Vienna
XXX.XXX.81.72
Dobrý den,
Vím, že je to poněkud hloupá otázka, ale z nejistoty se radši ptám, odkud berete seno, pokud si nemůžete sami vypěstovat? Já jsem dlouho dávala velké peníze za dovážené seno a slámu, ale připadá mi, že 600 Kč za seno za měsíc je hodně.....
Napadlo mě ale, že bych mohla poprosit zdejší zemědělce, kteří chovají krávy o seno a slámu, je však toto seno vhodné i pro králíky? je to jedno a to samé?
Děkuji.
Hezký zbytek dne
Uživatel s deaktivovaným účtem
no, už vidím, jak vám někdo v dnešní době nedostatku objemných krmiv jen tak dá seno nebo slámu:D zemědělci jsou rádi, že dobytek ještě nemusí na jatka.
Vienna
XXX.XXX.17.0
To ale nebyla moje otázka. Seno i slámu už od pana zemědělce mám a dokonce za to ani nic nechtěl, o to se nemusíte bát. Já se jen ptám, jestli to normálně beze strachu můžu podat králíkům.
Vy jste z města, že?
Jaký si myslíte, že je rozdíl mezi senem a senem? Teda kromě toho, že se liší první seno od otavy a seno může mít různé složení podle složení porostu a různou výživovou hodnotu podle doby sklizně a způsobu sušení.
napsal(a):
Vy jste z města, že?
Jaký si myslíte, že je rozdíl mezi senem a senem? Teda kromě toho, že se liší první seno od otavy a seno může mít různé složení podle složení porostu a různou výživovou hodnotu podle doby sklizně a způsobu sušení.
Otavu pro králíky nemá moc cenu ani sklízet.
Snad jen když je prvního sena málo.
Králíci nemají otavu rádi a většina skončí bez užitku v hnoji.
Takže i na kvalitě sušení a složení travin záleží.
Někdo seče strojem jen na dotace bez dalšího vlastního upotřebení pro vlastní zvířata...
To je pak ruleta co v balíku koupíte.
Jestli seno, nebo " hnůj"
janadivoženka
XXX.XXX.76.164
Sušíme si seno sami, první seč i otavu. Povšimla jsem si, že králíci mají radši dlouhé tvrdší klasy z první seče, než jemnější otavu. U ovcí je tomu naopak.
Jo, Šušínek taky radši ze senoseče, delší, spíš hrubší. A morčata naopak klacky vyhazují a z otavy mají nejmíň odpadu.
janadivoženka
XXX.XXX.76.164
Rozumím tomu správně, že jemné seno a slámu přimícháte do granulí? Nebo ze všeho vyrobíte granule?
Při čerstvém podestlání moji králíci také slámu žerou. Jemné seno vycuchají z jeslí. Mají rádi delší a tvrdší, z první seče. Tak jsou to jakoby hlodavci.
nihilo
napsal(a):
Všechno nadrtím smíchám a vyrobím z toho granule.
jen pozor, granulovaný seno a seno s dlouhými stébly není to samé. má to jiný vlastnosti, hlavně co se týče zdraví zubů.
Tak u nás není problém ani s otavou, králíci ji berou bez problémů. Mají vždy různá období, co zrovna preferují, pár dní víc žerou "holé klacky" z první seče, pak zase raději jemnější a víc travnaté a pak zase radši otavu... Po otavě se mohla utlouct prasata, cpaly to do sebe jak krávy Kůň ji moc nemusí, kozy jak kdy.