Dobrý den obracím se na vás s prosbou a dotazem. V létě se nám u králíků objevil dravčík, nejdříve jsem myslela že samec velkého světlého stříbřitého líná, ale bohužel těch chlupů z něj šlo hodně. Toto se objevilo i u samic. Veterinář aplikoval injekčně ivermektin,dezinfikovali jsme kotce Bio Killem tak jak nám radil veterinář. Bohužel zase se objevil, nejvíce zase u samce, navíc má kolem huby a pod krkem vlhká místa jakoby zapařená. Máme jen vlastní králíky , na výstavy nejezdíme, ani samcem nepřipouštíme cizí samice. Nové králíky jsme taky odnikud nedovezli. U jedné samice byl zjištěn i svrab v uchu toto opět přeléčeno. Jsme chovatelé hobby králíků na vlastní produkci masa, králíci žijí v prostorných kotcích pravidelně čištěných, nejsme typ chovatelů že se kotec čistí až když králík šoupe ušima o strop :) Pravidelně 2x ročně kotce vybílíme vápnem.
Můj dotaz tedy zní kde se dravčík vzal v našem chovu? Děkuji
Dobrý den, když jsem začínal s chovem Rexů objevil se mi také dravčík v chovu. Použil jsem několik let nepouživanou králikárnu se čtyřmi kotci. Nejdříve u samce ten byl léčen ivermektinem. Na doporučení veterinářem jsem celou tuto králíkárnu vypálil plamenem kousek po kousku(hořákem s plynouvou bombou). Asi po půl roce se mi objevil znovu u samice vedle v kotci takže jsem tohle všechno udělal znovu.Teď asi dva roky už mám klid. Je taky možné že to může být z volně loženého sena na půdě kde přes seno běhají kočky nebo kuny ty mají stejné parazity jako je dravčík nebo ušní svrab. Druhým rokem krmím senem z kulatých balíků které si děláme sami.To jsou podle mě takové dvě příčiny z kterých by to mohlo být.
Uživatel s deaktivovaným účtem

Podľa mojich osobných skusenosti ho prenašaju asi myši a potkani. A preočkovať ivermektin treba minimálne dva krát po sebe ... Už roky používam na dezinfekcie všetkého, Ekocid,a plamen... ideálna kombinácia.