Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
18.3.2018 17:01
zrzka_a

XXX.XXX.157.231

Dobrý deň, opäť sa na vás obraciam. Doniesla som do chovu tri nové králiky, sú u mňa vyše týždňa. Odkedy som však dala pripustiť samicu k novému samcovi (dnes je to štvrtý deň), tak začal mierne potrhávať hlavou. Mala som pocit, že sa mu to stalo počas pripúšťania. Vtedy výrazne mykol asi trikrát hlavou na pravú stranu, ale toto jeho "poslanie" v pohode dokončil. Dnes ju má až naklonenú na jednu stranu, keď som ho vybrala z koterca takmer spadol, vyzeralo to tak, že nedokáže udržať rovnováhu, respektíve, že nedokáže identifikovať čo je rovný povrch. V koterci však hlavu dokáže viac-menej vyrovnať, ale žerie iba s naklonenou hlavou aj to len seno, alebo keď mu podám mrkvu alebo jablko, zrna sa od včera nedotkol. Neviem, či je to iba môj pocit, ale zdá sa mi, že sa častejšie škriabe za ušami a snaží sa ich čistiť. Vyzerá to tak, ako keby mu výraznejší problém robilo pravé ucho, myká ním, ako keby v ňom niečo mal, ale do vnútra ucha mu nevidím a v zvukovode nemá nič. So svrabom som sa už stretla, králiky mali zachrastavené celé uši. Tento králik má jednu drobnú chrastičku vo vnútri ucha, inak žiadne viditeľné zmeny. Chovateľ, od ktorého som ich brala im pichal pred 8 dňami draxxin - proti pasteurele. Mohol by z očkovania dostať pasteurelu? Prípadne ako by sa do novej králikárne (nové dosky, pre istotu vystriekané savom) dostali roztoče? Poradili mi pichnúť mu ivermectin, ak by to bol ušný svrab..čítala som tu články o encefalitonooze, ale okrem tej koordinácie neprejavuje ostatné príznaky.. obávam sa, že prídem už o tretieho chovného samca v priebehu mesiaca a to ma už naozaj začína štvať.. čo sa s týmto dá robiť? či len čakať, či ivermectin zaberie alebo nie? viem, že takéto veci by sa mali konzultovať s veterinármi, ale nemôžem s toľkými králikmi každú chvíľu navštevovať ambulancie a veterinári, ktorí chodia domov vedia často o králikoch ešte menej ako ja.. budem vďačná za akékoľvek skúsenosti.

Uživatel s deaktivovaným účtem

18.3.2018 17:03

Pokud si všímá ucha, tak bych hledala problém tam. Může to být klidně prkotina typu cizí těleso, ale na to potřebujete veterináře s otoskopem.

18.3.2018 17:05
zrzka_a

XXX.XXX.157.231

Takto to vyzerá, keď je vonku. V koterci drží hlavu viac rovno.

18.3.2018 17:09

otoskop a prohlídnout zvukovod až do hlavy, no. Náhle vzniklý problém tohoto typu s klepáním hlavou a drbáním ucha, ten králík na vás úplně křičí, že problém je v uchu.

18.3.2018 17:15
zrzka_a

XXX.XXX.157.231

Uživatel s deaktivovaným účtem napsal(a):
otoskop a prohlídnout zvukovod až do hlavy, no. Náhle vzniklý problém tohoto typu s klepáním hlavou a drbáním ucha, ten králík na vás úplně křičí, že problém je v uchu.

niekde som zazrela, že ste veterinárka :) takéto vyšetrenie zvukovodu sa dá praktizovať aj doma, či je potrebné navštíviť ambulanciu? jediné, čo mi napadá je, že by mu tam mohlo spadnúť napríklad seno, lebo koterce sú udržiavané, zamedzila som možnosti akéhokoľvek obhrýzania konštrukcie králikárne, aby neprišlo k žiadnemu zraneniu... možno to je hlúposť, ale nemohlo prísť napríklad k poškodeniu mozgu pri tej jeho snahe oplodniť samicu? lebo celý čas som ich sledovala a to mykanie hlavou prišlo úplne z ničoho nič... ale každpádne zavolám zajtra veterinára, keďže ja mu neviem nijako pomôcť.. ďakujem vám.

18.3.2018 17:23

zrzka_a napsal(a):
niekde som zazrela, že ste veterinárka :) takéto vyšetrenie zvukovodu sa dá praktizovať aj doma, či je potrebné navštíviť ambulanciu? jediné, čo mi napadá je, že by mu tam mohlo spadnúť napríklad seno, lebo koterce sú udržiavané, zamedzila som možnosti akéhokoľvek obhrýzania konštrukcie králikárne, aby neprišlo k žiadnemu zraneniu... možno to je hlúposť, ale nemohlo prísť napríklad k poškodeniu mozgu pri tej jeho snahe oplodniť samicu? lebo celý čas som ich sledovala a to mykanie hlavou prišlo úplne z ničoho nič... ale každpádne zavolám zajtra veterinára, keďže ja mu neviem nijako pomôcť.. ďakujem vám.

Ano, přesně, může tam spadnout seno, kus slámy, osina...

Kdyby ho klepla pepka při obskakování samice, tak má mnohem těžší neuro příznaky, kmitaly by mu oči, přetáčel by se na stranu.

A to, že klepe hlavou a škrábe ucho, i to, že má jedno ucho klopené, prostě křičí, že problém je s uchem, ne s hlavou.

18.3.2018 17:24

Vyšetření se dá provádět kdekoliv, ale je na to potřeba ten otoskop, kukátko se světlem.

18.3.2018 17:30
zrzka_a

XXX.XXX.157.231

Vyšetření se dá provádět kdekoliv, ale je na to potřeba ten otoskop, kukátko se světlem.

Ďakujem vám za odporučenie, ak to bude takto, tak to bude to menšie zlo, dúfam. Pokúsim sa čím skôr zohnať veterinára.. predpokladám, že pri dlhodobom neliečení z toho môže vznikúť aj nejaký zápal? Trvá to zhruba štvrtý deň, ale s touto hlavou sa to začalo diať až dnes, doteraz to bolo len občasné klopenie ucha na jednu stranu, ale má prirodzene "rozčesnuté" ušnice, vôbec ich nedržal spolu, takže som tomu, bohuziaľ, neprikladala význam, aj keď je možné, že to tam má už dlhšie a až teraz sa to prejavuje... a aj to držanie ušníc je len následok.. má dlhé a úzke ušnice, takže aj pri pokuse zistiť či tám niečo má, som, samozrejme, nič nevidela.. budem to teda rozhodne riešiť s veterinárom, nechcem ho chudáka trápiť.. ďakujem ešte raz za pomoc :).

20.3.2018 13:49
zrzka_a

XXX.XXX.157.231

Ano, přesně, může tam spadnout seno, kus slámy, osina...

Kdyby ho klepla pepka při obskakování samice, tak má mnohem těžší neuro příznaky, kmitaly by mu oči, přetáčel by se na stranu.

A to, že klepe hlavou a škrábe ucho, i to, že má jedno ucho klopené, prostě křičí, že problém je s uchem, ne s hlavou.

Tak len pre objasnenie, nakoniec je to zápal stredného ucha... s asi neodvratným koncom.

Přidejte reakci

Přidat smajlík