Uživatel s deaktivovaným účtem

Plamen. Vyschnutí. Pokud je to králíkárna ala staré nahnilé dřevo nacucané vším možným, tak spálit

louh sodný aspoň 10%. funguje taky hydroxid amonný nebo čpavek samotný jako vodný roztok. taky se vyrábí dezinfekce přímo na kokcidie (ale cena je ukrutná)
vyschnutí a sluneční světlo nebo plamen mi pořád připadá uživatelsky přítulnější řešení
dobry,ja ked som zacinal z kralikmi tak mi hned pri kazdej samici,kapali mlade,no a nato som nemal,vsetko bolo nove,ale aj tak som vsetko vybil a poriadne vypalil horakom na prasata,vydenzifikoval,ani neviem cim,ale nic drahe,mesiac nechal tak, a kupil 3 samice 1 samca,odvtedy nic nezdochlo,nic,krmim iba ovos a granule,krmim vsetko rovnako,kotne,nekotne,mlade,stare,samca,samice,proste vsetko rovnako a tym istym,a pre slovakov,nehladajte pravopisne chyby,urcite je v kazdom slove
ale co uz

Na radu, zde na webu, jsme po každém čištění začali používat přípravek mistral. Výhoda je, že králíky nechávám normálně uvnitř kotce, vytahám slámu a za pomoci sítka zlehka pocukruju vlhká místa mistralem a pak dám čistou slámu. Jednou za rok vypálíme kotce plamenem a musím to zaťukat, je klid. Mistral stojí tuším 20kg/1000Kč nebo tak nějak, takže nic zas tak drahého.
saola
napsal(a):
A jak Mistral dezinfikuje? Vždyť je to jen jíl a eterické oleje. Chápu, že vysušuje tím, že sám váže vodu, ale kde je ta dezinfekce?
Mj. právě už tím, že má výrazné vysušující vlastnosti (oproti jiným přípravkům, kde je to sice také tvrzeno, ale skutečnost je jiná tak udržuje v kotci hygieničtější podmínky. Nejen kokcidiím se nejlépe daří ve vlhku, takže je-li vlhkost redukována, pak mají ztížené "životní podmínky"... Samozřejmě to není všespásné, pokud má někdo v kotci dvacet čísel hnoje, tak když to popráší Mistralem, tak to nezachrání
Jinak existují i přípravky přímo na dezinfekci proti kokcidiím, z těch levnějších např. Interkokask.

saola
napsal(a):
A jak Mistral dezinfikuje? Vždyť je to jen jíl a eterické oleje. Chápu, že vysušuje tím, že sám váže vodu, ale kde je ta dezinfekce?
Podívejte, i když udržujete kotce v čistotě, vždycky když vytaháte podestýlku, jsou na podlaze mokrá místa = kokcidie. Specielně mladí králíci lezou okamžitě všude a mažou si v tom nohy, žerou slámu z podestýlky a okamžitě jim to svinstvo může rozházet zažívání. Od té doby co posypu kotec mistralem, podlaha je skoro hned suchá a suchá vydrží mnohem dýl. Navíc , když zkusíte strčit hlavu do kotce, zjistíte, že v něm není vůbec cítit čpavek, opět zdroj problémů.
I když mistral přímo nehubí kokcidie, vysušováním zabraňuje jejich množení a narozdíl od různých dalších desinfekcí je jeho použití výrazně snazší pro uživatele a příjemnější pro zvířata. Mě osobně funguje perfektně, takže za sebe doporučuju.

Zadejte název do googlu a vyskočí na vás několik odkazů. Kamenou prodejnu neznám.

je to zvláštní, ale neudělá. Eukalypt je cítit jen nějakou chvíli po použití, pak už ne. Už to používáme přez rok a tak jako kdyby se to zapravilo do dřeva, neumím to přesně popsat, spíš to zkusím zítra nafotit, ale přijde mi že po delším používání vypadají ta prkna líp než dřív, jako by se nenasakovala močí. Vlastně jsme to začali používat, protože po okocení nejde dost dobře kotec pořádně čistit a když pak čistíme až potom co mláďata vylezou, viděla jsem jak si vždycky ušpiní ťapky a pak zhruba za týden začínal problém s kokci, u těch citlivějších. Teď je to vpohodě a jinak všechno děláme stejně.

Tak doufám, že budete spokojená.
Malkina
napsal(a):
Tak to je fajn,chtela bych to zkusit pod krávy-jsou na dřevěnejch tesech a když vykydám a jsou venku hrozně dlouho to vysychá.Občas pocukruju pod slámou hoblinama nebo pilinama když mám,ale tohle bude lepší.
Nečejte od toho nějaké zázraky.
Pokud máte promočené desky je na to nejlepši pb hořák.
Mistral používám taky i když krátce.
Do hnízd je to výborná věc, mláďatům nevadí.
Mám podlahu králíkáren natřenou lepidlem na umělou trávu.
Vždy je lepší mít podlahu naimpregnovanou alespoň něčím , než nechat holé desky.

Tak jsem něco nafotila, tak to sem dám, ale je tam spíš jen vidět, že to králíkům nevadí.

Jasně v suchu, jestli by to ztvrdlo nevím, ale určitě by to nešlo sypat.
Já jen poznámku k tomu "když se vykydá, je pod tím mokro a králíčci si hned ušpiní tlapky" - nevím jak ostatní, ale mám doma klasickou "psí" přepravku a bednu na drůbež. Velkého králíka dám do přepravky, mláďata do bedny (když jsou ještě malá, tak i do velkého kýble), pak vykydám, posypu Mistralem, dám hobliny a slámu a králíky zpátky domů. Nepřekážejí mi při čištění a o nic se neušpiní 😉
Malkina
napsal(a):
Myslím že Hluchavka myslela králíčky v hnízdě.Já ráno pocukrovala pod krávy a paráda.Akorát teda když budu používat pod všechnu zvěř za chvíli je pytel v čudu
No soudě podle "když pak čistíme až potom co mláďata vylezou, viděla jsem jak si vždycky ušpiní ťapky" jsem to pochopila tak, že se vyháže podestýlka za přítomností králíků a podlaha je tudíž mokrá a špinavá a než se posype a nastele, tak v tom mladí ťapou.. Nikdy jsem neměla králíčky v "mokrém" hnízdě, pokud už se jim tam z nějakého důvodu nelíbilo, tak se postupně přesouvali směrem od toho původního (pokud byli od narození třeba úplně v rohu, tak za deset dní byli o deset dvacet centimetrů vedle..
Ať tak či tak, pro mě je snazší králíky na tu chvíli vystěhovat, zvlášť když jich tam je třeba šest už dvoukilových, práce je pak rychlejší a jednodušší.
No a pokud budete Mistral používat pod kravky, tak to hned objednejte další pytel já ho krom králíků sypu i prasatům a ubývá to rychle...
xchipsy
napsal(a):
No soudě podle "když pak čistíme až potom co mláďata vylezou, viděla jsem jak si vždycky ušpiní ťapky" jsem to pochopila tak, že se vyháže podestýlka za přítomností králíků a podlaha je tudíž mokrá a špinavá a než se posype a nastele, tak v tom mladí ťapou.. Nikdy jsem neměla králíčky v "mokrém" hnízdě, pokud už se jim tam z nějakého důvodu nelíbilo, tak se postupně přesouvali směrem od toho původního (pokud byli od narození třeba úplně v rohu, tak za deset dní byli o deset dvacet centimetrů vedle..
Ať tak či tak, pro mě je snazší králíky na tu chvíli vystěhovat, zvlášť když jich tam je třeba šest už dvoukilových, práce je pak rychlejší a jednodušší.
No a pokud budete Mistral používat pod kravky, tak to hned objednejte další pytel já ho krom králíků sypu i prasatům a ubývá to rychle...
Krávy,telata,prase,králíci,kurník a kachník-to abych objednala spíš vagon
Malkina
napsal(a):
Krávy,telata,prase,králíci,kurník a kachník-to abych objednala spíš vagon
No možná by to pak vyšlo levněji Ale zase ten Mistral je opravdu perfektní, kdysi jsem v rámci snahy o úsporu zkoušela i jiné, co slibovaly vysušení apod. (Stalosan, SecheEtable...) a bylo to naprosto k ničemu, jednak to bylo růžové, takže to "barvilo" všechno okolo, druhak to vůbec nevysušovalo, akorát to dělalo takové divné mokré blátíčko. A pokud zůstal pytel otevřený delší dobu, tak to zcela sprostě udělalo hrudky Takže jsem se vrátila k Mistralu, ale mám ho jen pro ty králíky a prasata, na koně a kozy kašlu
xchipsy
napsal(a):
No možná by to pak vyšlo levněji Ale zase ten Mistral je opravdu perfektní, kdysi jsem v rámci snahy o úsporu zkoušela i jiné, co slibovaly vysušení apod. (Stalosan, SecheEtable...) a bylo to naprosto k ničemu, jednak to bylo růžové, takže to "barvilo" všechno okolo, druhak to vůbec nevysušovalo, akorát to dělalo takové divné mokré blátíčko. A pokud zůstal pytel otevřený delší dobu, tak to zcela sprostě udělalo hrudky Takže jsem se vrátila k Mistralu, ale mám ho jen pro ty králíky a prasata, na koně a kozy kašlu
Nějakej růžovej sajrajt jsem viděla v teleťáku,vypadalo to jak když sypou podlahu plastinem.Na koně a bejky taky kašlu to bych přišla cugrunt.Já to chci hlavně pod ty krávy,protože ty jsou ve zděným,všechno ostatní má dřevěný větrací domečky nebo přístřechy.Vlastně abych byla přesná krávy jsou s námi pod jednou střechou -starej statek-a mám je z kuchyně jen přes chodbu
Bed

XXX.XXX.188.218
Vylíčit vápnem cely kotec
Cccc

XXX.XXX.139.16
Martin18
napsal(a):
Prosim vas a kde sezenu ten mistral ?
Plamen .
Georgi

XXX.XXX.168.10
CHovám králíky na dřevěných roštech , které jednou za rok vyměním . Stěny natřené obyčejnou syntetikou .Jednou za čas je otřu . Kotce pod rošty vyplechované .Ty proleju při každém čištění kropáčem vody . To je vše .
Já už dva roky používám sandezii. Pořizovací cena je téměř tisíc korun, ale ten pytel (25 kg)vystačí na několik let. Používám to na kurníky (10) i králikárny (22) a za ty dva toky z pytle ubylo tak 5-6 kilo. Polévkovou lžící to rozpráším po podlaze, u slepic ještě po trusném stolu a bydlech. Do rohů a na strop to šlehnu jako zedník maltu. Je to prášek jako pudr. Jenom chci podotknout, že žádný z těchto přípravků (i výše jmenovaných) není na okamžitou likvidaci jakýchkoliv parazitů, ale soustavným používáním se zabrání jejich usazování a množení. Ovšem viry a bakterie sandezia ničí okamžitě. Nevím jak ostatní prípravky, já je neznám. Každý používá to co je pro něj dostupnější anebo co se mu osvědčilo. Hlavně aby to neublížilo zvířatům.
https://eshop.weber-mlyn.cz/hospodarska-zvirata/1103-sandezia-sucha-dezinfekce-25-kg-5907222223024.html
Velmi dobrej je tenhle přípravek - https://www.eshop-zemedelske-potreby.cz/kokzi-des-koncentrat-1-kg-dezinfekcni-prostredek-proti-endoparazitum-kokcidiim-oocystum-p15367/
Objevil jsem ho teprve nedávno a jsem s ním moc spokojenej.
monausek
napsal(a):
chci se zeptat, to vážně můžu když vyčistím králikárnu nasypat na zem do kotce hašené vápno? jako dezinfekci? nestane se nic králíkům?
Lze to i tak, koupeným práškovým už vyhašeným vápnem, ale neuděláte tím stěny. A na nich se drží kokci do výšky asi 30 cm, kam dosáhnou packama.
Já to nedezinfikuju nijak. Mám zdravé králíky bez kokci (bez příznaků). Králíky nechovám v mokru, tj. pravidelně přistýlám (nebo si natahají z jesliček) a krmím jen suchým a žádné nemoci tam nemám. Pokud se stalo (a stalo se), že králík chcípl z neznámých příčin, kotec jsem samozřejmě dezinfikoval a to SAVEM z rozprašovače. Myslím, že je to účinnější než vápno, ale zrezaví vám pak všecko železné v králíkárně (panty, jesličky, pletivo).
Takže vybílení vápenným mlékem (rozpuštěné hašené vápno) je asi rozumnější řešení. Pak ale králíkárnu nechat vyschnout, aby jim vápenné mléko nenasáklo do pacek a neleptalo.
Možná nejlepší řešení je plynová bomba s pořádným hořákem. Pokud nejste nemehlo, tak ani nevyhoříte.

Máme aj moderné chemikálie a celkom bezpečné, napr roky používam Ecocid S = plná spokojnosť a cena ako kde? No ideálne je prebehnúť po vyschnutí elekrickou teplovzdušnou pištoľou....

S tím vápnem bych byla opatrná. Četla jsem, že v chovu faremních králíků, potom co používali vápno, samice hůř zabřezávaly. Možná je to nesmysl, ale na druhou stranu, králíka ovlivní kde co. Plamen je jistota.

na velkou očistu a desinfekci králikárny chlor nebo louh, Já používám Chloramin. Na běžnou F10, je certifikovaná pro použití se zvířaty. U desinfekcí je problém, že většinou nezaberou na oocysty , což je problém specielně u králíků.
Vyzkoušejte sandezii. Já ji používám už dva roky. Dvě tři lžíce rozhodím po vyčištěné podlaze a je klid. Působí snad na vše a zvířatům nevadí. Používám to i u slepic a už jsem se téměř zbavil čmelíků. Kupoval jsem 25 kg a za ty dva roky jsem spotřebovaj tak pětinu. Mam ji uloženou v soudku, které má víko s gumičkou a obručí. Dá se však koupit i kiloví nebo třeba čtyřkilové balení.

horal
napsal(a):
Vyzkoušejte sandezii. Já ji používám už dva roky. Dvě tři lžíce rozhodím po vyčištěné podlaze a je klid. Působí snad na vše a zvířatům nevadí. Používám to i u slepic a už jsem se téměř zbavil čmelíků. Kupoval jsem 25 kg a za ty dva roky jsem spotřebovaj tak pětinu. Mam ji uloženou v soudku, které má víko s gumičkou a obručí. Dá se však koupit i kiloví nebo třeba čtyřkilové balení.
Mohu vědět kde ji kupujete či objednáváte,
Já jsem to objednával tady.
https://eshop.weber-mlyn.cz/hospodarska-zvirata/1103-sandezia-sucha-dezinfekce-25-kg-5907222223024.html
Menší balení se dá koupit tady:https://www.profitpraha.cz/sandezia-sucha-dezinfekce-1kg.html https://search.seznam.cz/?q=sandezia&oq=sandezia&aq=-1&sourceid=Homepage_12454&su=k&sgId=OTQ5Nzg2NyAxNTk0MzIzMDkyLjgxMQ%3D%3D
Diky za typy vyzkousim taky. Pouzivam na steny kotcu enzymy v roztoku EMA FAUNA stahne zapach po cpavku uplne nastrikam v rozprasovaci i podlahu po vyskrabani a jeste lehce poprasim vapnem. I kdyz cistim kazdy tyden a krmim zelenym krmenim a pridavam seno a napajim s pridavkem Ema fauna pro kraliky stejne se mi v podestylce objevuji od much cervici coz me zlobi, tak zkusim ty doplnky jak pisete / Mistral nebo Sandezia/ Diky za radu
georgi

XXX.XXX.168.114
Jestli se Vám v podestýlce objevují červíci od much , znamená to že jste kotce pořádně nevyčistil . Zůstaly tam vajíčka od much .Než se objeví larvy trvá to déle jak týden .CHovám králíky na roštech ,pod roštama mám vyplechováno .Vyčistím rošty . Kotce proleju tak dvěma kropáči vody , tím spláchnu všechny vajíčka .A mám od larev much pokoj .
georgi, tady s těmi červíky jste trochu v omylu. Červík se vylíhne z vajíčka za jeden až tři dny, záleží na okolní teplotě. Teplota ovlivňuje celý vývojový proces. Čím je tepleji, tím rychleji to probíhá a tak třeba do týdne může být z vajíčka moucha a ta do tří dnů už může klást vajíčka. Jinak v larválním stavu je tři až pět dní. Já si dělám masné červy na ryby a mám to už vypozorované, v lednici pak vydrží i pár měsíců. Jinak sandezia o které jsem psal, králíkárnu pěkně vysuší a zabije všechny breberky a příjemně voní. Zvířatům vůbec nevadí.

Porovnával jste někdo Sandézii a Mistral? Sandézie vypadá zajímavě, ale mám ještě1/2 pytle Mistralu, s kterým jsem taky spokojená.

napsal(a):
Porovnával jste někdo Sandézii a Mistral? Sandézie vypadá zajímavě, ale mám ještě1/2 pytle Mistralu, s kterým jsem taky spokojená.
Papierovo by mala mať Sandezia navrch pred Mistralom, prípadne Secche.... Zaujíma ma to tak som objednal na skúšku malé balenie Sandezie. Inak som spokojný a používam dlhodobo: Seche etable
Nemohu srovnat. Používal jsem jenom vápno s chloraminem bez nějakého většího efektu (co se týče čmelíků) až mne zde na iF někdo navedl na sandezii. Netvrdím, že jsem bez čmelíků, za ty léta jsou natahaní všude a ještě chvíli to potrvá než je eliminuji na minimum. Při čištění na mne občas něco skočí, ale jinak se už pohybuji po kurnících bez toho aby mne nějaký vetřelec obtěžoval. Docela i voní (alespoň mne). Doufám že budete spokojeni také. Ještě jsem si vzpomněl. Máme několik zdivočelých koček, sice příjdou na dosah a při krmení dokonce mohu na ně sáhnou, ale chytit ani náhodou. Všiml jsem si že jeden černobílý kocourek má krk od krve a byl docela vyhublý i když u krmení je první. Myslel jsem, že se někde popral, ale když byl blíž tak jsem viděl kolem krku spoustu klíšťat. Chytit ho nešlo a tak jsem na něj hodil lžíci sandezie. Po týdnu už nejsou vidět žádné černé kuličky na krku a trochu se i spravil. Nevím jestli je úplně bez klíšťat a také jestli na to má vliv ten prášek, ale myslím si že ano.

Zaplaťpánbu, čmelíky nemáme už několik let. Já se jen šmrncla okolo kurníku a už jsem je měla na sobě. Tady mám pocit že nejvíc pomohl plamen a výměna všech dřevěných částí kurníku. No každopádně tu sandesii zkusím, aspoň budu moct porovnat s mistralem. Ten sice pomáhá s čpavkem, voní, ale hhmyz ani roztoče nehubí.