Jak začít - pořízení králíčka

Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
13.8.2020 19:46
Ina1012

XXX.XXX.44.81

Dobrý den, ráda bych si pořídila králíčka. Zatím jsem nikdy králíčka neměla a tak bych se chtěla poradit.
Určitě se tu najde někdo, kdo mi pořadí jakého králíčka je nejvhodnější si pořídit. Jaké plemeno, jaké uši, jakou barvu, srst, pohlaví atd...

Dále bych se chtěla zeptat, zda máte nějaké zkušenosti s koupí králíčka z chovatelské stanice nebo na inzerát. Sama jsem četla věci ohledně ohledně chovatelských stanic a nebyly tam moc doporučované a na jiné stranách si zase CHS nemohli vynachválit 🤷🏻‍♀️
Takže opravdu netuším kde je nejlepší koupit králíčka.

Za každé rady budu velmi ráda 😇 Děkuji.

Uživatel s deaktivovaným účtem

13.8.2020 20:37

Kupte si králíka od chovatele registrovaného ve svazu chovatelů. CHS jsou jen předražený podvod. Vybrala bych si nějakého pěkného samečka okolo 3měsíců, nic čerstvě odstaveného. Samici raděj ne, v době říje bývají agresivní. Nějaké pěkné zvíře s jasným okem a lesklou srstí, zní to legračně, ale tak je poznat zdravé zvíře. Zkontrolujte uši, jestli nemá svrab, zkoukněte kotec, jestli tam jsou pěkné suché bobky, pohlaďte hřbet jestli nevystupuje páteř. Králík by se neměl vysloveně bát, pokud se má ochočit a u všech to nejde, musí projevovat zájem o chovatele a ne se strachy krčit na druhé straně kotce. S plemenem vám neporadím, ale osobně se mi moc líbí beránci, připadají mi i mnohem klidnější než jiná plemena, ale já nechovám zakrslíky.

13.8.2020 20:41
Ina1012

XXX.XXX.44.81

Děkuji za rady 👍 určitě se mi budou hodit.

13.8.2020 21:51
rapotacka11

XXX.XXX.212.228

Začala bych knížkou o zakrslém králíčkovi.
Dobře bych vše uvážila.
Není každý králík čistotný, mazlivý ...
Potřebuje seno.
Je z něj v pokoji nepořádek (ze sena).

sparli

14.8.2020 11:39
sparli

XXX.XXX.13.210

Asi záleží jak si představujete chov, nejhorší je pořídit králíčka a nechat ho celý život v kleci. Králíčka bych kupoval pouze od chovatele nějaké místní organizace. Nyní probíhají poutě a s nimi většinou i výstavy chovatelů, kde se najdou prodejní králíčci, takhle jsem pořídil červenookého hermelína, který se kvůli odstávajícímu uchu nehodil chovateli do chovu (cca 100 - 150kc tuším). Jinak krásné zvíře, byl 4 měsíční. Zkontrolujte třísla, tlapky, jestli je čistý (to napoví o podmínkách chovu), jak drží pírko (ocásek). Já měl štěstí, že byl na místě i majitel, tak jsem si s ním mohl promluvit. Na výstavě musí mít rodokmen a tetování v uchu, u samce, že má obě kulky (chytnete za krkem zakryjete mu oči a trochu s ním "pohoupete", tím mu klesnou a jdou nahmatat a vidět). Postupně králíčka doma zvykejte. Po roce už má návyky, že chodí do klece na záchod a jinak si běhá po bytě, nic neničí a na zahradě je na volno úplně, na zamlaskani přiběhne a panackuje, zavíráme ho do klece jen na noc. Je to jen o času se mu věnovat a učit ho, tulit ho. Jinak pravidelně očkovat, stříhat drápky a přidávat vitamíny a vápník.

14.8.2020 12:09
Ina1012

XXX.XXX.44.81

Děkuji všem za rady😇
Abych vás tedy uvedla do mých představ.
Mám veliký dům a bydlím zde sama, takže mám spoustu volného místa, postupně zařizují celou jednu místnost o výměře cca 3m na šířku a na délku 6m
Měla jsem tak nějak v plánu dát na zem místo plovoucí podlahy(kterou by hned zničil) kachlicky, ale nevím jestli by je to vhodné kvůli teplotě a tak uvažují na druhé linoleum... Ještě uvidim 😅
Každopádně bych ho neměla v kleci, přijde mi to hrozně chovat kralička pořád v kleci...
Samozřejmě bych ho občas brala i do jiných místnosti ale jen pod mým dohledem 😅
Takže to k bydlení a dále uvažovala jsem o pořízení... Nevím jak to nazvat ale uvažovala jsem že bych si pořídila nějakého toho velkého králíka... Asi to zní opravdu divně 😅 ale ty velká plemena (nevím přesný název, je jich hodně) jsou úžasní, ale obávám se že to asi žádný člověk nechová jako mazla ale buď na maso, sport nebo na vystavy... Že? A taky bych chtěla nechat kralička vykastrovat, je to dobrý nápad? Četla jsem že u samic je to velmi doporučované kvůli jejím zdravotním problémům a u samců nevím poradíte?
No uvidíme je čas, vůbec nespěchám, až bude mít hotový pokojík tak teprve začnu hledat králíčka jen jsem se na to chtěla zeptat lidí kteří tomu rozumí 👍

Díky všem za pomoc, vážím si toho 😇

14.8.2020 12:18

Tak chovať sa dá všeličo, aj begický obor, no jednoducho si treba vybrať " Mazla " .lebo veľká väčšina králikov má majiteľa v paži. Nájdu sa aj extremne mazlivý , v drvivej väčšine prípadov su to u mňa Samci ... Ale mám aj parchanta čo sa nechá hladiť a pri nepozornosti a priležitosti ma klidne rafne do ruky... Takže , treba zvoliť vhodnú povahu...

sparli

14.8.2020 13:09
sparli

XXX.XXX.13.210

Samice u které se neplánují mladý by se s ohledem na zdraví mohla nechat vykastrovat (falešná březost a později možnost nádorů). Jinak a to je můj názor, jsem proti kastraci, pokud k tomu není zdravotní důvod, dle mého názoru se králíkovi změní povaha a je jedno jestli samec nebo samice a je to zbytečné "mrzačení" zvířete. Dalším důvodem můžou být sociální důvody, aby se vícero samců pohromadě nervalo, tak musí být kastrovaný všichni, nekastrovaný by kastrovaného utiskoval, samec samici by pořád obskakoval a tím ji týral.
K podlaze: máme králíka v místnosti kde je dlažba, má na zemi položenou deku, když je mu vedro jde si lehnout na dlažbu (nyní v létě je na ní skoro pořád). Má přístup i do místnosti s plovoucí podlahou a poškrábaná není, on na ni stejně moc nechodí, protože mu klouže.
Až králík v bytě mi ukázal jak úžasná to jsou zvířata, dříve jsem měl králíky na chov v kralikarne (český červený) a pouštěl je jen do ohrady venku a nikdy jsem nechápal jejich povahu, nyní když dávám králíkovi do misky jídlo a on mi napřed začne olizovat ruku, než se pustí do jídla... .
Jinak vyloženě zlou jsem měl jen jednu samici ke které se pomalu nedalo sáhnout, kupodivu se uklidnila po mladých, nebo ji trvalo déle než si na mě zvykla(?), ale napamatuji si, že by mě nějaký kdy kousl.

14.8.2020 13:21
Ina1012

XXX.XXX.44.81

sparli napsal(a):
Samice u které se neplánují mladý by se s ohledem na zdraví mohla nechat vykastrovat (falešná březost a později možnost nádorů). Jinak a to je můj názor, jsem proti kastraci, pokud k tomu není zdravotní důvod, dle mého názoru se králíkovi změní povaha a je jedno jestli samec nebo samice a je to zbytečné "mrzačení" zvířete. Dalším důvodem můžou být sociální důvody, aby se vícero samců pohromadě nervalo, tak musí být kastrovaný všichni, nekastrovaný by kastrovaného utiskoval, samec samici by pořád obskakoval a tím ji týral.
K podlaze: máme králíka v místnosti kde je dlažba, má na zemi položenou deku, když je mu vedro jde si lehnout na dlažbu (nyní v létě je na ní skoro pořád). Má přístup i do místnosti s plovoucí podlahou a poškrábaná není, on na ni stejně moc nechodí, protože mu klouže.
Až králík v bytě mi ukázal jak úžasná to jsou zvířata, dříve jsem měl králíky na chov v kralikarne (český červený) a pouštěl je jen do ohrady venku a nikdy jsem nechápal jejich povahu, nyní když dávám králíkovi do misky jídlo a on mi napřed začne olizovat ruku, než se pustí do jídla... .
Jinak vyloženě zlou jsem měl jen jednu samici ke které se pomalu nedalo sáhnout, kupodivu se uklidnila po mladých, nebo ji trvalo déle než si na mě zvykla(?), ale napamatuji si, že by mě nějaký kdy kousl.

Dobře, takže s ohledem na všechny odpovědi k mému dotazu bych si měla asi pořídit králíčka - samce... Kvůli lepší povaze? Jestli jsem to pochopila dobře 😁 a tedy u samců kastrace ne? Vůbec o kralicich nic nevím, tak se omlouvám za takové dotazy, měla jsem vždy hodně zvířat ale kralička nikdy... A tato reakce mě přivádí na další dotaz- jeden nebo dva kraličci?
To je taky velmi podstatné... Jsou to zvířata společenská? Strádají když je jeden? Musí být alespoň dva?
U mého prvního kralička bych si asi netroufla chodit na výstavy když o tom nic nevím, proto bych neměla zájem o mladé... Takže samce a samici asi ne... Jedině teda oba kastrované... Již jsem sice byla na výstavách s jinými mými zvířaty ale opravdu na králíci soutěže si netroufnu i s ohledem na to že bych je kvůli výstavám nemohla kastrovat...

14.8.2020 14:06
rapotacka11

XXX.XXX.212.228

Králík by ocenil spíš proběhnutí na zahradě (venku) než po baráku.

14.8.2020 14:14
Ina1012

XXX.XXX.44.81

Tak určitě 😅 mám i velkou zahradu, ale upřímně ho nebudu pouštět na zahradu bez vodítka... Vždyť by se zaběhnul a taky si myslím že je lepší běhat po baráku než sedět v kleci 😉

14.8.2020 14:35
Archie213

XXX.XXX.207.62

Já jsem teda pro kastraci samců i samic .

14.8.2020 14:43
Ina1012

XXX.XXX.44.81

Archie213 napsal(a):
Já jsem teda pro kastraci samců i samic .

A proč? Jestli se mohu zeptat 😁 jsou k tomu nějaké speciální důvody, kvůli povaze nebo náladám...?

14.8.2020 15:13
Fernando

XXX.XXX.105.175

Králíka do pokoje už nikdy.. Krom smradu a všemožně rozházených bobků+ hromada prachu..
Morče +- to samé

14.8.2020 15:15
rapotacka11

XXX.XXX.212.228

Ina1012 napsal(a):
Tak určitě 😅 mám i velkou zahradu, ale upřímně ho nebudu pouštět na zahradu bez vodítka... Vždyť by se zaběhnul a taky si myslím že je lepší běhat po baráku než sedět v kleci 😉

Vodítko?
Voliéra - výběh je lepší než vodítko.
A může být i krotký a držet se u majitele.

14.8.2020 15:37
Ina1012

XXX.XXX.44.81

rapotacka11 napsal(a):
Vodítko?
Voliéra - výběh je lepší než vodítko.
A může být i krotký a držet se u majitele.

Ano to je jasné že je to lepší, ale já nebudu riskovat že se mu něco stane. Já myslím že vodítko není špatně... Vždyť se prodávají 🤷🏻‍♀️

14.8.2020 15:39
Ina1012

XXX.XXX.44.81

Fernando napsal(a):
Králíka do pokoje už nikdy.. Krom smradu a všemožně rozházených bobků+ hromada prachu..
Morče +- to samé

Tak jste ho asi neměli naučený na záchůdek 🤷🏻‍♀️
Samozřejmě je to na povaze králíčka taky jsem četla že někdo má doma cistotného králíčka a někdo prasátko 😁

14.8.2020 17:57
Fernando

XXX.XXX.33.123

No v klícce chodil všude možně a když začal lítat tak ty bobáky lítaly z klícky ven..

15.8.2020 10:54
Archie213

XXX.XXX.207.62

Ina1012 napsal(a):
A proč? Jestli se mohu zeptat 😁 jsou k tomu nějaké speciální důvody, kvůli povaze nebo náladám...?

Pokud králíka necháte vykastrovat ve správném věku, nebude značkovat.. Aspoň ne v tak velké míře. A ano, u králíků značkují i samice.
Zamezíte vzniku nemocí pohlavních orgánů.
Králíka nebudou trápit hormony.

16.8.2020 10:04
Ina1012

XXX.XXX.44.81

Archie213 napsal(a):
Pokud králíka necháte vykastrovat ve správném věku, nebude značkovat.. Aspoň ne v tak velké míře. A ano, u králíků značkují i samice.

Děkuji za řadu 🙂

26.8.2020 11:54
Beatrice_hr4

XXX.XXX.156.187

Ina1012 napsal(a):

Pokud máte tu možnost, radši bych zvolila alespoň skladnou (kovovou) ohrádku, z vlastní zkušenosti vím, že na vodítku je králík nesvůj, pořád se čistí, drbe, a ten můj je tak krotký, že ho radši nechávám (s mým doprovodem) běhat na vono v parku.

26.8.2020 11:56
Beatrice_hr4

XXX.XXX.156.187

Archie213 napsal(a):

Můj králík, samec, nekastrovaný je od malička učený na toaletu, nikdy se mi nestalo že by cokoliv označkoval močí, max bobkama (mě ). Ale chápu, že to už zase jiný extrém .

26.8.2020 11:59
Beatrice_hr4

XXX.XXX.156.187

Králíka nemám od malička, na záchod se naučil u předešlého chovatele, a dostala jsem ho v jeho 2 letech. jinak bych ho nechala nejspíš vykastrovat, protože je to docela divočák, často naskakuje na plyšáky, ne-li na mne, ale nejsem si jistá, jestli to v takovém věku vůbec jde...

26.8.2020 12:01
Beatrice_hr4

XXX.XXX.156.187

Beatrice_hr4 napsal(a):
Můj králík, samec, nekastrovaný je od malička učený na toaletu, nikdy se mi nestalo že by cokoliv označkoval močí, max bobkama (mě ). Ale chápu, že to už zase jiný extrém .

(nechá kolem mě kruh z bobků )

Přidejte reakci

Přidat smajlík