Krmení během dovolené

Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
13.7.2019 18:31
kachna

XXX.XXX.188.76

Zdravím,
mám prosbu o radu. Jezdíme každý rok týden na dovolenou, krmí mi tchýně (bez znalostí a zkušeností). Už druhý rok to je problém, tak hledám radu.
Krmím směsí zrnin a granulí, vše smícháno, králíci podestlaní, takže myslím, že neměli ani nedostatek sena, voda.
Vyplatí se je na ten týden převést třeba jen na seno?
Nebo třeba omezit zrniny na nějakou 1/3 až 1/2 běžné dávky a nahradit senem?
Díky moc za rady, nápady a tipy

Uživatel s deaktivovaným účtem

13.7.2019 19:35

ano, krmení senem je menší zlo než velké skoky v množství jadrných krmiv

13.7.2019 20:57

Lze krmit jen seno nebo krmit jen oves.U něj je nejmenší riziko překrmení.
U nás,pokud krmí manžel,který také nemá cit pro množství krmiva,má plechovičku od Majky a nakázáno:dospělý králík 2 plechovičky,mládě ostavené jednu,se samicí 1/2.Sice moc nepřiberou,ale zase se vyhnu trávícím problémům.Sena mají dostatek.

14.7.2019 10:28
xchipsy

XXX.XXX.142.3

Tak ono záleží na tom, od jakých králíků budete odjíždět. Pokud jde o chovné kusy mimo reprodukci nebo králíky ve výkrmu, pak týden jen na seně není určitě problém. Pokud tam ale máte třeba březí nebo kojící samici, pak už to chce "lepší" krmení než jen seno a vodu...

14.7.2019 15:52

xchipsy napsal(a):
Tak ono záleží na tom, od jakých králíků budete odjíždět. Pokud jde o chovné kusy mimo reprodukci nebo králíky ve výkrmu, pak týden jen na seně není určitě problém. Pokud tam ale máte třeba březí nebo kojící samici, pak už to chce "lepší" krmení než jen seno a vodu...

to je pravda, ale o dovolené přece člověk ví předem tak nebude připouštět, když pojede pryč, ne?

14.7.2019 16:29
kachna

XXX.XXX.188.76

Uživatel s deaktivovaným účtem napsal(a):
Lze krmit jen seno nebo krmit jen oves.U něj je nejmenší riziko překrmení.
U nás,pokud krmí manžel,který také nemá cit pro množství krmiva,má plechovičku od Majky a nakázáno:dospělý králík 2 plechovičky,mládě ostavené jednu,se samicí 1/2.Sice moc nepřiberou,ale zase se vyhnu trávícím problémům.Sena mají dostatek.

Děkuji, tahle rada mi sedí nejlép.

Děkuji i za ostatní rady.

Martina10

14.7.2019 19:22
Martina10

XXX.XXX.243.240

Dobrý den,
právě jsme byli 2 týdny na dovolené a králíky krmil kamarád, který je nikdy neměl a nic neumí. Vše dopadlo výborně.
Rada s plechovčičkou je skvělá, já má zase takovou malou dětskou lopatičku na pískoviště.
A vezměte obyčejnou křídu a nad každý kotec to tomu hodnému a ochotnému člověku prostě "blbuvzdorně" (pardon, ve vší úctě, opravdu) napište.
Kamarád si to úž třetí rok moc chválí.
Prostě koukne na dvířka a tam je napsáno: "1x lopatka granulí" nebo "2x lopatka oves". A k tomu seno a vodu dát všem, to zvládne.
Přeji příjemnou dovolenou.

15.7.2019 09:10
xchipsy

XXX.XXX.142.3

Uživatel s deaktivovaným účtem napsal(a):
to je pravda, ale o dovolené přece člověk ví předem tak nebude připouštět, když pojede pryč, ne?

No každý ne.

16.7.2019 13:54
kachna

XXX.XXX.188.76

A ještě dodám, kdyby někdo řešil podobný problém.
Moje chyby, které jsem zpětně našla (k pitvě nedošlo, protože zvířata byla zakopána):
- špatně promíchaná směs (jak na potvoru, já krmím vždy nejdřív z druhého barelu, kde bylo více ovsa)
- předávkování krmiva (formulace 1/2 hrníčku je nešťastná, lepší je krmit v násobcích celých odměrek)
- telefonovat a neočekávat, když bude problém, že bude volat krmící (hlídá nám častěji, nevolala prvně)

Přidejte reakci

Přidat smajlík