Dobrý den,prosím o radu.Dnes ráno okolo 5.hodiny mi porodila samice BO 8 mladých.Je to prvnička.Mláďata rozházená po kotci,vzal jsem rukavice a vložil je do hnízda,všechny živé.Králikárna je venkovní,teploty okolo 0,nicméně dostatečná vrstva sena a krycí plachta přes králíkárnu aby na ně nefoukalo.Okolo 7.hodiny ráno jsem chtěl okouknout mladé a všechny mrtvé.Nicméně mi nepřipadne že by byla zakousnutá.Co se stalo,myslíte že pomrzla?Děkuji za radu
Uživatel s deaktivovaným účtem

Pokud samice mladý neuloží do hnízda,nenakojí a řádně nepřikryje chlupy,mláďata rychle prostydnou a následně uhynou.Nepíšete jestli měla samice řádné hnízdo.
Bohužel se to u prvniček stává.,ale stává se to i u zkušených samic.Zimní plemenitba je proti přírodě a nepřidá tomu ani současné střídání teplot.Pokud je zima a následně se oteplí,jdou často samice do říje a mnohdy nechají i starší mladé.
Také se mi to obcas stane,ale tedy na jaře,na podzim nepřipouštím..je to prpti přírodě,jak píše pani Jiva..
Když takto najdu rozhazena mláďata,jsou živá,ale prochladla,vezmu je domů a dam je do tepla,do krabicky na topeni,na hadrik do jogurtovace a podobně,aby se co nejdriv kralicci prohřali..kontroluji je,otáčím..když se začnou pěkné hybat,kroutit a jsou teplá,dám je zpět do hnizda,které ještě vystelu jemnym senem,pokud je třeba..samice mi je vezme,oni se ji ozvou😀..tak snad priste to vyjde..letos,byt vámi,už samici nepripoustim,leda byste ji měl v teplé kulne nebo mastali..

Ještě takový dotaz,jak víte,že samice porodila v 5 ráno?Nerušil jste ji třeba moc?Jinak ji za 2-3 dny klidně připusťte.

Je to prvnička ,to se někdy stane.Těžký porod,stres ,pokuď zasahujete do kotce před kocením ,taky tomu nic nepřidá. Ta plachta co popisujete ,může rachotit větrem,opět stresovy faktor.Samice potřebuje během porodu ,klid zbytečně nerušit .Dostatek pitne vody je důležitý v době porodu a před a po něm. To je také rozhodující.Taky není vhodné přehnaně v březosti samice krmit jadrovinou,potomstvo je velké, dochází k těžšímu porodu a v tom stresu je rozhází. Ať se daří,ja připouštěl jsem vždy tak abych měl březňáky. A.E

petrbartos27@seznam.cz
napsal(a):
Nevím jestli rodila v 5.Ráno.Okolo 5.hodiny jsem provedl kontrolu kotce a už tam byli mláďata.Jaký to má význam ji připouštět znovu,vždyť mi to zase pomrzne?!?
To není o mrazu,ale o mateřských vlastnostech samic.O mladé můžete přijíd i v létě.
A proč připustit?Jednak samice bude v říji a jednak se jí zastaví laktace.Sama mám nyní během dvou dnů 5 vrhů.Čtyři bezproblémů a pátá samice měla dva mladý v hnízdě přikrytý a tři u hnízda mrtvý.A je to samice co má třetí vrh.Používám tedy většinou kotiště,ale mám i samice které kotiště nevyužívají a tak jim ho nedávám.
Ani kotce nijak nezadělávám,vždyť není ještě žádná zima,ale samice co nemá kotiště má vysokou vrstvu podestýlky,kterou jim nechávám a před porodem čistím jen místo kde mají bobky a jinak jim podestýlku nechávám a ještě nastýlám slámu navrch.Takže mají asi 30cm i víc vrstvu.A to mám venkovní králíkárny.
Georgi

XXX.XXX.168.10
Je to hlavně o vlastnostech samice.Ta volná plachta mohla samici vyrušit.Jestli jí krmíte pravidelně pak veškerou manipulaci dělejte pouze holýma rukama.Při manipulaci s rukavicemi jste tam pro ní zanesl cizí pach.Já kontrolu hnízda a okolí v drtivé většině dělám první den po okocení a pak po několika dnech.Vždy holou rukou.Samici hned připusťte jak uvedl jiva.