zdravim...dneska rano jsem nasel 3 uhynuta kralicata,stari 20 dni.uz pobihala po kralikarne....samice ma jeste 3 ktery zijou,ale taky se mi nejak nelibi..co se mohlo stat,neztratila samice treba mleko?vim,ze to same uz se mi jednouá stalo a taky behem tri dnu z jednoho kotce chciplo 7 mladych
ondra99
napsal(a):
zdravim...dneska rano jsem nasel 3 uhynuta kralicata,stari 20 dni.uz pobihala po kralikarne....samice ma jeste 3 ktery zijou,ale taky se mi nejak nelibi..co se mohlo stat,neztratila samice treba mleko?vim,ze to same uz se mi jednouá stalo a taky behem tri dnu z jednoho kotce chciplo 7 mladych
tak ted jsme byl u kraliku a dalsi z toho kotce chcipne.....chodi po kotci jak matoha,sotva stoji na nozickach.....tbytek se jeste choiuli v rohu,ale budou mit asi stejny osud.muj nazore je,bud samice ztratila mleko,nebo je z nejakeho duvodu prestala kojit
Uživatel s deaktivovaným účtem

cizí králíčata takového staří králice nepřijme.
a pokud je to infekce, tak akorát usnadníte šíření
napsal(a):
cizí králíčata takového staří králice nepřijme.
a pokud je to infekce, tak akorát usnadníte šíření
myslel jsem si to....)rikam uz jednou se mi uplne to stejne stalo...za 3 dny uhynuli vsichni v kotci.ze by je po 20 dnech prestala kojit neni pravdepodobne ne?to spis ta ztrata mleka

myslím, že 20denní králíčata, pokud dostávají granule a mají k dispozici seno nechcípnou zničehonic hlady. Navíc pán není nezkušený chovatel. Osobně bych si tipla, že králíčata, která jsou v tomhle věku roztomilá a hlavně choulostivá někdo z rodiny nakrmil v nestřežené chvíli něčím nevhodným. Znáte to, dítě si přivede domů kamaráda, chce se předvést a pochlubí se krásnými králíčky. Už rostou různé šťavnaté rostliny, může tam být někde chleba a tak podobně. Kálíkům bych dala vločky, seno, vodu, nic moc víc stejně nezmůžete.
Tak o tom, že by dostávali granule, není zmínka, jen o tom, že je dostává samice... A to automaticky neznamená, že k nim mají přístup i mladí, třeba já mám misky na stěnách a pokud bych v době, kdy mladí vylézají z hnízda a začínají "ochutnávat" nedala druhou misku na podlahu, tak do té "samičí" se nedostanou a hladem budou...

Jistě, bez příkrmu nebudou prospívat, ale nechcípnou najednou, první by začala haprovat slabší mláďata, která ta silnější nepustí se napít. Navíc, když pán odchovává pravidelně králíky, nepředpokládám že by dělal až takové chyby. Popis nemoci mi přijde jako reakce na prudkou změnu krmné dávky.

Teoreticky , mlaďatá v takomto veku sa nakazia aj vzduchom , alebo od matky. A plati stara zásada : Samice ,ktorých mlaďatá opakovane ochorejú sa doporučuje z chovu "Vyradiť"....