Dotaz: zajíc polní odchovaný v bytě, nyní 6 měsíců starý: vypustit do volné přírody ? Přečetla jsem již spousty rozdílných názorů... bohužel je zvyklý na kočky. Psa i člověka se stále bojí. Je mi naprosto jasné, že zajíc by v bytě žít neměl, zajíc není králík, jenže mám teď dilema, vypustit s méně než 50% šancí na přežití, v zimním a letním období hladovění , nebo žít v zajetí s plnou miskou a čerstvou zeleninou a ovocem každý den ale s možností výběhu jen v bytě... bydlí na balkoně a pokud jsem doma, má otevřenou kralikarnu a možnost kdykoli přijít do obýváku, s kočkama se honí po bytě, myslím, že i on sám si myslí že je kočka.
Uživatel s deaktivovaným účtem

Nejdříve by mě zajímal důvod,proč je zajíc odchovaný v bytě.Jinak vypustit ho na vhodném místě můžete,určitě v přírodě hladovět nebude a bude to pro něj daleko lepší než v bytě..U nás je zajíců poměrně dost, a už jsem viděla vícekrát,že když jdu se psema ven a ze sadu nám naproti běžela kočka,běžel za ní zajíc.Naši psi si zajíců nevšímají a tak ani zajíci se nijak neplaší a často sedí jen pár metrů od nás a ani se nehnou.To ale neznamená,že by neutekli kdyby se k nim psi přiblížili.Tak velkému zajícovi kočka nic neudělá.
Janae1

XXX.XXX.160.6
Spíš bych ho pustila.
Když jsem byla malá, odchovali jsme pár divokých zajíců (nebo králíků, čert ví), všichni se zdálí krotcí, ale nakonec zdivočeli a utekli. Pamatuji, že se dospělí shodli, že divoký zajíc vždy nakonec zdivočí, probudí se v něm volání přírody, že takových králíků už viděli.
zajicka mi prinesli jako mimino ktere nasli v dire kdyz se bagroval pozemek na dum a vzhledem k tomu ze matka by se pro nej uz asi nevratila kvuli vystavbe , zajicka vzali a misto toho aby ho dovezli do nejake zachranne stanice, ocitl se u mne. 90% mladat zajicu v zajeti neprezije, ten muj mel stesti, byla nutna navsteva veterinare a specialni strava ale povedlo se. Vím, ze jsem spise mela zavolat nejakeho odbornika ale po tom, co jsem se docetla na netu a videla fotky chovanych zajicu v drevenych ubykacich kde podlahu tvorilo pletivo, zrejme proto aby se po nich nemuselo moc uklizet - a to se jednalo o zachrannou stanici, tak jsem se rozhodla ze se o nej postaram sama, s tim, ze ho pozdeji vypustim, pokud prezije. Na netu jsem se taky docetla ze zajicu rapidne ubyva, dokonce myslivci uz snad maji i zakaz je strilet a snazi se je umele chovat a vypoustet zpet do prirody. Spousta zajicu pry umira hlady a podvyzivou diky monotonni strave, ze se pestuje vsude jen repka a pokud se jeste najde pole s vojteskou nebo necim jinym, kdyz se poseka zajic opet hladovi. Lide si mylne mysli ze zajic zere jen travu. Bohuzel. A je jasne, ze jsem si na nej taky uz zvykla Ale vim, ze zajic polni patri do prirody.