Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
25.1.2018 19:12
qwerttrewq

XXX.XXX.247.102

Ahoj, mam dotaz jake alely "Kk" maji celobarevni kralici ? Potrebuji to vedet skr genetiku kdyz skrizim celobarevneho se strakatosti Kk.
Dekuji.

Uživatel s deaktivovaným účtem

25.1.2018 19:14

Plnobarevný králík je KK. nemá žádnou vlohu pro strakatost, proto je taky plnobarevný, že:D.

25.1.2018 19:17
qwerttrewq

XXX.XXX.247.102

To znamena kdyz mam se strakatosti Kk a kralik s kterym budu krizit v genotipu ve vzorniku nema zadne k tak potom tam mam dat, kdyz si to vypisuju KK ? Takze Kk x KK ?

25.1.2018 19:22

qwerttrewq napsal(a):
To znamena kdyz mam se strakatosti Kk a kralik s kterym budu krizit v genotipu ve vzorniku nema zadne k tak potom tam mam dat, kdyz si to vypisuju KK ? Takze Kk x KK ?

Ano.

25.1.2018 21:00
qwerttrewq

XXX.XXX.247.102

A mam jeste dotaz prosim kdyz se mi bude lisit ve trech znacich jak udelat genotipy. Napr vse stejne a rozdil bude. BB cc Dd a druhy bjbj CC DD - je to vymyslene jen jakto dam dobromady prosim Vas.

25.1.2018 22:09

qwerttrewq napsal(a):
A mam jeste dotaz prosim kdyz se mi bude lisit ve trech znacich jak udelat genotipy. Napr vse stejne a rozdil bude. BB cc Dd a druhy bjbj CC DD - je to vymyslene jen jakto dam dobromady prosim Vas.

Stejně jako se dvěma, ale vzniká tam víc kombinací.vždycky si to představ tak, že když zvíře dělá spermii nebo vajíčko, vezme náhodně po jednom z každých alel, co má. takže zvíře BB cc Dd tvoří gamety BcD a Bcd. Zvíře Bb Cc DD tvoří BCD, bCD, BcD, BCd, Bcd, bcd, bCd, bcD. Zvíře bjbj CC DD tvoří gamety bjCD a tak dále a tak dále.

No a když křížíš, tak se ty gamety náhodně potkají. Musíš si to napsat do čtverce, BB cc Dd x bjbj CC DD, to jsou dva typy gamet od jednoho z rodičů BcD a Bcd a jeden typ od druhého, bjCD. Takže vzniknout dva typy potomstva: Bbj Cc DD a Bbj Cc Dd.

Chápeš?

26.1.2018 08:18
bery25

XXX.XXX.127.96

Samozrejme, take jednoduche

26.1.2018 08:55

bery25 napsal(a):
Samozrejme, take jednoduche

Hele pokud ne, tak klidně hodíme další příklady

Nebo si na to kup knížku, tam je to namalované, tady do fauny se ty čtverce psát nedají.

No a ještě bych dodala, že to člověk může mít suprově spočítaný, že má šanci na žádaný genotyp, ale ta procenta fungují ve velkých číslech a tím pádem v praxi je potřeba mít štěstí. na 25% šanci se mi nepotkalo nikdy nic z asi 25 kusů. Na 50% šanci jsem s velkým očekáváním získala ze sedmi vrhů morčat dva, slovy dva požadované genotypy. A to mě zajímá jedna jediná alela

Neregistrovaný uživatel

26.1.2018 09:08
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.154.42

Uživatel s deaktivovaným účtem napsal(a):
Hele pokud ne, tak klidně hodíme další příklady

Nebo si na to kup knížku, tam je to namalované, tady do fauny se ty čtverce psát nedají.

No a ještě bych dodala, že to člověk může mít suprově spočítaný, že má šanci na žádaný genotyp, ale ta procenta fungují ve velkých číslech a tím pádem v praxi je potřeba mít štěstí. na 25% šanci se mi nepotkalo nikdy nic z asi 25 kusů. Na 50% šanci jsem s velkým očekáváním získala ze sedmi vrhů morčat dva, slovy dva požadované genotypy. A to mě zajímá jedna jediná alela

ON je Bery taký vtipkár, nemyslí to v zlom, predpokladám že je to pre neho ako začiatočníka nič nehovoriaca schéma. Tiež skúšam jeden železitý variant a je to tak 50 % 50, Počty a realita sú dosť odlišné...

26.1.2018 09:16

Neregistrovaný uživatel napsal(a):
ON je Bery taký vtipkár, nemyslí to v zlom, predpokladám že je to pre neho ako začiatočníka nič nehovoriaca schéma. Tiež skúšam jeden železitý variant a je to tak 50 % 50, Počty a realita sú dosť odlišné...

Počty a realita jsou vtipná věc. Vsadím se, že kdyby těch 25% byla šance na nějakou smrtelnou deformaci, mám toho plnou králíkárnu. Ale že je to barva, po třech letech mám zatím dva, slovy dva, jedince požadované barvy. Z mnoha desítek mladých, které měli slušnou šanci tu loterii vyhrát.

Ale teď mám připuštěno na 75% :D.

Neregistrovaný uživatel

26.1.2018 09:54
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.154.42

Počty a realita jsou vtipná věc. Vsadím se, že kdyby těch 25% byla šance na nějakou smrtelnou deformaci, mám toho plnou králíkárnu. Ale že je to barva, po třech letech mám zatím dva, slovy dva, jedince požadované barvy. Z mnoha desítek mladých, které měli slušnou šanci tu loterii vyhrát.

Po dvoch rokoch mám 4ks s toho je jedna samička, ideme dalej Pripustíme za mesiac...

26.1.2018 12:36
bery25

XXX.XXX.127.96

Tak tomu rozumiem, to je murphyho zákon dedko edko ma samozrejme pravdu, nic mi tato tema nehovori

Neregistrovaný uživatel

26.1.2018 12:55
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.154.42

bery25 napsal(a):
Tak tomu rozumiem, to je murphyho zákon dedko edko ma samozrejme pravdu, nic mi tato tema nehovori

Bery, nič sa nedeje, ani ja tomu nerozumiem a aj tak skúšam... Náhoda je blbec a vždy je nakoniec s toho aspoň mäso na obed

26.1.2018 13:01

Bery, nič sa nedeje, ani ja tomu nerozumiem a aj tak skúšam... Náhoda je blbec a vždy je nakoniec s toho aspoň mäso na obed

Když já už se na to pečené morče pomalu ani nemůžu podívat

Neregistrovaný uživatel

26.1.2018 13:11
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.154.42

Když já už se na to pečené morče pomalu ani nemůžu podívat

Tak som sa schuti už dávno nezasmial, Ako to vôbec chutná. to morče ?To som fakt ešte nee... Inak nie je problém to darovať, prípadne mám pre Borderku večeru Inak mám KOY kaprov a tých som tiež ešte nikdy neochutnal, Kamaráti sa nejedia

26.1.2018 13:18

Tak som sa schuti už dávno nezasmial, Ako to vôbec chutná. to morče ?To som fakt ešte nee... Inak nie je problém to darovať, prípadne mám pre Borderku večeru Inak mám KOY kaprov a tých som tiež ešte nikdy neochutnal, Kamaráti sa nejedia

Na grilu je vynikající, jenže kolik grilovaných morčat dáte? Minulý léto jsem měla 50 morčat, co neprošla výběrem do chovu. Smažené mě moc nepřesvědčilo. Vývar je docela dobrý. Dá se schovat i do paštiky nebo tak, ale vyrábět morčecí maso bez kosti je hodně zdlouhavé.

A morče právě nikdo moc nechce:D Jako ochočené miminko třeba jo, ale tohle jsou králíkárnoví cuyové. Něco se vždycky prodá, to jo. Pes byl užitečným pomocníkem, ale na podzim se přestěhoval pod zem, takže to padá. Něco se dá odvést šelmám. Na burzu se mi s nimi jezdit nechce

Neregistrovaný uživatel

26.1.2018 13:31
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.154.42

Na grilu je vynikající, jenže kolik grilovaných morčat dáte? Minulý léto jsem měla 50 morčat, co neprošla výběrem do chovu. Smažené mě moc nepřesvědčilo. Vývar je docela dobrý. Dá se schovat i do paštiky nebo tak, ale vyrábět morčecí maso bez kosti je hodně zdlouhavé.

A morče právě nikdo moc nechce:D Jako ochočené miminko třeba jo, ale tohle jsou králíkárnoví cuyové. Něco se vždycky prodá, to jo. Pes byl užitečným pomocníkem, ale na podzim se přestěhoval pod zem, takže to padá. Něco se dá odvést šelmám. Na burzu se mi s nimi jezdit nechce

Fak to Zjete ? Moja manželka by nedala ani králika, miluje ich ako mňa po 20 rokoch spolužitia... Stačí, že ide okolo králikárne a už sú Zalezený v rohu S králikmi mám skôr opačný problém, stále ich mám málo a na mäso nie je problém predať. Pekný deň prajem

26.1.2018 14:08

Fak to Zjete ? Moja manželka by nedala ani králika, miluje ich ako mňa po 20 rokoch spolužitia... Stačí, že ide okolo králikárne a už sú Zalezený v rohu S králikmi mám skôr opačný problém, stále ich mám málo a na mäso nie je problém predať. Pekný deň prajem

No až mě přestanou bavit myši, tak právě z důvodu lepšího odbytu jak živých, tak hlavně zabitých kusů přecházím na králíky legálně stažený morče ani prodat nemůžu.

ale teď už to nějak zvládnu, ty čtyři roky chovatelské práce je přece škoda zahodit. mám vlastní linie, generace vlastních morčat známých vlastností, to se holt budu muset užrat morčaty k smrti, nebo ta selekce musí začít přinášet plody a odpadu třeba nebude tolik, i když, no všechno se mi to králíkáren nevejde, že. Teď mám připuštěno 12 samic

26.1.2018 14:19
bery25

XXX.XXX.127.96

Je mi luto psika, ale najlepsie je, zadovazit si hned noveho, mozem vam jedneho ponuknut neviem si predstavit ako sa stahuje z koze morca, ja som sa este neodvazil ani kralika.

26.1.2018 14:48

bery25 napsal(a):
Je mi luto psika, ale najlepsie je, zadovazit si hned noveho, mozem vam jedneho ponuknut neviem si predstavit ako sa stahuje z koze morca, ja som sa este neodvazil ani kralika.

Psa teď fakt ne, ten starý byl super v tom, že už neničil zahradu, pokud nebyl na půldenní procházce, a na štěně prostě teď čas nemám. Aby to zvíře bylo co k čemu, potřebuje výchovu a výcvik. mít psa jen aby mi žral přebytečná morčata, to ne.

z kůže se stahuje všechno úplně stejně. nejhorší je stáhnout veverku i s ocasem.

26.1.2018 14:56
bery25

XXX.XXX.127.96

Tak nic, biznis nebude, to vazne, veveričku, urcite len na lekarske pokusy to by ma nikdy v zivote nenapadlo, ze aj to sa robi.

26.1.2018 15:00

bery25 napsal(a):
Tak nic, biznis nebude, to vazne, veveričku, urcite len na lekarske pokusy to by ma nikdy v zivote nenapadlo, ze aj to sa robi.

Kožek na experimenty není nikdy dost a když už je ta veverka sražená... pokud je jen ťuklá a kožka je v celku, kožešinka je to pěkná.

26.1.2018 16:56
qwerttrewq

XXX.XXX.247.102

Jeste mam prosim dotaz. Vzdy mi vyjde ztoho co jsem psal 8 kombinaci. Akdyz z prvnich 8 jsou jen dva rozdilne a z druhych treba 5' tak nahoru napisi dva a do sloupce 5 a to dam dohromady?

Neregistrovaný uživatel

26.1.2018 21:47
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.233.250

No až mě přestanou bavit myši, tak právě z důvodu lepšího odbytu jak živých, tak hlavně zabitých kusů přecházím na králíky legálně stažený morče ani prodat nemůžu.

ale teď už to nějak zvládnu, ty čtyři roky chovatelské práce je přece škoda zahodit. mám vlastní linie, generace vlastních morčat známých vlastností, to se holt budu muset užrat morčaty k smrti, nebo ta selekce musí začít přinášet plody a odpadu třeba nebude tolik, i když, no všechno se mi to králíkáren nevejde, že. Teď mám připuštěno 12 samic

Bože to bude myší... hotová armáda Koľko zvyknú vrhnúť mladých? Počul som že indiáni ich pečú v ohni nestiahnuté? Môže sa to legálnne vôbec konzumovať v našej pos...ej EU? No a nedá mi sa spýtať= Chorbnosť?

26.1.2018 22:24
borax

XXX.XXX.91.21

Být fakt hodně hladový...morče bych dal.
Jinak ne.
Netvrdím, že to nemůže být dobré!Prostě blok...
Dlouho jsem polemizoval nad nutrií.
I když to vypadá jako velký potkan, snědl bych z ní maso.

To křížení co jste tady psala jsem absolutně nepochopil.
Chce to znalosti

26.1.2018 22:25

qwerttrewq napsal(a):
Jeste mam prosim dotaz. Vzdy mi vyjde ztoho co jsem psal 8 kombinaci. Akdyz z prvnich 8 jsou jen dva rozdilne a z druhych treba 5' tak nahoru napisi dva a do sloupce 5 a to dam dohromady?

Nechápu, jak to myslíš... nakreslíš si čtverec, nahoře budou možné typy gamet tvořené jedním rodičem, na straně typy gamet tvořené druhým rodičem. pokud jeden králík tvoří jen dva typy, tak jsou tam napsané dva typy a vznikají dva sloupce nebo dva řádky, pokud tvoří pět typů, tak jsou tam vypsané všechny a vzniká pět sloupců nebo řádků.

26.1.2018 22:29

Bože to bude myší... hotová armáda Koľko zvyknú vrhnúť mladých? Počul som že indiáni ich pečú v ohni nestiahnuté? Môže sa to legálnne vôbec konzumovať v našej pos...ej EU? No a nedá mi sa spýtať= Chorbnosť?

Většinou jsou tři čtyři mláďata. Někdy míň, když víc (5-6) tak bývají menší. Obvykle.

V zemi původu je spaří a chlupy oškrábou, jde to dobře. Ale mě nechutná ta kůže, chová se to pak jak kůže na vepřovým koleni, třeba, a ta horká kůže s vrstvou sádla se pak na talíři blbě odstraňuje na stranu, protože je to horké. To si radši stáhnu morče za studena, okrájím sádlo, které nechci jíst, a peču až pak.

A legálně se může konzumovat úplně všechno :) Zabití zvířete pro účely konzumace je legální, zabijí vykrvením po omráčení je správný způsob porážky a je to. Akorát takové maso nelze prodávat.

26.1.2018 22:30

borax napsal(a):
Být fakt hodně hladový...morče bych dal.
Jinak ne.
Netvrdím, že to nemůže být dobré!Prostě blok...
Dlouho jsem polemizoval nad nutrií.
I když to vypadá jako velký potkan, snědl bych z ní maso.

To křížení co jste tady psala jsem absolutně nepochopil.
Chce to znalosti

No jo, na fauně se nedají rozumně zformátovat ty čtverce. Takže se to nedá pořádně vysvětlit, protože v řádku to prostě není vidět.

Neregistrovaný uživatel

26.1.2018 22:35
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.233.250

Nechápu, jak to myslíš... nakreslíš si čtverec, nahoře budou možné typy gamet tvořené jedním rodičem, na straně typy gamet tvořené druhým rodičem. pokud jeden králík tvoří jen dva typy, tak jsou tam napsané dva typy a vznikají dva sloupce nebo dva řádky, pokud tvoří pět typů, tak jsou tam vypsané všechny a vzniká pět sloupců nebo řádků.

Povedzme to jednoduchšie nech si skusi napr. bieleho a strakáča = koľko je tam možností? Ak správne odpovie je na dobrej ceste...

Neregistrovaný uživatel

26.1.2018 22:47
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.233.250

Většinou jsou tři čtyři mláďata. Někdy míň, když víc (5-6) tak bývají menší. Obvykle.

V zemi původu je spaří a chlupy oškrábou, jde to dobře. Ale mě nechutná ta kůže, chová se to pak jak kůže na vepřovým koleni, třeba, a ta horká kůže s vrstvou sádla se pak na talíři blbě odstraňuje na stranu, protože je to horké. To si radši stáhnu morče za studena, okrájím sádlo, které nechci jíst, a peču až pak.

A legálně se může konzumovat úplně všechno :) Zabití zvířete pro účely konzumace je legální, zabijí vykrvením po omráčení je správný způsob porážky a je to. Akorát takové maso nelze prodávat.

Výborne, takže by som to aj zjedol no muselo by ma riadne nahnevať aby som ho klepol Asi je to len sila zvyku... Zostávam pri králikoch a koňaku

26.1.2018 22:48
borax

XXX.XXX.91.21

No jo, na fauně se nedají rozumně zformátovat ty čtverce. Takže se to nedá pořádně vysvětlit, protože v řádku to prostě není vidět.

Bodlinko moje nepochopení není Vaše chyba ani chyba ifauny.
Prostě jen nevím vo co gou..
V pohodě... nevadí mi to!

26.1.2018 22:53

Výborne, takže by som to aj zjedol no muselo by ma riadne nahnevať aby som ho klepol Asi je to len sila zvyku... Zostávam pri králikoch a koňaku

Cuyové jsou plaší, hloupí a těžko ochočitelní. Věřte, že když vás bude nějaký dlouhodobě štvát, protože každá nutná manipulace bude rodeo, na jejímž konci budete mít poškrábaný ruce, praštíte ho skoro rád.

26.1.2018 22:55
bery25

XXX.XXX.127.96

borax napsal(a):
Bodlinko moje nepochopení není Vaše chyba ani chyba ifauny.
Prostě jen nevím vo co gou..
V pohodě... nevadí mi to!

No, odkedy ma bodlinka v profile fotku, aky su vsetci milucki

26.1.2018 22:59
bery25

XXX.XXX.127.96

A ked tu teraz zacne vypisovat nejaka renata.sk tak som totalne v R.I.T.I

Neregistrovaný uživatel

26.1.2018 23:07
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.233.250

Cuyové jsou plaší, hloupí a těžko ochočitelní. Věřte, že když vás bude nějaký dlouhodobě štvát, protože každá nutná manipulace bude rodeo, na jejímž konci budete mít poškrábaný ruce, praštíte ho skoro rád.

Raz som mal takú mrchu Bu nikdy viac, prekusla mi prst a aj striekačku na jeden šup... Tak tú by so aj teraz po rokoch Takže je to dobré aj ako adrenalínový šport, kto by to povedal na takú myšičku. A prečo to vlastne máte?

Neregistrovaný uživatel

26.1.2018 23:12
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.233.250

bery25 napsal(a):
A ked tu teraz zacne vypisovat nejaka renata.sk tak som totalne v R.I.T.I

Renata je ta raz zlatá a raz strieborná

26.1.2018 23:20
bery25

XXX.XXX.127.96

Renata je ta raz zlatá a raz strieborná

Tak, tak ale nikomu to nehovorte

26.1.2018 23:23

Raz som mal takú mrchu Bu nikdy viac, prekusla mi prst a aj striekačku na jeden šup... Tak tú by so aj teraz po rokoch Takže je to dobré aj ako adrenalínový šport, kto by to povedal na takú myšičku. A prečo to vlastne máte?

Původně vlastně na maso. Ale pak jsem se zahrabala do té genetiky

Neregistrovaný uživatel

26.1.2018 23:39
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.233.250

Tiež som tak dostal do daru pred pár rokmi jeden pár viedeňákov a už ma to nepustilo Ach tá genetika... Ale tých dvoch by ste určite neprašťila ?

27.1.2018 08:16
xchipsy

XXX.XXX.142.1

Takovou mám teď já Zatím mě tedy nekousla, ale důležité je to slovo "zatím", protože si myslím, že jednou k tomu musí dojít, vrčí a prská jak vzteklá liška, takže manipulaci omezuji na minimum Normálně bych se takového králíka rychle zbavila, ale ona má perfektní říje, zabřezává na poprvé, jako matka je milionová a mladí jsou perfektní... Takže holt s ní ještě budu chvíli válčit

27.1.2018 08:19
xchipsy

XXX.XXX.142.1

A jak to vlastně chutná? Má svou specifickou chuť nebo je to něčemu podobné (třeba králíkovi, kuřeti...) Je jasné, že taky bude záležet na druhu úpravy, koření atd...
Morče jsem nikdy nejedla, ale nebráním se ničemu Taky jsem měla kdysi takový "blok" třeba vůči jezevci a přitom to není vůbec jedovaté Ale tam je to hodně o "umění přípravy", jinak to dobré není... Morče bude asi "jednodušší"...

27.1.2018 08:37
bery25

XXX.XXX.127.96

Bodlinka to uz tu trochu naznacila-Na grilu je vynikající, jenže kolik grilovaných morčat dáte? Minulý léto jsem měla 50 morčat, co neprošla výběrem do chovu. Smažené mě moc nepřesvědčilo. Vývar je docela dobrý. Dá se schovat i do paštiky nebo tak, ale vyrábět morčecí maso bez kosti je hodně zdlouhavé-ale aku ma chut a comu sa to bodoba, neuviedla, asi by som tiez nemal odvahu to ochutnat, mozno keby som nic nevedel

27.1.2018 08:50

Je to bílé maso. hodně šťavnaté, na rozdíl od králíka to vůbec nepotřebuje slaninu.

27.1.2018 09:01
bery25

XXX.XXX.127.96

Tak to potom moze byt aj velmi chutne masko, len keby sa to nevolalo morča

27.1.2018 09:07
xchipsy

XXX.XXX.142.1

bery25 napsal(a):
Tak to potom moze byt aj velmi chutne masko, len keby sa to nevolalo morča

Tak tomu říkejte kuře
Zní to velice dobře, takže pokud bude příležitost, určitě vyzkouším.

27.1.2018 13:25
qwerttrewq

XXX.XXX.66.130

Jeste k alele k strakatosti. Nemaji nahodou celobarevni kralici male kk ? Po dukladnem prostudovani prece KK maji mlynari a timpadem pokyd chci s celobarevneho udelat strakace musim u nej vychazek z kk ?

27.1.2018 14:06

qwerttrewq napsal(a):
Jeste k alele k strakatosti. Nemaji nahodou celobarevni kralici male kk ? Po dukladnem prostudovani prece KK maji mlynari a timpadem pokyd chci s celobarevneho udelat strakace musim u nej vychazek z kk ?

Jo, asi jo. Prostě dvě vlohy má mlynář, jednu anglický strakáč a žádnou celobarevný. Strakáč z celobarevného vznikne tak, že zkřížíš celobarevného a strakáče a polovina potomků bude strakatých.

ale kresba bude nestandardní. přesné rozložení skvrn, jestli to bude anglický, český, nebo plášťový strakáč nebo třeba dalmatin je věc modifikačních genů a to je na dlouhé lokte.

27.1.2018 20:45
xchipsy

XXX.XXX.142.1

qwerttrewq napsal(a):

Pokud chcete z celobarevného kk udělat strakáče, musíte ho křížit se strakáčem (Kk), křížením dvou kominíků kk budete mít zase jen kominíky a předpokládám, že zkřížením s králíkem, který v genotypu žádné "K" pro strakatost nemá by neměli "vzniknout" strakatí králíci... Tedy, nějak flekatí asi budou, ale nebude to prostě typická strakatost, ne?

Neregistrovaný uživatel

27.1.2018 21:16
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.233.250

Podťe na to takto, schéma je len teoretická, nefunguje na 100% Ja osobne to nemám rád, lebo prax je iná ? Jednoducho musíte skúšať dookola Ani dve dokonalé zvieratá nie sú zárukou požadovaných parametrov... Obdivujem majstrov čo tomuto venujú Roky práce, klobúk dole, pár ich poznám

27.1.2018 21:37

Čistě teoreticky.Mlynář KK + kominík kk by měli dát standardní strakáče heterozygoty Kk.
Dva strakáči Kk + Kk dají KK Kk Kk kk.

27.1.2018 21:41

Čistě teoreticky.Mlynář KK + kominík kk by měli dát standardní strakáče heterozygoty Kk.
Dva strakáči Kk + Kk dají KK Kk Kk kk.

Teoreticky, protože mlynář je v podstatě letální faktor. mají vrozený problém s hybností tlustého střeva a do dospělého věku se dožít vůbec nemusejí.

27.1.2018 21:42

Podťe na to takto, schéma je len teoretická, nefunguje na 100% Ja osobne to nemám rád, lebo prax je iná ? Jednoducho musíte skúšať dookola Ani dve dokonalé zvieratá nie sú zárukou požadovaných parametrov... Obdivujem majstrov čo tomuto venujú Roky práce, klobúk dole, pár ich poznám

Schema funguje statisticky ale na malém počtu kusů jsou ty poměry samozřejmě zcela jiné. asi tak stejně jako může mít člověk pět synů, přestože statisticky by měl mít z pěti dětí dvě a půl dcery.

Neregistrovaný uživatel

27.1.2018 21:45
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.233.250

Konečne dobrá diskusia = až mi je to podozrivé

Neregistrovaný uživatel

27.1.2018 21:51
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.233.250

Schema funguje statisticky ale na malém počtu kusů jsou ty poměry samozřejmě zcela jiné. asi tak stejně jako může mít člověk pět synů, přestože statisticky by měl mít z pěti dětí dvě a půl dcery.

Tak to ja som z jednou dcérou úplne mimo akýchkoľvek štatistik

27.1.2018 22:10

Teoreticky, protože mlynář je v podstatě letální faktor. mají vrozený problém s hybností tlustého střeva a do dospělého věku se dožít vůbec nemusejí.

Také píši čistě teoreticky.ČS nechovám, ale je to klasický příklad teotetické dědivosti.ČS choval příbuzný už před desítkami let, ale sem tam pár dospělých mlynářů tam míval a v chovu používal.

27.1.2018 22:49
borax

XXX.XXX.91.21

Jak vypadá králík -mlynář?
Často to tady čtu, ale nevím...

27.1.2018 23:10

Našla jsem fotku. Škoda, zrovna před týdnem jsem jednoho vyhazovala z králikárny, ten byl větší a špatná kresba byla krásně vidět. Pořád jsem ho chtěla vyfotit, ale nestihla sem to. Mimochodem, zákon schválnosti taky funguje i u mlynářů, v létě jsem jich v jednom vrhu měla polovinu.

27.1.2018 23:14

Tady je ještě odkaz na starší diskusi, jsou tam fotky.
https://www.ifauna.cz/kralici/forum/r/detail/757587/moje-samice-mlynar-csc.

27.1.2018 23:14

borax napsal(a):
Jak vypadá králík -mlynář?
Často to tady čtu, ale nevím...

Mlynář je nepovedený strakáč. chybí mu požadované znaky, má přerušovaný úhoř a redukovanou kresbu na hlavě.

no a mají vrozený megakolon.

28.1.2018 08:48
xchipsy

XXX.XXX.142.1

Mlynář je nepovedený strakáč. chybí mu požadované znaky, má přerušovaný úhoř a redukovanou kresbu na hlavě.

A má nějakou kresbu - byť slabou, špatnou atd.. - vždy a nebo může být i čistě bílý?

28.1.2018 09:16

xchipsy napsal(a):
A má nějakou kresbu - byť slabou, špatnou atd.. - vždy a nebo může být i čistě bílý?

Úplně bílý jako albín nebude.

Neregistrovaný uživatel

28.1.2018 10:08
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.233.250

Podľa jednej teorie sa aj albín vypustený do voľnej prírody postupným línaním pretransformuje na divokosfarbeného... Vraj ? V lete ma napadlo jednu albínku pripusťiť z divokým viedeňákom a div sa svete čo stohto spojenia padalo... tipnite si kolegovia chovatelia? Samička vrhla 12ks = 10 odchovahých

28.1.2018 12:29

Podľa jednej teorie sa aj albín vypustený do voľnej prírody postupným línaním pretransformuje na divokosfarbeného... Vraj ? V lete ma napadlo jednu albínku pripusťiť z divokým viedeňákom a div sa svete čo stohto spojenia padalo... tipnite si kolegovia chovatelia? Samička vrhla 12ks = 10 odchovahých

To je fakt jen teorie. albín nemůže do ničeho přelínat, protože prostě nemá vrozeně schopnost tvořit nějaký pigment.

ale připustit albína s nějakým barevným, tam může vypadnout úplně cokoliv a netroufám si tipovat. vloha pro albinismus přebije všechny ostatní geny pro jakékoliv zbarvení srsti, protože prostě když se netvoří žádný pigment, informace o tom, jaká to má být barva a jak rozložená je k ničemu. je to jako kreslit barevný obrázek bez pastelek, když nejsou barvičky, je k ničemu, jak to máte rozmyšlené.

takže křížení s albínem je vždycky velké překvapení

28.1.2018 13:04
vetřelec

XXX.XXX.224.254

Dobrý den,
Z mého pohledu, není obecná platnost Vašeho tvrzení pravděpodobná, nepozorujete-li stejnou vazbu u nepříbuzných populací.
Záleželo by na počtu fenotypově obdobných alel v populaci, v případě překryvu lokusů; nebo vzdálenosti příslušných lokusů.

28.1.2018 13:09

vetřelec napsal(a):
Dobrý den,
Z mého pohledu, není obecná platnost Vašeho tvrzení pravděpodobná, nepozorujete-li stejnou vazbu u nepříbuzných populací.
Záleželo by na počtu fenotypově obdobných alel v populaci, v případě překryvu lokusů; nebo vzdálenosti příslušných lokusů.

Megakolon je přímo spojený se strakatostí v homozygotní formě. ta alela má prostě vícero efektů. vznik megakolonu má ale neúplnou penetranci, jako u všeho s trávením závisí také na prostředí, tedy krmení. takže dobře, ne všichni mlynáři trpí megakolonem, nebo spíš ne u všech se to klinicky projeví. ale šance na postižení je velká.

28.1.2018 13:15

V tomto případě se prostě nejedná o vazbu genů, ale o efekt jediného genu, který ovlivňuje vícero tělních systémů. pozorovaný efekt co se zbarvení týče je vlastně vedlejší produkt mutace v migraci buněk během embryonálního vývoje. pigmentové a nervové buňky mají stejný základ.

a stejně jako KK králíci trpí vrozeným megakolonem, umírá na neprůchodnost střeva i bílé hříbě narozené ze strakatých rodičů, viz OLWS, letální syndrom bílých hříbat. Geneticky je to naprosto shodný problém, chybí neurony ve stěně střeva.

existuje dokonce i lidská varianta, Shah-Waardenburgův syndrom. Ti lidi trpí megakolonem z důvodu segmentálního chybění neuronů nutných k normální střevní motilitě - a kromě toho mohou mít jedno nebo obě oči modré a mají vrozené bílé melíry. Prostě lidský strakáč.

28.1.2018 13:51
vetřelec

XXX.XXX.224.254

Ach tak to neznám

28.1.2018 17:08
borax

XXX.XXX.91.21

V tomto případě se prostě nejedná o vazbu genů, ale o efekt jediného genu, který ovlivňuje vícero tělních systémů. pozorovaný efekt co se zbarvení týče je vlastně vedlejší produkt mutace v migraci buněk během embryonálního vývoje. pigmentové a nervové buňky mají stejný základ.

a stejně jako KK králíci trpí vrozeným megakolonem, umírá na neprůchodnost střeva i bílé hříbě narozené ze strakatých rodičů, viz OLWS, letální syndrom bílých hříbat. Geneticky je to naprosto shodný problém, chybí neurony ve stěně střeva.

existuje dokonce i lidská varianta, Shah-Waardenburgův syndrom. Ti lidi trpí megakolonem z důvodu segmentálního chybění neuronů nutných k normální střevní motilitě - a kromě toho mohou mít jedno nebo obě oči modré a mají vrozené bílé melíry. Prostě lidský strakáč.

Žasnu nad vašimi znalostmi

28.1.2018 18:13
vetřelec

XXX.XXX.224.254

borax
Zřejmě máte postranní úmysly, jinak byste žasnul zticha!

28.1.2018 18:47
bery25

XXX.XXX.126.130

, vsetci mame potranni umysly

28.1.2018 18:55
borax

XXX.XXX.91.21

vetřelec napsal(a):
borax
Zřejmě máte postranní úmysly, jinak byste žasnul zticha!

To se mýlíte!

Neregistrovaný uživatel

28.1.2018 20:18
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.233.250

To je fakt jen teorie. albín nemůže do ničeho přelínat, protože prostě nemá vrozeně schopnost tvořit nějaký pigment.

ale připustit albína s nějakým barevným, tam může vypadnout úplně cokoliv a netroufám si tipovat. vloha pro albinismus přebije všechny ostatní geny pro jakékoliv zbarvení srsti, protože prostě když se netvoří žádný pigment, informace o tom, jaká to má být barva a jak rozložená je k ničemu. je to jako kreslit barevný obrázek bez pastelek, když nejsou barvičky, je k ničemu, jak to máte rozmyšlené.

takže křížení s albínem je vždycky velké překvapení

Veru tak, naozaj výsledky tohto kríženia boli veľmi zaujímavé... Z 10Ks odchovaných bolo 6ks železito čiernych a 4ks čisto divoko sfarbených a podľa pohlavia 7ks samcov + 3ks samičiek. Len škoda, pre nedostaok miesta šla Albínka do kuchyne aj s potomstvom Teraz ma napadlo že, je dosť možné že som tú teoriu s albínom splietol a boloto skôr myslené asi na bieleho králika. Skúsim to pohľadať, niekde som to čítal, ale nemám páru kde.. Páni v kľude, nevyplašte bodlinku = lebo si dá do prfilu CUY morča a už budeme kukať len na prerastenú myš .

28.1.2018 20:41
bery25

XXX.XXX.126.130

Jezis, len to nie ale ked vetřelec tu robi zbytocne paniku a si dobre namysla

Neregistrovaný uživatel

28.1.2018 21:03
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.233.250

bery25 napsal(a):
Jezis, len to nie ale ked vetřelec tu robi zbytocne paniku a si dobre namysla

Bery =Vetrelci sú už taký

Neregistrovaný uživatel

29.1.2018 12:10
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.154.42

Ked už sme sa pustili do tej genetiky, vrta mi v hlave či sú špeciálne hybridné populácie, nebudem menovať až sa nestrhne vojna... Sú to čistý albíni a ak áno sú vyberaný cielene a prečo asi aké majú výhody oproti farebným? Pekný deň všetkým.

29.1.2018 12:13

Osobně bych hádala, že výhodou bílé barvy je její lepší využitelnost k dalšímu zpracování.

29.1.2018 12:15

Ked už sme sa pustili do tej genetiky, vrta mi v hlave či sú špeciálne hybridné populácie, nebudem menovať až sa nestrhne vojna... Sú to čistý albíni a ak áno sú vyberaný cielene a prečo asi aké majú výhody oproti farebným? Pekný deň všetkým.

Je to jednoduchý. Bílou srst můžete barvit na libovolnou barvu.

Neregistrovaný uživatel

29.1.2018 14:03
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.154.42

Je to jednoduchý. Bílou srst můžete barvit na libovolnou barvu.

Tak to ma ani náhodou nenapadlo... Kožka je u mňa odpad = po Porážke samozrejme.

29.1.2018 20:27
borax

XXX.XXX.91.21

Tak to ma ani náhodou nenapadlo... Kožka je u mňa odpad = po Porážke samozrejme.

Vyhazujete půl eura?- 15kč.

Neregistrovaný uživatel

29.1.2018 21:00
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.233.250

borax napsal(a):
Vyhazujete půl eura?- 15kč.

Veru vyhadzujem u nás to nikto nechce...

29.1.2018 21:57

Prodávám za 20 /kus. to už je na dnešní dobu slušná cena.

29.1.2018 22:54
bery25

XXX.XXX.168.136

U nas to tiez vsetci vyhadzuju, neviem o nikom kto by predaval kozky.

30.1.2018 09:14
horal

XXX.XXX.202.176

K těm kožkám, pokud porážíte 15-20 králiků ročně tak to až tak velká škoda neni, ale jako v mém případě je to kolem 200. Tady už to po odečtení poštovného dělá cca 2500 Kč a to mám granule na tři měsíce anebo 6q ovsa nebo ječmene a to už k zahození neni.
A nyní k té barevnosti. Genetice ani za mák nerozumím, chci jenom ukázat co se narodilo mím samicím. Tři české albínky, sestry, jedna o rok starší (jejich rodiče oba tetovaní) a samec kříženec ♀Nos ♂Fb. Jedna měla 11. stranáčů zrzavobílých a šedohnědobílých, druhá 8. také stejní strakáči plus zrzyvý a zajícovití. Třetí neměla žádného strakáče ale 6 černých a 6 šedohnědých. Fotky jsou dost mizerné, ale snad to rozeznáte.

30.1.2018 10:15
horal

XXX.XXX.202.176

Omlouvám se za překlepy.

Neregistrovaný uživatel

30.1.2018 10:26
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.154.42

horal napsal(a):
K těm kožkám, pokud porážíte 15-20 králiků ročně tak to až tak velká škoda neni, ale jako v mém případě je to kolem 200. Tady už to po odečtení poštovného dělá cca 2500 Kč a to mám granule na tři měsíce anebo 6q ovsa nebo ječmene a to už k zahození neni.
A nyní k té barevnosti. Genetice ani za mák nerozumím, chci jenom ukázat co se narodilo mím samicím. Tři české albínky, sestry, jedna o rok starší (jejich rodiče oba tetovaní) a samec kříženec ♀Nos ♂Fb. Jedna měla 11. stranáčů zrzavobílých a šedohnědobílých, druhá 8. také stejní strakáči plus zrzyvý a zajícovití. Třetí neměla žádného strakáče ale 6 černých a 6 šedohnědých. Fotky jsou dost mizerné, ale snad to rozeznáte.

Tak robím asi 150 ks = to by už stálo za tu prácu... musí to prehodnoťiť Dík za info. A ta omladina je veľmi pekná... na genetiku sa vôbec nedržte = Hlavne že sú králici OK.

30.1.2018 11:58
borax

XXX.XXX.156.222

Tak robím asi 150 ks = to by už stálo za tu prácu... musí to prehodnoťiť Dík za info. A ta omladina je veľmi pekná... na genetiku sa vôbec nedržte = Hlavne že sú králici OK.

Kuze se daji poslat do Tonaku.
Jen vam za ně asi zaplatí CZK, ale to je naštěstí taky "tvrdá měna"

Neregistrovaný uživatel

30.1.2018 12:15
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.154.42

Našiel som firmu čo raz za mesiac zbiera kožky aj v našom regione = aktuálna cena 0,50E za kus, už budem sušiť Dík za tip

Přidejte reakci

Přidat smajlík