Přeji krásný den.19.12.2017 jsem dceři přivezla zakrslého králíčka od paní co nabízela miminka - není chovatelka... v neděli 24.12. jsem si všimla, že králíček má na zádech pilku a měkčí bobky. od vet jsem v pondělí dostala lék Sulfacox t a že mám podávat lék podat stříkačkou rovnou do pusinky- to se mi dařilo opravdu velmi málo většina léku byla mimo ušákovu pusinku... Dnes byl po 2 dnech pauzy a mám dávat opět 3 dny lék. Jak prosím dáváte lék přímo do papule? ušák se semnou pere, kope skáče... Dnes ráno v kleci jsem našla "vánočky".
Králík je ale jinak velmi akční a normálně baští. Nerada bych o králíka přišla, dcera by to velmi těžce nesla.
Králík má cca 7 týdnů.
Předem díky za jakoukoliv radu.
vercas01
napsal(a):
Přeji krásný den.19.12.2017 jsem dceři přivezla zakrslého králíčka od paní co nabízela miminka - není chovatelka... v neděli 24.12. jsem si všimla, že králíček má na zádech pilku a měkčí bobky. od vet jsem v pondělí dostala lék Sulfacox t a že mám podávat lék podat stříkačkou rovnou do pusinky- to se mi dařilo opravdu velmi málo většina léku byla mimo ušákovu pusinku... Dnes byl po 2 dnech pauzy a mám dávat opět 3 dny lék. Jak prosím dáváte lék přímo do papule? ušák se semnou pere, kope skáče... Dnes ráno v kleci jsem našla "vánočky".
Králík je ale jinak velmi akční a normálně baští. Nerada bych o králíka přišla, dcera by to velmi těžce nesla.
Králík má cca 7 týdnů.
Předem díky za jakoukoliv radu.
Jestli normalně žere tak mu to stačí dat do vody.
Uživatel s deaktivovaným účtem

Dávejte mu k žrádlu hlavně seno a jako příkrm vločky. Doporučila bych vám pročíst si tuhle diskusi, chovatelka tam řeší problém s osiřelými králíčaty, najdete tam tipy na krmení.
https://www.ifauna.cz/kralici/diskuse/detail/3408582/osirely-vrh-nechce-zrat-jadro#a3413372
Jinak, příště nekupujte takhle mladá zvířata. Ta osoba, co vám je prodala, je pořádně neodpovědná, jestli je králíkovi teď 7týdnů, odstavila a prodala vám je v 5 týdnech, to je strašně málo a navíc králíci zrovna přechrupují, je to celkově nejchoulostivější věk, strašně snadno vám chcípne.

Ale tak bohužel lidi chtějí miminka. To znamená malinkatá roztomilá králíčata. Taková, co sotva vylezla z hnízda.
Králík schopný bezproblémového přechodu do nového prostředí a na novou stravu už je moc velký, přece.
napsal(a):
Ale tak bohužel lidi chtějí miminka. To znamená malinkatá roztomilá králíčata. Taková, co sotva vylezla z hnízda.
Králík schopný bezproblémového přechodu do nového prostředí a na novou stravu už je moc velký, přece.
Bohužel máte pravdu.
A množitelé o to více vydělají
Záměrně píšu množitelé, protože slušný chovatel toto ( ani pro peníze ) neudělá.
Neplatí to jen u králíků, pochopitelně.Jste vet., tak víte své...

borax
napsal(a):
Bohužel máte pravdu.
A množitelé o to více vydělají
Záměrně píšu množitelé, protože slušný chovatel toto ( ani pro peníze ) neudělá.
Neplatí to jen u králíků, pochopitelně.Jste vet., tak víte své...
No jistě, je to množení v krystalické podobě. Všechny ty výpisy předků a extra anglické názvy plemen, protože zakrslý a zakrslý beran zní málo cool, tak to má krátkouchý a holland lop a polish a já nevím co, chovatelské stanice Z úchylné jahůdky a mimina se za těžký prachy vykopnou z domu hned, jakmile aspoň trochu žerou.

Až jim jich doma pár chcípne a děti je pořádně obrečí, tak třeba pochopí že králíka si mají koupit nejméně 10týdnů starého, ale ideálně ve třech měsících, no však je to jen zvíře, navíc nepříliš drahé, to se snadno nahradí, že jo.

napsal(a):
Až jim jich doma pár chcípne a děti je pořádně obrečí, tak třeba pochopí že králíka si mají koupit nejméně 10týdnů starého, ale ideálně ve třech měsících, no však je to jen zvíře, navíc nepříliš drahé, to se snadno nahradí, že jo.
Ty jo, když člověk vidí, jak ty "chovatelské stanice" prodávají králíče třeba za litr, tak to už v mých očích nepříliš drahé není.
A lidi to nepochopí, tří měsíční králík už vůbec nevypadá jako miminko, je moc velký a přece už se neochočí a bla bla bla.

Kupovala jsem dárky pro neteře,1000 nic není, když jsem tak koukala po hračkářství a tohle zvířátko není nic než hračka. Kdyby to bylo jinak, pak by majitelé napřed zjistli základní informace a nekoupili si králíka podtrženého, který nemá příliš velkou šanci na přežití.
5 tydenní kralik není problem, problem je, že je ve stresu z přepravy a ještě dostane jine krmení. A možna i jine pamlsky atd. Problem je v chovatelich kteři vědí prd a nedokaží pořadně proškolit majitele. Hlavně dospěle aby dohledly na to co kralik opravdu potřebuje.
Je uplně jedno jestli je to za llitr, pokud je poptavka bude i nabídka.

napsal(a):
Kupovala jsem dárky pro neteře,1000 nic není, když jsem tak koukala po hračkářství a tohle zvířátko není nic než hračka. Kdyby to bylo jinak, pak by majitelé napřed zjistli základní informace a nekoupili si králíka podtrženého, který nemá příliš velkou šanci na přežití.
Základní informace si lidi před pořízením JAKÉHOKOLIV zvířete nezjišťují. Čest výjimkám.

Největší sranda je, že v jejich očích jsme množiči my všichni tady. Nemáme výpisy předků, nemáme ke každému králíkovi ten, jak se to říká osobní přístup a nenabízíme vymazlená miminka naučená na záchůdek.

jardagin
napsal(a):
5 tydenní kralik není problem, problem je, že je ve stresu z přepravy a ještě dostane jine krmení. A možna i jine pamlsky atd. Problem je v chovatelich kteři vědí prd a nedokaží pořadně proškolit majitele. Hlavně dospěle aby dohledly na to co kralik opravdu potřebuje.
Ale přesně. Pět týdnů králík lze odstavit, ale tak, že bydlí v kotci vedle. Tzn. všechno ostatní je stejné, prostředí, krmivo.
Prodej je úplně něco jiného. Proškolení majitelů problém neřeší. Lidi odkývou všechno možné.

jardagin
napsal(a):
Ale jasně že pro člověka, co ví jak zvíře krmit není problém odstavovat i takhle brzy. U jatečních králíků ty důvody chápu. Ale žádný začínající chovatel a zvlášť ne dítě nedokáže takhle mladého králíka bez problémů odchovat. Už jen proto že si s ním to dítě chce pochopitelně hrát a sem tam mu dát něco dobrýho. takový mrňous to neorzdýchá a majitele čeká minimálně veterina.
napsal(a):
Laik nemá šanci poznat stáří králíka.
U chovných snad ano, ale u zakrslíků? No to nevím.
Jak píše bodlinka...
Pak se to musí řešit u veta. a když to přežije...
napsal(a):
Ale přesně. Pět týdnů králík lze odstavit, ale tak, že bydlí v kotci vedle. Tzn. všechno ostatní je stejné, prostředí, krmivo.
Prodej je úplně něco jiného. Proškolení majitelů problém neřeší. Lidi odkývou všechno možné.
Ted nemate pravdu, da se odstavit a hned převezt i jinam. Jina věc je že proškolení majitele neposlechnou a vše odkyvají v tom pravdu mate.
Jde vše ale musí se poslouchat a je to pak v pohodě. Řešily jsme to i ss jednou chovatelkou.Trochu jsme překopali krmení. Koupila si nnove granule na me doporučení a dnes ji to funguje. A co mam informace tak i u novych majitelu jsou kralici v pořadku a stresovym obdobím prošli nadherně.
Podívejte se i na chovy masnych plemen tam se odtstavuje take třeba ve 2 měsících a problem nastane taky. Odstavuji vedle do kotcu.
Děkuji za reakce a rady... jde mi o to hlavně králíka dát pořádně dohromady a aby to přežil... Přiznávám, že o věk jsem se opravdu nezajímala, ovšem teď už jsem dostatečně poučena, to ale neznamená, že králíka nechám pojit byť by byl sebemenší... Budu se snažit udělat vše možné aby byl v pořádku...
napsal(a):
Ale jasně že pro člověka, co ví jak zvíře krmit není problém odstavovat i takhle brzy. U jatečních králíků ty důvody chápu. Ale žádný začínající chovatel a zvlášť ne dítě nedokáže takhle mladého králíka bez problémů odchovat. Už jen proto že si s ním to dítě chce pochopitelně hrát a sem tam mu dát něco dobrýho. takový mrňous to neorzdýchá a majitele čeká minimálně veterina.
To ja vam rozumím od toho jsou dospělí. Pokud oni nemají smysl pro zodpovědnost tak to kralik odnese.
vercas01
napsal(a):
Děkuji za reakce a rady... jde mi o to hlavně králíka dát pořádně dohromady a aby to přežil... Přiznávám, že o věk jsem se opravdu nezajímala, ovšem teď už jsem dostatečně poučena, to ale neznamená, že králíka nechám pojit byť by byl sebemenší... Budu se snažit udělat vše možné aby byl v pořádku...
Napsal jsem vam do zprav.