Zajímaly by mě vaše zkušenosti s reakcí po očkování na myxomatozu. Vždy mi jezdí očkovat veterinářka, vždy chci monovakcínu (mor dává do druhé stříkačky zvlášť). Ale již po několikáté se mi stalo, že má některé zvíře po očkování reakci.
Jednou začala samice kýchat a udělaly se jí strupy na uších, i na okrajích. Boláky postupně odpadly, ale okraje uší jí zůstaly jako "vykousané" - odpadával vždy i kousek ucha. Očkovaná byla v první polovině březosti, porodila pak 29. den, vrh "nedopečený" celý obratem uhynul.
Při dalším očkováním (jiný výrobce vakcíny) mám u zvířat opět reakci :-( Mladá samička, očkované poprvé (3 měsíce věku) - pár boláčků na hlavě mezi nosem a očima, jeden u oka, několik na zádech v srsti, všechny do velikosti 3 mm. Další dospělá samice (přeočkovávaná) začala mohutně kýchat a trvalo to cca 3 týdny než ustala, boláky žádné. A poslední dospělá samice (přeočkovávaná) měla též pár boláků na uších a jeden na hřbetě v srsti.
Očkováno bylo cca 16 zvířat, z toho tři měla reakci. Dle veterinářky se to stát může, ale nijak zvlášť se o tom nikde nepíše, tak mě zajímá, stává se vám to opravdu?
Předem děkuji za zkušenosti.
ančovička1
napsal(a):
Po očkování jsem u kraliku nikdy žádné vami popisované reakce za 20let neměla...a očkovat brezi samici ,to je hodně,hodně nerozumné..
Děkuji za zkušenost, já nemám 20 let zkušeností, proto se vždy ptám veterinářky a dám na její odbornou radu, když mi řekne, že očkování není problém u dané skupiny, tak ji očkovat nechám.
kralickova
napsal(a):
Děkuji za zkušenost, já nemám 20 let zkušeností, proto se vždy ptám veterinářky a dám na její odbornou radu, když mi řekne, že očkování není problém u dané skupiny, tak ji očkovat nechám.
Chápu vás,clovek se spoleha na odbornika,ale vzdy to tak nemusi být..take jsme k kraliky začínali studovali jejich chov..ockoval nám veterinář..očkovali jsme podle doporučeneho staří kraliku,vse v pořádku,ale jednou po druhém očkování nám vychcipalo přes 20 4měsíčních kraliku, to nam zbyly jen oči pro pláč..pozdeji jsem se dozvedela,že jsem nebyla sama..
Ono ualezi na vakcíne, jak je stará, po otevření a namichani vakciny se musi do nekolika hodin spotrebovat, dále čistota jehel,nepichat kraliky jednou jehlou vsechny (celou vesnici) a dezinfikovat.
Od te doby vakcinu kupujeme a ockujeme si sami.. myxa neni.ani mor..ťukám😀..
Neni normalni,že vám po očkování probíhá myxomatoza v mírnější formě,ale kralici,kteří ji přežijí,bývají bacilonosici..
Možná byste se mela obratit na jineho veterináře nebo si kraliky očkovat sami..
Urcite se vam k tomuto problemu ozvou i další zkušení chovatelé..tak chovu zdar,😀🐇🐇🐇
borax
napsal(a):
Reakce na myxomatózu bývá někdy při dvojpvpichu do ucha.Jen , ale drobná reakce.Nic co by králíka zabilo.
Stane se, že po očkování 2 -3 dny méně žerou.
Dvojvpichem jsem očkovala jednou, přišlo mi to ale zbytečně drastické, proto již cca 2 roky nechávám očkovat běžně v injekci.
Na základě načtených zkušeností jsem preferovala monovakcíny myxa / mor. Ale ty reakce se mi prostě vůbec nelíbí :-( Dle vetky to není překvapivé, když se jedná o očkování živou vakcínou. Ale nikde se o tom nic moc nepíše, proto se ptám, zda se vám to stává. Zatím vidím, že ne. Pak to fakt nechápu už vůbec...
A to jsem si vzpomněla, že reakci jsem tu měla na 2x ale dokonce 3x. Ještě při jedné várce očkování měla reakci dvouměsíční odstávčata, myslím, že byla tenkrát 2 - také pár boláčků na oušku.
Má někdo prosím nějaký typ, proč to může být? Jak jsem psala, očkováno bylo už různými vakcínami, jiný výrobce byl zvolen právě s ohledem na reakce. Ale bez efektu.
Očkujete monovakcíny nebo mormyx? A jestli mono prosím jakého výrobce kupujete na myxu? Děkuji.
kralickova
napsal(a):
Dvojvpichem jsem očkovala jednou, přišlo mi to ale zbytečně drastické, proto již cca 2 roky nechávám očkovat běžně v injekci.
Na základě načtených zkušeností jsem preferovala monovakcíny myxa / mor. Ale ty reakce se mi prostě vůbec nelíbí :-( Dle vetky to není překvapivé, když se jedná o očkování živou vakcínou. Ale nikde se o tom nic moc nepíše, proto se ptám, zda se vám to stává. Zatím vidím, že ne. Pak to fakt nechápu už vůbec...
A to jsem si vzpomněla, že reakci jsem tu měla na 2x ale dokonce 3x. Ještě při jedné várce očkování měla reakci dvouměsíční odstávčata, myslím, že byla tenkrát 2 - také pár boláčků na oušku.
Má někdo prosím nějaký typ, proč to může být? Jak jsem psala, očkováno bylo už různými vakcínami, jiný výrobce byl zvolen právě s ohledem na reakce. Ale bez efektu.
Očkujete monovakcíny nebo mormyx? A jestli mono prosím jakého výrobce kupujete na myxu? Děkuji.
Když se vrátíte k tomu "drastickému" očkování dvojvpichem, problémy zmizí.
Tak jednoduché.
Boláky v uchu se běžně dělají.
Je to normální odezva imunit.systému, tak jako u jiných savců.
Mimoto tímto způsobem očkování uděláte z jedné vakcíny "mraky" králíků( až 100 ks).
Jochro

XXX.XXX.238.3
Dobrý den
Chci se zeptat a nemám nikde odpověďi k očkování si sám a s tím i spojený nákup vakcíny.
Myslel jsem si, že to nejde, že je vakcína na předpis a očkovat sám nemůžu???
Jochro
napsal(a):
Dobrý den
Chci se zeptat a nemám nikde odpověďi k očkování si sám a s tím i spojený nákup vakcíny.
Objednáváme vakcinu na vet.klinice,nejmensi davka je na 20kraliku..kupujeme mormyx..koupite si příslušné jehly,tenčí a připravíte lih k dezinfekci jehly po každém vpichu.:)
Jochro
napsal(a):
Dobrý den
Pokud to umíte, a pokud Vám to veterinář prodá...
Vakcíny jsou na předpis. Resp.bez veterináře je neseženete.
Dle vet.zákona by lajk neměl aplikovat jakékoliv injekční přípravky.
JanysekT

XXX.XXX.211.217
Dobrý večer,
Prosím o radu, nechala jsem oočkovat našeho malého kralíčka 9měsíců, tento pátek 15.5.2020 u veterináře vakcínou PESOTIN MORMYX od pátku nechce Rozík nic jíst ani pít motá se a padá na bok. Nemůže se ani podrbat. Jsem z toho nešťastná a nevím kde se stala chyba. Teď večer padnul na bok a hrozně se klepal. Bojím se, že nevydrží do rána. 😢😢😢
Nevím co mám dělat moc se o něj bojím
Děkuji za každou reakci