Zakrslý Králík - strava - velikost porcí/množství

Zakrslý beran (ZB)
Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
15.12.2018 02:47
fda919

XXX.XXX.209.1

Ahoj, nevím, zda je tohle správná kategorie, tak to snad nevadí..

Mám doma teď králíčka s přítelem, králík je asi holka, odhadem pár měsíců (nemá žádný papíry atp, prostě někdo dal inzerát, že jí dá zdarma).

Chci se zeptat na stravu, jídlo, kolik a tak - já jí dávám většinou několikrát denně trochu sena navíc (má dost sena, teď nové, je zelenější, voňavější a jsou v něm i nějaké bylinky, kytky) a samozřejmě vodu. Denně většinou vyměňuji napáječku, propláchnu a dám novou vodu.

Tady je ale potíž - přítel si myslí, že je hladová, že trpí, že tohle a tamto.. Já zas říkám (předchozí zkušenost, nedávno umřel jiný mazlíček) - že to stačí v pohodě, že na internetu píšou, že by to tak mělo být v pohodě..

Chci se tedy zeptat na Váš názor - denně dostává 2x až 3x hrst zeleniny (jedné dlaně) různého mixu z balíku (je tam salát, kousky mrkve atp.) a občas i kousek mrkve přímo, někdy trochu petržele atp.

Mně se zdá, že je spokojená, pije z napáječky teď normálně (ze začátku méně, ale měla asi více zeleniny vodnaté) a chová se normálně, bobky má kulaté tuhé (občas když jí tam dá žrádlo navíc, má takové ty "vánočky", že jich je víc a slepených se mi zdá) - čůrá normálně, proběhne se i po posteli a tak, je radostná, hopsá, skáče.. Prostě bych řekl normální chování..

V tom bych se ale rád ujistil - denně seno a voda + 2-3 hrstky jedné dlaně mixu zeleniny a samozřejmě proběhnutí, volnost několik hodin denně.. To je v pořádku, nebo ne? Jinak taky dostává, resp. má v misce pár granulí mix, které by měli obsahovat vitamíny a občas tam i ujídá, ne nijak moc, občas jí tam vidím a je tam méně o pár věcí..

Podle mě to je v pořádku, nebo ne? Co si myslíte Vy? Je nějaká rada, tip ještě? Domeček má taky dost velký, řekl bych, že je vše v pohodě.. On ale pořád říká jak je hladová a jak je smutná, že vždycky panáčkuje a kouká, když přijde atp.. Ale já říkám, že to je docela normální, ne? I když občas procházím nebo tak tak kouká, pohladím jí a tak..

Promiňte, že je to tak dlouhé :-D Tak snad v pořádku..

Dík za případné rady a hezký den :)

15.12.2018 07:48
rapotacka11

XXX.XXX.79.213

Seno má mít stále.
Může ovesné vločky.
http://www.kralici.cz/pages.asp?f=krmeni

15.12.2018 17:52
fda919

XXX.XXX.209.1

Seno má pořád jakoby. A jinak to je v pořádku? Občas se mně osobně zda, že moc nepije.. ale snad v pohodě. Za dnešek vypila docela málo, taky ta napáječka se mi zdá, že není úplně vhodná. Občas za to tahá když pije a tak. Jinak upila kousek jen z té napáječky.

Uživatel s deaktivovaným účtem

16.12.2018 07:04

Ať se přítel začne strachovat, až bude králík klidně sedět. Zdravý králík má zájem o okolí, to není z hladu. Moji králíci v králíkárnách se taky jdou podívat, když chodím okolo. Když nejdou a nevšímají si, může být problém. Pokud má seno a to tvoří hlavní součást zdravého králičího jídelníčku, je všechno vpohodě. Králíkovi hlavně nezkoušejte něčím přilepšovat, snadno to můžete přehnat a králík onemocní. Když mu chcete udělat radost, dejte mu větvičky z jádrovin - jabloň, hrušeň, nebo ty ovesné vločky. Spousta králíků pije zdánlivě málo, to je kus od kusu. Pokud má kdyspozici čistou vodu, je v pohodě.
Ty vánočky, které zmiňujete, jsou špatně. Když si všimnete že jich je víc, dejte mu ten den jen seno a větvičky, dokud nezačne bobkovat normálně.

16.12.2018 07:05

Zapomněla jsem, samozřejmě ta zelenina co dáváte je taky dobře.

16.12.2018 12:02
fda919

XXX.XXX.209.1

Dobře, díky moc, tak snad je vše v pohodě. :)
No mít králíka, aniž ho chcete je taky fajn, on ho chtěl a prostě ho přinesl, přitom se o něj starat nechce, co s tím mám dělat já.. Hrůza.

Tak snad je v pořádku a šťastnej aspoň proteď :)

16.12.2018 15:47
rapotacka11

XXX.XXX.79.213

Ideální je, pokud máte možnost,
dát ho (po zmrzlých) do prostorné králíkárny,
udělat mu BEZPEČNÝ výběh, aby si užíval venek, utrhl travičku atd...
Jestli je to samička, zjistěte věk.

17.12.2018 11:16
fda919

XXX.XXX.209.1

Mělo by to být několik měsíců, hádám. Ten, co jí dal, netuší přesně.

17.12.2018 16:15
rapotacka11

XXX.XXX.79.213

Neví, zda ji měli od vánoc nebo od prázdnin ?

Přidejte reakci

Přidat smajlík