Dobrý den,prosím o radu,samice má 4 týdeník mladé 9 ks.Poslední dny málo žere a je apatycká.Hnis v oku viz foto.O co by se mohlo jednat a jak to léčit
.
Děkuji za rozumné odpovědi
Uživatel s deaktivovaným účtem

Je očkovaná? Jestli ne, tipla bych myxomatozu. V loni na konci listopadu, jsme měli nakažených pár zvířat, podcenila jsem čas mezi očkováním. Začínalo to stejně.
Georgi

XXX.XXX.168.10
Také se přikláním k myxomatoze .
Při mixomatóze by měl oční víčka oteklé a strupaté kolem dokola. https://www.google.com/search?q=myxomat%C3%B3za+kr%C3%A1l%C3%ADk%C5%AF&rlz=1C1ASUC_enCZ664CZ665&tbm=isch&source=iu&ictx=1&fir=xr2gbyC118CQpM%253A%252CmNBhBptkAvRhRM%252C%252Fm%252F01fbjm&vet=1&usg=AI4_-kT3PvQt76Y0qmLaQE_7tZg8LEgKrQ&sa=X&ved=2ahUKEwivqrCmsNPpAhWCqqQKHVTsDEoQ_B0wCnoECA0QAw#imgrc=xr2gbyC118CQpM:
Pokud se to nebude zhoršovat tak jde třeba jenom o podráždění. Chce to králíka sledovat a pokud možno dát ho stranou od ostatních.

U nás to na začátku neměli a u téhle nové formy nebyl otok ani potom nijak výrazný. Oko vypadalo úplně stejně. Zatímco starší formu přenáší hlavně hmyz, u téhle se údajně šíří hlavně chovatelským zařízením a dotykem, myslím že na fauně je na toto tém článek. I veterinář měl napřed problém to přesně určit, ale nakonec se taky přiklonil k myxe. Průběh onemocnění je pomalejší, neí tak dramatický. Já tedy stejně nakonec vybila všechno nemocné, až na jednu samici, u které byl průběh nemoci úplně mírný a ostatní se přeočkovalo. Pak byl už klid. Nákaza se objevila v době, kdy už hmyz prakticky nebyl, což by jen potvrzovalo info z článku.

No , atypická mixa to nie je ... Ja tipujem starú známu pasteurelozu, a to z prozaických dôvodov. Rokmi praxe , mám odsledované, že sa vždy prejaví pri nejakej inej záťaži králika , čož v tomto prípade u kojacej samice je evidentná záťaž. Zhrniem, odstaviť a vyradiť aj keby sa zlepšila a príznaky by zanikli. U tejto nemoci je bežné, že sa stav napr po zmene ustajnenia zlepší...

S tím jen souhlasím, ať už je to co chce, je to vlastně jedno. Nemocné nebo slabé zvíře nemá v chovu co dělat. Čistota a přísná selekce je vždycky základ zdravého chovu. Jakékoli litování a pokusy o zachraňování se vždycky v chovu vymstí.

Podle mě to mixa není,pastera by mohla,ale spíš bych řekla postupující paréza trávicího ústrojí.4 týdenní mladé,9 kusů,málo žere,apatická,příznaky celkem typické.