Martin211

XXX.XXX.239.52
Dobry den, prosim o radu, mam samici krera pred mesicem porodila 8 kralicku, samice je asi 10 mesicu stara, mlade ma poprve. Asi pred 2 dny jsem u samice spozoroval ze nezere ani nepije, lezi porad v jednom rohu kralikarny a vubec se nehybe, mladi kralicci jsou vsichni vitalni. Krmin senem, jecmenem, a pridavam repu nebo mrkev, v takovem mnozstvi aby jim nezustavala do druheho dne, samozrejme kazdy den davam cistou vodu a mladym kralickum pridavam ovesne vlocky. Prosim o radu, kde se stala chyba, nebo co se samici. Podotykam ze takhle krmim vsechny kraliky a vzdy bez problemu. Predem dekuji za odpoved.
Uživatel s deaktivovaným účtem

chyba se stala v tom, že to neřešíte už dva dny. teď už fakt jen zabít.
Martin211

XXX.XXX.239.52
A muzete mi prosimvas rict, co se te samici teda stalo, proc prestala zrat z jakeho duvodu? A co bych mel resit pred tema 2 dny, nebo spis jak bych to mel resit?
JKV

XXX.XXX.221.170
napsal(a):
chyba se stala v tom, že to neřešíte už dva dny. teď už fakt jen zabít.
A co se třeba pokusit zjistit co jí je? Může chodit? Je tady spoustu možných příčin, které se nemusejí řešit hned smrtí.

JKV
napsal(a):
A co se třeba pokusit zjistit co jí je? Může chodit? Je tady spoustu možných příčin, které se nemusejí řešit hned smrtí.
po dvou dnech už je na takové věci hodně pozdě.
králík je zvíře, které musí žrát. když nežere, metabolicky se rozsype a pak už je úplně fuk, co mu bylo.

Martin211
napsal(a):
A muzete mi prosimvas rict, co se te samici teda stalo, proc prestala zrat z jakeho duvodu? A co bych mel resit pred tema 2 dny, nebo spis jak bych to mel resit?
přede dvěma dny jste měl řešit, co to asi může být, ideálně s veterinářem, a hlavně jste měl začít dokrmovat.
takové krmení a něco trochu na bolest a něco trochu na podporu trávicího traktu kolikrát k vyléčení stačí a už ani člověk nemusí pátrat pod prvotním problémem, což může být celkem cokoliv.
ale po dvou dnech už jsme prognosticky úplně, ale úplně někde jinde, máte tam stázi GIT a lipidózu jater a možná už i metabolickou acidózu, prostě spíš prokaučováno
JKV

XXX.XXX.221.170
napsal(a):
po dvou dnech už je na takové věci hodně pozdě.
králík je zvíře, které musí žrát. když nežere, metabolicky se rozsype a pak už je úplně fuk, co mu bylo.
To je pravda, ale za pokus o záchranu nic nedáte. Pokud to majitel zkoušet nehodlá, ať se aspoň to zvíře netrápí

Samice měsíc po porodu nejspíš dostala parézu trávicího ústrojí.Málo vlákniny,chybějící minerály.Pokud nežere 2 dny,tak problém s trávením trvá ještě dále.Většinou samice začne méně pít,méně žrát seno,postupně i zrní.Pokud vidím,že nějaký králík se aktivně nežene ke krmení,podám hned do tlamičky Emanox.Mám s ním jen tu nejlepší zkušenost.Můžete zkusit dát samici od mladých,někam kde by se musela pohybovat,podávat Emanox,dokrmovat,ale jinak nechat jen seno či slámu,ale jestli se vám ji podaří zachránit,nevím.
Roxana_DeRose

XXX.XXX.201.22
No, vidíte máte štěstí, že ji máte ještě naživu...
Nevím, jak je možné, že jste si "nevšiml", že nežere.
Buďte rad a zkuste jí zachránit...
Já nejsem žádná chovatelka, měla jsem do včerejška jedinou samičku a to nuceně bez potomstva (od narození Bordetella) a hlídala jsem si zvíře (hlavně jídlo a pití prakticky nonstop)...
Ať jí bylo cokoliv žrala vždy, i když třeba jen 3x méně!
Stačil jediný den, kdy nejedla a druhý den mi uhynula v křečích v náručí :-(
Za týden a půl by jí bylo 8 let.
Važte si každého života,
i králičího...je vzácný!!!!
Tyhle dotazy se objevují pořád, bez zpětné vazby. Je položen dotaz, jako v tomhle případě 14.4. Několik lidí na něj reaguje, ale tazatel už vlákno ignoruje. Dnes je 20.4 a za tu dobu by byl králík už dávno po smrti, anebo by čile poskakoval po kotci jelikož autor si nevšiml, že samice vyžírá vločky králíčatům. V jiných případech pokud neni odpověď chlácholivá jakou tazatel očekával, jsou všichni necitlivé zrůdy, které by zde neměli vůbec diskutovat. Ono opravdu nebude už s kým a o čem diskutovat.
Já jen doplním, že spousta chovatelů plaší, jak králík nežere, ale pochybuju, že stojí u kotce 24 hodin denně nebo mají chov pod kamerovým systémem. To, že samice zrovna v době krmení nehrne k misce neznamená, že si nedá později nebo že nežere aspoň seno.
Samozřejmě může nastat zdravotní problém, ale jak postupovat bylo napsáno výše dostatečně. Řešit to po dvou dnech a ještě na diskuzi, to je stejné jako připsat to do dopisu pro Ježíška..

Pro ty, co se tu rozčilují a káží o vzácnosti života. No asi tak, v tuhle chvíli mám doma cca 100 králíků různého stáří, starám se o ně, nic jim nechybí a po pár měsících bezstarostného života skončí na talíři. Pokud některý onemocní, zabiju ho a sežere ho pes. Králík pro mě není mazlík a nebudu kvůli nemoci, která stejně většinou končí smrtí zvířete dávat několik tisíc za veterináře. Ty peníze radši investuju do nového zařízení a kvalitního krmení, protože tím že je zvíře kvalitně krmené a v čistotě zabráníte z 99,5% nemocem typu na který se tu ptá zadavatelka.