Uživatel s deaktivovaným účtem
Zajímalo by mne, jaké nemoce hrozí chovu s příchodem nových jedinců? Zda je nutná separace od chovu a jak dlouho?
Já králíky tedy nechovám, takže s konkrétními nemocemi budete muset počkat na zkušenější. Nicméně karanténa nového kusu nebo kusu navrátivšího se odjinud (např. z výstavy) je (společně s hygienou chovu a dobrým výživovým stavem zvířat) nejzákladnější prevence přenosných chorob nejen u králíků.
Pokud máte možnost dát králíky po přinesení do karantény, je to určitě dobré. Mnoha nemocem, které si můžete přitáhnout s novým zvířetem se úplně vyhnete, pokud nakupujete přímo u chovatele, máte tak možnost si prohlídnout prostory, v kterých zvířata má a pokud se vám cokoli nezdá, rychle vycouvat. Taky vidíte, čím krmí, já se sice vždycky ptám, ale co člověk nevidí na vlastní oči, znáte to, lidi mají tendenci přikrašlovat. Zvíře by mělo být očkované proti moru a myxomatóse, ale stejně je lepší přeočkovat, pokud vám chovatel nedá očkovák, to se mi stalo jen jednou, většinou se ke králíkům nevystavuje. Zkontrolujte srst, jestli tam nejsou lupy-dravčík, uši musí být čisté bez mazu, koukněte pořádně ať si nezatáhnete svrab, Zkontrolujte pohlaví, ať si místo samce nedonesete samici a naopak. Pohlaví by mělo být už snadno poznatelné, mladší zvíře bych si nebrala. Pohlaďte ho, neměla by vystupovat páteř, zkontrolujte stav bobků v kotci a nechte chovatele, ať se pochlubí ostatními zvířaty, pokud je vše vpořádku, chlubí se každý rád, koukejte, jestli některý nemá rýmu nebo tak.
Po přinesení králíka mu dejte vodu a seno, se zrním, granulemi apod. opatrně, teprve až tak po dvou dnech pomalu přidávejte a postupně ho navykněte na vaši dietu. Já mám králíky pár dní stranou a pak je dám k ostatním, ono stejně většinu nemocí roznesete na rukou, hmyz se postará, při čištění taky můžete lecos zavléct. Základ je nezatáhnout si nemocné zvíře, brát si zvířata ze zdravých chovů a nepouštět si do chovu cizí jedince, třeba tak že budete připouštět samice sousedům.
Přinesete si hlavně parazity, svrab, dravčíky, taky syfilis a pak všechno, co se spouští stresem, třeba pasteurelu. králík může vypadat u chovatele ok a soplit vám začne až doma.
Moje zkušenost, že nejčastěji si přinesete kokcidiózu jinou než máte doma a nebo ere -
Epizootické střevní onemocnění králíků.