Dobry den,
Prosim vas neviete niekto co to moze byt za chorobu? (vid. foto)
Kraliky mali ako keby opuchnute nad okom. Prvy postihnuty kralik (nemam foto) mal zasiahnuty nufak a aj usi. Boli to ako take vyrastky na kozi. Prenieslo sa to postupne aj na dalsie co boli v kontakte. Kraliky boli cule a aj riadne jedli.
Sledovali sme tie vyrastky aj viac ako 3-4 tyzdne....postupne sa to rozsirilo aj na labky.
Kraliky su krmene granulami s liecivom a boli ockovane proti moru.
Prosim poradte
Qwerts

XXX.XXX.162.207
Myxomatóza.
Uživatel s deaktivovaným účtem

Králiky uhynuli, postupne ? Pravdepodobne je to MXT... Istotu dá jedine pitva. Z mojich skúseností nemusia uhynúť všetky , časť prežije a získa odolnosť. Osobne ak niečo zostalo by som to preočkoval a potom sa uvidí čo sa vyselektuje...
Qwerts

XXX.XXX.162.207
napsal(a):
Králiky uhynuli, postupne ? Pravdepodobne je to MXT... Istotu dá jedine pitva. Z mojich skúseností nemusia uhynúť všetky , časť prežije a získa odolnosť. Osobne ak niečo zostalo by som to preočkoval a potom sa uvidí čo sa vyselektuje...
Nejen že získají odolnost, taky se stanou potenciálními přenašeči.

Qwertsi : Povedal som preočkovať... A mimochodom imunita je buď vrodená alebo získaná... Kto vie prečo nevyhynuli všetky králiky v prírode aj bez očkovania?
qwerst

XXX.XXX.177.80
napsal(a):
Qwertsi : Povedal som preočkovať... A mimochodom imunita je buď vrodená alebo získaná... Kto vie prečo nevyhynuli všetky králiky v prírode aj bez očkovania?
A je dobře očkovat přenašeče?
Dakujem vsetkym za reakcie.
Tiez sme s muzom mysleli na myxomatozu, ale z kralikov neuhynul ani jeden. Dokonca pri krmeni ako prvy utekal zrat ten najviac postihnuty.
A priznaky - tie vyrastky mal viac ako tri tyzdne. Preto sme vylucili myxomatozu.
My sme ich nakoniec porezali (tie co boli v kontakte), aby sa to nerozsirilo na vsetky.
Len mame este dvojmesacne kraliky v inom samostanom chlieviku a sa bojime ci aj na nich to nepride.
No ako ste poradili preockujeme ich aj proti myxomatoze a snad ich tak zachranime....
Este raz dakujem

qwerst
napsal(a):
A je dobře očkovat přenašeče?
Najjednoduchšie je všetko vybiť, a kôpíť si na výstave nové, zdravé a levné... Haha , ono to takto nefunguje... Že ? Admine...
Qwerts

XXX.XXX.177.80
napsal(a):
Najjednoduchšie je všetko vybiť, a kôpíť si na výstave nové, zdravé a levné... Haha , ono to takto nefunguje... Že ? Admine...
A jak to tedy funguje?

Qwerts
napsal(a):
A jak to tedy funguje?
Ako kedy a ako komu...
Qwerts

XXX.XXX.172.49
napsal(a):
Ako kedy a ako komu...
Zlatý dávný časy, kdy měly diskuze na Ifauně nějaký smysl

Hej , kedysi to bol Exkluzivny web... Ale je to ako v živote " Kto chce kam , pomôžme mu tam "! Všetko má svoje pozadie, no je to o ľudoch a trhu.. Ked manažuješ ludi vo firme , musíš im aj ich robote rozumieť, ideálne.. Keď len preferuješ zisk a PET- bláboly , tak sa skúsený chovatelia "Porúčajú"!!! Neni o čom , dávno sa tu nemazali príspevky,ako kedysi.. Ale aj tak to stálo za viac ako to čo tu beží teraz... Qwertzi, jednu otázku, mám ? Ako rozoznáš českého králika o od zahraničného? Tak sa teším na odpoveď...
Qwerts

XXX.XXX.166.19
napsal(a):
Hej , kedysi to bol Exkluzivny web... Ale je to ako v živote " Kto chce kam , pomôžme mu tam "! Všetko má svoje pozadie, no je to o ľudoch a trhu.. Ked manažuješ ludi vo firme , musíš im aj ich robote rozumieť, ideálne.. Keď len preferuješ zisk a PET- bláboly , tak sa skúsený chovatelia "Porúčajú"!!! Neni o čom , dávno sa tu nemazali príspevky,ako kedysi.. Ale aj tak to stálo za viac ako to čo tu beží teraz... Qwertzi, jednu otázku, mám ? Ako rozoznáš českého králika o od zahraničného? Tak sa teším na odpoveď...
Ako rozoznáš českého králika o od zahraničného? Tak sa teším na odpoveď.
Bude mít jinou jiskru v oku
Nevím co máte za potřebí si tu dokazovat. Že jste extra odborník, když víte něco o králíkách? Věděl byste odpovědět i na jiné téma než králíci? Myslím, že ne však ani tady jste mi neodpověděl
Upřímně, mně jsou králíci fuk, pán chtěl radu, dostal odpověď toť vše, není důvod si tu honit ego. Dál na Vás už reagovat nebudu, přesně kvůli takovým lidem to tu jde do kopru.

Qwerts
napsal(a):
Ako rozoznáš českého králika o od zahraničného? Tak sa teším na odpoveď.
Bude mít jinou jiskru v oku
Nevím co máte za potřebí si tu dokazovat. Že jste extra odborník, když víte něco o králíkách? Věděl byste odpovědět i na jiné téma než králíci? Myslím, že ne však ani tady jste mi neodpověděl
Upřímně, mně jsou králíci fuk, pán chtěl radu, dostal odpověď toť vše, není důvod si tu honit ego. Dál na Vás už reagovat nebudu, přesně kvůli takovým lidem to tu jde do kopru.
Vtipný chlap odpovie na takúto otázku , takto:Počkám až prehovorí ... No a skúsený sa mu pozrie do uší a papierov... Natíska sa teda otázka ,že do ktorej kategorie ťa zaradiť?
Uprimne , nemám ego... Jednoducho som ho nepotreboval tak ako nemám a nepotrebujem , napr. FB a podobnné veci... Narozdiel od teba ma králici bavia a venujem im veľa svojho času... Kto to chce robiť poriadne a pre potešenie ,musí obetovať viac ako pár minút na honenie ega na webe... Nemám potrebu sa s tebou porovnávať, si mi volný ... PS: tvoje rady pánovi pomohli určite , napíše ti pochvalnú báseň...
napsal(a):
Vtipný chlap odpovie na takúto otázku , takto:Počkám až prehovorí ... No a skúsený sa mu pozrie do uší a papierov... Natíska sa teda otázka ,že do ktorej kategorie ťa zaradiť?
Uprimne , nemám ego... Jednoducho som ho nepotreboval tak ako nemám a nepotrebujem , napr. FB a podobnné veci... Narozdiel od teba ma králici bavia a venujem im veľa svojho času... Kto to chce robiť poriadne a pre potešenie ,musí obetovať viac ako pár minút na honenie ega na webe... Nemám potrebu sa s tebou porovnávať, si mi volný ... PS: tvoje rady pánovi pomohli určite , napíše ti pochvalnú báseň...

Borax, dik za podporu...

Qwerts
napsal(a):
Nejen že získají odolnost, taky se stanou potenciálními přenašeči.
Setkala jsem se v chovu s MXT v době kdy se u nás objevila a vakcína ještě nebyla k dispozici.Uhynulo na ní asi 3/4 chovu,ale ti králíci co přežili jsme měli ještě několik let a normálně jsme na nich chovali.Rozhodně to přenašeči nebyli.Ono je totiž jedno jestli jim píchnete oslabený živý virus nebo nebo nemoc prodělají.Jen ti,co přežijí nákazu vykazují daleko větší odolnost a získají imunutu doživotní.

napsal(a):
Setkala jsem se v chovu s MXT v době kdy se u nás objevila a vakcína ještě nebyla k dispozici.Uhynulo na ní asi 3/4 chovu,ale ti králíci co přežili jsme měli ještě několik let a normálně jsme na nich chovali.Rozhodně to přenašeči nebyli.Ono je totiž jedno jestli jim píchnete oslabený živý virus nebo nebo nemoc prodělají.Jen ti,co přežijí nákazu vykazují daleko větší odolnost a získají imunutu doživotní.
Mám rovnakú skusenosť , jednu sezonu som prišiel o Pár kusov ..To čo zostalo sa v pohode a bez problémov množilo a dokonca aj malo kvalitné potomstvo.. Vždy ked sa stretnem s niekým kto sa králikom venuje na serioznej urovni, tak sa tejto téme venujeme .. Nie jeden chovaťeľ a myslím tým pánov ,ktorý sa venujú králikom takmer celý život má rovnaké skusenosti.. Nebudem menovať, no jeden mi povedal , keby som mal všetko čo ma nejaký problem , jednoducho utraťi" Tak už dávno to plemeno neexistuje... Cením si prácu každého chovaťeľa a zvlášť v dnešnej dobe, je to obdivuhodné... A dalo by sa veľa ešte povedať a menovať a aj chváliť, no tu to netreba , ked tu chodia taký ľudia čo povedia : Mne su králici fuk!!! Ja poviem za seba , mne nie sú a viem že nás je tu viac, pekný deň všetkým čo majú radosť a potešenie s chovu králikov...