Samice od třítýdenních mláďat - problém s očima

Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
17.6.2020 14:19
RadanaJ

XXX.XXX.158.2

Dobrý den všem,
prosím o radu. Nechovám králíky dlouho, zatím jsem tady odpověď na svoje otázky vždy našla. A částečně našla i tentokrát, ale přece jenom...
Naše králice má akorát třítýdenní králíčata. Má jich jedenáct, což je hodně. Řešila jsem, zda eliminovat počet, ale neměla jsem to srdce. Do teď vše probíhalo v pořádku, vzorně se starala. Mláďata už začala přijímat i tuhou potravu (seno, vločky a zkouší i matčiny granule). Dnes ráno před prací jsem šla krmit jako obvykle a samice měla obě oči zakalené, jakoby mléčné. Vidět ji prvně, řekla bych, že je slepá. Žádný výtok z očí, rýma, hlava na stranu, nic. Překvapila mě ta náhlost. Včera v pořádku, dnes toto. Řešit jsem nic nestihla, musela jsem do práce. Doma budu až večer. Zprávu od dcery mám, že samice žije a pohybuje se normálně po kotci, snad i žere.
Veterinářovi jsem volala. Nečekala jsem řešení, takto na dálku samozřejmě těžko říci, že. Její prognóza není dobrá. Predikuje smrt do jednoho, dvou dnů. Volno si na nás může udělat až v pátek.
A teď k mojí otázce. Jak se zachovat? Klepnout rovnou a doufat, že zbytek chovu nic nechytí? Nebo vyčkat? Je možné, že se stalo něco v souvislosti s vyčerpáním organismu? Nebýt těch mladých, asi bych neriskovala. Dokrmovat jedenáct králíčků asi reálné je, už jsou starší, ale máma je máma. Na druhou stranu, nemám jenom je.
Děkuji za názory i rady.
Radana

Uživatel s deaktivovaným účtem

18.6.2020 09:00

Co se samici stalo těžko říci,ale nemyslím si,že by to bylo nakažlivé pro ostatní. V tomto stáří mláďat produkuje samice nejvíce mléka a při tomto počtu je to na ní velký záběr.Záleží na tom,jak je krmena.V tomto období se také nejčastěji vyskytuje paréza trávicího ústrojí.Je možné samici podat vitamíny,minerály,ale jestli ji zachránite nevím.
3 týdenní mláďata lze už celkem dobře odchovat.Podávat jim ovesné vločky,prodávají se i mléčné granule,granule pro mláďata do 45 dní dělají třeba Pohledští Dvořáci.lze podávat listy pampelišky,řezané kopřivy.Hlavně je třeba pamatovat,že musí přijímat dostatek vlákniny.Možno přidávat probiotika,mám velice dobrou zkušenost s přípravkem Ema fauna.Preventinvně lze dávat i Emanox.

19.6.2020 06:05
horal

XXX.XXX.13.30

Začátkem roku jsem řešil podobný problém s králíčaty. Téměř ve čtyřech týdnech jejich věku mi uhynula samice. Příčinu neznám, nepozoroval jsem žádné příznaky, prostě ráno při krmení v pohodě. Nekojila mladé a sama se nakrmila a odpoledne ležela v kotci tuhá. Už předtím jsem viděl, že mladé chodí samici do misky, bylo jich 12 a tak je to běžné, že začínají brát tuhou potravu dříve. Sama matka je nestačí uživit. To právě byla jejich záchrana, jinak u menších vrhů (do těch osmi) vylézají králíčata z hnízda až po třetím týdnu. Samice dostávala směs granulí klasik, ječmene, ovsa, kukuřice, slunečnice a vojtěškových granulí. Složení jsem nijak neměnil ani po úhynu samice, pouze jsem tuto směs 1;1 promíchával s ovesnými vločkami. Postupně jsem vločky ubíral a dnes jsou to krasavci v kondici s PP, ale asi skončí v troubě. Přeci jenom nevím na co uhynula samice. Všechny by se dožili dneška, nebýt toulavých polodivokých koček. Chodili spávat nad králikánu a šplhali na ni po prkně kde byl obrtlík. Povedlo se jim při tom ním pootočit a dvířka se otevřela. Ráno když jsem přišel čtyři v králíkárně chyběli. Dva jsem hned chytil, ale při tom odchytu jsem narazil na slámě na statného kocoura, který požíral králíčka a byl odhodlaný se ho nevzdat, Pomohly čtyřhlavňové vídle a byl klid. Toho posledního jsem nenašel. Proto nezoufejte, pokud mladé žerou dokážou se už uživit i bez nějakých náročných procedůr v krmení.

19.6.2020 09:17
RadanaJ

XXX.XXX.158.2

Moc děkuji za odpovědi. Pro mne cenné rady.
Já se rozhodla vyčkat a ještě nechci křičet hurá, ale snad se vyplatilo. Králice má jednoduše oči úplně jako dřív. Po mléčném zákalu ani stopy. V oku jiskru. Žere jako zjednaná a vše vypadá no prostě normálně.
Pro mě je to záhada století. Jak rychle to přišlo, tak rychle odešlo.
Radana

16.7.2020 10:25
RadanaJ

XXX.XXX.158.2

Zdravím všechny,
přináším pokračování příběhu. Po třech týdnech od problému s očima se u téže králice objevila rýma. Pšíkala, rýma řádná. Objednala jsem nás hned k veterináři. Ta nám dala termín až za tři dny, takže jsem ani nepředpokládala, že se tam ještě podíváme. Ovšem za dva dny po rýmě ani památky a místo toho na břiše v oblasti cecíků dvě veliké zatvrdliny.
Veterinářka zkonstatovala zánět mléčných žláz s tím, že má zřejmě v těle zánět už delší dobu a stěhuje se. Další varianta prý by to mohly být nádory.
Nyní má králík antibiotika, enzymy na podporu hojení. Již skoro deset dnů. Na pohled normálně se chovající králík, na omak neměnící se boule.
Toliko náš příběh, který přece jenom nejspíš nakonec skončí klepnutím.
Radana

16.7.2020 12:30

Jedna rada , zdarma : U králika je každá diagnostika vlastne pitva .... Pasteureloza = najsofistikovanejšia nemoc králikov.

16.7.2020 13:40
borax

XXX.XXX.123.20

RadanaJ napsal(a):
Zdravím všechny,
přináším pokračování příběhu. Po třech týdnech od problému s očima se u téže králice objevila rýma. Pšíkala, rýma řádná. Objednala jsem nás hned k veterináři. Ta nám dala termín až za tři dny, takže jsem ani nepředpokládala, že se tam ještě podíváme. Ovšem za dva dny po rýmě ani památky a místo toho na břiše v oblasti cecíků dvě veliké zatvrdliny.
Veterinářka zkonstatovala zánět mléčných žláz s tím, že má zřejmě v těle zánět už delší dobu a stěhuje se. Další varianta prý by to mohly být nádory.
Nyní má králík antibiotika, enzymy na podporu hojení. Již skoro deset dnů. Na pohled normálně se chovající králík, na omak neměnící se boule.
Toliko náš příběh, který přece jenom nejspíš nakonec skončí klepnutím.
Radana

Podkožní abscesy plné hnisu, rýma.
Pastereloza.
Škoda peněz za veta
.
Někdy je třeba rozhodnout se okamžitě.
Teď když je králík plný atb.se nehodí ani jako krmivo pro psa.

Přidejte reakci

Přidat smajlík