Ahoj všem, jdu se poradit a prosím, odpusťte, že o králících vůbec nic nevím. Klidně mi odpovídejte jak tatarovi, králíky jsem totálně nepolíbená.
Dcera by si přála k narozeninám králíka (prosí už rok). Je mi jasné, že starat se budu já, ale jsem si jistá, že mazlit se holka bude. Ke všem zvířatům je opatrná, nemám strach, že by u nás králík nějak trpěl špatnou manipulací, že by si z něj chtěla dělat panenku apod.
Dotaz zní... jakého pořídit? Chtěla bych spíše zakrslého (přeci jen jsem viděla, jak velký může králík být a stačí, že máme přerostlé kočky ). Nejsou zakrslí králíci ohroženější, co se různých vad týče? (genetické deformace, nemocnost apod.)
Je více plemen? Pokud ano, které je vhodné pro úplného amatéra a začátečníka?
O krmení a ubytování už jsem něco načetla, v tom bych neviděla žádný problém. Jen s nabídkou tolika plemen si vůbec nevím rady.
Kupovat budu samozřejmě od chovatele. Zverimex apod. nehrozí.
Děkuji za jakoukoliv odpověď a omlouvám se za takto primitivní otázky
Uživatel s deaktivovaným účtem

odberryho
napsal(a):
Ahoj všem, jdu se poradit a prosím, odpusťte, že o králících vůbec nic nevím. Klidně mi odpovídejte jak tatarovi, králíky jsem totálně nepolíbená.
Dcera by si přála k narozeninám králíka (prosí už rok). Je mi jasné, že starat se budu já, ale jsem si jistá, že mazlit se holka bude. Ke všem zvířatům je opatrná, nemám strach, že by u nás králík nějak trpěl špatnou manipulací, že by si z něj chtěla dělat panenku apod.
Dotaz zní... jakého pořídit? Chtěla bych spíše zakrslého (přeci jen jsem viděla, jak velký může králík být a stačí, že máme přerostlé kočky ). Nejsou zakrslí králíci ohroženější, co se různých vad týče? (genetické deformace, nemocnost apod.)
Je více plemen? Pokud ano, které je vhodné pro úplného amatéra a začátečníka?
O krmení a ubytování už jsem něco načetla, v tom bych neviděla žádný problém. Jen s nabídkou tolika plemen si vůbec nevím rady.
Kupovat budu samozřejmě od chovatele. Zverimex apod. nehrozí.
Děkuji za jakoukoliv odpověď a omlouvám se za takto primitivní otázky
Je to úplně jedno, jakého králíka. Liší se od sebe opravdu jen velikostí, barvou nebo uši nahoru uši dolů. Podívejte se do vzorníku plemen, tak jsou plemena vypsaná. Vzorníky jsou i na internetu.
Jinak nejdůležitější věc:
Chovatel je člověk, který je členem Českého svazu chovatelů. Nemá žádnou chovatelskou stanici a králíci od něj se nijak speciálně nejmenují. Pokud mají rodokmen, tak je to rodokmen ČSCH, králíci jsou tetovaní a oficiálně se "jmenují" jen číslo.
Ty "chovatelské stanice", co vydávají výpis předků a jmenují se od veselé jahůdky nebo tak, to není žádný chovatel. to nemá žádnou kontrolu, žádný svaz, to si každá holčička tiskne doma na tiskárničce.
napsal(a):
Je to úplně jedno, jakého králíka. Liší se od sebe opravdu jen velikostí, barvou nebo uši nahoru uši dolů. Podívejte se do vzorníku plemen, tak jsou plemena vypsaná. Vzorníky jsou i na internetu.
Jinak nejdůležitější věc:
Chovatel je člověk, který je členem Českého svazu chovatelů. Nemá žádnou chovatelskou stanici a králíci od něj se nijak speciálně nejmenují. Pokud mají rodokmen, tak je to rodokmen ČSCH, králíci jsou tetovaní a oficiálně se "jmenují" jen číslo.
Ty "chovatelské stanice", co vydávají výpis předků a jmenují se od veselé jahůdky nebo tak, to není žádný chovatel. to nemá žádnou kontrolu, žádný svaz, to si každá holčička tiskne doma na tiskárničce.
Paráda, děkuji za tolik informací.
Hlavně za varování, to by mě v životě nenapadlo
Přehled členů Českého svazu chovatelů předpokládám bude dohledatelný. Doma dohledám, ale určitě si to (teď když to vím) ohlídám. Bych ještě byla za troubu, co toto podporuje.
Děkuji

odberryho
napsal(a):
Ještě mě napadla otázka...je rozdíl v chování samce a samice, nebo je to fuk?
Je to jedno. U králíků je velký individuální rozptyl povah. Co budete mít doma je v podstatě náhoda, možností je od naprostého morouse po mazlivou vtěrku a všechno mezi tím. Domácího králíka je lepší pak nechat vykastrovat, někteří samečkové značkují (jiní ne, to je taky o náhodě) a samice mají obrovské riziko zhoubných nádorů na děloze, takže tam kastrace určitě ano. Odstraní to i různý falešný březosti a divný nálady.

odberryho
napsal(a):
Paráda, děkuji za tolik informací.
Hlavně za varování, to by mě v životě nenapadlo
Přehled členů Českého svazu chovatelů předpokládám bude dohledatelný. Doma dohledám, ale určitě si to (teď když to vím) ohlídám. Bych ještě byla za troubu, co toto podporuje.
Děkuji
Mají klub. http://www.zakrslykralik.unas.cz/
Plus pokud byste chtěla zakrslého saténa, tak ti jsou v klubu saténových králíků a tuším že zakrslí rexi patří pod klub rexů.
Přehled členů ČSCH dohledatelný není. Člen může být i člověk který žádný chov nemá. Pod ČSCH se odchovávají králíci všech uznaných plemen, barev a velikostí. Navíc člen je i chovatel drůbeže a holubů.
Je třeba si vybrat barvu která se Vám bude líbit - http://kralik.plivnik.cz Vlevo vzorník, nahoře zakrslá plemena a potom již jen najít chovatele.
Záleží jestli chcete beránka nebo "krátkouchého". Zda celého chlupatého (Teddíka) nebo jen "z části" Lvíčka. Pokud je Vám jedno jakou bude mít králíček barvu, můžete vybrat nejbližšího chovatele. Pokud chcete určité plemeno (barvu), může se stát, že bude jen několik chovatelů v ČR.
V registrovaných chovatelských stanicích se odchovávají JEN Teddíci (s výpisem předků a s rodokmenem) a sportovní králíci (s rodokmenem). ŽÁDNÍ jiní králíci ne. Jestli je chovatel registrovaný si můžete ověřit na stránkách klubu teddíků či sportovních králíků. Pokud tam chovatelská stanice uvedená není, jedná se jen o tzv. hobby chov nabízející často křížence s jakýmsi výpisem předků.
awake
napsal(a):
Přehled členů ČSCH dohledatelný není. Člen může být i člověk který žádný chov nemá. Pod ČSCH se odchovávají králíci všech uznaných plemen, barev a velikostí. Navíc člen je i chovatel drůbeže a holubů.
Je třeba si vybrat barvu která se Vám bude líbit - http://kralik.plivnik.cz Vlevo vzorník, nahoře zakrslá plemena a potom již jen najít chovatele.
Záleží jestli chcete beránka nebo "krátkouchého". Zda celého chlupatého (Teddíka) nebo jen "z části" Lvíčka. Pokud je Vám jedno jakou bude mít králíček barvu, můžete vybrat nejbližšího chovatele. Pokud chcete určité plemeno (barvu), může se stát, že bude jen několik chovatelů v ČR.
V registrovaných chovatelských stanicích se odchovávají JEN Teddíci (s výpisem předků a s rodokmenem) a sportovní králíci (s rodokmenem). ŽÁDNÍ jiní králíci ne. Jestli je chovatel registrovaný si můžete ověřit na stránkách klubu teddíků či sportovních králíků. Pokud tam chovatelská stanice uvedená není, jedná se jen o tzv. hobby chov nabízející často křížence s jakýmsi výpisem předků.
Je to komplikovanější, než jsem myslela Představa je nějaký krátkosrstý (ne, že by chlupáči nebyli roztomilí, ale hned si představím, co všechno se do té srsti může nachytat, tak aby nesloužil jak prachovka :D ) s ušima nahoru, barevně jedno (ale do toho mi asi bude zasahovat holka).
No, mám ještě 5 měsíců, abych se zorientovala. Kastrovat určitě nechám, ať to bude samec nebo samice.
Všem děkuji, že mi věnovali svůj čas a poskytli tolik informací. Jste skvělí
Pokud budete hledat čistokrevného králíka máte tady v inzerátech na zaškrtnutí rubriku s rodokmenem a i velikost si můžete určit .
Ono vybrat plemeno není jednoduché . Proto mám tolik "barev". Strakáčky jsem si ale "nakřížila" z čistokrevných záměrně kvůli barvě srsti a barvě očí. Já miluju modroočka
Dobrý den odkut jste první týden v září je celostátní výstava králíků v Olomouci, nebo se podívejte na www.zakrslykralik.unas.cz
Tam najdete kontakty na chovatele zakrslých králíků třeba bude některý poblíž.
Dobrý den, z vlastní zkušenosti doporučuji zakrslého beránka. Je sice o něco větší, ale povahou oproti malým jsou to opravdu klidní králíci, kteří nekoušou. A lepší je jako mazlík sameček. Sice si občas v rozrušení nebo přemíry energie zadupe, ale samičky v dospělosti často podléhají falešné březosti, vytrhávání chlupů a i náladově jsou víc nestabilní . A fajn jsou ti s huňatou kraťoučkou srstí, to je na hlazení příjemné jak činčila
.