za ideální hloubku považovala 65 cm, pro králíka spíš těch 80.
Dobrý den,
děkuji za Váš komentář. Asi by se mi také více líbil chov na podestýlce, který máme teď, ale u nové králíkárny (stará bude zlikvidována) jsem nucen zohlednit aktuální rodinnou situaci. Dědeček zemřel a přes týden bude třeba, aby se o zvěřinec postarala babička a rodiče, protože já žiji v Praze. Proto chci, aby bylo minimum odpadu a vše maximálně čisté a jednoduše obsluhovatelné. Rošty se mi proto jeví jako vhodná varianta. K výrobě mám v plánu použít smrk - kvůli ceně, váze a snadné náhradě v případě potřeby.
Pokud jde o trusníky, budou vyrobeny z pozinkového plechu. Je poměrně lehký, takže věřím že manipulace s trusníkem a jeho obsahem by neměla být problémem. Navíc jak rošty tak i trusníky budou ve velikosti kotce 80x70(80) cm a to i v případě, že bude možné spojit dva kotce vytažením přepážky.
Je mi jasné, že výsledná stavba bude mít svoje mouchy a počítám s tím. Budeme se muset přizpůsobit. Na spoustu věcí člověk příjde, až ve chvíli, kdy je hotovo. I proto jsem moc rád, za každou připomínku.
xchipsy
napsal(a):
Č.1 a 3 je spíš pro chovné králíky, pro výkrm tak max 2 kusy do kotce, pro samici s mladými nedostačující.
č.2 a 4 se mi zdá být mnohem "výhodnější" - chovným necháte menší kotec, samici s mladými vyndáte tu přepážku, výkrm opět "dvojkotec", pokud budete rozdělovat podle pohlaví a budete mít z jednoho vrhu třeba jen dva samce a šest samic, můžete samce dát do menšího a samice nechat ve dvojkotci atd...
Výška 50 a 60 není až tak zásadní rozdíl, ale pokud máte v plánu používat niplové napaječky - jednotlivé nádoby (a ne centrální rozvod), pak určitě raději vyšší, aby po zavěšení nebyl nipl kousek nad podlahou
Osobně mám kotce 75x80 pro chovné a 100x80 pro odchov. Tři patra. Až budu stavět druhou králíkárnu, nebudu už dělat kotce tak hluboké (80), protože ikdyž nejsem mrňous, je problém dosáhnout v horním patře na králíka, pokud si odskočí k zadní stěně...
Dobrý den,
mnohokrát děkuji za komentář. Také se kloním k návrhům č.2 nebo č.4 a to přesně z důvodů, které uvádíte. Pro chovné menší kotec, pro samici s mláďaty větší, pro výkrm také větší.
Niplové napaječky jsou v plánu i s centrálním rozvodem. Jeví se mi tato varianta jako praktičtější a opět jednodušší k obsluze. Navíc mám ještě v plánu využít černou hadičku pro rozvody, abych zabránil růstu řas, a stejně tak i černou zásobní nádobu na vodu. Časem možná vyřešit i doplňování vody automaticky přes plovák nebo hladinové čidlo, ale to je věc budoucnosti.
Hloubku kotců ještě promyslím.80 cm bude asi opravdu hodně.
kachna
napsal(a):
Chipsik, králíkárna blízko hnojišti se uvádí jako ne úplně vhodné řešení kvůli hmyzu.
Dobrý den,
mnohokrát děkuji za připomínku. Hnojiště po přestavbě zůstane, ale bude již sloužit jinému účelu. Hnůj bude vyvážen na kompost, který je až v zadní části zahrady, a ze současného hnojiště, které je betonové, mám v plánu udělat pěstební prostor.
Ja
napsal(a):
Osobne už nikdy nepostavím trojpatrovú králikareň, absolutne nevhodné ! Aj ked jednu mám nikdy v nej králik nebol a ani nebude , používam na odkladanie krmiva. Postupne som sa dopracoval k rozmerom 75x75 šírka aj hlbka na výšku je ideál aspoň 60 a viac. Na manipuláciu pri pripúšťaní a čistení je to pohodlné. Pre samicu a odchov mám kotce riešené ako dva a jednou prepážkou sa dá zväčšiť na 75x150. Preto doporučujem č4.
Dobrý den,
i my máme dosud jen dvoupatrové králíkárny. S výškou kotce 80 cm. Jsou obrovské. Věřím, že s menšími dvoupatrovými to zvládneme. A pokud ne, operativně se přizpůsobíme. Za doporučení děkuji.
Je fakt, že ani těch 80cm hloubky neberu za nějak "závažný problém" - v horním patře mám chovné kusy, takže tam v podstatě potřebuju sáhnout jen když beru samici na připuštění (a následně ji zase vzít od samce) no a pak při kydání, abych králíka vyndala z kotce. Mám takovou šikovnou "podestu" pod nohy (deska cca 100x50 cm na cca 10cm nožkách), takže ikdyž většinou ušák nespolupracuje a odskočí mi dozadu, už na něj v pohodě dosáhnu...
Dvoupatrová králíkárna by mi připadala jako plýtvání místem :-D a to nejen proto, že jsem se s tou stávající musela "vejít" do třech metrů na délku - (při dvou patrech bych měla jen 6-7 kotců, takhle mám 10).
xchipsy
napsal(a):
Je fakt, že ani těch 80cm hloubky neberu za nějak "závažný problém" - v horním patře mám chovné kusy, takže tam v podstatě potřebuju sáhnout jen když beru samici na připuštění (a následně ji zase vzít od samce) no a pak při kydání, abych králíka vyndala z kotce. Mám takovou šikovnou "podestu" pod nohy (deska cca 100x50 cm na cca 10cm nožkách), takže ikdyž většinou ušák nespolupracuje a odskočí mi dozadu, už na něj v pohodě dosáhnu...
Dvoupatrová králíkárna by mi připadala jako plýtvání místem :-D a to nejen proto, že jsem se s tou stávající musela "vejít" do třech metrů na délku - (při dvou patrech bych měla jen 6-7 kotců, takhle mám 10).
Koukal jsem na rozměr ztraceného bednění. Délka je 50 cm, takže půlky budou 25. Pak není co řešit. Hloubka kotce bude 75 cm.