Dobrý den. Prvnička nám 26.12. porodila 9 mláďat. Hnízdo si stavěla den před porodem. Mláďata byla od porodu zachumlaná v chlupech. Asi po 4 dnech samice začala chlupy žrát, tak jsme jí začali dávat vitamíny do vody. Včera večer (tj. 7 dnů po porodu) jsme jedno mládě našli v hnízdě mrtné a odebrali jsme ho pryč. Dnes ráno bylo hnízdo úplně odkryté všechny chlupy pryč a všehna mláďata mrtvá. Dvě byla vytažená v kotci a ostatní v hnízdě byla rozdupaná a některá z nich měla ukousané nožičky. Mohla to udělat samice? Že by se do kotce na mláďata dostalo něco jiného je málo pravděpodobné - napadla nás třeba ještě krysa, ale tak velké otvory v pletivu ani v kontrukci nejsou.
Uživatel s deaktivovaným účtem

Že samice potrhají mládě během těžšího porodu se stává, ale většinou nezaútočí na starší mláďata. Jedna samice mi před časem likvidovala část mláďat, ale dělala to hned po porodu. Osobně bych tipovala ty potkany, oni se dokáží protáhnout i velmi malým otvorem. Jestli to dělá samice, tak to holt poznáte až při příštím připuštění.

Těžko říct, co vím i jednotlivé kolonie potkanů se dokáží lišit v tom, jakou potravu preferují, ale , jak jsem slyšela, když se naučí na živočišnou potravu dávají jí jednoznačně přednost a dokáží být i poměrně vynalézaví lovci. Ono to klidně může být i tak, že vám tam lezou a samice, zvlášť prvnička se snadno vyděsí a v malém prostoru kotce hnízdo zničí, třeba zaútočili na mláďata a samice je chtěla bránit, to už nezjistíte.

Fuj. Musím říct, že čím jsem starší, tím víc mi potkani vadí. Naposled na výstavě v Lysý, tam jich měli, válelo se to v klecích a ty jejich hnusný ocásky. Chápu, že to jsou velice inteligentní zvířata, ale stejně mě vždycky zajímá co neúspěšnější způsob, jak je hubit.
jjaks
napsal(a):
Dobrý den. Prvnička nám 26.12. porodila 9 mláďat. Hnízdo si stavěla den před porodem. Mláďata byla od porodu zachumlaná v chlupech. Asi po 4 dnech samice začala chlupy žrát, tak jsme jí začali dávat vitamíny do vody. Včera večer (tj. 7 dnů po porodu) jsme jedno mládě našli v hnízdě mrtné a odebrali jsme ho pryč. Dnes ráno bylo hnízdo úplně odkryté všechny chlupy pryč a všehna mláďata mrtvá. Dvě byla vytažená v kotci a ostatní v hnízdě byla rozdupaná a některá z nich měla ukousané nožičky. Mohla to udělat samice? Že by se do kotce na mláďata dostalo něco jiného je málo pravděpodobné - napadla nás třeba ještě krysa, ale tak velké otvory v pletivu ani v kontrukci nejsou.
Máte psa. Jestli jo tak muže si přijít ke králíkárně a začít na samici stěkat skákat na dviřka a stresovat jí tak samise muže klidne zakousnou 10 dení králíčata nebo poratit.
Nevím jestli je to váš případ ale možná jo skuste to vypozorovat ale u prvničky je to možené že je zabije ale to většinou je zakousne hned po porodu. Skuste vyporozovat jesli to nedělá ten pes a když né tak je ta možnos potkan. Mě se to sice nikdy nestalo že by potkan zakousnul králíčata ale protáhnulse dírou 4 na 5 cm se mi protahl potkan a zakousnul mi bažantata potkani sou prostě sv**ě. Hodně zadaru do dalších králíčat a at se to už nestane.
Zdravím.
Pokud ty mladé byly doskubane všechny,vidim to na potkany.
Jednou mi tak zlikvidovali celé hnízdo,myslel jsem,že to byla samice,ale pak jsem jednoho zahlednul . Byl květen,deste a utekli k nám od potoka ( asi 50 m máme u domu).
Mam rošty ,tak si vlezli pod ně a zespoda mi dokousali všechny mladé. Ne postupně po jednom ,ale všechny naraz.
Je to nekonečný boj. Myši a potkani. Krmivo mám doma pod schody a,ale vždycky prilezou od některého ze sousedů. Naštěstí jedy fungují ,pasti moc ne. A vzduchovka je taky šikovná.