Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
1.3.2018 15:00
lkas

XXX.XXX.159.122

Dobrý den
chtěl bych začít s chovem moravských modrých tak bych se chtěl zeptat jak moc jsou nároční na chov, jaké mají přírůstky, a jaká je kvalita masa.
děkuji Lukáš Drobný.

5.3.2018 22:56
Jardagin0

XXX.XXX.59.114

6.3.2018 08:08
jardagin

XXX.XXX.25.115

lkas napsal(a):
Dobrý den
chtěl bych začít s chovem moravských modrých tak bych se chtěl zeptat jak moc jsou nároční na chov, jaké mají přírůstky, a jaká je kvalita masa.
děkuji Lukáš Drobný.

Napište paní mustela.erminea je chovatelkou tohoto plemene.

12.3.2018 18:31
mustela.erminea

XXX.XXX.236.1

Zdravím tazatele a jardagina.
Co se chovu moravských modrých týká: Jedná se o plemeno, které je na chov poměrně náročné a začátečníkům jej nemohu doporučit (čímž netvrdím, že některý méně zkušený chovatel s dostatkem chovatelského citu, si s ním nemůže poradit lépe, než ten, který by se charakterizoval jako „zkušený“, ač ve skutečnosti není). Spíše tedy Mm patří do rukou kvalitním chovatelům s dlouholetými zkušenostmi. (Osobně znám mnoho těch, kteří úspěšně chovali různá střední plemena, ale „moraváky“ nebyli schopni odchovávat a záhy s nimi skončili.)
Moravský modrý je plemeno velké. S tím souvisí potřeba dostatečně velkých kotců a velká spotřeba krmiva. Přírůstky jsou, za předpokladu, že králíka kvalitně nakrmíte, značné (mezi 2. a 5. měsícem věku kolem 1 kg/měsíc).
Kvalita masa je dobrá. Myslím, že běžný konzument nepostřehne rozdíl mezi chutností masa masných plemen a moravským modrým.
K hlavním problémům, jimž musí chovatel Mm čelit patří:
1) Nižší ochota k připouštění jak u samic, tak u samců.
2) Problémy při samotném zapouštění (občas neschopnost uskutečnit pohlavní styk).
3) Vyšší procento úhynu králic v době březosti, kocení a při odchovu mláďat.
4) Větší vnímavost k trávicím obtížím.
5) Slabá mléčnost králic.
6) Riziko otlaků při nevhodné, nebo nedostatečné podestýlce.
7) Větší výskyt geneticky podmíněných vad.
8) Málo početné vrhy.
9) Horší snášenlivost vyšších teplot.
10) Reznutí srsti při kontaktu s vlhkem a slunečním zářením.

Osobně bych moravské modré v čisté podobě k masné produkci nevolila. Spíše doporučuji Mm do samčí pozice a jako samici některé masné plemeno, ideálně Bu a Kal, nebo českého albína. Samozřejmě nemluvím o situaci, kdy se někomu moravští modří líbí a chce je chovat pro radost, nebo pro výstavní účely. V tomto případě nezbývá než popřát hodně úspěchů a radosti z odchovů.

12.3.2018 18:36
lkas

XXX.XXX.181.119

mustela.erminea napsal(a):
Zdravím tazatele a jardagina.
Co se chovu moravských modrých týká: Jedná se o plemeno, které je na chov poměrně náročné a začátečníkům jej nemohu doporučit (čímž netvrdím, že některý méně zkušený chovatel s dostatkem chovatelského citu, si s ním nemůže poradit lépe, než ten, který by se charakterizoval jako „zkušený“, ač ve skutečnosti není). Spíše tedy Mm patří do rukou kvalitním chovatelům s dlouholetými zkušenostmi. (Osobně znám mnoho těch, kteří úspěšně chovali různá střední plemena, ale „moraváky“ nebyli schopni odchovávat a záhy s nimi skončili.)
Moravský modrý je plemeno velké. S tím souvisí potřeba dostatečně velkých kotců a velká spotřeba krmiva. Přírůstky jsou, za předpokladu, že králíka kvalitně nakrmíte, značné (mezi 2. a 5. měsícem věku kolem 1 kg/měsíc).
Kvalita masa je dobrá. Myslím, že běžný konzument nepostřehne rozdíl mezi chutností masa masných plemen a moravským modrým.
K hlavním problémům, jimž musí chovatel Mm čelit patří:
1) Nižší ochota k připouštění jak u samic, tak u samců.
2) Problémy při samotném zapouštění (občas neschopnost uskutečnit pohlavní styk).
3) Vyšší procento úhynu králic v době březosti, kocení a při odchovu mláďat.
4) Větší vnímavost k trávicím obtížím.
5) Slabá mléčnost králic.
6) Riziko otlaků při nevhodné, nebo nedostatečné podestýlce.
7) Větší výskyt geneticky podmíněných vad.
8) Málo početné vrhy.
9) Horší snášenlivost vyšších teplot.
10) Reznutí srsti při kontaktu s vlhkem a slunečním zářením.

Osobně bych moravské modré v čisté podobě k masné produkci nevolila. Spíše doporučuji Mm do samčí pozice a jako samici některé masné plemeno, ideálně Bu a Kal, nebo českého albína. Samozřejmě nemluvím o situaci, kdy se někomu moravští modří líbí a chce je chovat pro radost, nebo pro výstavní účely. V tomto případě nezbývá než popřát hodně úspěchů a radosti z odchovů.

Dobrý den děkuji za odpověď a chtěl bych se zeptat jestli je dobrý nápad křížit mm a vm
Děkuji za odpověď.

12.3.2018 18:39
mustela.erminea

XXX.XXX.236.1

Nemáte vůbec zač. Osobně nepovažuji Vm za příliš vhodné samice. Toto spojení bych nevolila. Což neznamená, že nemůžete narazit na kvalitní vídeňačku a vše půjde dobře. Chcete - li modré králíky, klidně to zkuste.

12.3.2018 19:15
borax

XXX.XXX.91.21

Měl jsem vídeňskou šedou( před mnoha lety ).
Bylo to nejhorší plemeno jaké jsem kdy měl!

Po několika pokusech o zabřeznutí( s různými samci ) šla do sekané.
Naopak plemeno Kuní šedý velký - naprostá spokojenost.

Vynikající matky, početné vrhy

Uživatel s deaktivovaným účtem

14.3.2018 06:54

Zkuste na křížení meklenburské šedé, mám šedou kominici a mladí po ní mají nádhernou barvu a dobře rostou. Mladých ve vrhu má hodně a matka je to vzorná a hodná.

14.3.2018 07:10
lkas

XXX.XXX.181.119

Uživatel s deaktivovaným účtem napsal(a):
Zkuste na křížení meklenburské šedé, mám šedou kominici a mladí po ní mají nádhernou barvu a dobře rostou. Mladých ve vrhu má hodně a matka je to vzorná a hodná.

Dobrý den děkuji za odpověď a chtěl bych se zeptat jestli je dobrý nápad křížit 1.0 čv a 0.1 mm.

14.3.2018 08:19

oprava myslela jsem meklenburskou modrou a na to co se ptáte, fakt nevím, mně se prostě líbila barva a křížila jsem ji s Bo modrým, takže vím že mladí pěkně rostli. Navíc, upřímně v těch zkratkách plavu a nikdy se mi nechtělo se je pořádně naučit.

14.3.2018 08:51

borax napsal(a):
Měl jsem vídeňskou šedou( před mnoha lety ).
Bylo to nejhorší plemeno jaké jsem kdy měl!

Po několika pokusech o zabřeznutí( s různými samci ) šla do sekané.
Naopak plemeno Kuní šedý velký - naprostá spokojenost.

Vynikající matky, početné vrhy

Bohužel Kuní velký šedý není.Je hnědý a modrý.

Přidejte reakci

Přidat smajlík