Dobrý den, chci se zeptat. Dávám dvoum králíčkum a morčeti vitamin c. Kupuji ho ve zverimexu, ale je to nákladnější a nevydrží to dlouho. Veterinářka mi radila abych jim dávala Celaskon. Nestačil by rozpustit jenom normální šum. tablety z obchodu za cca 20 Kč. Asi tam toho Cčka moc nebude, ale neudělá jim to něco? Můžu jim to tedy dát?
Uživatel s deaktivovaným účtem

A proč to děláte?
Králík vitamín C nepotřebuje, kyselina askorbová pro něj není vitamínem, poněvadž netrpí deficitem L-gulonolatonoxidázy.
A morče... o zelenině jste neslyšel?
Takže.: Morčata si nedokáží sama vytvářet vitamín C (kyselinu askorbovou), jelikož v průběhu evoluce ztratila potřebný enzym, který pomáhal tento vitamín syntetizovat. Potřebují proto hodně ovoce, zeleniny nebo doplňkové krmivo, aby si nedostatek nahradila....... NOOOOOO jenže to by te zeleniny a ovoce museli žrát hodně že. A pokud vím tak každý lepší chovatel dává doplňky C.
Uživatel s deaktivovaným účtem

Boreček
napsal(a):
Takže.: Morčata si nedokáží sama vytvářet vitamín C (kyselinu askorbovou), jelikož v průběhu evoluce ztratila potřebný enzym, který pomáhal tento vitamín syntetizovat. Potřebují proto hodně ovoce, zeleniny nebo doplňkové krmivo, aby si nedostatek nahradila....... NOOOOOO jenže to by te zeleniny a ovoce museli žrát hodně že. A pokud vím tak každý lepší chovatel dává doplňky C.
Ano, morčata tuto schopnost ztratila. Ne králíci, králíkům je zbytečné přidávat vitamín C.
A morčata tuto schopnost ztratila. Všimněte si také, že v přírodě nikdo morčata nehoní s celaskonem, z toho vyplývá, že zelené krmivo má vitamínu C dostatek. Té zeleniny nemusí být hodně ve smyslu tuny, pokud vybíráte vhodnou zeleninu. Paprika obsahuje násobně víc vitamínu C než mrkev, například. Výborným zdrojem je venkovní zelené, sušené šípky. A té mrkve dáte kdyžtak víc, protože máte krmnou, třeba.
Doplňkový vitamín C je placebo, vitamín C má velmi krátký poločas rozpadu. Vitamín C v pítku se vám rozkládá během hodin. V granulích během týdnů.
Nevím, co dělá každý lepší chovatel. Já mám morčat množství větší než malé a celaskon kupuju jen sirotkům jako přídavek do kočičího mlíka.