Uživatel s deaktivovaným účtem
Dobrý den, pravděpodobně se mi v chovu objevila encefalitozoonoza, skupina mladých králíků přestala prosperovat, srst mají matnou, u dvou se objevily typické příznaky - u jednoho včera, druhý dnes(nekoordinované pohyby, hlava na stranu), ty už jsem zabila.3 králíci uhynuli - žádný průjem, nebyli nadmutí, nemají rýmu, žrali, byli hubenější. Krmení klasika - seno, vojtěška, oves, granule, velmi jemně ječmene, doplňkově jabloňové větve, podestýlka z ječné slámy, k pití voda s acidomidem + nyní emanox. Společně s králíky je v chlívku cca 6m2 několik morčat, těm pravděpodobně nic není.
Protože se s touhle chorobou setkávám poprvé, chtěla bych vědět, jak vydesinfikovat kamenný chlívek - stačí vypálit? Musím zlikvidovat morčata? Kde hledat přenašeče? Mám zbylým králíkům začít přidávat vitamíny na podporu imunity nebo je lepší rovnou to pobít všechno?
Podotýkám, že na stejném místě jsme odchovali už spoustu králíků bez nejmenších problémů a teď tohle, je to k vzteku.
Asi bych hledala příčinu jinde. encefalitozoonóza nebývá doprovázená žádným hubnutím ani chřadnutím a když už, tak ne hromadně u více zvířat. zároveň hlava na stranu a nekoordinované pohyby je obecný příznak postižení určitých struktur mozku. U králíků jiných než u zakrslých to mnohem častěji dělá pasteurelóza, pokud se bavíme o infekčních poruchách. A pasteurelóza vám udělá i hubnutí a neprospívání, nějaký absces v plicích nebo tak úplně v pohodě.
Může to být způsobené výše zmíněným chlivkem.
Vyšší vlhkost, průvan a je problém.
Desinfekce, kterou tady doporučují chovatelé je Mistral.
Jedná se o bílý prášek, který se prodává v 25kg balení při ceně cca 850kč.
Sám za sebe nevím, mám desinfekci jen krátce.Dobře vysušuje což by ve vašem případě mohlo velké plus.
Tak mistralem jsem to posypala, objednala jsem si ho. V tom chlívku průvan být nemůže, je to malá místnost, s dvěma okny. Možná by tam mohla být vyšší vlhkost. Nechám si udělat rozbor moči, každopádně je dám jinam, spíš se bojím, jak moc můžou být nakažliví, pobila bych je, ale muž nechce.
Díky.
Už je to řada let co jsem se setkala s něčím podobným.Někteří králíci, ač žrali jako ostatní, byli hubení, až se začali kácet a uhynuli.Na pitvě zjistili že mají tasemnici.Nebylo to hromadně, jen sem tam nějaký jedinec.Od té doby odčervujeme kočky jednou za tři měsíce a zatím je klid.
Pravda je že kočky tam mohou chodit, sice je odčrvuju, ale na dvůr nám chodí několik cizích koček u těch si jsem jistá že odčervené nejsou, ale já si vždycky myslela, že každý druh má svoji tasemnici.
napsal(a):
Pravda je že kočky tam mohou chodit, sice je odčrvuju, ale na dvůr nám chodí několik cizích koček u těch si jsem jistá že odčervené nejsou, ale já si vždycky myslela, že každý druh má svoji tasemnici.
Nevím jestli i jinými, ale tasemnici psí nebo hráškovou mohou králíci mít.
Už je to dávno, ale veterinář mně tehdy vysvětloval, že jsou to larvy tasemnice psí které se krevním oběhem dostanou do jater a zvíře trpí chudokrevností a oslabené uhyne.U té tasemnice hráškové, snad si to ještě trochu pamatuji nebo ať mě znalejší opraví, jsou to nějací ploší červi jejichž je mezihostitel a ti způsobují hynutí králíčat hlavně po odstavu.Co si hlavně pamatuji odčervovat hlavně kočky a psy pokud mají přístup ke krmivu králíků.
Tak jsem nafotila nemocného králíka, a králíka po zabití. Nevím, ale na vnitřnostech, ani na trupu jsem nic zvláštního nenašla, Páteř nebyla ani vystouplá, nic.
Aby se to nepletlo, tak tady jsou prostory, kde jsou ostatní králíci. Nevím, nakolik je to vidět, ale někteří mají takovou matnou srst, zvlášť králík co pije.
Tady jsou o 10 dní starší zdraví králíci ve voliéře, je vidět úplně jiná srst a jsou buclatí.