Terez13

XXX.XXX.142.242
Hezký den,
dnes jsem králíkovi po zákroku mazala ránu na hrudi a po přejetí srsti na zádech jsem ucítila prsty něco na jeho kůži - vypadá to jako stroupky, trošku mokvavé, namazala jsem mu to tak mastí na drobná poranění, ale přesto mi vrtá hlavou, jestli to není nějaký kožní problém. Nemáte s tím již někdo zkušenost? Přijde mi zvláštní, že by se takhle někde odřel... Děkuji moc za odpovědi.
Od králíků nic takového neznám, ale na fotkách mi to velmi připomíná častý problém obzvlášť dlouhosrstých psů - hot spot. Nebo-li zapařeninu. Je to zarudnuůá kůže (spíš jen zrůžovělá), která má povrch v konzistenci i barvě jako začínající mokrý strup - žluto, bílo růžovou matlavou vrstvičku.
Zapařenina by samozřejmě asi na takovém místě u králíka opravdu nebyla běžně reálná. Ale píšete o nějakém zákroku, takže mě napadá, zda při zákroku nemohlo k podobné mechanice vzniku na tomto místě dojít.
U psů na toto platí hlavně vzduch, tedy místo a okolí v okruhu alespoň 1 cm vystříhat, aby mohlo vysychat a nelepily se do něj chlupy. Pak stačí několikrát denně omýt čistou Betadinou, případně u špatného hojení mi velmi pomáhal Bepanthen na dětské opruzené zadečky :-)
Jen pro pořádek, kožní problém typu hot spot se zvětšuje takřka před očima...
Terez13

XXX.XXX.142.242
kralickova
napsal(a):
Od králíků nic takového neznám, ale na fotkách mi to velmi připomíná častý problém obzvlášť dlouhosrstých psů - hot spot. Nebo-li zapařeninu. Je to zarudnuůá kůže (spíš jen zrůžovělá), která má povrch v konzistenci i barvě jako začínající mokrý strup - žluto, bílo růžovou matlavou vrstvičku.
Zapařenina by samozřejmě asi na takovém místě u králíka opravdu nebyla běžně reálná. Ale píšete o nějakém zákroku, takže mě napadá, zda při zákroku nemohlo k podobné mechanice vzniku na tomto místě dojít.
U psů na toto platí hlavně vzduch, tedy místo a okolí v okruhu alespoň 1 cm vystříhat, aby mohlo vysychat a nelepily se do něj chlupy. Pak stačí několikrát denně omýt čistou Betadinou, případně u špatného hojení mi velmi pomáhal Bepanthen na dětské opruzené zadečky :-)
Jen pro pořádek, kožní problém typu hot spot se zvětšuje takřka před očima...
Je to možné, ještě mě napadlo, jestli se nespálil náhodou o trubku od topení, jednu chvíli tam totiž vysedával Nemám pocit, že by se mu to zvětšovalo, za chvíli se mu na to půjdu podívat. Každopádně moc děkuji za radu!
Terez13

XXX.XXX.142.242
Andy Řípová
napsal(a):
Dobry den muj kralik to ma taky uplne to same to co mate na fotkach a ma to na zadech a na hlavicce
dned jsem to objevila uz vite co to je ? Mam strach a obavy dekuji Řípova
Dobrý den, bohužel nevím co to je. Veterinářka říkala, že se pravděpodobně odřel, mazali jsme to a už se mu to hojí. Problém je, že ani ne měsíc po zahájení rány se mu to udělalo znovu na noze :( Příští týden jdeme znovu na veterinu tak uvidíme.
Terez13

XXX.XXX.242.70
Andy Řípová
napsal(a):
Dobry den muj kralik to ma taky uplne to same to co mate na fotkach a ma to na zadech a na hlavicce
dned jsem to objevila uz vite co to je ? Mam strach a obavy dekuji Řípova
Ještě zkuste zjistit, jestli by se nemohlo jednat o alergickou reakci. Dnes jsem nad tím přemýšlela, poprvé se nám to objevilo po první narkóze (viz foto) v místě, kde mu byly vpichovány léky. Nyní se mu to objevilo na noze opět v místě vpichu antibiotik a léků proti bolesti po druhé narkóze, při druhé narkóze se nám také objevila i alergická reakce v očích (oteklé, červené). Vzpomněla jsem si, že něco podobného se mu udělalo na kůži i po tom, co jsem mu aplikovala spot on, akorát to bylo asi v malé dávce a tak to zmizelo. Může to být alergická reakce na něco, co mu aplikujete. Našemu Frodovi byla prokázána kontaktní alergie, ale nevím, zda to může souviset i s podáním léků. Každopádně to co je zde na fotografii už má zarostlé novou srstí, teď řešíme nohu. V úterý to budu konzultovat s veterinářkou, protože se to opravdu objevilo až po tom, co začal dostávat nějaké léky či chemické přípravky. Každopádně jak píše paní výše - místo dokola vystříhat a mazat mastí, nám pomohl hodně Alaptid, ale je to běh na dlouhou trať. Strašně dlouho trvá, než se místo zklidní a začne hojit.
Maciček

XXX.XXX.252.207
Dobrý den, našemu se to taky objevilo je malí ještě nebyl ani očkovaný. Tak nevím co to může být. Už jste něco zjistili???
nechat udelat lab. rozbor. v praze https://www.labvet.cz/odbery-vzorku.php jinde podle veterinare