JKV
XXX.XXX.221.170
Dobrý den,
odchovala jsem dva týdenní králíčky, o které se přestala samice starat. Teď jim je něco málo přes měsíc a zvažuji jejich návrat do venkovní králíkárny. Celou dobu byli u nás doma a bojím se je vrátit zpět bez nějaké aklimatizace. Nevím, jestli stačí jen pořádně zateplit kotec a kdyžtak jim tam dát dočasně ještě nějaké kotiště. Máte s tím někdo zkušenosti? Předem děkuji za odpovědi.
JKV
XXX.XXX.221.170
Hnízdo bylo absolutně bez chlupů, přitom vše předtím vypadalo normálně - mláďata v hezky upraveném hnízdě. Králíčata byla mokrá - z hnízda si udělala spíš záchod a po smrti jednoho z těch pouhých tří, které měla, jsem ta zbylá už raději odebrala. Jinak máte zkušenost s tou aklimatizací?
Uživatel s deaktivovaným účtem
Pokud se samice týden stará,tak se po týdnu z ničeho nic starat nepřestane.Pokud bylo hnízdo mokré může to být z více příčin.Malý kotec,málo podestýlky,špatný odvod moči a tím zatékání pod hnízdo,některé samice na hnízdo navrší všechnu podestýlku v kotci a když je mokrá,tak jsou mokří i mladí,může tam zatékat z kotce nad ní,pokud tam nějaký je,špatně větraný kotec a tím vlhko apod.Také mám samici,co vrší na hnízdo všechnu podestýlku,a tak jí každý den musím všechno mokré vyndat a dát suchou slámu a pak jsou mláďata v suchu.Jinak měsíční mláďata mohou být venku bez jakéhokoliv zatetlování kotce,stačí dostatek suché podestýlky.
JKV
XXX.XXX.221.170
No myslím si, že samice neměla mléko. Když jsme zkoušeli mladé aspoň na krmení dát k matce, snažili se sát, ale bylo vidět, že stále hledají plný struk.
JKV
XXX.XXX.221.170
rapotacka11
napsal(a):
Jinak máte zkušenost s tou aklimatizací?
Nemám.
Já bych je neodebrala.
Doupravila bych hnízdo.
Snažila jsem se hnízdo zakrýt, ale ráno to vypadalo stejně jako před zakrytím. Jinak se nám snad ještě nestalo, že by se samice přestala starat. A takhle malé počty ve vrhu by většina chovatelů řešila asi radikálněji.
Pokud by samice neměla mléko,jsou mláďata za 3 dny mrtvá.Na mláďatech je vidět jestli jsou napitá a prospívají či nikoliv.
JKV
XXX.XXX.221.170
napsal(a):
Pokud by samice neměla mléko,jsou mláďata za 3 dny mrtvá.Na mláďatech je vidět jestli jsou napitá a prospívají či nikoliv.
To možná i dříve. Navíc sací reflex ztrácí velmi rychle. Je možné, že by samice ztratila mléko po tom týdnu? Změnu stravy ani nic podobného neměla.
JKV
napsal(a):
To možná i dříve. Navíc sací reflex ztrácí velmi rychle. Je možné, že by samice ztratila mléko po tom týdnu? Změnu stravy ani nic podobného neměla.
Dva dny mláďata vydrží.Stalo se mně asi 3x,že samice uhynula při porodu a mláďata zůstala v hnízdě.Za dva dny mně porodila jiná samice,které jsem je přidala,ale bylo jich moc a další samice porodila až o den později a přesto ještě 2 mláďata vydržela,jednou uhynulo.Všechna podložená mláďata se chytla u náhradních matek a vyrostla. .Pokud je samice zdravá,dostatečně krmená,tak mléko neztratí a už vůbec ne ze dne na den.Navíc mláďat bylo málo.Pokud je mláďat hodně,tak mohou některá zaostávat či uhynout,když samice není moc mlíčná,ale při 3 mláďatech.Kontroluji mláďata čtvrtý den a pokud některá zaostávají,je vidět,že se dostatečně nenapijí,dám je buď k jiné samici a pokud nemám kam,tak je utratím. Byla na pohled napitá?
JKV
XXX.XXX.221.170
Bříška měla vrásčitá a co mě nejvíc zarazilo byl ten rozdíl ve velikosti. Když jsem je vážila, jedno mělo 80 g a druhé 150 g. Když to porovnám s jiným aktuálním vrhem se třemi mláďaty, která jsou opravdu obří na jejich věk, díky jejich malému množství, něco bylo špatně. Taky by mě zajímalo kvůli čemu zahynulo to třetí, které bylo právě jedno z těch větších, vytahnuté nebylo, zůstalo s mladými v hnízdě.
Proč mládě uhynulo vám nikdo neřekne,možná by se nezjistilo ani na pitvě.Jsou to zakrslíci?
JKV
XXX.XXX.221.170
Nn, chováme na maso