Odchov králíků - prosím o radu

Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
6.6.2019 20:18
MarVel

XXX.XXX.241.173

Zdravím všechny chovatele králíků. Chtěl bych Vás poprosit o radu. Asi dva roky chovám králíky. Zatím vše probíhalo bez problémů, odchoval jsem několik vrhů, králíky pravidelně očkuji, dostávají každý den seno, jádro, čistou vodu. U posledních dvou vrhů se mi ale stalo, že během pár dní skoro všichni mladí vymřeli. Jedna samice porodila 8 malých, hnízdo jsem praidelně kontroloval a bohužel každý den odstraňoval mrtvé mláďata,až mi zbyl jenom jeden. Předtím normálně odchovala 7 zdravých jedinců. Včera mi druhá samice porodila 6 a dnes jsem už vyhazoval 2 mrtvé. Jsem už bezradný, mají sucho,čisto. Neví někdo co dělám špatně, nebo čím by to mohlo byt? že předtím samice odchovali všechny mláďata a naráz tohle? Děkuji všem za rady

Uživatel s deaktivovaným účtem

6.6.2019 20:56

A čím krmíte ty samice?

6.6.2019 21:22
MarVel

XXX.XXX.241.173

Dostávají seno, jádro (oves,ječmen) plus listy salátu,mrkev. Ve výživě to nebude. Krmnou dávku jsem jim neměnil. Krmil jsem uplně stejně i předtím když přežily všechny mláďata.

6.6.2019 21:46

V tomto vedru také hodně záleží na tom,jakou teplotu mají králíci v kotcích.Na umístění a velikosti kotců.Mláďata se prostě mohou přehřát.

6.6.2019 22:07

Mají dost vody?

7.6.2019 16:34
MarVel

XXX.XXX.241.173

Ano,vodu mají celý den k dispozici. Každý den vymývam misky,dostávají dvakrát denně čerstvou vodu. Fakt nevím,jediné co připadá v úvahu jak psal komentující jíva,ze se mohli přehrát. Protože kralikarna je vevnitř,na noc zavírání dveře a je fakt že ráno je tam teplo dost. Ale nejde mě do hlavy proč předtím žádný problém nebyl. Když jsem žádnou změnu neudělal. Ještě doplním že jedna samice má rok,druhá dva

7.6.2019 18:41

Ta uhynulá mláďata jsou nakrmená nebo hladová?

7.6.2019 20:14
MarVel

XXX.XXX.241.173

jiva: úplně plné bříška neměli. Rad bych zjistil příčinu proč to začalo. Když jsem v chovu nic nezměnil. Kdybych vzal v úvahu variantu,ze nebyli nakrmene a měli hlad. Co udělat s tou samicí? Přidat něco do krmné dávky?

7.6.2019 21:50

Přes léto připouštím jen vyjímečně.Pokud je vedro, králíci méně žerou a většinou i méně pijí,a to tvorbu mléka ovlivńuje.Já bych hlavně vyřadila listy salátu, ten pro králíky není moc vhodný,spíš bych dávala pampelišky,řezané kopřivy,granule pro kojící králice.Samozřejmě postupně navykat a s granulemi přiměřeně aby samice žrala i dost sena -hrubá vláknina potřebná k trávení.Mám nyní 14 ti denní králíčata a poslední vrh bude po neděli.Je to na mě už dlouho,ale bohužel to tak vyšlo.Ač jinak králíkům trávu nedávám,tyto dvě samice dostávají postupně každý den pampelišky.
Mám králíky venku,ale mají velké a hlavně vysoké kotce,ale i tak,když je přes 30°C,je to moc.

7.6.2019 22:22
ančovička1

XXX.XXX.35.128

Také si myslim,že v tomto vedru samice ideální podminky pro odchov nemaji..ja mam 4 velké kralikarny pod krovem maštale,a pod velkým oresakem a keři
šeřiku,jen na jedne další ksem musela vyrobil druhou střechu protože původní ,pobita Ipou,byla rozžhavená a uvnitř snad 40 °C..asi vic..na střechu jsem dala palety a další prkna,střecha je chladná i uvnitř příjemně..byt vámi,tak samici lepe krmim,dejte ji ovesne vločky jsou mnohem vyzivnejsi a samice budou mit vice mléka..oves vubec nedávám..micham jecmen,ovesne vločky granule bez léčiv..k dispozici maji cely den...a napíšete,jake množství samicim dáváte..pokud ma samice vicepocetny vrh,spotřeba krmeni se zvyšuje..cerstvou travu pridavam také..

8.6.2019 05:26
MarVel

XXX.XXX.241.173

Dobře, všem děkuju za rady. Kotce mam dost prostorné,když jsem kralikárnu dělal,každý mě říkal že je to zbytečně velké, že za našich babiček to bylo poloviční,ale přijde mě že ve větším mají i víc pohodlí. Každopádně vyřadíme ten salát,začnu míchat ovesné vločky a zkusím navykat na ty pampeliskove listy

8.6.2019 11:18
ančovička1

XXX.XXX.35.128

Proc jim nechcete dát pampelisku?tu maji nejradši a neni nad čerstvé vitaminy!z trochu dobré čisté travy ze zahrady,vám kralicci nechcipaji..pro samici je to v těchhle vedrech stavnata pochoutka,na kterou se s radosti vrhnou,prestoze maji stále plná krmitka..davam jim hrst i dvakrat denně,jen tolik,aby to za chvili sezraly,nesmi byt vice,aby se udupana trava nezaparila..

8.6.2019 14:24

MarVel napsal(a):
Dobře, všem děkuju za rady. Kotce mam dost prostorné,když jsem kralikárnu dělal,každý mě říkal že je to zbytečně velké, že za našich babiček to bylo poloviční,ale přijde mě že ve větším mají i víc pohodlí. Každopádně vyřadíme ten salát,začnu míchat ovesné vločky a zkusím navykat na ty pampeliskove listy

Poslala jsem vám odkaz v soukr. zprávě.

Přidejte reakci

Přidat smajlík