Králík na balkoně - zkušenosti

Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
6.12.2019 21:27
Johi

XXX.XXX.3.68

Dobrý den,
plánujeme zhruba zjara pořídit 2 králíky. Plemeno je v diskusi. Králíci by měli být po většinu času na kryté, ale nezasklene lodžii v dřevěné kralikarne.
V létě budou s námi na chalupě nebo doma, aby se neprehrivaly.
To je má představa. Zjišťuji informace a zatím jsem došla k závěru, že je to proveditelné, ale potřebuji více informací /zkušeností.
1)tapu ve výběru plemena. Já bych raději pořádného králíka, který je na pobyt venku zvyklý. Zbytek rodiny preferuje zakrslé. Pokud jsem to pochopila dobře, tak pokud zakrslé králíky pořídíme zjara, kdy už nebude zima, tak si na pobyt venku zvyknou, před zimou se sami připraví a zimu zvládnou? Má s tím někdo zkušenost? Případně jak na to, aby zimu co nejlépe zvládli...
2) na chalupě jim plánujeme zřídit výběh - co ale s tím, že králík nesmí mokrou trávu - to musíme úplně odstranit trávu ve výběhu? Časem to asi vydupaji, ale co do té doby?
3) jak se snášejí 2 samice, jak se snášejí 2 samci
4) má pohlaví vliv na míru mazlivosti, pritulnosti? (třeba že mírnější jsou vždy samice nebo na pohlaví nezáleží...)
5) vodítko - co si o tom myslíte? Je to vhodné, není to vhodné... Proč

Děkuji moc za přínosné rady!
Johana

7.12.2019 03:28
rapotacka11

XXX.XXX.212.58

Králík na balkoně - NE.

Na své otázky najdete odpovědi ve
zdejších diskuzích.

Uživatel s deaktivovaným účtem

7.12.2019 10:43

Johi napsal(a):
Dobrý den,
plánujeme zhruba zjara pořídit 2 králíky. Plemeno je v diskusi. Králíci by měli být po většinu času na kryté, ale nezasklene lodžii v dřevěné kralikarne.
V létě budou s námi na chalupě nebo doma, aby se neprehrivaly.
To je má představa. Zjišťuji informace a zatím jsem došla k závěru, že je to proveditelné, ale potřebuji více informací /zkušeností.
1)tapu ve výběru plemena. Já bych raději pořádného králíka, který je na pobyt venku zvyklý. Zbytek rodiny preferuje zakrslé. Pokud jsem to pochopila dobře, tak pokud zakrslé králíky pořídíme zjara, kdy už nebude zima, tak si na pobyt venku zvyknou, před zimou se sami připraví a zimu zvládnou? Má s tím někdo zkušenost? Případně jak na to, aby zimu co nejlépe zvládli...
2) na chalupě jim plánujeme zřídit výběh - co ale s tím, že králík nesmí mokrou trávu - to musíme úplně odstranit trávu ve výběhu? Časem to asi vydupaji, ale co do té doby?
3) jak se snášejí 2 samice, jak se snášejí 2 samci
4) má pohlaví vliv na míru mazlivosti, pritulnosti? (třeba že mírnější jsou vždy samice nebo na pohlaví nezáleží...)
5) vodítko - co si o tom myslíte? Je to vhodné, není to vhodné... Proč

Děkuji moc za přínosné rady!
Johana

AD 1, králik má mať určite vytvorené vhodné podmienky pre svoj život... Naštudovať a potom okuknuť u niekoho čo sa im venuje . Balkon , je prievan, prúvan !!! = od začiatku zle ... Kralik sa obecne chová v králikarni a je dobre adaptovaný za roky na tento system... Samice , skôr sa znesú spolu ak su to sestry a boli spolu odchovavané, no neplatí to 100%. Dvaja dospelý samci sa rovná , masaker isto.. Ani nejdem pokračovať na temu voditko , mazel a kočovanie na chalupu o vekendu, blbosť.... Rada na záver... Presťahujte sa do baráku, na dedinu , postavte králikareň a chovajte čo sa vám páči ... Inak ruky preč, kupte si plyšaka ...

7.12.2019 11:08
Johi

XXX.XXX.3.164

Uživatel s deaktivovaným účtem napsal(a):
AD 1, králik má mať určite vytvorené vhodné podmienky pre svoj život... Naštudovať a potom okuknuť u niekoho čo sa im venuje . Balkon , je prievan, prúvan !!! = od začiatku zle ... Kralik sa obecne chová v králikarni a je dobre adaptovaný za roky na tento system... Samice , skôr sa znesú spolu ak su to sestry a boli spolu odchovavané, no neplatí to 100%. Dvaja dospelý samci sa rovná , masaker isto.. Ani nejdem pokračovať na temu voditko , mazel a kočovanie na chalupu o vekendu, blbosť.... Rada na záver... Presťahujte sa do baráku, na dedinu , postavte králikareň a chovajte čo sa vám páči ... Inak ruky preč, kupte si plyšaka ...

Asi jste špatně četl, ale balkon je krytý a králíci budou v kralikarne - dřevěná, ne klec. Aby tam byl průvan, to by fakt musela shora foukat klimatizace, jinak tam opravdu průvan není možný.

Hrozně mi vadí, že tady lidé nejsou schopní napsat prostě "Dejte pozor na průvan", rovnou tady každý komentuje, jako když je tazatel uplnej d-ebil.

Prosím zdrzte se emotivnich komentářů.

Děkuji

7.12.2019 11:14

Tak jako malá jsem mívala přes léto králíka v lodžii v boudě, měl tam prostě boudu a výběh.

ale není balkon jako balkon. ta moje dětská lodžie směřovala na severovýchod.

na jižní nebo západní balkon dát králíka je vražda králíka.

stěhování na chalupu a zpátky králík neocení. vodítko neocení.

mokrá tráva.... kde se vzala tahle pověst? jak pak žijí divocí králíci, hmm?

7.12.2019 11:15

jo, králík přes zimu na balkoně nebude mazlivý ani přítulný, protože tam přinesete maximálně žrádlo a několikrát denně vodu jako náhradu za tu zamrzlou, ale na mazlení nebudete mít v té zimě pomyšlení, takže si na vás odvyknou.

7.12.2019 11:17

Johi napsal(a):
Asi jste špatně četl, ale balkon je krytý a králíci budou v kralikarne - dřevěná, ne klec. Aby tam byl průvan, to by fakt musela shora foukat klimatizace, jinak tam opravdu průvan není možný.

Hrozně mi vadí, že tady lidé nejsou schopní napsat prostě "Dejte pozor na průvan", rovnou tady každý komentuje, jako když je tazatel uplnej d-ebil.

Prosím zdrzte se emotivnich komentářů.

Děkuji

Emocie patria k životu... Vám rada nepomôže ....

7.12.2019 14:34
Johi

XXX.XXX.3.62

Uživatel s deaktivovaným účtem napsal(a):
Tak jako malá jsem mívala přes léto králíka v lodžii v boudě, měl tam prostě boudu a výběh.

ale není balkon jako balkon. ta moje dětská lodžie směřovala na severovýchod.

na jižní nebo západní balkon dát králíka je vražda králíka.

stěhování na chalupu a zpátky králík neocení. vodítko neocení.

mokrá tráva.... kde se vzala tahle pověst? jak pak žijí divocí králíci, hmm?

Děkuji za pár užitečných rad.
Králík v boudě musel být skvělý zážitek.
My ho plánujeme mít dost doma, kde bude mít i svou klec nebo boudicku, prostě nějake zázemí - pokud budeme doma, v obýváku nemáme nikde kabely ani koberec, ale máme malé děti a myslím, že i králík ocení chvíli klidu (a to nemyslím, že se nechce v jednom kuse mazlit), děti jsou hlučné a na balkoně je klid. Samozřejmě, budou-li vedra, bude s námi doma ve dne v noci. Při větších mrazech se spíš přikláním pro větší vrstvu hoblin a deku přes kralikarnu.

A mokrá tráva? To jsem se dočetla v jídelníčku "co králík nesmí" a vzhledem k tomu, že to nesmí křečci, které jsme jako děti měly a mokrou pampelišku nepřežily, jsem tomu věřila... Máte jinou zkušenost?
Nerada bych ho nafoukla

7.12.2019 15:03

je obrovský rozdíl mezi mokrá tráva a zapařená tráva.

divoce žijící býložravci nesedí po dešti o hladu doma.

7.12.2019 17:49
Johi

XXX.XXX.181.169

Tam se psalo, že nesmí mokrou ani zaparenou, naši křečci pošly právě na tu ranní orosenou, když jsme je daly do výběhu...
Pokud králíci mohou mokrou trávu, tím lépe ☺️

7.12.2019 18:11
rapotacka11

XXX.XXX.212.58

Johi,
kupte si dětem co chcete .

Počítejte s tím, že se králík cca za 4 měs.
může "mazlení" agresívně bránit.
Taky může být nečistotný.
Tzn. na zádi olepený močí a v srsti bobky.
Je to šílený v králíkárně, natož v bytě.
(taky se musí udržovat v čistotě pohlavní koutky)
Je radost manipulovat s agres. králíkem.
(zuby )
Počítejte vždy s tím horším, co to může přinést.

9.12.2019 08:04
alest250

XXX.XXX.40.97

Vůbec se toho nebojte. Balkon, pokud bude bílý (odrážet slunce), kralikarna s dvojitou stěnou s cirkulací vzduchu, aby se ta vnitřní stěna nemohla ohřát sluncem nebo horkým vzduchem, bude naprosto OK. Potom sama zjistíte, jestli je králík dostatečně čistý, krotký atd., aby s Vámi mohl do bytu.
Plemeno nevím, my máme velké Moravský modrý, nedoporučuji. Pak jsme přes dědu dostali od jeho kamaráda, špičkového chovatele České strakáče a ty nám přijdou akorát jak na jídlo,tak do bytu.
Venku v létě malá přenosná voliéra na trávě - pohoda. Teď jsou v krakikarne. Samice zvlášť, jedna Mor. modr., nikoho nesnese. 3 kluci strakáči jsou bratři, spolu ještě jsou s nima dohromady dvě morčata, holky. Žádný problém. Přítulný jsou dostatečně, myslím, naše děti je nemachlaji, od mala by se jistě nechali ochocit víc.
Vodítko, postroj, nutností, jinak Vám zdrhne venku. Samozřejmě je nutno na něj zvykat od malinka, v dospělosti už by to asi nešlo.
Když narazíte na špatnou povahu, tak ho vždycky můžete sníst nebo někomu udat, ale hlavně, můžete ho nechat v té krakikarne a do bytu vůbec nemusí...
Tak šťastnou volbu.

Georgi

26.12.2019 21:04
Georgi

XXX.XXX.168.10

Jestli balkon nesměřuje na jih,není průvan pak nejspíš nebude problém.Plemeno malé nebo střední podle plochy v králíkárně.Králíkovy rozhodně ne mokrou trávu nebo mokrý výběv.V lepším případě je z toho průjem v horším případě nadmutí,hlavně po jaru.Samci k sobě rohodně ne.Minimálně se vykoušou(vykastrují) nebo se budou prát.Samice když budou spolu od mala by se mohly snést,jestli bude kotec dost velký.Na vodítku jsem králíka nikdy neměl nemyslím že je to dobrý nápad.Když kydám běhají mi někteří králíci volně po chlívku někdy je nechám vyběhnout ven.Jsou to většinou starší králíci,hlavně samci.Nemám problém je chyti a hlavně ve volném pohybu si je můžu pořádně prohlédnout.

Přidejte reakci

Přidat smajlík