Myxomatóza - varování

Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků

Uživatel s deaktivovaným účtem

14.9.2020 18:39

Sdělení všem chovatelům králíků:
V Olomouckém kraji (Litovel) se vyskytla v září myxomatóza králíků u vesnického chovu, který byl očkován pouze na mor. Vyskytla se zatím pouze u dvou starých kusů (týden po sobě), které měly v síťce na dveřích kotců díru a dostali se tam infikovaní komáři, králíci museli být utraceni. Zbytek králíků je za sítěmi proti hmyzu a jsou pozorováni na příznaky (karanténa), zatím ok.
Údajně měl kromě tohoto zmíněného chovu být postižen ještě další chov cca 2 km vzdušnou čarou a určitě jich bude ještě víc.

Prosím o sdílení této informace co nejvíce králíkářům, aby si naočkovali včas všechny mladé a zabili případné vykrmené neočkované králíky.
Neočkovat je riziko a nevyplácí se. Chraňte svůj chov i ty ostatní.

Děkuji za rozšíření zprávy.
Chtělo by to vytvořit na internetu webové stránky, kam by šly tyto informace vkládat, aby měli chovatelé o nákazové situaci přehled. Pokud se toho někdo ujme, tak

14.9.2020 21:01
Senecur

XXX.XXX.94.101

Uživatel s deaktivovaným účtem napsal(a):
Sdělení všem chovatelům králíků:
V Olomouckém kraji (Litovel) se vyskytla v září myxomatóza králíků u vesnického chovu, který byl očkován pouze na mor. Vyskytla se zatím pouze u dvou starých kusů (týden po sobě), které měly v síťce na dveřích kotců díru a dostali se tam infikovaní komáři, králíci museli být utraceni. Zbytek králíků je za sítěmi proti hmyzu a jsou pozorováni na příznaky (karanténa), zatím ok.
Údajně měl kromě tohoto zmíněného chovu být postižen ještě další chov cca 2 km vzdušnou čarou a určitě jich bude ještě víc.

Prosím o sdílení této informace co nejvíce králíkářům, aby si naočkovali včas všechny mladé a zabili případné vykrmené neočkované králíky.
Neočkovat je riziko a nevyplácí se. Chraňte svůj chov i ty ostatní.

Děkuji za rozšíření zprávy.
Chtělo by to vytvořit na internetu webové stránky, kam by šly tyto informace vkládat, aby měli chovatelé o nákazové situaci přehled. Pokud se toho někdo ujme, tak

Má to asi můj chovný samec Nos. Byl očkován 24.4.2020 Pestorin mormyx. Všude mám na oknech a dveřích sítě. Dnes k večeru po zjištění příznaků dán do izolace do domu, ale určitě je to myxomatóza. Zítra uvidím. Olomouc - Horka nad Moravou

15.9.2020 07:04
ančovička1

XXX.XXX.39.102

Mame myxomatozu..pred par dny se objevila u jednoho mladeho kralika,uz jsou velci,tak hromadne vsechny zabijime..vsichni kralici,I chovni byli ockovani v kvetnu..ockujeme pravidelne,vsechny, 2x rocne,na jare a na podzim..nejhorsi je,ze jsou nemocni I nekteri chovni kralici, samice..
Znamy chovate rikal,ze je to "zmutovana" myxa, tato vakcina na ni nepusobi..uz nekolik chovatelu v okoli se mi ozvalo,ze jsou na tom stejne..asi mi zbydou jen oci pro plac..kutnohorsko..

Martina40

15.9.2020 08:46
Martina40

XXX.XXX.243.254

ančovička1 napsal(a):
Mame myxomatozu..pred par dny se objevila u jednoho mladeho kralika,uz jsou velci,tak hromadne vsechny zabijime..vsichni kralici,I chovni byli ockovani v kvetnu..ockujeme pravidelne,vsechny, 2x rocne,na jare a na podzim..nejhorsi je,ze jsou nemocni I nekteri chovni kralici, samice..
Znamy chovate rikal,ze je to "zmutovana" myxa, tato vakcina na ni nepusobi..uz nekolik chovatelu v okoli se mi ozvalo,ze jsou na tom stejne..asi mi zbydou jen oci pro plac..kutnohorsko..

Bohužel na kutnohorsku to řádí. A taky Ledeč n.S. a Vysoké Mýto - tam profi chov 70 očkovaných, přežili 2.
Já vím v okolí o čtyřech chovatelích, bohužel včetně sebe.
Čtyři očkované (2x ročně pestorin) staré chovné samice, zůstala jedna. Starý očkovaný samec pryč. Mladý ještě neočkovaný to nedostal.
Mladí byli akorát jatečně dorostlí, tak to stihli do mrazáku, takže škoda mohla být ještě větší.
Opravdu jen oči pro pláč.
A myxa to fakt je. Známý vet to potvrdil, ale je nějaká asi zmutovaná a moc agresivní, ani očkování nezabírá.

15.9.2020 09:54
ančovička1

XXX.XXX.39.102

Martina40 napsal(a):
Bohužel na kutnohorsku to řádí. A taky Ledeč n.S. a Vysoké Mýto - tam profi chov 70 očkovaných, přežili 2.
Já vím v okolí o čtyřech chovatelích, bohužel včetně sebe.
Čtyři očkované (2x ročně pestorin) staré chovné samice, zůstala jedna. Starý očkovaný samec pryč. Mladý ještě neočkovaný to nedostal.
Mladí byli akorát jatečně dorostlí, tak to stihli do mrazáku, takže škoda mohla být ještě větší.
Opravdu jen oči pro pláč.
A myxa to fakt je. Známý vet to potvrdil, ale je nějaká asi zmutovaná a moc agresivní, ani očkování nezabírá.

Martino,diky za reakci,vim,ze se s tim uz nic neda delat,jen cekat..,ockovali jsme je pri prvnim priznaku znovu,ale bohuzel.😢.myxu jsme nemeli nejmin 15let..ale to bylo jen par pripadu, dospeli kralici lehky prubeh,prezili..co se to ted deje..?

15.9.2020 13:13
Senecur

XXX.XXX.94.101

Senecur napsal(a):
Má to asi můj chovný samec Nos. Byl očkován 24.4.2020 Pestorin mormyx. Všude mám na oknech a dveřích sítě. Dnes k večeru po zjištění příznaků dán do izolace do domu, ale určitě je to myxomatóza. Zítra uvidím. Olomouc - Horka nad Moravou

Takže je to myxomatoza. Dnes už i příznaky u mladých. Ti byli očkováni před 2 měsíci. Buď je myxa zmutovaná nebo vakcína stojí za prd. Přitom očkováno správně veterinářem. Nově načatá a spotřebovaná vakcína u nás v chovu. Na každého králíka jiná jehla. Všude sítě. Občas sem tam 2 komáři. Hlídám a zabíjím je. Prosím nemáte někdo informace proč nedrží vakcinace ? Asi se na to vybodnu a koupím si kachny.
Králík je dnes asi nejdražší maso.

15.9.2020 13:24
Senecur

XXX.XXX.94.101

Senecur napsal(a):
Takže je to myxomatoza. Dnes už i příznaky u mladých. Ti byli očkováni před 2 měsíci. Buď je myxa zmutovaná nebo vakcína stojí za prd. Přitom očkováno správně veterinářem. Nově načatá a spotřebovaná vakcína u nás v chovu. Na každého králíka jiná jehla. Všude sítě. Občas sem tam 2 komáři. Hlídám a zabíjím je. Prosím nemáte někdo informace proč nedrží vakcinace ? Asi se na to vybodnu a koupím si kachny.
Králík je dnes asi nejdražší maso.

Jo a ještě chci napsat, že ten nástup nemoci je strašně rychlý. Ráno samec normálně žral byl veselý, poskakoval a těšil se na žrádlo. Vždycky jej pohladím a podrbu. Jenže mě zarazilo, že měl hodně teplé uši. Asi už horečka. Ráno v 6 hod. je docela chladno a má chladno i v kotci. No a k večeru při krmení již špatný, jedno ucho spadlé. Oteklé oči, čumák. i trochu uši.

15.9.2020 14:30

Záleží na tom čím a kdy jsou králíci očkováni.Pokud očkujete kombinovanou vakcínou,tak ta moc nedrží v normální nákazové situaci ,natož v této době ,kdy je enormní tlak nákazy.A pak musí být králíci naočkováni po 12 týdnu stáří,jinak se musí přeočkovat.Nám se vyskytl jeden případ mixy u mláděte které bylo očkováno v 9ti týdnech a ještě nebyli přeočkovaní,ale sourozenci nic.Okamžitě jsem celý chov přeočkovala.Už je to týden a nic se neobjevilo,takže by to mělo být dobré.Očkuji ale monovalentní vakcíny a mor a mixu s rozmezím alespoň týden.

15.9.2020 17:58
borax

XXX.XXX.114.250

V naší vesnici jsem poslední chovatel, kterému to "zatím" žije.Začalo to přibližně před měsícem.
Kroměříž...
Nikdo neměl naočkováno-100% úhyn.
V mém chovu to prošlo u dvou odstávčat.
Ihned jsem je usmrtil.
Jinak všechno o.k.
Očkuji samostatnými vakcínami-Dyntec.
Mor jim teď dávat nebudu, už tak dostává imunitní systém zabrat.

Martina40

16.9.2020 08:03
Martina40

XXX.XXX.243.254

Senecur napsal(a):
Jo a ještě chci napsat, že ten nástup nemoci je strašně rychlý. Ráno samec normálně žral byl veselý, poskakoval a těšil se na žrádlo. Vždycky jej pohladím a podrbu. Jenže mě zarazilo, že měl hodně teplé uši. Asi už horečka. Ráno v 6 hod. je docela chladno a má chladno i v kotci. No a k večeru při krmení již špatný, jedno ucho spadlé. Oteklé oči, čumák. i trochu uši.

Jo, průběh je opravdu rychlý a agresivní. Začne lehounce téct oko a najednou je celé zalepené a jde to rychle.
Jen mě fakt zaráží ty starý, poctivě 2x ročně očkovaný. U mladých, kteří ještě nestihli přeočkování, tak budiž, ale několik let pravidelně očkovaní ?
A to si vždycky vakcínu přivezu od doktorky, ona ji vyndá z lednice, použitelnost je v pořádku, já si to okamžitě dovezu domů v chladící tašce, okamžitě to přendám do ledničky, pak kařdému králíkovi novou jehlu, vakcínu smíchám a hned použiju. Prostě jak pako, nikde žádná chybička.
Je to hnus
Tak příště zkusím ty mono vakcíny.

16.9.2020 08:29

Martina40 napsal(a):
Jo, průběh je opravdu rychlý a agresivní. Začne lehounce téct oko a najednou je celé zalepené a jde to rychle.
Jen mě fakt zaráží ty starý, poctivě 2x ročně očkovaný. U mladých, kteří ještě nestihli přeočkování, tak budiž, ale několik let pravidelně očkovaní ?
A to si vždycky vakcínu přivezu od doktorky, ona ji vyndá z lednice, použitelnost je v pořádku, já si to okamžitě dovezu domů v chladící tašce, okamžitě to přendám do ledničky, pak kařdému králíkovi novou jehlu, vakcínu smíchám a hned použiju. Prostě jak pako, nikde žádná chybička.
Je to hnus
Tak příště zkusím ty mono vakcíny.

Combi vakcíny nedržia, jednoducho máte neočkovaných králikov v podstate.

16.9.2020 10:43
ančovička1

XXX.XXX.39.102

Nejmin 15 let take takto ockujeme,kombinovanou valcinou, mormyx, zadna myxa nebyla ani mor, tedy nebylo proc neverit v ucinnost..ockujeme si take sami, jako Martina, meli jsme odkvetna naockovane I vsechny mlade..vetsina uz je v mrazaku,nekteri vypadaji "zatim zdrave"..zatim..priste,jestli jeste nejake bude, budeme ockovat oddelene,jak zde chovatele radi.😞

16.9.2020 11:19

ančovička1 napsal(a):
Nejmin 15 let take takto ockujeme,kombinovanou valcinou, mormyx, zadna myxa nebyla ani mor, tedy nebylo proc neverit v ucinnost..ockujeme si take sami, jako Martina, meli jsme odkvetna naockovane I vsechny mlade..vetsina uz je v mrazaku,nekteri vypadaji "zatim zdrave"..zatim..priste,jestli jeste nejake bude, budeme ockovat oddelene,jak zde chovatele radi.😞

Pre 7 rokmi som sa takto dobehol sám , naočkoval som z jari asi 18 ks kombi vakcinou , na skušku....Ostalo s toho živých 5ks , no aj tie boli s jemnými príznakmi. Odvtedy: NIKDY VIAC !!! Ono , pokiaľ sa nestretne králik priamo s Virusom MXT si všetci myslia ako to dobre funguje... Nefunguje...

16.9.2020 15:12
mlckova

XXX.XXX.8.37

Veterinář dlouholetý králikář mi radil očkovat odděleně mor I,II a myx a tu jedině do ucha, také říkal ze ma dobrou zkušenost s biovetou,ze drží , jedinou nevýhodu vidím v rozcamranosti očkováni - po 10 dnech cca , ale co uz , zatím nikdy nic neposlo , ťukám... :)

16.9.2020 19:30
ančovička1

XXX.XXX.39.102

Uživatel s deaktivovaným účtem napsal(a):
Pre 7 rokmi som sa takto dobehol sám , naočkoval som z jari asi 18 ks kombi vakcinou , na skušku....Ostalo s toho živých 5ks , no aj tie boli s jemnými príznakmi. Odvtedy: NIKDY VIAC !!! Ono , pokiaľ sa nestretne králik priamo s Virusom MXT si všetci myslia ako to dobre funguje... Nefunguje...

Ano, I to je mozne,ze se mi po ty roky s myxou ani morem nesetkali..u nas na vsi ty kraliky choval uz malokdo..posledni dobou vim o novych mladych chovatelich, coz je velice dobre,ale zase vetsi riziko nakazy, kdo vi,jestli vubec ockuji..ale jsme pouceni, kombi vakcinu uz take nikdy vice!!
Take premyslim o vystavbe kralicince ve stodole,mista je tam dost,kdyz si chlap trochu uklidi..😂..byli by tam kralici prece vice chraneni..

16.9.2020 20:42

Letos je hodně komárů a tím i velký infekční tlak.Také k tomu přispělo.že celá řada chovatelů neočkovala.Prý na co ,když jim nic nechcípe a ono se to letos nasčítalo.Další otázkou je,jak ty mrtvé králíky lidi likvidují.

16.9.2020 21:12
kastef

XXX.XXX.23.69

u nás už to začlo koncem července,mám očkované oddělenou vakcinou,pár kusů to odneslo(z 50),ostatní v pohodě.
Kroměřížsko.Loni sme to tu měli také,bohužel vakcina kombi a 50% králíků v pr....

moudjou

17.9.2020 13:29
moudjou

XXX.XXX.57.203

na Znojemsku to taky hodně řádí, očkoval jsem monovakcínou na začátku srpna a už bylo pozdě, 30% králíků s příznaky jsme museli zabít.

18.9.2020 12:12
hokrví

XXX.XXX.105.226

Tak asi měsíc zpět, jeden králík měl nateklé oko, pic a hned šel, před týdnem soused zapálil roští co dával na hromadu celé léto a do ohně hodil 2 pytle čehosi, ale smrdělo to fest, já kopal brambory, tak jsem se zeptal co to smrdí, prý staré kůže z ovcí. podle mě mu chcíplo pár králíků tak je spálil, to je dle mého názoru lepší řešení než když měl mor a zakopal mi králíky k plotu.

18.9.2020 13:38

hokrví napsal(a):
Tak asi měsíc zpět, jeden králík měl nateklé oko, pic a hned šel, před týdnem soused zapálil roští co dával na hromadu celé léto a do ohně hodil 2 pytle čehosi, ale smrdělo to fest, já kopal brambory, tak jsem se zeptal co to smrdí, prý staré kůže z ovcí. podle mě mu chcíplo pár králíků tak je spálil, to je dle mého názoru lepší řešení než když měl mor a zakopal mi králíky k plotu.

Super ,sused.... Ideálne je to zlikvidovať ako biologicky nebezpečný odpad, takže Kafča. No na samote u lesa , 1X1X1 m a pytel vápna je dostatočné riešenie..

Tomas1234

19.9.2020 19:44
Tomas1234

XXX.XXX.68.146

Zdravim, muze mit mlady kralik myxomatozu? Nekde jsem cetl ze ma ochranu od samice 4-5 tydnu pokud je ockovana. Dnes jsem objevil pri krmeni 1ho z 6ti kusu mladych (32dni maji) a ma opuchle oci a bily vytok z nich. Dal jsem ho bokem od ostatnich, normal zere.. Zbytek kraliku malych kraliku v pohode.. Samice ockovana v 3/2020 a 9/2020 MXT od dyntecu.. Zbytek kraliku mam doma naockovanych, krom tech 6 mladych. Diky za nazory..

20.9.2020 20:10
Dch

XXX.XXX.105.148

Na mělnicku se také vyskytlo ze sedmnácti přežívají 3 a myslím že jeden z těch 3 u taky má... je to svinstvo

21.9.2020 10:14
Senecur

XXX.XXX.94.101

Dobrý den,
můj oblíbený 3 letý chovný samec Nos s PP docela drahý řádně vakcinovaný, vypadá že přežije.
Je izolovanž v domě a dodržovaná hygiena. Čtu různé diskuse a odborné články, radila jsem se s vetem, ale připadá mi to, že každý názor je jiný a už se v tom ztrácím. Nejvíc mě zajímá, zda po překonání nemoci, může být samec infekční (jak dlouho izolovat - 4 měsíce, 9 měsíců ?). Názory veterinářek z diskuzí např zde :
názor 1) bacilonosičství u myxomatózy prostě není, to není věc názoru. Původce je poxvirus a ten skryté nosičství nemoci prostě neumí, v těle se nikde neukládá, není to aids ani herpes. Zvíře buďto uhyne nebo se uzdraví a je už imunní, nic mezi tím neexistuje.
názor 2) ano, králici mohou onemocnění přežít, ale stávají se pak rezervoárem nákazy. Není proto vhodné kráíiky v chovu po uzdravení ponechat.
Chováte na uzdravených jedincích a jak dlouho po vyléčení je izolujete? Je přenos opravdu možný na oděvu, botách atd. Mám chov druhý rok, ale i vet., který očkuje to neví. Prosím o radu hlavně chovatele, kteří mají dlouholeté zkušenosti. Děkuji

21.9.2020 10:54
ančovička1

XXX.XXX.39.102

Ja jsem pro nazor c.2..
Samice,ktere viditelne myxu prodelaly,ale neztratily chut k zradlu,tedy lehci prubeh nemoci, ziji spokojene dal.
Necham si je k dalsimu chovu, ockovat budeme oddelenou vakcinou, jak kdysi..pred xx lety,kdy se mi objevila myxa, prezivsi chovne kraliky jsem nechala do chovu a ani od nich, se mi v dalsim chovu, zadna myxomatoza neobjevila..tot moje zkusenost..mozna,ze nekdo nebude souhlasit, ale je to tak..

22.9.2020 07:58

ančovička1 napsal(a):
Ja jsem pro nazor c.2..
Samice,ktere viditelne myxu prodelaly,ale neztratily chut k zradlu,tedy lehci prubeh nemoci, ziji spokojene dal.
Necham si je k dalsimu chovu, ockovat budeme oddelenou vakcinou, jak kdysi..pred xx lety,kdy se mi objevila myxa, prezivsi chovne kraliky jsem nechala do chovu a ani od nich, se mi v dalsim chovu, zadna myxomatoza neobjevila..tot moje zkusenost..mozna,ze nekdo nebude souhlasit, ale je to tak..

Inak potom ste za variantu odpovede č,2... Ale je to jedno, imunita sa dá získať dvoma spôsobmi prirodzene prekonaním choroby alebo očkovaním. Takže môžete kľudne ďalej zvieratá používať v chove.

22.9.2020 10:25
RadanaJ

XXX.XXX.158.2

Dobrý den,
přidávám, bohužel, další výskyt: obce Hlásná Lhota, Ostružno, Podhradí - u Jičína v Královéhradeckém kraji.
Co jsem slyšela 100% úhyny.
Radana

22.9.2020 11:47
ančovička1

XXX.XXX.39.102

RadanaJ napsal(a):
Dobrý den,
přidávám, bohužel, další výskyt: obce Hlásná Lhota, Ostružno, Podhradí - u Jičína v Královéhradeckém kraji.
Co jsem slyšela 100% úhyny.
Radana

..letos bude králiči maso drahé..😞

Neregistrovaný uživatel

24.9.2020 11:55
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.63.89

Pridavam. Čejkovice Českobudějovicko. Jeden mazlik. Neuhynul by, zral ale vypadal silene zlepseni nic moc. Tak se uspal.

26.9.2021 20:03
Toony

XXX.XXX.231.52

Hlasim myxomatozu i na jihu Moravy, okres Břeclav. 2 mesicni kralici jako prvni. Na nic sem necekal hned ko.a ted uz zacinaji i chovne kusy. Tam uz jim dam sanci, kdo to da a kdo ne. V nasi vesnici vim o minimalne o jednom dalsim chovateli, ktery ma myxomatozu taky :-(

26.9.2021 20:11

Očkování vám nic neříká?
Jinak myxu dostal i domácí mazlíček v Pardubicích v bytovce.Samozřejmě neočkovaný.

26.9.2021 20:40
juhaj

XXX.XXX.164.121

U nás taky má už mixu u králíků druhý měsíc snad každý. A okolní vsi to samé. Dodnes jsme byli vyjímka. Staré kusy jsou očkované, ale 20 mladých pod samicemi ne. A dneska dva oteklý. Hrůza, jsem z toho špatná. Lokalita slavkovsko.

Přidejte reakci

Přidat smajlík