Dobrý večer,
Nedávno jsem si všimla že můj králíček (mazlíček) má nějak mokro pod bradou. Nevěnovala jsem tomu pozornost myslela jsem si že se jen namočil při pití. Dnes jsem si ale všimla že má jakoby jednu polovinu pod bradou mírně nateklou, mokrou a zdá se mi že i horkou.
Samozřejmě bych šla ráda k zvěrolékaři okamžitě ale jsou svátky a budou tam až za asi 5 dnů. Nevím co mám dělat. Nevím jestli je to tak akutní že s ním musím na pohotovost do Pardubic. Na netu jsem četla že by to taky mohlo být od zubů. Přijde mi že i trochu míň jí a je mu cca 1 rok. Nevím jak hodně je to akutní. moc prosím o pomoc.
Uživatel s deaktivovaným účtem

Na to rozhodně bude potřeba veterinář. Mohl si samozřejmě jen něco píchnout do tlamy a pak to veterinář pozná na rentgenu, ale jestli je to od zubů, nechala bych ho utratit. Tahle diagnóza není pro králíky vůbec dobrá, sice to můžete zkusit léčit, ale bude vás to stát dost peněz a výsledek je nejistý, spíš mu jen prodloužíte trápení. Je to nešťastný důsledek nezodpovědné plemenitby, příště si radši kupte králíčka u chovatele čistokrených zakrslíků je to lepší.
Falko016
napsal(a):
Dobrý večer,
Nedávno jsem si všimla že můj králíček (mazlíček) má nějak mokro pod bradou. Nevěnovala jsem tomu pozornost myslela jsem si že se jen namočil při pití. Dnes jsem si ale všimla že má jakoby jednu polovinu pod bradou mírně nateklou, mokrou a zdá se mi že i horkou.
Samozřejmě bych šla ráda k zvěrolékaři okamžitě ale jsou svátky a budou tam až za asi 5 dnů. Nevím co mám dělat. Nevím jestli je to tak akutní že s ním musím na pohotovost do Pardubic. Na netu jsem četla že by to taky mohlo být od zubů. Přijde mi že i trochu míň jí a je mu cca 1 rok. Nevím jak hodně je to akutní. moc prosím o pomoc.
Mužete to nafotit? Muže to byt jen abces,.

jardagin
napsal(a):
Mužete to nafotit? Muže to byt jen abces,.
Na hlavě to bohužel bývá málokdy "jen" absces. Absces od zubních kořenů totiž není žádné jen.

Falko016
napsal(a):
Kdyby to byl absces..je nutná okamžitá návštěva veterináře?
Ano.
Nebo jinak, kdyby vám otekla huba, čekala byste, nebo byste hledala hned, kde je zubní pohotovost?
A co třeba pachove žlazy to asi nikoho nenapadne že, všechno je od zubu. Jasně, prasknul a stačí to vymačkat a použít dezinfelci Hypermanga a nebo Jod. Jinak je mi jasne že to na hlavě nebude, že.
Vše co se tyše abcesu kolem tlami tak je to zubama. Asi tak jako otlaky ktere se lečí z nejistym vysledkem, že.

jardagin
napsal(a):
A co třeba pachove žlazy to asi nikoho nenapadne že, všechno je od zubu. Jasně, prasknul a stačí to vymačkat a použít dezinfelci Hypermanga a nebo Jod. Jinak je mi jasne že to na hlavě nebude, že.
Vše co se tyše abcesu kolem tlami tak je to zubama. Asi tak jako otlaky ktere se lečí z nejistym vysledkem, že.
Ale jasný, pachový žlázy na bradě jsou tam taky. Taky se nikdy nedá vyloučit cizí těleso.
Jenže protože jsou tam taky zuby, dokud neuděláte rentgen, tak nikdy nevíte, odkud vítr vane.
Je spoustu králíků, kterým někdo čistil absces jak dlouho a houby z toho, protože to byl celou dobu zub. Ono prostě na hlavě je vždycky potřeba myslet na zuby.
napsal(a):
Ale jasný, pachový žlázy na bradě jsou tam taky. Taky se nikdy nedá vyloučit cizí těleso.
Jenže protože jsou tam taky zuby, dokud neuděláte rentgen, tak nikdy nevíte, odkud vítr vane.
Je spoustu králíků, kterým někdo čistil absces jak dlouho a houby z toho, protože to byl celou dobu zub. Ono prostě na hlavě je vždycky potřeba myslet na zuby.
To souhlas, pravě proto jsem chtěl foto abych to viděl. A neříkam že to nemuže byt od zubu ale tohle mi připada pravě jen od pachovych žlaz. Od zubu by jen tak neprasknul je to "povrchove". Asi jste si všimla že v každem případě chci inf. a beru v potaz spoustu věci. Neplacam jen tak to jsou prostě zkušenosti. Nic víc nic mín. A určitě ze sebe nedělam vet.

jardagin
napsal(a):
To souhlas, pravě proto jsem chtěl foto abych to viděl. A neříkam že to nemuže byt od zubu ale tohle mi připada pravě jen od pachovych žlaz. Od zubu by jen tak neprasknul je to "povrchove". Asi jste si všimla že v každem případě chci inf. a beru v potaz spoustu věci. Neplacam jen tak to jsou prostě zkušenosti. Nic víc nic mín. A určitě ze sebe nedělam vet.
No já vet jsem a moje zkušenosti jsou takové, že říct někomu podle fotky že to vlastně nic není a stačí jen (šplíchnout dezinfekcí, dát dietu, klidový režim nebo cokoliv) je hrozně nebezpečný. Vždycky se to může obrátit proti vám, vyklube se z toho průšvih a pak jste vy ten, kdo řekl, že... a v podstatě viník toho zhoršení.

Prostě poradit, ať se to vyfotí - a oholí, oni králíci jsou schopní si rozškrábat strašlivé hotspoty - prostě ať zadavatelka navštíví veta, je jediná rozumná rada. Když to bude zanícená žlázka na bradičce, tak bude mít radost, že to bude brzo pryč, když to bude zub, aspoň bude taky vědět, na čem je a začne se to řešit hned.
napsal(a):
No já vet jsem a moje zkušenosti jsou takové, že říct někomu podle fotky že to vlastně nic není a stačí jen (šplíchnout dezinfekcí, dát dietu, klidový režim nebo cokoliv) je hrozně nebezpečný. Vždycky se to může obrátit proti vám, vyklube se z toho průšvih a pak jste vy ten, kdo řekl, že... a v podstatě viník toho zhoršení.
No to moc dobře vím že jste vet. A věřte že sve rady beru važně a zodpovědně, neplacal bych kdybych neměl jistotu. Zatím vím a moc dobře že moje rady pomahají v chovech. Pokud si nebudu jist tak klidně odkažu na Vet. Ano ten viník klidně mužu byt to se klidně muže stat. Jsou věci do kterych ja nezasahuji to jste si myslím všimla a jsou věci ktere rozeberu do podrobna a věřte že moje rady nebezpečne nejsou. Vy jste jeden z mala vet. ktery se okraliky zajíma. Většina vet. ví akorat jak a co očkovat. Jelikož kralik pro ně není prostě zvíře na kterem by vydělavali. Jestli mate tendenci se na štedry den hadat tak věřte že ja o to rozhodně nestojim.
Na podělany abces opravdu stačí jen dezinfekce.
Jinak tady mate zpravu, od chovatele ktery tento problem tady řešil taky. Napsal jsem mu co a jak a to same mu poradil chovatel, spíše mu to provedl. Stejne místo
Re: K
Dik za radu hned zejtra se tam kouknu
Jo minule byl to abscess pachových zlaz prej běžná věc vzal sem samce k tomu chovateli a ten to udělal stejne jak ste me doporučil vy rozriznout a vyčistit
kouknul jsem se do jeho kralikaren pokecali sme a pak uz sem to jen kontroloval a cistil jodem nez se mu to uplne zahojilo.

Ale jo, já se hádat nebudu, je mi to vlastně úplně jedno.
Vy si to můžete dovolit, přinejhorším ten králík skončí se zanedbaným problémem u veta s anamnézou "ale na internetu jsem četl, že..." a takových je.
napsal(a):
Ale jo, já se hádat nebudu, je mi to vlastně úplně jedno.
Vy si to můžete dovolit, přinejhorším ten králík skončí se zanedbaným problémem u veta s anamnézou "ale na internetu jsem četl, že..." a takových je.
Bodlinko ja nepřesvědčuji že by jste neměla pravdu a bylo to opravdu od zubu. Myslíte si, že vy mate diplom tak jiny nemuže vědět třeba co vy I když ne všechno. Ted to neberte že bych utočil.