Dobrý den, mám měsíc a půl staré králíky se samicí. Krmím granulemi, ječmenem, senem a voda s octem.Granule ráno, večer ječmen a seno plus kousek řepy- pokud nemrzne. Teď malí dostali průjem (někteří). Je možné, že se přecpali ječmene, nebo je potřeba odměřovat i granule? Mám jim teď dávat jenom seno, nebo můžu i granule? a samozřejmě vyřadit na nějakou dobu ječmen. A co ta řepa? Díky.
burgund6
napsal(a):
Na tenhle blábol jste přišel kde?
Je to psaný na každém balení s granulemi a navíc pokud se ty s těma kokcidiotikama naředí jiným žrádlem tak funkují přesně naopak a králíci jsou náchylnější. řešilo se to tu hodněkrát.
Navíc jsem nikdy neslyšela aby měl králík průjem z přežrání. To má tak akorát nafouklý břicho..
Uživatel s deaktivovaným účtem

karo2702
napsal(a):
Granule se dávají kolik sežerou, nedávkují se. Ale hlavně se nemíchají s ničím jiným, ani senem! Máte je i s kokcidiotikama? Viděla bych to totiž na kokcidiózu.
Co to tady píšete za nesmysly? To si z lidí děláte hodně hloupou legraci nebo jim ty králíky chcete oddělat, že tohle dokážete napsat? Samozřejmě že můžou takhle mladí králíci dostat průjem, když je nacpete ječmenem a výkrmovými granulemi, to se tu řeší pořád dokola, ale ještě nikdo tu neměl odvahu tvrdit, že cpe do králíků v nejchoulostivějším období granule s antikokcidiotikem a ještě doporučit jim sebrat seno, to je fakt vrchol. Existují granule, které se dají krmit i bez sena, ale rozhodně se k nim běžně nedostanete a nepřdpokládám že jimi krmí zadavatel.
Ve věku 6-7týdnů mají mít co nejvíc vlákniny-seno, ovocné větve, nejlíp jabloň, řepu klidně, oves, granule pro mladé králíky a kojící samice a když ječmen, tak jen pocukrovat, ale pokud mají průjem, pak vůbec. Klidně bych je nechala dva dny na dietě, jen s kvalitním senem + max ovesné vločky. Nasaďte emanox a aminex, eventuelně antikokcidiostatika, ale ty zkonzultujte s veterinářem, kdyžtak si přečtěte starší diskuse, jsou na ně různé názory.

Oprava ne aminex, ale acidomid.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.233.250
Granule miešam s ovsom a ovsenými vločkami zvlášť pre takto staré králiky Jačmeň som nikdy nekrmil ani nebudem V podstate máte dve možnosti ako ich preliečiť ! Dieta je nutná v obidvoch prípadoch ! Takže seno, ovsené vločky+ Sulfakox alebo Baycox 2,5%, je však podstatne drahší...zas je pre králika šetrnejší. Podať priamo = nariedený= striekačkou. Vdruhom prípade môžete skúšať ako radí hexa = emanox. Acidomid podávam denne všetkým svojim králikom celoročne...

Ono, taky je otázka, co myslíte průjmem, jestli mají jen měkčí bobky, pak je zachráníte dietou a třeba tím emanoxem, jestli už mají mokrá bříška a páchnou, šla bych do sulfakoxu nebo toho baykoxu(ale ten nemám vyzkoušený), ale jestli je to takhle rozjeté, už jich asi moc nezachráníte.
Dobrý den přátelé, snad nevadí že píšu sem, ale rád bych věděl vaše názory. Nejde o problém, zatím je vše v pořádku O co jde: mám 9 králíčků, kterým ještě není měsíc. Samice se o ně dobře stará a rostou před očima. Sem tam si zobnou lístků ze sena a ovesných vloček, jinak se převážně drží v hnízdě. Ovšem jakmile ucítí mrkev, kterou dávám samici (každý den jednu větší mrkev), tak se na mrkev sletí jak vosy
a kdybych je nechal, tak věřím, že ji během chvíle slupnou. Samice si mrkve párkrát kousne, jak přiběhnou mladí, tak odstoupí a nechá jim ji. Můj dotaz tedy je, neuškodí mladým mrkev v tomto věku?
standa.c
napsal(a):
Dobrý den, mám měsíc a půl staré králíky se samicí. Krmím granulemi, ječmenem, senem a voda s octem.Granule ráno, večer ječmen a seno plus kousek řepy- pokud nemrzne. Teď malí dostali průjem (někteří). Je možné, že se přecpali ječmene, nebo je potřeba odměřovat i granule? Mám jim teď dávat jenom seno, nebo můžu i granule? a samozřejmě vyřadit na nějakou dobu ječmen. A co ta řepa? Díky.
Nechte min.24 hodin jen seno, do vody probiotika. Druhý den přidejte ovesné vločky.
Ti co mají průjem jsou stále aktivní se zájmem o okolí a krmivo nebo už pozorujete apatii a nechutenství? Pokud ano, bez léčiva se neobejdete (máte-li dobrého veta, řekněte si o Baycox, ne každý ho ale má, pak už je to "jedno" - Sulafcox, ESB3, Sulfadimidi..)
Granule, ječmen ani řepu teď nedávejte. Jak ji máte uskladněnou? Není přemrzlá? To bývá častou příčinou průjmu...
rapotacka11
napsal(a):
Milanhájenka.
Já jsem ji dávala, mladí ochutnávali vše, co matka.
Dávejte malou mrkev, aby nezmrzla.
Jsou malí, zatím jim to bude stačit.
Velice děkuji, mrkev zmrznout nestačí, je cca za 5 minut pryč, já mám jen obavy, aby se jí mladíci nepřežrali, protože ji žerou s neskutečnou chutí.
karo2702
napsal(a):
Je to psaný na každém balení s granulemi a navíc pokud se ty s těma kokcidiotikama naředí jiným žrádlem tak funkují přesně naopak a králíci jsou náchylnější. řešilo se to tu hodněkrát.
Navíc jsem nikdy neslyšela aby měl králík průjem z přežrání. To má tak akorát nafouklý břicho..
Tak samozřejmě, že tam výrobce nenapíše nic jiného než krmte neomezeně-proč by to dělal.Na dálku jste tady napsala diagnozu, že je to kokcidioza-a co když mají žbluňkavku?Při tom, jak to pán do nich valí bych se tomu ani nedivil.Přátelé, králík není prase-základ u takto malých králíků je seno a oves, případně, jsou-li se samicí tak granule pro kojící samice, ale s rozumem a ne to do nich futrovat hlava nehlava.
standa.c
napsal(a):
Vyřadte okamžitě granule ječmen řepu a jen seno voda minimalně 2 až 3 dny.Vemte za hřbet a zahybejte do strany jestli nežblunkají jesti ano tak mají enteru. Nasadte Emanox.
Neposlouchejte takove rady jako že se jede naplno a ještě mychate do toho ječmen. A už vubec rady na 24 hod je to malo na srovnaní. To jsou takove ty řeči od nezkušenych a jen to děla problemi v chovech. Tohle se řeší pořad dokola jen díky takovym co si myslí jak jsou zkušení.
Takovym kraliřatum nemužete valit vykrmaky s ječmenem, nemají vybudovanou mikrofloru.
xchipsy
napsal(a):
Vy jste toho asi do školy moc nenachodil, co? Ta vaše gramatika, to je děs...
mychate...problemi...kraliřatum...
Hlavně že rýpání a urážení vám jde na jedničku
Co kdyby si skočila do zdi a ty keci si nechala. Placaš tady kraviny aniž by si věděla jestli mají kokc. Nebo enteru dak do nich navalíš ATB. Copak to navíc nemaš, hodně rychle klesaš. Jo a koho jsem urazil. Tebe ? Jake rypaní vždyt tady placaš kraviny.
Jestli ti kralici mají jen enteru. Tak je ATB doděla. To jsou pravě ty zkušenosti ktere ty nemaš.
burgund6
napsal(a):
Mrkev nevysazujte.Je to i pro malé králíky přirozené krmení.
Mnohokrát děkuji za odpověď, budu tedy mrkev krmit raději střídměji, páč si myslím že ve všech případech platí - všeho moc škodí A omlouvám se za triviální otázku, ale mrkví krmím pouze tři měsíce, vidím že králíkům svědčí, jen jsem měl obavu kvůli mladým, protože v tomto případě jsem bez zkušeností. Říkal jsem si, raději se 100x zeptat, než pak řešit potíže.
Ještě jednou děkuju.
Milanhájenka
napsal(a):
Mnohokrát děkuji za odpověď, budu tedy mrkev krmit raději střídměji, páč si myslím že ve všech případech platí - všeho moc škodí A omlouvám se za triviální otázku, ale mrkví krmím pouze tři měsíce, vidím že králíkům svědčí, jen jsem měl obavu kvůli mladým, protože v tomto případě jsem bez zkušeností. Říkal jsem si, raději se 100x zeptat, než pak řešit potíže.
Ještě jednou děkuju.
Konečně někdo, kdo používá zdravý selský rozum-bez urážky.

Milanhájenka
napsal(a):
Ještě jednou děkuju.
Záleží na tom, jakou mrkev máte.Jestli krmnou nebo karotku pro lidi.Ta obsahuje hodně cukru a ten králíkům moc nesvědčí.
karo2702
napsal(a):
Že funguji naopak a to vam řekl kdo ? Pokud kralika budete ladovat granulemi Ad libidum tak vam garantuji, že se kralik pose... nebo nafoukne.Bud dostane kokc nebo enteru.JOOOOOOOOOOO to ma tak akorat nafoukly břicho , to je spojene vždy s něčím a ne samotne. Nafouknute břich je znak narušení rovnovahy ve střeve a ve většině případu když neví jak ma chovatel reagovat vede k uhynu.
jardagin
napsal(a):
Že funguji naopak a to vam řekl kdo ? Pokud kralika budete ladovat granulemi Ad libidum tak vam garantuji, že se kralik pose... nebo nafoukne.Bud dostane kokc nebo enteru.JOOOOOOOOOOO to ma tak akorat nafoukly břicho , to je spojene vždy s něčím a ne samotne. Nafouknute břich je znak narušení rovnovahy ve střeve a ve většině případu když neví jak ma chovatel reagovat vede k uhynu.
Pardon Ad libitum.
jardagin
napsal(a):
U entery je úhyn téměř 100%.
Jak už je králík v koutě a nejeví zájem o krmivo, už je pozdě.
Střeva plná plynů, obsah žaludku vodnatý, zvětšená žluč.
Takový stav už se zvrátit nedá ani emanoxem.
Prostě přemíra škobu, nedostatek vlákniny.
Zajímalo by mne jestli se dá i ovsem překrmit?
Nebo je natolik vyvážený, že jím jde krmit neomezeně-odstavené králíky?
borax
napsal(a):
Borax ja to moc dobře vím.Zjistěte si co obsahuje. Ja co mam vlastní zkušenost tak to jde ale kde jsou přírustky.

Před několika lety jsme dostali opravdu velké množství ovsa a tak jsme jím králíky krmili vpodstatě neomezeně a byli vpohodě. Možná přibývali trošku pomaleji, ale byli zdraví a neměli žádný sádlo.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.233.250
borax
napsal(a):
Teoreticky by sa to nemalo stať, že sa králik predávkuje ovsom No ani prakticky sa mi to ešte nepodarilo a to miešam ovos postupne už od odstavu. No oni ho samotný moc nechcú, aspoň u mňa Ja ho začínam primiešavať už ked lezú samici do misky. Mám svoj % pomer a za posledné roky = no problém
Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
Teoreticky by sa to nemalo stať, že sa králik predávkuje ovsom No ani prakticky sa mi to ešte nepodarilo a to miešam ovos postupne už od odstavu. No oni ho samotný moc nechcú, aspoň u mňa Ja ho začínam primiešavať už ked lezú samici do misky. Mám svoj % pomer a za posledné roky = no problém
Taky jsem je ještě samotným ovsem nepřekrmil, měl jsem trochu obavy, když jsem přecházel z pluchatého na nahý, ale bylo to o.k.
Asi jsem to podělal s tím ječmenem a navíc jsem koupil krmné vločky, které měli v obchodě rozvažovane a nevim, jestli to nebyly ječné. Granule mám bez léčiva. Nasadím na pár dní jen seno, vodu a léky a uvidíme. Potom oves a ovesné vločky. Ještě se chci zeptat od jakého věku se tedy může dávat i ječmen?
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.233.250
burgund6
napsal(a):
Taky jsem je ještě samotným ovsem nepřekrmil, měl jsem trochu obavy, když jsem přecházel z pluchatého na nahý, ale bylo to o.k.
Tak ja mám aj svoj vlastný a miešam s granulami a ovsenými vločkami, nahý som skúšal a je tiež dobrý = no musel som ho draho kúpiť! Tak musia Futrovať ten náš domáci ten je zadara.

standa.c
napsal(a):
Asi jsem to podělal s tím ječmenem a navíc jsem koupil krmné vločky, které měli v obchodě rozvažovane a nevim, jestli to nebyly ječné. Granule mám bez léčiva. Nasadím na pár dní jen seno, vodu a léky a uvidíme. Potom oves a ovesné vločky. Ještě se chci zeptat od jakého věku se tedy může dávat i ječmen?
Víte co, možná si raději přečtěte tenhle článek, je vyvěšený na strákách klubu Vss a je to jeden z nejlepších popisů vysvělujících problematiku krmení králíků, které jsem kdy četla.
http://klubvss.cz/wp-content/uploads/2011/02/VyzivaAKrmeniKraliku.pdf.
napsal(a):
Víte co, možná si raději přečtěte tenhle článek, je vyvěšený na strákách klubu Vss a je to jeden z nejlepších popisů vysvělujících problematiku krmení králíků, které jsem kdy četla.
http://klubvss.cz/wp-content/uploads/2011/02/VyzivaAKrmeniKraliku.pdf.
Dík za odkaz, super čtení. Pro někoho, kdo začíná možná až moc odborný, ale jinak

Možná tenhle článek bude ještě konkrétnější, týká se přímo krmení velmi mladých králíků
http://klubvss.cz/wp-content/uploads/2011/02/PrevenceTravicichOnemocneni.pdf.