Dobrý den,
chtěl bych si pořídít niplové napáječky pro králíky velkých plemen Čv,Fb,Nos o velikosti 1l a zajímalo by mne v jaké výšce by mel být nipl na pití od podlahy kotce.
Kalkuluji s tím že pletivo na dvířkách mám vysoké cca 35cm a napáječka má výšku/
nádobka s niplem cca 20cm/Takže nipl by mi vycházel cca 18cm od podlahy.Možná alternativa je menší 1/2 napáječka.V kotcích mám králíky po jednom,ve 4 větších kotcích mám králice s mladými.Nebo jestli by stačily jednotlivcům menší 1/2 nádobky?
Pletivo na dvířkách mám přibité na rámu dvířek směrem dovnitř kotce.Líbí se mi napáječky od Drimla,i ta hladinovka nevypadá špatně,ale myslím že nipl vítězí co se týče hygieny,ti naši králíci jsou hrozný čuníci
Díky za radu. Radek
BOZ

XXX.XXX.68.232
Dobry den,
nato ze mate v planu jsi poridit napajecky pro velka plemena, tak se mi zda, ze dle fotek mate maly kotec na vysku (pro BO mam cistou vysku kotce 75cm) K velikosti, prijdou mi lepsi napajecky o 0,5l, kvuli vymene vody a cisteni. A vyska- pokud mate mlade, tak klidne 2ks do kotce, jednu pro samici a zbytek pro mlade, vysku vyzkousejte podle druhu kraliku aby to bylo nejak rozumne-kolem tech 20-25cm.
Dobrý den,děkuji za názor,směřuji to také směrem k půlitrovým nádobkám,výška kolem 25cm by byla určitě nebyl problém.Na foto mam novou králikárnu,dvířka matou,nad nimi ještě cca 15 až 18 cm místa takže výška kolem 62 až 65 cm.Nos mam pouze samce v jiné kralikárně o v cca 80.cm.Jinak plánuji křížení Čv,Fb ,čistá plemena mi nikdy moc nešla.Dík
Dobrý den,
minolovky od Drimla mám už několik let a spokojenost.Radeji mám bílé,je v nich lépe vidět hladina vody.
Samice mám směsku a samce tetovaného FB.Rano dostane plnou 1l a nejpozději v 15:00 má vypito. Za mě lepší litrová.Na mytí používám kartáček na nádobí za 7,-kc z Ikea. Občas je nechám pres noc stát s vodou se Savem.
Výšku volím spís víc nahoru,králíci se klidně trochu natáhnou.Uvidite,výšku vychytáte.
Když mám mladý,tak taky dávám 2.
Na zimu mám tím pádem 2 sady.Jedna je v králíkáren a druhá stojí na topení v síni a rozmrzá.Rano a večer je prehazuji.Jen bacha,že voda v napajecce jestei zamrzlá není,ale nipl už být může.
Hezký den.
Předloni jsem použil poprvé a nemůžu si vynachválit. Půllitr určitě ne. To je málo. Litrovka mi vydrží na 6 králíčat max. den a s odřenýma ušima. Mám kotce cca 55 cm a od 6.-8. týdne jde napáječka co nejvýše, aby se tam králíci nemuseli kroutit u podlahy.
Já mám žluté, neměly by tam tolik růst řasy, ale mýt se to samozřejmě musí obojí. Pijí mi z toho jak králíčata, tak kuřata. Starým se nechce, těm zůstává miska. Chtěl jsem centrální rozvod s niply, ale protože používám léčivo Ema Fauna, nechci tím plýtvat na staré a zdravé, tak zvítězil tento systém. V centrálu by to museli mít všichni nebo nikdo.
Tyto zásobní systémy jsou dobré. I samodosýpací krmítka. Bohužel letos se mi objevil dementní vrh, který mi vyprázdní přes noc celé krmítko s cca 4 kg granulí pod rošt... Takže opět misky, snad se to zase dlouho neobjeví
korek
napsal(a):
Předloni jsem použil poprvé a nemůžu si vynachválit. Půllitr určitě ne. To je málo. Litrovka mi vydrží na 6 králíčat max. den a s odřenýma ušima. Mám kotce cca 55 cm a od 6.-8. týdne jde napáječka co nejvýše, aby se tam králíci nemuseli kroutit u podlahy.
Já mám žluté, neměly by tam tolik růst řasy, ale mýt se to samozřejmě musí obojí. Pijí mi z toho jak králíčata, tak kuřata. Starým se nechce, těm zůstává miska. Chtěl jsem centrální rozvod s niply, ale protože používám léčivo Ema Fauna, nechci tím plýtvat na staré a zdravé, tak zvítězil tento systém. V centrálu by to museli mít všichni nebo nikdo.
Tyto zásobní systémy jsou dobré. I samodosýpací krmítka. Bohužel letos se mi objevil dementní vrh, který mi vyprázdní přes noc celé krmítko s cca 4 kg granulí pod rošt... Takže opět misky, snad se to zase dlouho neobjeví
Já mam takového zmetka samce , musím dávat nejdřív vločky a az sežere tak pak granule, jinak se v tom hrabe a hledá vločky zmlsanec jeden , jestli třeba není problem v tomhle 😁, každy králík je jiný ...
PepaSedla

XXX.XXX.129.119
Niplové napáječky jsou super, ve žlutých se asi netvoří tolik řasa. Na napaječky jsem si udělal značky(čárky) pro kontrolu kolik králík za den vypije. Pokud pije málo, je určitě něco v nepořádku. Proto je lepší v každém kotci samostatná napáječka. Pokud máš rozvod , není poznat kolik který vypije, a taky se nedá rozvod řádně čistit.
Přes žlutý hladina vidět je, ale trochu hůř.
Máte nějaký zkušenosti s touhle napáječkou na PETky? Cena se mi líbí. Ještě jsou tam levnější plastový, ale to bych měl strach, že mi to rozhryžou.
https://www.eshop-zemedelske-potreby.cz/hladinova-napajecka-pro-kraliky-plechova-s-drzakem-na-pet-lahve-p14318/
Kdysi jsem si něco podobného vyráběl na koleně. Fakt je ten, že do toho králíci vždycky více nebo méně nahážou nějaké nečistoty, protože z principu musí být umístěná níž než niplové. Také obracení plné petky dolů hrdlem není nejpraktičtšjší. Osobně si radši připlatím 20 Kč za niplovou a je to v klidu.
akaš
napsal(a):
Přes žlutý hladina vidět je, ale trochu hůř.
Máte nějaký zkušenosti s touhle napáječkou na PETky? Cena se mi líbí. Ještě jsou tam levnější plastový, ale to bych měl strach, že mi to rozhryžou.
https://www.eshop-zemedelske-potreby.cz/hladinova-napajecka-pro-kraliky-plechova-s-drzakem-na-pet-lahve-p14318/
Pokud máte blba který hryže plast tak na petky zapomeňte :) táta vyrobil něco podobného na stěnu. plátek plechu jako objímku kolem petky přišrouboval na stěnu a ponořili jsme to do kovové misky, táta nařezal z ocelové roury těžké jak prase pláty a dole svařil dno a byl klid, obyč misky totiž zmetci rozhazovali, jo a měli jsme to na druhé straně jak krmelec a chovali jsme na roštech, jinak je to totiž zcela ku hov.... protože musíte měnit furt vodu :)
Mám půllitrové, ale se špičatým dnem - výhoda je, že na dně nic nezůstává, králík vypije úplně vše (což oceníte, pokud do vody přidáváte třeba vitamíny). Taky je výhodou víčko přes celý vršek, takže při otevření nenapadá dovnitř žádný nepořádek (prach, seno apod.)
Ty hranaté co jsou na fotce mám pro kuřata a moc spokojená s nimi nejsem, jednak právě kvůli tomu víčku (že není přes celý vršek) a taky se hodně blbě celé víčko sundává a zase nandává...
Dolévám ráno a večer když krmím, bez problémů to vystačí samici s osmi mladými nebo pěti šesti králíkům ve výkrmu (střední plemeno)
Výšku jsem neměřila, ale dávám ji co nejvýš, malí králíci se v pohodě natáhnou a pokud pro velké je to nižší, tak se bez potíží trochu sehnou. A někteří experti si lehnou podél dvířek a pijí vleže