Dobrý den, pořídila jsem si prvního králíčka směsky jako kamaráda. Králíkárnu jsem pořídila o vnitřním rozměru 80x80cm a výběh má 2x3m. Od chovatelky mi bylo doporučeno krmení Energy's start klasik, seno a vodu. Seno beru kvalitní z farmy, suším kopřivy a vody mám také dost
Chci se zeptat, jestli mu můžu dát i čerstvě natrhané listy pampelišky, žebříčku a chudobky? Tvrdý chleba má neomezeně a mrkev dávám 2x týdně. Četla jsem, že i oves je fajn, kde ho prosím seženu? Jako podestýlku dávám hobliny a slámu. Čistím ho každý třetí den.
Moc děkuji za doporučení, rady a reakce
Seno, ovesné vločky, větvičky, zelené lístky z louky,
ty zatím po troškách, než si na ně žaludek zvykne.
zvykne si hodně brzy. U zeleného krmení nesmí
dojít k zapaření!
Muže se krmit mrkev i s natí.
Jablko - vše nové pomalu.
http://www.kralici.cz/pages.asp?f=krmeni
Pokud to má být králík kamarád, jak bylo psáno v úvodu, pak ho nemůžete krmit jako prasátko :-) Osobně bych sehnala ten oves, dávala jednou denně (množství podle stáří a velikosti), k tomu seno a vodu. Stačí. Proč vymýšlet další a další "pochoutky" - a pak tu za čas pokládat dotazy Králík se nafoukl...Králík nežere...Králík má průjem...
Kateřina Zemanová
napsal(a):
Zakrslý není. Je to normální vesnická směs na maso
Je mu 11 týdnů. Paní krmila Energy's klasik, tak jsem ho koupila taky.
Tak to Jo :),ja mam zakrslé, vločky dávám jeste chvíli po odstavu, pak uz jen granule , chleba vubec, radši větve na okus, ale stojím si za tim že míchat granule s dalšími potravinami mu bude jen ku škodě na váze , buď jedno nebo druhé ....
mlckova
napsal(a):
Tak to Jo :),ja mam zakrslé, vločky dávám jeste chvíli po odstavu, pak uz jen granule , chleba vubec, radši větve na okus, ale stojím si za tim že míchat granule s dalšími potravinami mu bude jen ku škodě na váze , buď jedno nebo druhé ....
Ok, budu tedy dávat jen granule. Někdo mi říkal, že dává i vařené brambory. Větvičky bohužel nemám kde sehnat
Ve výběhu je tráva, tak na tu si snad zvykne. Paní mu taky dávala každý den trochu zeleného
Kateřina Zemanová
napsal(a):
Ok, budu tedy dávat jen granule. Někdo mi říkal, že dává i vařené brambory. Větvičky bohužel nemám kde sehnat
Ve výběhu je tráva, tak na tu si snad zvykne. Paní mu taky dávala každý den trochu zeleného
Pokud je zvyklý na zelené tak v pohodě , naši králíci mají radi vrby, břízy, buky, v zimě řežu ovocné , taky můžete zkusit smrčky , u nás zajíci ničí v lese jedle a modřiny tak by mohly chutnat i králíkum 😁
Kateřina Zemanová
napsal(a):
Jasně pro výkrm dávají ječmen , oves, řepu, brambory, granule, vše jenom aby rychle nabrali,to je v pořádku , ale u Vás asi nebude důvod nebo ho pak chcete na pekáč ? 😂
Georgi

XXX.XXX.168.10
Králíky chovám už dlouho. Způsob krmení který se krmil před 30 nebo 40 lety se změnil .Dříve se krmila směs vařených brambor se šrotem aby králíci rychle rostli . Sušili se kopřivy kvůli srsti . Dnes všechny tyto živiny obsahují granule. Granule je dobré krmit zvlášť u mladých králíků . U starších králíků granule nebo jádro krmit pomalu . Stačí obden Pokud si králík zvykne na krmení trávou pak už seno nepotřebuje . Je důležité zvykat králíky na trávu pomalu . To platí hlavně u první trávy z jara .Tráva nesmí být zapařená nebo mokrá . Mokrá tráva se snadno zapaří .U králíka stáří 11 týdnů je to obzvlášť důležité !Oves seženete v prodejně krmiv pro zvířata
mlckova
napsal(a):
Pokud je zvyklý na zelené tak v pohodě , naši králíci mají radi vrby, břízy, buky, v zimě řežu ovocné , taky můžete zkusit smrčky , u nás zajíci ničí v lese jedle a modřiny tak by mohly chutnat i králíkum 😁
Aha, tak to jsem netušila že i tyhle druhy větviček může
Super, zkusím někde sehnat
Moc děkuji!!
Georgi
napsal(a):
Králíky chovám už dlouho. Způsob krmení který se krmil před 30 nebo 40 lety se změnil .Dříve se krmila směs vařených brambor se šrotem aby králíci rychle rostli . Sušili se kopřivy kvůli srsti . Dnes všechny tyto živiny obsahují granule. Granule je dobré krmit zvlášť u mladých králíků . U starších králíků granule nebo jádro krmit pomalu . Stačí obden Pokud si králík zvykne na krmení trávou pak už seno nepotřebuje . Je důležité zvykat králíky na trávu pomalu . To platí hlavně u první trávy z jara .Tráva nesmí být zapařená nebo mokrá . Mokrá tráva se snadno zapaří .U králíka stáří 11 týdnů je to obzvlášť důležité !Oves seženete v prodejně krmiv pro zvířata
Dobrý den, trávu dostává suchou, denně mu natrhám okolo 5 lístků pampelišky, 4 jetelíčky, osuším je a pak mu je dám. Ve výběhu trávu mít bude, případně bych musela vymyslet jinou variantu, která mě zatím nenapadá.
Granule dávám jednou denně večer. Kopřivy jsem natrhala a také je suším. Jinak jednou týdně dostává mrkev. Chleba tedy jak jsem se dozvěděla dávat moc nebudu. Měla jsem kdysi před lety zakrslého králíka a ten chleba měl normálně.
Kateřina Zemanová
napsal(a):
Aha, tak to jsem netušila že i tyhle druhy větviček může
Super, zkusím někde sehnat
Moc děkuji!!
Netušila?
Nečetla odkaz?
http://www.kralici.cz/pages.asp?f=krmeni
rapotacka11
napsal(a):
Aha. My to krmíme 20 let stejně.
+ Mladým vločky.
Netušila jsem, že čtení odkazu je problém.
Tam ty větve radí,
no nevadí. Nevím, kdo tady kamenuje.
to snad teprve přijde, v blízké budoucnosti
Já se tady nemíním s vámi hádat. Co si pamatuji, tak jsme krmili směsí ze zverimexu, pamlsky pro králíky, senem, chleba, mrkev, jablka a dostával i trávu. Nyní se dozvídám, že třeba chleba nedávat. Paní co jsem si ho od ní brala u nich měla chleba ve výběhu prý pořád. V granulich Energy's klasik pokračuji jak na ně byl zvyklý. Tak se jen ptám. To je vše. Vločky tedy přidám a oves někde seženu.
Co jsem tak pročítala, jsou názory na krmení rozdílné.
Zítra jdeme k veterináři na očkování, zeptám se i tam.
A nevím proč by mělo v blízké budoucnosti kamenování přijít. Nic špatného myslím nedělám.
Kateřina Zemanová
napsal(a):
Já se tady nemíním s vámi hádat. Co si pamatuji, tak jsme krmili směsí ze zverimexu, pamlsky pro králíky, senem, chleba, mrkev, jablka a dostával i trávu. Nyní se dozvídám, že třeba chleba nedávat. Paní co jsem si ho od ní brala u nich měla chleba ve výběhu prý pořád. V granulich Energy's klasik pokračuji jak na ně byl zvyklý. Tak se jen ptám. To je vše. Vločky tedy přidám a oves někde seženu.
Co jsem tak pročítala, jsou názory na krmení rozdílné.
Zítra jdeme k veterináři na očkování, zeptám se i tam.
A nevím proč by mělo v blízké budoucnosti kamenování přijít. Nic špatného myslím nedělám.
Rapotacka Vám na zacatku diskuze posílala odkaz na králíci.cz tam je to hezky popsané včetně bylin a tak 😁Asi jste prehlédla
Georgi

XXX.XXX.168.10
Myslím že krmení u Vás je v pořádku . Každý si krmení trochu upravuje podle možností a zkušeností . Hlavně nechtějte krmit dohromady všechno co krmí ostatní . Tady platí zásada že méně je někdy více .Když přikrmíte jablíčko vždy v kombinaci ze senem . S trávou může nadýmat .
Kateřina Zemanová
napsal(a):
Dobrý den, pořídila jsem si prvního králíčka směsky jako kamaráda. Králíkárnu jsem pořídila o vnitřním rozměru 80x80cm a výběh má 2x3m. Od chovatelky mi bylo doporučeno krmení Energy's start klasik, seno a vodu. Seno beru kvalitní z farmy, suším kopřivy a vody mám také dost
Chci se zeptat, jestli mu můžu dát i čerstvě natrhané listy pampelišky, žebříčku a chudobky? Tvrdý chleba má neomezeně a mrkev dávám 2x týdně. Četla jsem, že i oves je fajn, kde ho prosím seženu? Jako podestýlku dávám hobliny a slámu. Čistím ho každý třetí den.
Moc děkuji za doporučení, rady a reakce
Bio miro