StRab

XXX.XXX.210.180
Dobrý den,
chtěla bych se zeptat zda si mohu králíky otetovat sama a nebo mi je musí otetovat tetovatele ze ZO CSCH kde jsem zaregistrována.
Předem děkuji za odpověď.
Uživatel s deaktivovaným účtem

Tak to vám řeknou ve vaší organizaci.

Správně by měl tetovat tetovatel.Ne v každé organizaci si tetují členové sami,obzvláště začátečníci.
9. Postup tetovatele
Tetovatel trvale označuje tetováním králíky registrované v rámci ČSCH na základě potvrzených rodokmenů.
9.2 Za proškolení tetovatelů odpovídá OOK chovatelů králíků, činnost musí být vykonávána v souladu s příslušnými normami.
9.3 Tetovatel odpovídá za správné umístění registračních značek v uších králíka podle směrnic tohoto registračního řádu. Značky musejí dobře čitelné. Tetovatel otiskne registrační značky také do příslušných rubrik rodokmenu.
Králíci musí být označeni tetováním nejpozději do 3 měsíců věku.
Pozn.: nečitelné čerstvé nezhojené tetování nebo tetovací barva v uších králíka budou důvodem pro neklasifikování králíka při posuzování.
9.4 K tetování jsou používány tetovací kleště s tetovacími značkami o velikosti 4 – 7 mm. Tetovatel je povinen tetovací kleště před použitím dezinfikovat (zejména registrační značky). Kůži vnitřní plochy uší králíka je vhodné před tetováním desinfikovat vhodným činidlem. Pro tetování jsou používány schválené tetovací barvy.
9.5 Tetovatel vede záznam o počtech tetovaných králíků a pravidelně informuje o své činnosti výbor ZO

mhm2
napsal(a):
Registrátorovi stačí dát jen připouštěcí potvrzení. Pak záleží jestli umíte tetovat a máte svoje kleště. Nové kleště stojí okolo 4 tisíc
Každá organizace má mít proškoleného tetovatele,který nejenom,že umí tetovat,ale také něco ví o exteriéru králíků.To,že si kde kde kdo tetuje sám,neznamená, že je to podle Řádu pro registraci a tetování v ČR.Ono to tetování také často podle toho vypadá.Tetovat umím a dokonce i chodím.
napsal(a):
Každá organizace má mít proškoleného tetovatele,který nejenom,že umí tetovat,ale také něco ví o exteriéru králíků.To,že si kde kde kdo tetuje sám,neznamená, že je to podle Řádu pro registraci a tetování v ČR.Ono to tetování také často podle toho vypadá.Tetovat umím a dokonce i chodím.
Ne rádoby proškolený tetovatel umí tetovat proto si tetujem sami a máme svoje kleště. A ten řád pro registraci také nefunguje každý okresní registrátor si to dělá po svém. Mám několik rodokmenů z několika okresů a podle řádu by neměli být vůbec orazítkovány ale jsou. A ještě o tetování je rozdíl tetovat zakrslíta a velkého králíka je nutno mít zkušenosti.

Tak jak piše jiva ,nielen vedieť tetovať ale mať za to aj plnú zodpovednosť... Poriadok ma byť a pravidla sa maju dodržiavať. Je pravda, že ked dvaja robia to isté nebýva to Rovnaké.. . A to by sme si mohli klidne začať aj sami králikov Posudzovať... To by bol iný Level ...
dury
napsal(a):
To co píšete je naprostá blbost. Seznamte se prosím s Registračním řádem ČSCH
Prosím neřádně stačí napsat rodokmeny a 3 připouštěcí potvrzení a nechat orazítkovat registrátorem organizace a okresním popřípadě klubovým ti vám přidělí čísla, jedeno připouštěcí potvrzení zůstane okresnímu a jedno organizaci a jedno chovateli tetovat si můžu sám pokud mám kleště a umím to.

mhm2
napsal(a):
Prosím neřádně stačí napsat rodokmeny a 3 připouštěcí potvrzení a nechat orazítkovat registrátorem organizace a okresním popřípadě klubovým ti vám přidělí čísla, jedeno připouštěcí potvrzení zůstane okresnímu a jedno organizaci a jedno chovateli tetovat si můžu sám pokud mám kleště a umím to.
Vše je jen a jen o lidech jak přistupují k tomu co se má nebo mělo dělat,ale rozhodně nebudu radit někomu aby si tetoval sám,když o jeho znalostech a schopnostech nic nevím.A z dotazu je zřejmé,že neví o co jde.
mhm2
napsal(a):
Registrátorovi stačí dát jen připouštěcí potvrzení. Pak záleží jestli umíte tetovat a máte svoje kleště. Nové kleště stojí okolo 4 tisíc
Registrátorovi musíte dát rodokmeny a připouštěcí potvrzení, protože musí do rodokmenu zapsat čísla, která sebudou tetovat. A nové kleště stojí okolo 2000-2500 Kč.

Třeba Driml,ale ono se to také musí trochu umět,aby se nanapíchla žila a nekrvácelo to a aby bylo tetování čitelné a nezarostlo..My třeba máme kleště dvoje.S jedněmi tetujeme čísla v levém uchu a druhými v pravém,abychom otetovali králíka najednou a nemuseli čísla měnit.

Kleště za 2000t. jsem viděla,ale pouze bez čísel.My máme číselné řady 3x a ještě,když se v číslech sejde víc stejných čísel, je to málo.
mhm2
napsal(a):
Dobrý den pošlete mi odkaz kde se dají koupit kleště na tetování i s čísly.
horal
napsal(a):
Ono správně chovatel ani nesmí sám tetovat králíky, ale jsou k tomu pověřené osoby. Vetšinou je to klubový registrátor. Pokud si bude každý sám tetovat králíky, tak vlastně veškerá registrace ztratí význam.
A na tom jste byl kde stačí dát rodokmeny registrátorovi a ten je pošle okresnímu jak se vrátí tak vám je předá a nechá si jen připouštěcí potvrzení. Tetovat si můžu sám jen to musíte umět a mít svoje kleště. Jen se musí dodržet postup tetování 1.0 a 0.1
Ale je to o skutečnostech já chovám králíky 20 let a otec 50 let děda choval 70 let. Celou dobu si tetujeme sami jen se obnovují kleště a čísla
Když něco děláte a umíte to, tak to ještě neznamená, že je to tak správně. To že si chovatelé tetují sami je věcí důvěry (já taky), ale není to podle chovatelských pravidel. Pak se na burzách prodávají tetovaní králíci s příslibem dodání rodokmenů a výstavních lístků. Samozřejmě, že je už nikdo nedostane, ale co tam po papírech pokud to chce do chovu na maso. Jde tady o to, že cena za kus je pak třeba dvojnásobná než bez tetování. Já jsem chovatel asi jako váš otec a nechtěl jsem navodit nějakou hádku o tetování, ale jenom jsem připomněl jak se to má správně dělat. Hlavně u začínajících chovatelů by to tak mělo být. Staří chovatelé kteří mají nějaké to své plemeno, tak se snaží udržet čistotu chovu, jelikož ví, že by se jim to jednou mohlo vrátit. Bez toho už dnes musíte jet spoustu kilometrů pro novou krev. Jinak ještě na doplnění. Okresní registrátor to posílá na svaz kde přidělí tetovací čísla.

Pokud není chovatel členem klubu pro příslušné plemeno přiděluje čísla na tetování okresní registrátor,u člena klubu je přiděluje klubový registrátor a u novošlechtění, regeneračního křížení a plemenných chovů, jejichž majitelé nejsou členy chovatelských klubů ustřední registrátor.

viu
napsal(a):
Já jsem byla dnes ze “svého” prvního tetovani tak mimo, ze jsem se nezeptala, jak ošetřit.
Zkušenější, prosím poradíte ?
Mazat? Pokud ano, čím? Kdy?
Dekuji za rady.
Nic s tím nedělat,proč byste to mazala?