Uživatel s deaktivovaným účtem

Ahoj,
Potřebovala bych poradit, mám doma samečka hermelína, kterému jsou 12 týdnů. Doma ho mám čtyři týdny a už od začátku co jsme ho přivezli je velmi plachý a líný. V kleci sedí/leží pouze v rohu a když ho pustím po pokoji tak si zaleze někam do koutku a tam opět jen leží. Když si ho chci třeba pohladit nebo si s ním hrát tak dupne nebo s sebou cukne. Snažím se ho učit na záchod, ale to mu taky moc nejde, potíž je v tom že on kadí až abnormálně moc, musím mu každý den měnit podestýlku protože strašně smrdí a je tam vždy tak 100+ bobků, krmím ho normálně senem ráno a večer granule a sem tam nějakou kořenovou zeleninu.
Včera jsem u něj začala pozorovat že mu kručí v břiše, přitom hlad mit nemůže když skoro pořád jen jí a spí.
Nevíte prosím vás co by s ním mohlo být ?

napsal(a):
Ahoj,
Potřebovala bych poradit, mám doma samečka hermelína, kterému jsou 12 týdnů. Doma ho mám čtyři týdny a už od začátku co jsme ho přivezli je velmi plachý a líný. V kleci sedí/leží pouze v rohu a když ho pustím po pokoji tak si zaleze někam do koutku a tam opět jen leží. Když si ho chci třeba pohladit nebo si s ním hrát tak dupne nebo s sebou cukne. Snažím se ho učit na záchod, ale to mu taky moc nejde, potíž je v tom že on kadí až abnormálně moc, musím mu každý den měnit podestýlku protože strašně smrdí a je tam vždy tak 100+ bobků, krmím ho normálně senem ráno a večer granule a sem tam nějakou kořenovou zeleninu.
Včera jsem u něj začala pozorovat že mu kručí v břiše, přitom hlad mit nemůže když skoro pořád jen jí a spí.
Nevíte prosím vás co by s ním mohlo být ?
...okamžitě k veterináři......
1. Šel brzy od matky.
Jestli se narodil mimo byt, někde v králíkárně,
může se bát v bytě plném lidí, světla, hluku např.
i z TV atd. Za ty 4 týdny u Vás jste ho ale
mohla už ochočit, aby k Vám přišel a nechal se pohladit.
Chování v náručí nemají rádi. Je to pro ně nebezpečné stejně jako
pohyb po kluzké podlaze.
Čistotnost.
Já mám tedy zkušenost, že to umí od matky
nebo ne. V kleci zpravidla chodí na 1 místo, tam
dejte záchod.
Krmení!
Chybí ovesné vločky!
Když králíčkovi kručí v bříšku, je asi zle.
Ještě si myslíte, že králík patří do bytu?

Králíčkovi dejte jen seno a vodu.Bobkuje normálně,nemá průjem,není nafouklý?Nejspíš je mu chybí vláknina - seno.Pokud dávate granule musíte mu dát jen takove množství,co sežere do 5 minut,nenechávat neomezeně,kořenovou zeleninu bych nedávala vůbec.Mrkev obsahuje hodně cukru a mění ph zažívání.Krmnou určitě nemáte.Odstav v 8 týdnech není brzo,ale s krmením se musí opatrně.Základem je seno.Trošku vloček,trošku granulí.Králíkům svědčí stále stejné krmení,různé změny a přilepšování vedou k trávicím problémům.

odstav v 8 týdnech sice lze provádět, ale pouze pokud se ve věci chovatel orientuje. Chudák, co má svého prvního králíka má jen minimální šanci, že to zvládne. Pokud chcete skutečně mít doma králíka a vřele vám doporučuji se rozhodnout že ne, tak si kupte králíka staršího třech měsíců. Vždycky se dívejte, jak se chová. Lekavé neberte, něco jim nabídněte a sledujte, jestli přijdou vklidu k ruce, taky by měli už při normálním pohybu kolem kotce reagovat zvědavě, ne bázlivě a upřednostěte samce. Králíci jsou jak kočky, každý je jiný. Brát si příiš malé mládě nemá vůbec cenu, jen riskujete úhyn. Králík se buď ochočí nebo ne, podle mých zkušeností na to má věk jen minimální vliv. U samic navíc hraje velkou roli říje.
S tím pachem se smiřte nebo rozumně uznejte že králík patří ven. Navíc vám doma bude vše, ale opravdu vše okusovat.

Ahoj, překrmený?
Řídím se jen tím co mi doporučil chovatel od kterého jsem si králíka kupovala a babička králíky má také a dává jim úplně to samé ve stejném množství.

napsal(a):
Králíčkovi dejte jen seno a vodu.Bobkuje normálně,nemá průjem,není nafouklý?Nejspíš je mu chybí vláknina - seno.Pokud dávate granule musíte mu dát jen takove množství,co sežere do 5 minut,nenechávat neomezeně,kořenovou zeleninu bych nedávala vůbec.Mrkev obsahuje hodně cukru a mění ph zažívání.Krmnou určitě nemáte.Odstav v 8 týdnech není brzo,ale s krmením se musí opatrně.Základem je seno.Trošku vloček,trošku granulí.Králíkům svědčí stále stejné krmení,různé změny a přilepšování vedou k trávicím problémům.
Průjem nemá a nafouklý není.
Děkuji za radu.

rapotacka11
napsal(a):
1. Šel brzy od matky.
Jestli se narodil mimo byt, někde v králíkárně,
může se bát v bytě plném lidí, světla, hluku např.
i z TV atd. Za ty 4 týdny u Vás jste ho ale
mohla už ochočit, aby k Vám přišel a nechal se pohladit.
Chování v náručí nemají rádi. Je to pro ně nebezpečné stejně jako
pohyb po kluzké podlaze.
Čistotnost.
Já mám tedy zkušenost, že to umí od matky
nebo ne. V kleci zpravidla chodí na 1 místo, tam
dejte záchod.
Krmení!
Chybí ovesné vločky!
Když králíčkovi kručí v bříšku, je asi zle.
Ještě si myslíte, že králík patří do bytu?
Opravdu jsem nevěděla, že takhle brzo od matky jít nemůže, chovatel, který mi ho prodával rikal že je to v pořádku.
Snažím se mu věnovat maximum času aby si ke mě našel důvěru a nechal se pohladit. Do náručí ho neberu.
A v kleci na jedno místo nechodí, kádí všude kde se mu zlíbí, záchod má v rohu, občas ho využije ale spíš se v něm jen válí.
Dobře, ovesné vločky zkusím přidat.
Georgi

XXX.XXX.168.10
My co chováme králíky víme že pro jedince který je odstevný od matky a v osmi týdnech a odvezen do neznámého prostředí je tohle velký šok.Vždycky odstavím mladé a u středního plemene je nechám dvaapůl měsíce u sebe.Potom je dělím po dvou nebo třech.Ten králík je vyděšený nemá pocit bezpečí.Potřebuje mít v kleci kout kam se schová a nebude na něj vidět.Vám by se taky nelíbilo žít ve výstavní skříni.Tím že jste si s ním chtěla hrát jste ho ještě víc vystresovala.Tím že dupne dává najevo že se cítí být ohrožený.Já bych si nikdy tak mladého králíka nepořídil!Tady je jediná možnost.Nechat ho v kleci. udělat mu místo kam si zaleze,kde na něj nesáhnete.Seno musí dostat jak ráno tak večer!Granule jednou denně co do patnáctí minut sežere.Denní čištění klece mu také a manipulace to je další stres.Přistelte a smiřte se s tím že bude chvíli cítit.Je to tou změnou stravy.

Georgi
napsal(a):
My co chováme králíky víme že pro jedince který je odstevný od matky a v osmi týdnech a odvezen do neznámého prostředí je tohle velký šok.Vždycky odstavím mladé a u středního plemene je nechám dvaapůl měsíce u sebe.Potom je dělím po dvou nebo třech.Ten králík je vyděšený nemá pocit bezpečí.Potřebuje mít v kleci kout kam se schová a nebude na něj vidět.Vám by se taky nelíbilo žít ve výstavní skříni.Tím že jste si s ním chtěla hrát jste ho ještě víc vystresovala.Tím že dupne dává najevo že se cítí být ohrožený.Já bych si nikdy tak mladého králíka nepořídil!Tady je jediná možnost.Nechat ho v kleci. udělat mu místo kam si zaleze,kde na něj nesáhnete.Seno musí dostat jak ráno tak večer!Granule jednou denně co do patnáctí minut sežere.Denní čištění klece mu také a manipulace to je další stres.Přistelte a smiřte se s tím že bude chvíli cítit.Je to tou změnou stravy.
Prosím vás, chápu že si myslíte že když chováte králíky že to má být tak já říkáte vy. Ale zkuste si projet pár internetových stránek nebo se zeptat jiných chovatelů, ale názory na toto téma se ne vždy slučují, někde píšou že se odstavit mohou už v 7 týdnech někde až ve 12 atd atd. Myslím že chovatel který mi králíka prodal, snad věděl kdy ho může odstavit aby to pro králíčka bylo bezpečné...
A když jsem psala "hrát" nemyslela jsem tím ho nějak tahat nebo trápit, myslela jsem tím zvykat si na pohlazeni, oslovovat ho jménem...
Navic s kýmkoli tohle diskutuji (kdo má králíky) tak se všichni shodují na tom, že králík je nemocný.
K veterináři s ním půjdu, jen jsem chtěla předběžně nějaké info od zkušených chovatelů, což se mi nedostavilo...
- jsem chtěla předběžně nějaké info od zkušených chovatelů, což se mi nedostavilo...
NÉ ?
Ano, prodávají je v 6 - 7 týdnech.
Není to pro dobro králíčka.
Je to pro prachy.
Je to tak roztomiloučký, jde to hezky na odbyt.
Králík není kočka, na krmení je velmi citlivý ...
Seno musí mít stále. Mimi i ty vločky.

napsal(a):
Prosím vás, chápu že si myslíte že když chováte králíky že to má být tak já říkáte vy. Ale zkuste si projet pár internetových stránek nebo se zeptat jiných chovatelů, ale názory na toto téma se ne vždy slučují, někde píšou že se odstavit mohou už v 7 týdnech někde až ve 12 atd atd. Myslím že chovatel který mi králíka prodal, snad věděl kdy ho může odstavit aby to pro králíčka bylo bezpečné...
A když jsem psala "hrát" nemyslela jsem tím ho nějak tahat nebo trápit, myslela jsem tím zvykat si na pohlazeni, oslovovat ho jménem...
Navic s kýmkoli tohle diskutuji (kdo má králíky) tak se všichni shodují na tom, že králík je nemocný.
K veterináři s ním půjdu, jen jsem chtěla předběžně nějaké info od zkušených chovatelů, což se mi nedostavilo...
osobně bych vám doporučila si přečíst nějakou skutečně seriozní literaturu na toto téma. Na internet vám napíše kdokoli cokoli. Odstav má svá pravidla, která chovatel, od kterého králíka máte nedodržel. Ano , váš králík je docela určitě nemocný, to vám tu řeknou všichni a vidět ho ani nemuseli. Ale proč je nemocný? Prostě ze stresu, ani jste nemusela nic udělat vy špatně, ale odstav v 7týdnech, radikální změna prostředí a stravy je na takhle malého králíka moc najednou.
napsal(a):
Takhle to nemůžete brát.
Odstav se dělá nejenom podle věku, ale taky podle aktuálního stavu hnízda.
V jiné kondici bude vrh o 6-8 králících a v jiné kondici vrh o 10-12 kusech.
Není na to jednotný "metr".
"Chovatel" - prodejce to dělá hlavně kvůli zisku.
Ti co Vám tu radili zkušenosti s chovem mají. Jestli se Vám rady nelíbí, řídit se jimi nemusíte.
Kdyby jste si před koupí králíka přečetla nějakou literaturu, nemusela jste se teď "tady vztekat"