Genetika barev - šlechtění

Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
14.1.2020 21:29
meky 37

XXX.XXX.127.220

Dobrý den, chtěl bych se zeptat jak pokračovat v F1 genereci ?
Mam v úmyslu z celobarevné Havany rex a DSčerného vytvořit DShavana
Havana je AA BB cc DD gg rex rex
DSč je AA BB CC DD gg Kk rex rex
Mám k dalšímu křížení použít strakáče který bude černý Kk nebo kominíka kk?
Cc nebo cC nepoznám zřejmě to bude furt černé havana by měla vylézt až možná v F2 generaci jestli jsem to dobře pochopil.Možná taky matlám hrušky s jabkama proto se ptám.Díky za případné odpovědi.

Uživatel s deaktivovaným účtem

15.1.2020 08:48

Mám zkušenost z křízení Al a Ha,strakáčů ne,ale třeba vám to pomůže.Pokud se zkříží Al AA BB CC DD gg
Ha AA BB cc DD gg
je generace F1 všichni černí AA BB Cc DD gg s vlohou pro hnědou jejich zkřížením vznikne v F2 AA BB CC DD gg
AA BB Cc DD gg
AA BB cC DD gg
AA BB cc DD gg
Takže tam jsou čistí černí,hnědí a černí a hnědou vlohou

15.1.2020 20:41
meky 37

XXX.XXX.127.220

Děkuji za reakci na můj dotaz. Tyhle kombinace mi vyšli když jsem se snažil to dát dohromady sám na papír ale neměl jsem odvahu to sem napsat. Ještě teda zkusím do toho zařadit ty Kk strakatost.

15.1.2020 20:44
meky 37

XXX.XXX.127.220

Nemáte zkušenost s registrací takového křížení?Všechno by to bylo zaznamenáno v rodokmenu je to vůbec povolené?Na tuhle myšlenku jsem narazil až teď.

15.1.2020 21:54

Pokud to chcete jako regenerační křížení,tak vám informace podá ČSCHDZ,určitě si musíte dát žádost. Dělám křížení abych si ověřila,že Al jsou opravdu čistě černé bez hnědé vlohy,jelikož se to bohužel objevuje,hlavně po importech.Takže jsem si to křížení vyzkoušela a takhle to fungovalo.Jen samožřejmě není přesně 1/4 černí,1/4 hnědí a 1/2 černí s vlohou,ale třeba je 1/2 hnědí a v druhé polovině je 1 čistě černý a zbytek s hnědou vlohou.

28.1.2020 16:00
kralickova

XXX.XXX.250.170

Spojení havana X feh

Přidám svůj dotaz. Předem dodávám, že se nejedná o registrované plemeno v ČR.

Spojení dvou zvířat samec havana vydří, samice marburská modrá (feh, lila) kuní bílopestíkatá. Ve vrhu narozena mj. dvě mláďata, která se zdají mít čistou modrou barvu. Ale mně to hlava nebere. Myslela jsem si, že je-li samec havana musí mít v genotypu ...cc... a u samice popsané barvy, že musí být ...ccdd... jak by bylo možné, aby vznikla mláďata, která nebudou mít cc? Čekala jsem vše buď v havaně nebo feh, ale modrou nechápu. Dokáže mi to někdo prosím vysvětlit? Díky.

28.1.2020 19:23

kralickova napsal(a):
Spojení havana X feh

Přidám svůj dotaz. Předem dodávám, že se nejedná o registrované plemeno v ČR.

Spojení dvou zvířat samec havana vydří, samice marburská modrá (feh, lila) kuní bílopestíkatá. Ve vrhu narozena mj. dvě mláďata, která se zdají mít čistou modrou barvu. Ale mně to hlava nebere. Myslela jsem si, že je-li samec havana musí mít v genotypu ...cc... a u samice popsané barvy, že musí být ...ccdd... jak by bylo možné, aby vznikla mláďata, která nebudou mít cc? Čekala jsem vše buď v havaně nebo feh, ale modrou nechápu. Dokáže mi to někdo prosím vysvětlit? Díky.

Samec je Havana,vydří neznám,a samice je Marburská nebo Kuní hnědá,modrá, bílopesíkatá modrá,hnědá?

28.1.2020 20:00
kralickova

XXX.XXX.250.170

Uživatel s deaktivovaným účtem napsal(a):
Samec je Havana,vydří neznám,a samice je Marburská nebo Kuní hnědá,modrá, bílopesíkatá modrá,hnědá?

Samec má barvu Havana Vydří (pravděpodobně tedy AABBccDDgogo) nebo-li Havana tříslová. Samice je bilopestikata kuní v barvě marburske (ne modré, ne hnědé) pravděpodobně tedy amanBBccddgog

28.1.2020 20:47

kralickova napsal(a):
Samec má barvu Havana Vydří (pravděpodobně tedy AABBccDDgogo) nebo-li Havana tříslová. Samice je bilopestikata kuní v barvě marburske (ne modré, ne hnědé) pravděpodobně tedy amanBBccddgog

Tříslová Havana není,Tříslový havanovitý ano,ale jestli to máte křížence různých plemen,tak to neporadím,jelikož vaše názvy mně moc neříkají.Marburský králík je,Kuní velký modrý,hnědý nebo Kuní ve 4 barevných rázech,jak už jsem psala.

28.1.2020 20:56
kralickova

XXX.XXX.250.170

Tříslová Havana není,Tříslový havanovitý ano,ale jestli to máte křížence různých plemen,tak to neporadím,jelikož vaše názvy mně moc neříkají.Marburský králík je,Kuní velký modrý,hnědý nebo Kuní ve 4 barevných rázech,jak už jsem psala.

Děkuji za hodnotnou odpověď. Předem jsem psala že se nejedná o plemeno v ČR uznané.

Šlo mi pouze o radu člověka znalého genetiky zda z Havany spojené s marburskou barvou může vyjít barva modrá.

28.1.2020 21:21

Ona vlastne modrá je naozaj šedá A pri niektorých importoch sa aj čierna javí ako hnedá... Jednoducho, ktosi sa rád pohrá s farbami a potom je to sranda A niekedy je aj náhoda blbec... Raz som videl čierneho Burgundaka a to už je riadny ulet...

28.1.2020 21:32
kralickova

XXX.XXX.250.170

Ona vlastne modrá je naozaj šedá A pri niektorých importoch sa aj čierna javí ako hnedá... Jednoducho, ktosi sa rád pohrá s farbami a potom je to sranda A niekedy je aj náhoda blbec... Raz som videl čierneho Burgundaka a to už je riadny ulet...

Děkuji. Genetiku se pořád učím a toto nezapadá na mé chabé vědomosti. Je-li fenotyp havana myslela jsem že je v genotypu jisté ...cc... Totéž fenotyp marburska barva je pro mě jasný genotyp ...ccdd... proto si neumím vysvětlit modrý fenotyp mláďat a doufala jsem že mi někdo bude umět toto osvětlit.

29.1.2020 07:02
babaula

XXX.XXX.150.8

Váše Havana není čistrokevná o fenotypu AABBccDDgg .ale o AABBccDdgg proto se při spojení z marburským AABBccddgg objevují modří,marburský a havana

29.1.2020 07:07

kralickova napsal(a):
Děkuji za hodnotnou odpověď. Předem jsem psala že se nejedná o plemeno v ČR uznané.

Šlo mi pouze o radu člověka znalého genetiky zda z Havany spojené s marburskou barvou může vyjít barva modrá.

Tak ta havana je s modrou vlohou,není čistá..Asi jako když spojíte dva havanovité třísláky a v hnízdě máte hnědé a modré.

29.1.2020 08:42
kralickova

XXX.XXX.250.170

Tak ta havana je s modrou vlohou,není čistá..Asi jako když spojíte dva havanovité třísláky a v hnízdě máte hnědé a modré.

Děkuji za odpověď. Tady jste ale kápla přesně na to co mi vrtá hlavou jak mohou dvě zvířata třeba z vašeho příkladů Havana tříslová předpokládám fenotypem Havana tříslová dát modré mládě? Nerozumím prostě tomu jak by mohlo u mláďat v genotypu zmizet ...cc... které nutně museli mít oba rodiče?

Chápu že i můj samec mohl nést gen modré barvy ale nerozumím jak by mohla havana najednou z fenotypu zmizet na čistou modrou když marburska u matky musí mít genotyp ...ccdd...

29.1.2020 08:43
kralickova

XXX.XXX.250.170

Z kterého rodiče by mládě mohlo získat dominantní alelu C?

29.1.2020 10:40
babaula

XXX.XXX.150.8

kralickova napsal(a):
Z kterého rodiče by mládě mohlo získat dominantní alelu C?

Ne alelu C ale alelu H to znamená tmavý marburský AABBccddggHH

29.1.2020 12:21
kralickova

XXX.XXX.250.170

babaula napsal(a):
Ne alelu C ale alelu H to znamená tmavý marburský AABBccddggHH

Myslela jsem alelu C která by schovala v barvě havanu že by ve fenotypu zbyla jen čistá modrá.

S lokusem H x h se zatím vůbec neorientuji, k tomuto lokusu jsem si přečetla v genetice od Zadiny ale chybí mi fotky a genotypy zvířat, abych to pobrala. Je to pro mě stále vyšší dívčí ...

Děkuji za vaše odpovědi.

29.1.2020 14:00
babaula

XXX.XXX.150.8

Havana může být AABBccDDgg nebo AABeBeccDDgg
pak může být divoce havanovitý AABBccDDGG a nebo železitě havanovitý AABeBccDDGG

stejný genotyp moodré barvy mají Vm,Mm nebo ZBm, ale každý odstín modré barvy je jiný. To dovede lokus H

29.1.2020 14:54
chovatelpodluzi

XXX.XXX.140.21

A jste si jistá, že máte mládě modré a nikoliv veveří? Nebo to, že třeba v předcích nefigurují vlohy pro kuní zbarvení, kdy homozygot kuní modrý je občas tak pěkně barevný, že jej od čistě modré u zakrslého nepoznáte? Příroda je čarodějka. Mně se před lety černopesíkatí rozsypali a ve vrhu se narodili mladí v rodičovských barvách z nichž tato barvička je, čili činčilové, červené, žluté s různou stříbřitostí. A to, i když by to jít nemělo... U zakrslíků se to míchá hodně, však se podívejte na panenku spousty rázů. Svítí líp než u velkých kun. A otter (vydří) je kombinace tříslové a bílopesíkaté.

29.1.2020 15:38
kralickova

XXX.XXX.250.170

chovatelpodluzi napsal(a):
A jste si jistá, že máte mládě modré a nikoliv veveří? Nebo to, že třeba v předcích nefigurují vlohy pro kuní zbarvení, kdy homozygot kuní modrý je občas tak pěkně barevný, že jej od čistě modré u zakrslého nepoznáte? Příroda je čarodějka. Mně se před lety černopesíkatí rozsypali a ve vrhu se narodili mladí v rodičovských barvách z nichž tato barvička je, čili činčilové, červené, žluté s různou stříbřitostí. A to, i když by to jít nemělo... U zakrslíků se to míchá hodně, však se podívejte na panenku spousty rázů. Svítí líp než u velkých kun. A otter (vydří) je kombinace tříslové a bílopesíkaté.

Jistá si právě vůbec nejsem proto jsem se ptala zda by to teoreticky bylo možné modrá barva. Sama matka je kuní takže kuní v genetice je a panenku má s červeným odleskem. Otec též.

Mláďata už mají vidět i vydří (tříslové) znaky. Shodou náhod mám v druhém stejně starém vrhu ze stejného otce mládě jednoznačně fenotypem marburské, tato jsou proti němu prostě modrá.

Děkuji za vaše zkušenosti asi v tom chci najít víc jasných pravidel než jsem se svou znalostí genetiky zatím schopná pochopit.

29.1.2020 21:43
meky 37

XXX.XXX.127.220

Zdravím, tak jsem návrh ne regenerační křížení dal nějak dohromady. Jen nevím jak správně pojmenovat když mám genotyp AA BB Cc DD gg KK rex rex ?
CC KK je to černý dominantní homozygot (mlynář)
CC Kk černý strakáč heterozygot
CC kk černý recesivní homozygot (kominík)
Cc Kk černý strakáč heterozygot s vlohou pro havana
Cc kk černý recesivní homozygot s vlouhou pro havana (kominík)

Cc KK černý dominantní homozygot s vlohou pro havana?(mlynář)

Takhle to mám napsaný je to právně? Ještě se mi tam motá slovíčko monohybrid ale to přesně nevím co to je. Díky za odpovědi.

4.2.2020 13:22
babaula

XXX.XXX.150.8

meky 37 napsal(a):
Zdravím, tak jsem návrh ne regenerační křížení dal nějak dohromady. Jen nevím jak správně pojmenovat když mám genotyp AA BB Cc DD gg KK rex rex ?
CC KK je to černý dominantní homozygot (mlynář)
CC Kk černý strakáč heterozygot
CC kk černý recesivní homozygot (kominík)
Cc Kk černý strakáč heterozygot s vlohou pro havana
Cc kk černý recesivní homozygot s vlouhou pro havana (kominík)

Cc KK černý dominantní homozygot s vlohou pro havana?(mlynář)

Takhle to mám napsaný je to právně? Ještě se mi tam motá slovíčko monohybrid ale to přesně nevím co to je. Díky za odpovědi.

Kříženec, který se liší v jednom znaku se nazývá monohybrid. Jde li o dva znaky je to dihybrid, tři znaky trihybrid, čtyři znaky tetrahybrid a více znaku polyhybrid. Doporučují knihu ABC genetika drobných zvířat.

Přidejte reakci

Přidat smajlík