krakik

XXX.XXX.233.169
mužu připouštět 5 měsícu starou samici
Uživatel s deaktivovaným účtem

Ne.
krakik

XXX.XXX.233.169
raději počkám děkuju
Králík středního, malého nebo zakrslého plemene pohlavně dospívá již ve čtvrtém měsíci a někteří jedinci i dřív. Nejde li o zakrslíka tak v tomto věku není vhodné připouštět. Krom pohlavní dospělosti je důležitá standardní váha a vyspělost. Při brzkém připuštění dochází k tzv. podražení. Samička zpomalí nebo i zastaví vlastní vývin a veškerou energii dá do krákíčat. Pokud je samice tělesně vyspělá je vhodné ji připustit minimálně po půl roce. Ideální je to sedmí měsíc. U zakrslíků je to jedno, tam je lepší vzrůst na škodu. Takže pokud se jedná o zakrslíka, tak v pátém klidně připusťte.

Hyly jsou vyšlechtěné na ranost vývinu,ale pochybuji,že tazatel má čistě brojlerového králíka.Z mé zkušenosti u ostatních plemen ať už malých,středních a obzvlášť velkých,je to brzy.Často připouštím samice středních plemen i v roce a problém s připuštěním jsem za celá léta měla asi 3x a s odchovem snad vůbec.Třeba momentálně mám mladé u 3 samic,které jsem připouštěla až ve 13 měsících.Mají 7,7 a 8 mláďat a starají se vzorně.
Tady už je problém diskutovat. Čím dál častěji se se stává, že tazatel založí vlákno s nedostatkem informací, jako v tomto případě a pak už do diskuze nevstoupí. Podle mne se jedná o dorostence, kteří to dělají z nudy, anebo se baví reakcemi ostatních.
Ještě k tomu připouštění. Loni jsem odděloval samce od samic přesně ve čtyřech měsících a za 25 dní se mi jedna samička okotila. Měla 9 mladých, dvě vytáhla z hnízda,ale zbylých sedm v pohodě odchovala. Před vánoci měla další a opět to samé 9 narozených 7 odchovaný. Před pár dny jsem ji porazil a živou váhu měla 4,8 kg.(Ča)
Tím nechci říci že je vhodné připouštět dřív než v sedmém měsíci.
Georgi

XXX.XXX.168.10
Připustit samici v pěti měsících u středních a velkých plemen je brzy.Mám křížence středních plemen s NOS.První připouštění provádim nejdříve v 6,5 až 7 měsících.V drtivé většině samice odchovaly mladé v pohodě a hnízda byla početná.Když jsem je zkusil připustit s BO menšího vzrůstu mladé samice po 14 měsících měli 7kg.
krakik

XXX.XXX.233.169
mám burgunskou samici a 6 měsícu ji bude 20 března
krakik

XXX.XXX.233.169
a co u samce tomu bude také koncem tohoto měsíce pul roku.děkuju za radu
Georgi

XXX.XXX.168.10
Samec v půl roce připustí bez problému, u samice bych pod 6 měsíců nešel.V šesti a půl měsíci to půjde.
horal
napsal(a):
Tady už je problém diskutovat. Čím dál častěji se se stává, že tazatel založí vlákno s nedostatkem informací, jako v tomto případě a pak už do diskuze nevstoupí. Podle mne se jedná o dorostence, kteří to dělají z nudy, anebo se baví reakcemi ostatních.
Ještě k tomu připouštění. Loni jsem odděloval samce od samic přesně ve čtyřech měsících a za 25 dní se mi jedna samička okotila. Měla 9 mladých, dvě vytáhla z hnízda,ale zbylých sedm v pohodě odchovala. Před vánoci měla další a opět to samé 9 narozených 7 odchovaný. Před pár dny jsem ji porazil a živou váhu měla 4,8 kg.(Ča)
Tím nechci říci že je vhodné připouštět dřív než v sedmém měsíci.
Dotaz,rodí prvničky předčasně?
Olánek
napsal(a):
Dotaz,rodí prvničky předčasně?
U vás člověk nikdy neví ,, co tím básník chtěl říct ", ale asi narážíte na těch 25 dní. Ne nerodí předčasně, jenom než jsem je stačil rozdělit tak si bratři, anebo alespoň jeden, pohrál se sestrou takže v době rozdělení už byla téměř týden březí.

já tedy chápu velkochovatele, kteří mají třeba 100 samic, pro ně má význam každý uspořený den a každé deko navíc, ale vždyť tady máme všichni chov jako koníčka, tak proč to tak hrotit. Měsíc navíc snad nikoho nezruinuje. Letos jsem si zasadila hrušky Solánky, prvních plodů se dočkám zhruba za 10let, těch pár dní u králíků je přece nic.
napsal(a):
já tedy chápu velkochovatele, kteří mají třeba 100 samic, pro ně má význam každý uspořený den a každé deko navíc, ale vždyť tady máme všichni chov jako koníčka, tak proč to tak hrotit. Měsíc navíc snad nikoho nezruinuje. Letos jsem si zasadila hrušky Solánky, prvních plodů se dočkám zhruba za 10let, těch pár dní u králíků je přece nic.
Souhlasím!!