Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
18.6.2019 22:41
P.Uher

XXX.XXX.250.183

Dobrý den ,
Jsem začínající chovatel a jedu první léto a začlo se mi stávat že mi umírají mladí králíci všeho věku . Příznaky: Nahrbatělá páteř ,průjmy (mají pokálené celé zadní běhy) .
Prosím o radu ? Co to je za nemoc
A jak tomu předcházet
Krmím: seno, voda, granule ,vločky ,suché pečivo ,zelenina (občas jen tak na chuť , spíše jako pamlsek ! celou mrkev 6 králíkům )???

MišaH.

18.6.2019 22:49
MišaH.

XXX.XXX.231.234

P.Uher napsal(a):
Dobrý den ,
Jsem začínající chovatel a jedu první léto a začlo se mi stávat že mi umírají mladí králíci všeho věku . Příznaky: Nahrbatělá páteř ,průjmy (mají pokálené celé zadní běhy) .
A jak tomu předcházet
Krmím: seno, voda, granule ,vločky ,suché pečivo ,zelenina (občas jen tak na chuť , spíše jako pamlsek ! celou mrkev 6 králíkům )???

Že by kokcidióza?

19.6.2019 00:09
ančovička1

XXX.XXX.35.128

..krmite je celkem dobře,zeleninu je dobré přidávat,neni nad cerstve vitaminy..misto toho pečiva,ktere by mělo být jen občas a ne mnoho,byste mel dávat spíš jecmen..z toto peciva jim muze byt zle,pokud je ho vic..prujmy,nafouknuti,oslabeny organismus=kokcidioza..a ještě ..co hygiena?

Uživatel s deaktivovaným účtem

19.6.2019 07:05

P.Uher napsal(a):
Dobrý den ,
A jak tomu předcházet

U králíků je nejlepší stejné krmení.Občasné přilepšení je spíš zdrojem problémů než k užitku.Pro mladé bych pečivo vynechala vůbec a i nárazové přidání mrkve může způsobit průjem.Granule dáváte jaké? S kokcidiostatiky či bez?Důležité je také králíky granulemi nepřekemit.Trávící ústrojí králíků je uzpůsobeno na trávení vlákniny a přemíra škrobů (chléb,zrní,granule) jim mění ph zažívání a tím dochází k trávícím problémům.

19.6.2019 08:06

Uživatel s deaktivovaným účtem napsal(a):
U králíků je nejlepší stejné krmení.Občasné přilepšení je spíš zdrojem problémů než k užitku.Pro mladé bych pečivo vynechala vůbec a i nárazové přidání mrkve může způsobit průjem.Granule dáváte jaké? S kokcidiostatiky či bez?Důležité je také králíky granulemi nepřekemit.Trávící ústrojí králíků je uzpůsobeno na trávení vlákniny a přemíra škrobů (chléb,zrní,granule) jim mění ph zažívání a tím dochází k trávícím problémům.

granule s léčivy jsou při krmení nejen granulemi spíš ke škodě než k užitku. obsah robenidinu je spočítaný na příjem sušiny, to znamená, že v okamžiku, kdy králík ke granulím přikousne cokoliv jiného, je poddávkovaný.

a průjem, hubnutí a hynutí králíčat je v podstatě dosti obecný příznak toho, že chovatel dělá něco špatně. hygiena, krmení - přesně ten přebytek škrobů nebo náhlé změny kd - nebo oboje.

19.6.2019 09:32

Uživatel s deaktivovaným účtem napsal(a):
granule s léčivy jsou při krmení nejen granulemi spíš ke škodě než k užitku. obsah robenidinu je spočítaný na příjem sušiny, to znamená, že v okamžiku, kdy králík ke granulím přikousne cokoliv jiného, je poddávkovaný.

a průjem, hubnutí a hynutí králíčat je v podstatě dosti obecný příznak toho, že chovatel dělá něco špatně. hygiena, krmení - přesně ten přebytek škrobů nebo náhlé změny kd - nebo oboje.

Ano vím,že se granule s léčivy nemají ničím ředit.Proto jsem se také ptala zadavatele.Setkávám se často,že si,hlavně začátečníci,koupí granule s léčivy a pak je míchají se zrním a diví se,že to nefunguje.V červnovém Chovateli je velice zajímavý článek o krmení,ale hlavně o imunitě králíků - Výživa belgičáků aneb jak přežít velké výstavy.Autor mně píše z duše a sama to v chovu praktikuji několik desetiletí.
Jen jediná citace:"Mnoho našich chovatelů se zhlédlo v zahraničních králičincích.Obložená místnost,mnohdy s vytápěním a klimatizací,v kotci nenaleznete bobek,majitel čistí 2x týdně.Je to hezké na pohled,ale co králík.Pořídíte-li si z takového prostředí chovný materiál,velice často nastanou problémy."

19.6.2019 09:57
P.Uher

XXX.XXX.45.124

Hygiena je v pořádku kydám pravidelně a kotce desinfikuje savem a vápnem . Tak to je snad v pořádku nebo ne ???

19.6.2019 09:58
P.Uher

XXX.XXX.45.124

Granule dávám s léčivem.

19.6.2019 17:08
ančovička1

XXX.XXX.35.128

..jak vam píše bodlinka,aby granule s lecivy fungovaly,nesmite pridat nic jineho,jinak aktivni latka nema smysl,je naředěna,kralik neni proti kokci chráněn..ja krmim bez léčiv a mladi jsou v pořádku..obraťte se na veterinare,jestli je to kokci,přeléčit..

19.6.2019 17:39

Vyřaďte granule s léčivem,kupte si granule s Emanoxem a Emanox.Emanox jim dávajte alespoň týden,nejlépe do tlamiček abyste měl jistotu,že ho dostali všichni.Emanox je bylinný přípravek,nevzniká na něj rezistence a nedá se předávkovat a co je hlavní,neničí střevní mikroflóru jako chemická kokcidiostatika.Dávám ho kdykoliv se nějaký králík nežene k žrádlu.Králíci by měli dostat takovou krmnou dávku granulí aby ji sežrali co nejdříve a při dalším krmení "trhali" pletivo.Jen seno a vodu mají mít stále.

21.6.2019 14:23
jcerny

XXX.XXX.251.16

Mám praxi, že když sem vyřadil z krmení granule s léčivem a ječmen, úhyny ustaly.
Krmím oves. Ale musejí si králíci zvyknout. K tomu granule bez léčiv a seno. Samozřejmě dostatek vody.
Pečivo dávám jen 2 x v týdnu v malých dávkách.

21.6.2019 15:24
ančovička1

XXX.XXX.50.3

Ječmenem uhyny nejsou,krmime jím stále i mladé..jecmen,ovesne vlocky+granule bez léčiv..jecmen hlavně pro samici,občas take kousek rohliku,chleba..seno,voda stale..krmitka vymyvam 2x denně pri krmeni..oves mi nezerou,je to sama slupka..v těchhle vedrech dávám čerstvou vodu i v poledne..

21.6.2019 15:26
ančovička1

XXX.XXX.50.3

jcerny napsal(a):
Mám praxi, že když sem vyřadil z krmení granule s léčivem a ječmen, úhyny ustaly.
Krmím oves. Ale musejí si králíci zvyknout. K tomu granule bez léčiv a seno. Samozřejmě dostatek vody.
Pečivo dávám jen 2 x v týdnu v malých dávkách.

Také jste mohl mit jecmen plesnivy..

24.6.2019 07:23
jcerny

XXX.XXX.166.47

Každý rok?? Nemyslím

24.6.2019 07:26
jcerny

XXX.XXX.166.47

Na oves si chvilku zvykali, ale už nic jiného nechtějí. Žerou ho víc než granule.
Ječmen má moc bílkovin pro malé králíky nestravitelných.

24.6.2019 11:16
ančovička1

XXX.XXX.220.127

..mali kralicci zerou ovesne vlocky a granule bez leciv,jecmene si nevsimaji,ten žere máma..postupne si na nej zvykaji,vubec jim nevadi,ovesne vlocky dostavaji nejmin dva, tři ,mesice,tak zatim stále😁 jsou zdravi🐇🐇

24.6.2019 17:54
jcerny

XXX.XXX.166.47

Kolik máte malých králíků?
A kolik stojí vločky??

24.6.2019 21:33
ančovička1

XXX.XXX.27.103

Kralicku jsme mívali kolem 70 ti,letos jsme museli snížit stav asi na polovinu,+10 samic a 4samce😁...krmne ovesne vlocky kupujeme v obchode s krmivy 15kg za 300, kč 😀🐇🐇🐇

25.6.2019 13:56

Ovesné vločky dávám mladým asi od 3 týdnů.kdy začínají žrát do 6-7 týdnů,pak už raději žerou směs.Míchám si oves,granule ,ječmen,vojtěškové úsušky,slunečnici.To dostávají všichni,jen množství se mění podle stáří.Ječmen má pro mladé králíky hodně škrobu,ale dřív se jím krmilo běžně.Ono záleží na množství jaké sežerou a jak hodně sežerou sena.Jsou králíci kteří žerou seno instinktivně v dostatečném množství a jiní,pokud mají možnost si vybrat,žerou raději zrní,granule a pak jim vláknina chybí.Ti se holt úpravou dávky musí donutit žrát seno.V neposlední řadě záleží také na odolnosti,imunitě konkrétních zvířat.Ročně odchováváme + - 200 mladých tří plemen.

26.6.2019 12:38
horal

XXX.XXX.13.30

Ráno krmím granule (dnes už bez kokcidiotik a postupně z věkem přidávám ječmen až do poměru 1:1) a seno. Večer trávu a vodu měním 3x deně. (z vodovodu). Nic jiného. V jednoduchosti je síla. V zimě do granulí přidávám kukuřici, slunečnici a oves. Suché pečivo už nepodávám ani zbytky zeleniny, to vše jde slepicím. Králíčata na porážku neočkuji, nepodávám žádné vitamíny, emanox či acidomid nebo ocet. V minulosti jsem vše používal v domnění jak dělám králíčkům dobře. Kažé přilepšení, každý pamlsek je v podstatě změna krmné dávky a obzvlášť pokud se podává jednou nebo dvakrát týdně. Minulý týden jsem porážel osm králíčat Ča (123 dní). Vše z jednoho vrhu a celková váha v jateční ůpravě 18,2 kg.

Přidejte reakci

Přidat smajlík