Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
10.4.2018 18:55
leprechaunek

XXX.XXX.198.158

Na úvod: vím že jde o blbé a nejspíš i milionkrát diskutované téma - pokud si vzpomínáte na starší diskuze, klidně hoďte odkaz, ráda se dovzdělám samostatně, ale vyhledávání na takhle široké téma nějak moc nezabírá.

Každopádně - nemám ráda fanatické diskuze, ale do jedné jsem byla zatažená a bylo mi otřískáno o hlavu, že ideální krmení pro králíky je pouze seno a sem tam kousek zeleniny - s tím, že králíci umí trávit celulózu a v seně jsou proteiny, takže jim toto jako živiny prostě stačí a basta.

Vzdělání stranou, protože ve škole by mě za to od zkoušek vyhodili, kdybych toto předložila jako vybalancovanou krmnou dávku, tak moje empirická zkušenost s králíky je přesně opačná - oba samce jsem musela přikrmovat dost výrazně, aby neztráceli váhu, a experiment otce mojí kamarádky, který trval na tom, že králíky vykrmí trávou, taky nedopadl pěkně.
V celém okolí, ve všech diskuzích, všude vidím a čtu buď granule, nebo oves, event. další složky. Myslím jako skutečné případy, čím kdo krmí, odbornou literaturu na téma "krmte jen senem" jsem opravdu nikde nepotkala. Nicméně za prezentaci tohohle názoru jsem prostě aktuálně za de*ila, že prý něco přidávat k senu vůbec není potřeba.

Můj dotaz je jednoduchý: existuje vůbec někdo, kdo krmí jen senem? Jde to vůbec, a jak ti králíci vypadají? Já tu ani tak nechci vyvolat šílenou diskuzi, ale ptám se z toho titulu, že jsem o nikom takovém fakt ani neslyšela. Nejde mi o to se ujistit, že mám supersprávný názor, ale poptat se, jaké to objektivně má výsledky.
Díky za všechny zkušenosti, třeba i z druhé ruky.

Uživatel s deaktivovaným účtem

10.4.2018 19:38

ale jo, takový chov provozovala moje příbuzná, bohužel chované králíky měla od nás. V době kdy králíci, kteří byli stejně staří a zůstali u nás byli už snědení a jedna samice. sestra jedné z těch darovaných měla druhé mladé, byli králíci zhruba na poloviční váze než ti moji. Mladé neměla žádná z králic. Nicméně je pravda že za zhruba dva roky co byli králíci takhle drženi žádný nechcípl a to přesto že i s hygienou to bylo naštíru. Takže to jde, ale králíci jsou hubení, pomalu rostou a nedorostou do správné velikosti a samice nezabřezávají.

10.4.2018 20:05

leprechaunek napsal(a):
Na úvod: vím že jde o blbé a nejspíš i milionkrát diskutované téma - pokud si vzpomínáte na starší diskuze, klidně hoďte odkaz, ráda se dovzdělám samostatně, ale vyhledávání na takhle široké téma nějak moc nezabírá.

Každopádně - nemám ráda fanatické diskuze, ale do jedné jsem byla zatažená a bylo mi otřískáno o hlavu, že ideální krmení pro králíky je pouze seno a sem tam kousek zeleniny - s tím, že králíci umí trávit celulózu a v seně jsou proteiny, takže jim toto jako živiny prostě stačí a basta.

Vzdělání stranou, protože ve škole by mě za to od zkoušek vyhodili, kdybych toto předložila jako vybalancovanou krmnou dávku, tak moje empirická zkušenost s králíky je přesně opačná - oba samce jsem musela přikrmovat dost výrazně, aby neztráceli váhu, a experiment otce mojí kamarádky, který trval na tom, že králíky vykrmí trávou, taky nedopadl pěkně.
V celém okolí, ve všech diskuzích, všude vidím a čtu buď granule, nebo oves, event. další složky. Myslím jako skutečné případy, čím kdo krmí, odbornou literaturu na téma "krmte jen senem" jsem opravdu nikde nepotkala. Nicméně za prezentaci tohohle názoru jsem prostě aktuálně za de*ila, že prý něco přidávat k senu vůbec není potřeba.

Můj dotaz je jednoduchý: existuje vůbec někdo, kdo krmí jen senem? Jde to vůbec, a jak ti králíci vypadají? Já tu ani tak nechci vyvolat šílenou diskuzi, ale ptám se z toho titulu, že jsem o nikom takovém fakt ani neslyšela. Nejde mi o to se ujistit, že mám supersprávný názor, ale poptat se, jaké to objektivně má výsledky.
Díky za všechny zkušenosti, třeba i z druhé ruky.

Šušín je moje pet zvíře a žere opravdu hlavně seno. Granulí dostane hrstičku tak v úterý a v lichou sobotu. Plus teda žere různé lupení jako odpad z kuchyně, ohryzky a podobně, ale v tom se dělí s kupou morčat.

A vypadá úplně normálně.

Ale taky se po něm nic nechce.

Myslím si, že pokud se bavíme na úrovni o výživě králíků, je potřeba vždycky specifikovat kategorii zvířat, pet zvíře žijící doma při stálé teplotě má prostě jiné nároky než venku ustájená králíce, která má odchovávat mladé.

A taky není seno jako seno. Jsou sena, co se dají použít jako plnohodnotné produkční krmivo. A jsou sena, která jsou čistě výplň, a sena prakticky nevhodná ke krmení a v králíkárnách jsou bohužel k vidění všechny typy.

10.4.2018 20:06

Taky experiment s výkrmem trávou může fungovat u malých plemen s tím, že se na ně nespěchá a vykrmují se klidně půl roku.

U středních nebo nedejbože velkých něco takového fungovat nebude. Pokud člověk chce mít tříměsíční králíky a dvě kila v mase, taky ne.

Neregistrovaný uživatel

10.4.2018 21:43
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.233.250

Uživatel s deaktivovaným účtem napsal(a):
Taky experiment s výkrmem trávou může fungovat u malých plemen s tím, že se na ně nespěchá a vykrmují se klidně půl roku.

U středních nebo nedejbože velkých něco takového fungovat nebude. Pokud člověk chce mít tříměsíční králíky a dvě kila v mase, taky ne.

presne tak IDE TO AJ NA SENE A TRAVE no králici sa vykrmujú = 6 a viac mesiacov

11.4.2018 05:39
paskov244

XXX.XXX.120.12

Ano jde krmit senem po celý rok. Můj otec tak choval králíky 50 let, večer přidal hrstičku ovsa nebo ječmene jen mladým a kojícím samičkám a i když krmil v létě travou vždycky měli seno v jesličkách no a vodu po celý den.Králíci rostli jako z vody choval aljašky a bilopesikate a v kuchyni končili do čtvrtého měsíce a to nejsou plemena z rekordními přírůstky ale podíl masa na celkové váze byl dobrý.

11.4.2018 07:27
xchipsy

XXX.XXX.142.1

Tak jistěže to jde, ale spíš ve smyslu, že králík žije. Rozhodně se od něj nedá očekávat nějaká výrazná produkce - ať již co se nárůstu svaloviny u vykrmovaných králíků týče (ne nadarmo se tomu říká "výkrm" nebo reprodukce u chovných kusů.

btw Celulóza je tzv.strukturální vláknina, její stravitelnost je u králíka pouze cirka 10%.

11.4.2018 07:32

xchipsy napsal(a):
Tak jistěže to jde, ale spíš ve smyslu, že králík žije. Rozhodně se od něj nedá očekávat nějaká výrazná produkce - ať již co se nárůstu svaloviny u vykrmovaných králíků týče (ne nadarmo se tomu říká "výkrm" nebo reprodukce u chovných kusů.

btw Celulóza je tzv.strukturální vláknina, její stravitelnost je u králíka pouze cirka 10%.

o stravitelnosti se toho u králíka právě moc neví. ono krávě se šoupne bachorová kanyla, praseti se dá kanyla do střeva, ale změřit zvíře, co tráví v tlustém střevě a má vymakaný způsob koprofagie v podstatě nejde. Z vlákniny toho dostane hodně. Ale kolik přesně...

13.4.2018 09:10
hona

XXX.XXX.112.10

no, když jsem byl malý, krmili jsme tak my i všichni sousedi, co si pamatuji.

V létě pouze tráva (se spadanými jablky) a v zimě seno a burák... Případně starý chleba, rohlíky apod...

Maximálně jako doplněk trochu ovesných vloček...

Fakt ovšem je, že se zabíjelo někdy po půl roce zatímco dnes v době granulí se zabíjí v polovičním čase...

Přidejte reakci

Přidat smajlík