S brambory opatrně, hlavně u králíčků po odstavu. Brambor obsahuje velké množství škrobu a ten se tráví až v tenkém střevě. Proto velké množství škrobu může u králíků způsobit enterotoxémii. Pokud budete krmit brambory a to v jakémkoliv stavu asi by bylo vhodné nedávat jadrné krmivo a zajistit aby měl králík dostatečné množství sena, čili vlákninu. Navíc v současné době brambory mají už naklíčeno a právě klíčky jsou jedovaté a ve větším množství pro králíka nebezpečné. To je můj názor, ale vždy se najde někdo kdo bude tvrdit, že krmí brambory normálně a králíci jsou v pořádku. Proto já říkám že je třeba všechno zkusit, jinak to nezjistím. Proto je slůvko zkušenost.
pelin
napsal(a):
U mně vařené brambory namíchané se šrotem (oves,ječmen,kukuřice) + občas trošku posolit bez problémů. Nesmí se, ale kombinovat s řepou-nadýmání, průjem,úhyn.
Ukazkovy příklad pokusu,co kralik vydrží..nadymani,prujem ,uhyn...kolik vam jich uhynulo,nez jste to "vychytal?"😂
ančovička1
napsal(a):
Ukazkovy příklad pokusu,co kralik vydrží..nadymani,prujem ,uhyn...kolik vam jich uhynulo,nez jste to "vychytal?"😂
Nevím, asi 10 kusů. Ne každý mladý jedinec má s touto kombinací problém a chovné staré kusy jsou úplně bez problémů. Ale už je to za mnou a z mé neúmyslné chyby se můžou poučit ostatní, třeba i Vy.
Zrovna včera jsem si pročítala mou oblíbenou učebnici chovu hospodářských zvířat z r.1930 a je zajímavý vědět čím vším se dřív nejen králíci krmili.Brambory píšou vařené míchané s tlučí ječnou,kukuřičnou,bobovou aj.Do sena radí přimíchávat bylinky sušené-mateřídoušku,kopr,yzop,šalvěj apod.pro lepší chuť masa.
Malkina
napsal(a):
Zrovna včera jsem si pročítala mou oblíbenou učebnici chovu hospodářských zvířat z r.1930 a je zajímavý vědět čím vším se dřív nejen králíci krmili.Brambory píšou vařené míchané s tlučí ječnou,kukuřičnou,bobovou aj.Do sena radí přimíchávat bylinky sušené-mateřídoušku,kopr,yzop,šalvěj apod.pro lepší chuť masa.
Jo v těch dob ách ještě byly brambory,letos končí v březnu