Dobrý den, rozhodla jsem se začít chovat králíky na maso. Na zkušené chovatele bych měla jeden dotaz. Z jakého dřeva by měla být králíkárna postavena?
Co jsem našla na internetu na prodej, tak mi to přijde takové “Franto podrž to já jdu pro pivo”... nepřijde mi to moc bytelné.
Ráda bych něco co vydrží pár let a furt to bude pevné.
Viděla jsem jednou u známého králíkárny a říkal, že je má ještě po dědovi. Byl na nich zub času, ale věřím že pár let mu budou ještě velmi dobře sloužit.
Děkuji všem za odpověď.
BOZ

XXX.XXX.68.117
Ja mam kralikarnu ram z zeleza a desky- vyplne- smrk, jedle. Tl desek byla 30mm po projeti protahovackou 27mm. Kce kralikarny je udelana tak, aby sel kazdy kus po lehci demontazi vymenit. Pritazeno v rozich uhelniky z 1.4mm pozinku a spojeno nerez srouby a matkami. Kazdopadne pokud bude modrin, tak nevadi, ale jedna se jiste o drazsi variantu. Do OSB desek bych nesel.
BOZ
napsal(a):
Ja mam kralikarnu ram z zeleza a desky- vyplne- smrk, jedle. Tl desek byla 30mm po projeti protahovackou 27mm. Kce kralikarny je udelana tak, aby sel kazdy kus po lehci demontazi vymenit. Pritazeno v rozich uhelniky z 1.4mm pozinku a spojeno nerez srouby a matkami. Kazdopadne pokud bude modrin, tak nevadi, ale jedna se jiste o drazsi variantu. Do OSB desek bych nesel.
Mohu se zeptat na kolik cca vyjde kvalitní králíkárna? Budu ji muset někomu zadat, sama jako žena si toho moc stlouci neumím :)
Právě, že OSB desky mi také neuchvátily.
BOZ

XXX.XXX.68.117
Samozrejme zalezi na velikosti plemene, s ohledem na velikost nove ralikarny. jsem delal 2x 2016 a 2x letos protoze stare uz nemelo smysl opravovat. naklady jsou uvedeny na 1ks 4kotcove kralikarny, ale musel jsem vymenit 4kusy, takze 12kotcu celkem a v zime budu muset udelat jeste jednu, jelikoz ta stavajici by dalsi sezonu nevydzela.. naklad na jednu byl zruba letos: drevo cca 3,0tis, zelezo taky tak nejak a pak spoj material a barva na ram a povrchovku 1000kc. Zbytek proveden doma svepomoci..
Nejčastěji používaným materiálem je smrk. Osobně bych se ale obloukem vyhnula palubkám, sice se s nimi snadno pracuje, ale díky peru a drážce je de facto nemožné vyměnit případné poškozené prkno... Aby to vydrželo, jak píšete, pak je důležitý nejen materiál, ale i jeho kvalita a také tloušťka. Většina komerčně vyráběných králíkáren je z palubek +- 17mm a to je slabota. Já mám prkna 23,5 a ještě jsem je řezala tak, aby každý kotec byl "zvlášť" - sice to dalo víc práce, ale pokud se nějaké prkno v jednom kotci poškodí, vyměním jen to jedno a nemusím zbytečně rvát ven celé třeba třímetrové.
Dalším velmi trvanlivým materiálem je dub, ale celá králíkárna pak bude těžká jako kráva na případný přesun no a taky cenově je to někde úplně jinde...
xchipsy
napsal(a):
Nejčastěji používaným materiálem je smrk. Osobně bych se ale obloukem vyhnula palubkám, sice se s nimi snadno pracuje, ale díky peru a drážce je de facto nemožné vyměnit případné poškozené prkno... Aby to vydrželo, jak píšete, pak je důležitý nejen materiál, ale i jeho kvalita a také tloušťka. Většina komerčně vyráběných králíkáren je z palubek +- 17mm a to je slabota. Já mám prkna 23,5 a ještě jsem je řezala tak, aby každý kotec byl "zvlášť" - sice to dalo víc práce, ale pokud se nějaké prkno v jednom kotci poškodí, vyměním jen to jedno a nemusím zbytečně rvát ven celé třeba třímetrové.
Dalším velmi trvanlivým materiálem je dub, ale celá králíkárna pak bude těžká jako kráva na případný přesun no a taky cenově je to někde úplně jinde...
Máte moc hezkou králíkárnu. Docela mi překvapilo, že jste si ji zvládla udělat sama. Z toho bych měla strach, že na něčí zapomenu.
Myslíte, že smrkové dřevo je dostačující?
Děkuji. Tak se smrkem se nejlépe pracuje, dobře se opracovává a (narozdíl třeba od borovice) opravdu vydrží. Mám z něho všechny chovatelské stavby - králíkárnu, kurník, holubník, psí boudy... Původní králíkárna - rovněž ze smrku - vydržela dvacet let, jediné, co jsem měnila, byla podlaha v jednom spodním kotci (nebyla shnilá, ale vypadl suk, králík postupně díru zvětšil a lezly tudy dovnitř myši). Novou jsem stavěla jen proto, že jsem chtěla víc místa (původní byla jen šestikotcová). Že na něco zapomenete se bát nemusíte, nic složitého na tom není, stačí vědět, jaké rozměry kotců chcete, kolik pater, jaké vnitřní uspořádání (např. vestavěné kotiště, "odpočívací" poličky apod.) a víc netřeba No a samozřejmě odpovídající nástroje a nářadí - mám výhodu v tom, že doma máme truhlářskou dílnu, takže mám k dispozici nejen materiál, ale i stroje jako čtyřstranná fréza, pily, brusky apod. Ale i ten, kdo toto nemá, si poradí, nahoblovat prkna si můžete někde nechat (nebo koupit již hoblovaná) apod. Vše se samozřejmě odvíjí i od ceny, kolik do toho chcete investovat. Obyčejné prkno bude pochopitelně levnější než hoblované Já jsem v tomhle puntičkář a navíc, já to budu mít na dvoře (zahradě) a každý den na to koukat, takže to prostě musí být hezké
BOZ

XXX.XXX.68.210
Kralikarna nahore vypada hezky, i ja svoji trochou do mlyna prispeji. Ted je ta letosni nova na provizornim miste- delam komplet zastreseni, a ta by tam zavazala. Kazdopadne k naradi, staci zakladni-+mafl- okruzni pila, aku vrtacka (vzdy je potreba neco dovrtat, dotahnout) a kdyz je, tak velky pomocnik je pokosova pila.. jinak tj pak o sikovnosti, ale verim ze kazdy trosku schopny clovek ji dokaze postavit.
Uživatel s deaktivovaným účtem

není to jen o dřevě, ale i o umístění, zastřešení a ošetření nátěrem. dřevo neošetřené, na které bude pršet nebo které bude stát ve vlhku si příroda vezme zpátky a je celkem jedno, z jakého stromu pochází.
Já mám králíkárnu ze smrku, 2cm tloušťka, a prkna na polodrážku - vidím v tom výhodu, že když dřevo pracuje tak se tam nedělají fuky , na rozdíl od klasických prken.
Já jako amatér jsem to zvládla, to dáte taky :) v létě jsem postavila i domeček pro kačky, jen děti museli pomoct na začátku přidržet rám, pak už to šlo samo :) teď se krčí jak perníková chaloupka na zahradě .....
Králíkárny dělám převážně ze smrku, je nejdostupnější a dobře se s ním dělá.
Co ale u králíkárny nejvíce trpí je podlaha a spodní prkno u zadní stěny nad
odtokovou mezerou,to dělám většinou z modřínu.
Důležité je ale jak už tu bylo psáno, umístění,opracování-ohoblování a napuštění.
Jako nátěr používám vodou ředitelnou lazuru.
Tloušťka prken,palubek by měla být min. 21 mm.,konstrukce i dvířka čepovaný
pro větší pevnost.
Petruk..máte kralikarnu pěkně udelanou,hlavně šikovné vyřešenou dvojitou střechu,proti slunečnímu žáru v létě..to muj chlap nechtěl pochopit,že kralikarna na slunci musi mit aspoň dvě strechy pro izolaci a ze stran,kde pálí slunce,to samé..jen se mi zdaji ty vaše kotce rozměrově trochu malé..jinak mám ostatni kralikarny pod krovy maštale, tak na ne ani neprší..,dřevěné,smrk..
ančovička1
napsal(a):
Petruk..máte kralikarnu pěkně udelanou,hlavně šikovné vyřešenou dvojitou střechu,proti slunečnímu žáru v létě..to muj chlap nechtěl pochopit,že kralikarna na slunci musi mit aspoň dvě strechy pro izolaci a ze stran,kde pálí slunce,to samé..jen se mi zdaji ty vaše kotce rozměrově trochu malé..jinak mám ostatni kralikarny pod krovy maštale, tak na ne ani neprší..,dřevěné,smrk..
U té rozdělané králíkárny jsou kotce menší šxh 100x75 cm na střední plemeno.
Na té první mam kotce 100x90 a pro samici s mladými pak vyndavací příčku
pak pro kotec velký 200x90 cm.
Dvojitá střecha je potřebná pro odvětrání ve vedrech ale i praktická.
petruk
napsal(a):
U té rozdělané králíkárny jsou kotce menší šxh 100x75 cm na střední plemeno.
Na té první mam kotce 100x90 a pro samici s mladými pak vyndavací příčku
pak pro kotec velký 200x90 cm.
Dvojitá střecha je potřebná pro odvětrání ve vedrech ale i praktická.
Tak to tedy máte moc pěkné a šikovně udělané..ona fotka zkresluje a odhad je nepřesný..kralikarny máte pěkné,ja mám kotce 100 x 80,pro samice s vetsimi mladymi se odstrani příčka mezi kotci a maji 200 x 80..pro jednotlivé samecky na odchov 70 š x 80 h..
Uživatel s deaktivovaným účtem

Je celkem jedno jaké dřevo se použije, jen je třeba ji udělat funkčně tak aby spodní kotce nebyly septikem vrchních, ve stěnách nebyly spáry, prkna podlahy se dala dobře vyměnit a po cca 10ti letech z nich udělat táboráček.
BOZ
napsal(a):
foto prosim..