Dobrý den,
měla bych dotaz ohledně králíka. Máme 2 letého zakrslého králíka a před týdnem byl na operaci zubů. Měl je podminované a pár mu jich muselo být vytrhnuto a stoličky zbroušeny smajlík. Doktor řekl, že musí změnit stravování a musí z 90% seno kvůli stoličkám(což víme, že králík musí hlavě seno) aby nemusel co 4 měsíce chodit na obrušování. Totiž nějak jsme to jeho jídlo neukočírovali a jí spíše z 90% granule a seno jenom okusuje a nechce ho. (máme kvalitní luční, domácí). Každý den dáváme čerstvé. Týden zkoušíme přeučení na seno. Dáváme pouze lžičku granulí ráno než ho pustíme a pak večer jak ho zavíráme. Ale nevidíme změnu, že by začal jíst více sena. Spíš nám přijde, že čeká na ty granulky až je ráno a večer dostane. Pár stébel si da přes den, ale není to dostačující a bojíme se aby mu peristaltika fungovala když moc nejí. Kde se co šustne hned je u nás a dožaduje se granulí, panáčkuje, škemrá a opravdu cítíme že je hladový. Máme zkusit vysadit úplně i to málo granulí co dostává a prostě vydržet s nervem nebo změnit stravu postupně a jak? Děkuji předem za rady.
PS: negativní komentáře si prosím odpusťte. Děkuji.
Https://www.ifauna.cz/kralici/diskuse/detail/3244048/kralik-nam-nezere-seno#a3244880.
Vypichuji:
Jde o to, že jestli měl přerostlé zuby, může mít přerostlé i kořeny, což je neléčitelný, chronický problém. a i kdyby ne, tak po broušení zubů tlama králíka několik dní po zákroku ještě dost bolí.
seno je krmivo, které dokáží sežrat jen králíci s bezvadnými zuby.
"""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""
Mě spíš napadá, z toho výčtu, co žere, že prostě jí jen měkké, co mu nedělá bolest ukousnout a eventuelně sežvýkat. Pak by to korespondovalo s tím, co psala Bodlinka, že může mít ještě bolesti po zákroku..
Já Vám nevím..jistě je tahle charita ceněná, ale mě občas přijde, že než
aby si zvířata procházela bolestnými procesy, tak jestl
i by jim nebylo lépe "sloveným na věčných lovištích"..
. on už jenom ten stres kolem zmíněného "boje",
když do něj dostáváte ten preparát a stav se nelepší...
Do tehle doby byl uplne uzasny, skakal, nic ho nebolelo.1 Spis vime, ze jsme ho rozmazlili a proste se dal na granule a ted nevime jak ho prenaucit. Dostava od bolesti leky a ma i ATB na preleceni pac tam mel zanet. Pokud kouse granulky a takovou lysovanou peletu bylinek a sena(mix) tak to mu jede. Kouse jinak na obou stranach. Jinak pokud dam cerstve seno tak si vezme mi prijde co mu chutna. Napr: dlouhe tvrde steblo a zbasti ho. Ale pak jako by mu to stacilo a nic. Nebo je tyden po zakroku a tak celkove na preuceni kratka doba?
Uživatel s deaktivovaným účtem

Onemocnění dentice je chronická, nevyléčitelná choroba. seno funguje jako prevence, ale králík, co mu už nějaké stoličky chybí, těžko bude jíst hlavně seno. plus nevíme, v jakém stavu jsou kořeny, obvykle to souvisí.
prostě spíš buďte ráda, že vám žere. teď už je na seno pozdě a ano, dříve či později bude mít zase akutní problém a bude mít problém tak nějak už pořád.