Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
12.5.2020 19:42
nikolkan17

XXX.XXX.171.52

Dobrý den, mám dotaz. Od včera mám králíčka, koupil mi ho syn. Problém je, že je hrozně hubený a má naježenou srst. Myslím, že má kokcidiozu. Dneska jsem nasbírala bobky a jela na veterinu, že chci udělat rozbor. Tam mi řekli, že je to zbytečný a rovnou mi dali sulfadimidin. Že pokud je nemocný- pomůže mu to, pokud je zdravy - neuškodí to. Názory prosím? Moc se mi to nezdá, zítra chci jít ještě k jinému veterináři

12.5.2020 21:31
korek

XXX.XXX.166.7

Z vlastních letitých zkušeností - sulfadimidin je na kokcidiozu stejně účinný jako kopřivy na plíseň rajčat. Použil jsem jej na úplně první vrh "protože se to tak vždycky dělalo". Veterinář mi řekl, že to chovatelé nevědí, ale nesmí přijít do kontaktu s ničím kovovým.

Další tak 3 roky jsem dostával nějaká antibiotika, ale to bylo strašné. To pak byli chcípáčci. Pak jsem přešel na Ema fauna a to mi zachránilo chov. Že alternativám nevěřím, byl jsem na výstavě, nějaké pivečko a řekl jsem si, že mě zkouška nezabije. Vřele doporučuji!

12.5.2020 21:43
horal

XXX.XXX.13.30

Kdyby měl králík kokcidiózu tak bobky od něj nenasbíráte.

13.5.2020 16:34
nikolkan17

XXX.XXX.171.52

horal napsal(a):
Kdyby měl králík kokcidiózu tak bobky od něj nenasbíráte.

Je hrozně hubený, páteř není osvalena, jen kosti. Dnes začal skripat zubama.. Sedí apaticky v kleci. Tak nevíte co by to mohlo být?

Uživatel s deaktivovaným účtem

13.5.2020 18:24

to máte jedno, králíče v takovém stavu stejně zdechne. Kocidioza, enterokolitida nebo kombinace.

13.5.2020 19:55
nikolkan17

XXX.XXX.171.52

Uživatel s deaktivovaným účtem napsal(a):
to máte jedno, králíče v takovém stavu stejně zdechne. Kocidioza, enterokolitida nebo kombinace.

🤦‍♀️Tak díky za super uklidňující zprávu pro mě a mého 7leteho syna

13.5.2020 20:25

Tak si příště kupujte králíčata od dobrého chovatele a nemusíte takové věci vůbec řešit. Nevím proč bych vám měla mazat med kolem pusy a říkat, že vše bude vpořádku. Úmrtnost malých nemocných králíků je velká. Než si pořídíte zvíře, máte se o jeho potřebách informovat a i o tom, na co si dát pozor. Pouze plyšáka si kupuji na základě náhlého nápadu. Právě proto, že je mi podobných zvířat líto, nemám soucit s jejich majiteli, bohužel právě králíky si lidé velmi často pořídí bez rozmyslu a ti pak umírají v bolestech, kterým by se dalo snadno předejít včasnou informovaností.

13.5.2020 21:46
horal

XXX.XXX.13.30

V případě střevních potíží (kokci. entero.) by měl králík v tomhle stadiu nafouklé bříško se žbluňkajícím obsahem a byl zesraný až za ušima a zápach by byl nesnesitelný. Pokud má normální bobky tak se může jednat o podvýživu z nedostatku krmení. Může jít také o nemoc ledvin z nedostatku vody. Můžou to být zuby, nebo nějaké poranění a mnoho dalších diagnóz. Nenapsala jste jestli žere, pije. Čím ho krmíte kde ho máte ubytovaného. Váš dotaz je strohý a tak se nedivte ,že jsou takové i odpovědi. Zásada při koupi jakéhokoliv zvířete je aby bylo v kondici a nevykazovalo známky nějaké nemoci či podvýživy, nebo jakékoliv apatie.

13.5.2020 22:07

Při jaterní kokcidióze právě králíci hubnou,mají zježenou srst,většinou i žerou,ikdyž méně,ale průjem mít nemusí.Sulfadimidin dát můžete,ale pokud králík méně žere a i pije,je lepší dávat přípravek přímo do tlamičky,jinak je jeho příjem ve vodě nedostatečný a tím i málo účinný.Můžete i koupit Emanox a dávat ho přímo do tlamičky i vícekrát denně.

14.5.2020 09:03

Problém tu vidím v tom, že normálny, seriozny chovaťeľ nepredá zviera mladé , nesamostatné a neočkované... U králika je to minimálne vek 12 týždňov, ideálne 20.

Liečba, pokus- omyl , diagnostika ťažká , priam nemožná bez dlhoročných skúseností.. Aj na pohľad zdravé zviera môže po transporte a zmene prostredia =
byť nejak postihnuté...

14.5.2020 11:57
nikolkan17

XXX.XXX.171.52

horal napsal(a):
V případě střevních potíží (kokci. entero.) by měl králík v tomhle stadiu nafouklé bříško se žbluňkajícím obsahem a byl zesraný až za ušima a zápach by byl nesnesitelný. Pokud má normální bobky tak se může jednat o podvýživu z nedostatku krmení. Může jít také o nemoc ledvin z nedostatku vody. Můžou to být zuby, nebo nějaké poranění a mnoho dalších diagnóz. Nenapsala jste jestli žere, pije. Čím ho krmíte kde ho máte ubytovaného. Váš dotaz je strohý a tak se nedivte ,že jsou takové i odpovědi. Zásada při koupi jakéhokoliv zvířete je aby bylo v kondici a nevykazovalo známky nějaké nemoci či podvýživy, nebo jakékoliv apatie.

Dávám mu hlavně seno a malou hrstku granulí večer (nutrin junior a versale laga complete) bobky má kulatý, tvrdý, bez zápachu. Žere a pije normálně až hodně. Při hlazení skřípe zubama, je strašně moc hubený a má vystouplou páteř a naježenou srst. Kdyz je na volno v bytě, tak normálně běhá, chvílemi si sedne do shrbene polohy.

14.5.2020 12:04
nikolkan17

XXX.XXX.171.52

Uživatel s deaktivovaným účtem napsal(a):
Při jaterní kokcidióze právě králíci hubnou,mají zježenou srst,většinou i žerou,ikdyž méně,ale průjem mít nemusí.Sulfadimidin dát můžete,ale pokud králík méně žere a i pije,je lepší dávat přípravek přímo do tlamičky,jinak je jeho příjem ve vodě nedostatečný a tím i málo účinný.Můžete i koupit Emanox a dávat ho přímo do tlamičky i vícekrát denně.

Se zranim a pitím nemáme vůbec žádný problém. Řekla bych, že žere a pije hodně. Nechutenstvím určitě netrpí

14.5.2020 19:29
mlckova

XXX.XXX.157.153

no řekla bych že spíš nevíte jak má králík vypadat :), králík někdy skřípe zubama když ho pohladíte, pokud je to jen při tom těžko říct

15.5.2020 19:03
nikolkan17

XXX.XXX.238.31

Tohle já vím. Ale on skřípe i když je v kleci. A to skřípe jinak. Když ho hladim tak si tak chrupká. Poznám skripani od bolesti a skripani od spokojenosti

16.5.2020 15:17

nikolkan17 napsal(a):
Se zranim a pitím nemáme vůbec žádný problém. Řekla bych, že žere a pije hodně. Nechutenstvím určitě netrpí

Může to být i tasemnice.Králíci sice žerou,ale neprospívají,hubnou.

17.5.2020 10:47
horal

XXX.XXX.13.30

Přiznám se, že mne ta tasemnice nenapadla. Je to sice zřídkavý výskyt, ale může být pokud se podává zelené krmení, kde louku znečistili psi nebo kočky výkaly. Možné to ale je. Právě v tomhle případě je zvíře až příliš žravé a spotřeba živin neodpovídá přírůstkům králíka.

17.5.2020 11:04

Ona nyní,vzhledem velkému počtu psů,prý tasemnice u mazlíčků tak vzácná není.
To vím od veta z města.Stačí když králíkovi někde natrhají trávu.Ono psů je ve městech hafo a ne každý pravidelně odčervuje.

23.5.2020 16:45
dury1

XXX.XXX.198.77

Podívejte se mu na zuby jestli má správný zkus a nemá je přerostlé.

23.5.2020 18:18
hokrví

XXX.XXX.105.226

dury1 napsal(a):
Podívejte se mu na zuby jestli má správný zkus a nemá je přerostlé.

Něco podobného jsem měl minulý týden, při odstavu 11 králíčat jeden byl divný naježený, tak jsem ho pořádně prohlédl, nemohl zavřít tlamičku a to protože měl přerostlé stoličky, tak asi pár dní nežral, mezi ostatními a samicí jsem si toho vůbec nevšiml, tak jsem ho utratil.

30.4.2021 19:32
Barbara775

XXX.XXX.186.60

Dobrý den, jdu se optat na dávkování. Umím číst a 20g má být rozpuštěno v 10litrech vody. S tím, ze se tedy rozpustí 2g v litru vody. Mám podávat 3 dny, pak 3 dny pauza a zase 3 dny. Veterinář mi ale řekl, když doma nemám váhu, ze mám díly rozdělit na 6 lajn a rozpustit v tom litru vody. To ale rozhodně nejsou 2g. Tak co mám tedy dělat? Mám každý den dávat 2g a proste mi něco zbyde a nebo to všechno vypotrebovat za 6 dní?

30.4.2021 19:50
Štefan1

XXX.XXX.208.238

Když je to podle návodu 2g na 1 litr vody, tak to tak udělejte. Udělejte 10 "lajn". Nepíšete, kolik máte králíků, takže nevíme, kolik toho spotřebují. Mají to pít namísto vody a aby pili dost, nesmí se dávat nic šťavnatého s obsahem vody (tráva, zelenina, ovoce). Když něco zbyde, máte na příště (akorát si musíte poznačit - kolik "lajn" Vám zbylo, abyste dodržela správnou koncentraci).

30.4.2021 20:04
Barbara775

XXX.XXX.186.60

Štefan1 napsal(a):
Když je to podle návodu 2g na 1 litr vody, tak to tak udělejte. Udělejte 10 "lajn". Nepíšete, kolik máte králíků, takže nevíme, kolik toho spotřebují. Mají to pít namísto vody a aby pili dost, nesmí se dávat nic šťavnatého s obsahem vody (tráva, zelenina, ovoce). Když něco zbyde, máte na příště (akorát si musíte poznačit - kolik "lajn" Vám zbylo, abyste dodržela správnou koncentraci).

Dekuji nakonec sem to nějak zvládla snad, ta váha 2g proste nezvládá. Mám jednoho kralicka jako mazlicka, ještě malinkej a po rozboru se našli středně silné kokcidie.

30.4.2021 21:22
Štefan1

XXX.XXX.208.238

Barbara775 napsal(a):
Dekuji nakonec sem to nějak zvládla snad, ta váha 2g proste nezvládá. Mám jednoho kralicka jako mazlicka, ještě malinkej a po rozboru se našli středně silné kokcidie.

Tak to toho hodně zbyde - asi to dostane do napáječky - takže je třeba každý den udělat čerstvý roztok a vyměnit.

30.4.2021 21:35
Barbara775

XXX.XXX.186.60

Ne dávám v misce, ano vím, děkuji.

Přidejte reakci

Přidat smajlík